Soru Şubat 2014 ( Ya Da Mayıs ) Yükselme Sınavına Hazırlık

Konu, 'Soru Bankaları' kısmında Hakan ERDOĞAN tarafından paylaşıldı.

Sayfayı Paylaş

Konu Durumu:
Daha fazla cevap için açık değil.
  1. SARGIN

    SARGIN TÜİSAG Üyesi



    Sorunun cevabı c şikkı olacak , Gaz tüpleri, ''çalışma anında mutlaka yatay bir şekilde olacak '' ifadesi yanlıştır.



     
    Hakan ERDOĞAN bu yazıya teşekkür etti.
  2. Hakan ERDOĞAN

    Hakan ERDOĞAN TÜİSAG Üyesi



    MOTORLU ARAÇLARDA İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ


    YENİ KONU



    1216) Motorlu Arabalarda Alınacak Güvenlik Tedbirlerinden hangisi yanlış verilmiştir?


    A) Motorlu arabaların operatör platformlarının üstleri ve kenarları, demir veya çelikten yapılmış sağlam boru korkuluklarla korunacaktır.
    B) Parlayıcı sıvıların veya gazların yüklü bulunduğu vagonlar, boşaltma veya doldurma rampalarında bulunduklarında, bunlar ve bağlantı boruları topraklanacaktır.
    C) Motorlu araçlarda kısa devreden dolayı yangın çıkacak olursa alternatörün kablosu çıkartılacaktır
    D) Görevli olmayanların motorlu arabalar ve römorklar üzerine çıkmaları, operatörler tarafından önlenecektir


    CEVAP C

    Motorlu araçlarda kısa devreden dolayı yangın çıkacak olursa Bataryanın kutup başı bağlantısı çıkartılacaktır


    1217) Motorlu arabaların klakson, çan veya zil sesleri için verilenlerden hangisi yanlıştır?


    A)diğer makinaların meydana getirdiği gürültüleri bastıracak kadar kuvvetli olacaktır.
    B) işyerindeki diğer sinyal seslerinden farklı olcaktır.
    C) aynı işyerinde çalışan çeşitli motorlu arabalar için aynı ses tonu kullanılacaktır.
    D)En az 85 dB gürültü sağlayacaktır

    CEVAP D


    1218)Loder ve forklift operatörlerinin sahip olması gereken sürücü ehliyeti aşağıdakilerden hangisidir?

    A) B sınıfı B) G sınıfı C) F sınıfı D) A sınıf

    CEVAP B

    1219) ”Üzerinde bir veya daha fazla işçinin bulunduğu forkliftlerin devrilmesinden kaynaklanan risklerin azaltılması için” alınması gerekli aşağıdaki tedbirlerden hangisi doğru değildir?

    A)Forkliftin devrilmesi halinde, yer ile forkliftin belirli kısımları arasında taşınan işçiler için, yeterli açıklık kalmasını sağlayacak yapıda olacak
    B) Forklift yük taşırken yükün yerden yüksekliği 50'yi cm geçmemelidir
    C)Forklift devrilmeyecek yapıda olacak
    D)Sürücü için kabin olacaktır.


    CEVAP B

    Forklift ile çalışırken :
    * İş makinesinde operatör harici personel bulunmamalıdır.
    *Operatör mutlaka periyodik aralıklarla dinlenmeli, bu esnada makine kontrol edilmelidir.
    *Gece çalışmalarında gerekli aydınlatma sistemi bulunması gerekir,
    *iş makinesi ikaz lambası yandığı zaman iş makinesi stop ettirilmelidir
    * Forklift yük taşırken yükün yerden yüksekliği 30'yi cm geçmemelidir.
    *Meyilli alanlarda yükleme yapılmamalıdır.
    * Akülü forklifllerin akü bakımı günlük olarakyapılrnalıdır.


    1220) Bir iş makinesi park edileceği zaman dikkat edilmesi gereken hususlara ilişkin aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?


    A)Kepçe ve bağlantı yere indirilmelidir.
    B)Geri vitese alınmalıdır.
    C)Motor kapatılmalıdır.
    D)Parkfreni çekilmelidir.

    CEVAP B.Diğer şıklara ilaveten

    iş makineleri park edileceği zaman dikkat edilmesi gereken hususlar şunlardır:

    *Vites boşa alınmalıdır,
    *Anahtar alınmalıdır.
    *Düz yerde park edilmelidir.
    *Eğimli sahada dikey açıda park edilmelidir
    * Eğimli yerde park edilmesi zorunlu olduğunda tekerlekler bloke edilmelidir.


    1221)(2012 A SINIFI) Şantiye içerisinde motorlu taşıtlar için iş
    güvenliği yönünden yapılması yanlış olan aşağıdakilerden hangisidir?


    A)Şantiye hız sınırına uyulmalıdır.
    B)Her zaman en kısa yol kullanılmalıdır.
    C)Araç ile manevra yapılırken ve yük taşınırken yönetici ve yönlendirici personel olmalıdır.
    D)Araç özel sinyal sistemlerine sahip olmalı ve sürücüsü şantiyede tehlike işaretlerine dikkat
    etmelidir.

    Cevap B

    BU KONUDA BİTMİŞTİR.BU KONUDAN SORU GELECEĞİNİ SANMIYORUM.HELE DE 80 SORUYA İNDİ..GELSEDE OLANI BU.DİĞER HUSUSLARI MANTIKTAN ÇIKARTIRSINIZ.

    TAM GAZ DEVAM ..



     
  3. h.hasan

    h.hasan TÜİSAG Üyesi

    üstad sensin artık başımız arısa sana soracaz..:))şaka bir yana herşey için tşk ederim tekrar

     
    Hakan ERDOĞAN bu yazıya teşekkür etti.
  4. Hakan ERDOĞAN

    Hakan ERDOĞAN TÜİSAG Üyesi

  5. h.hasan

    h.hasan TÜİSAG Üyesi

    yahu misafir geldi onları agırlamak zorunda kaldım fakat arada sohbet ederken acaba ardogan yeni soru ekledimi dedim yüksek sesle düşünmüşüm herkes erdogan kim dedi anlatmak zorunda kaldım..:))) artık seni uzmanlar haricinde de tanıyanlar var haberin olsun..:)))

     
    Hakan ERDOĞAN bu yazıya teşekkür etti.
  6. Hakan ERDOĞAN

    Hakan ERDOĞAN TÜİSAG Üyesi

    EL ALETLERİNDE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ
    YENİ KONU



    1222)Hangisi el aletlerinde dikkat edilmesi gereken hususlardan yanlış verilmiştir??


    A) Elektrik el aletleri kendi özel gayeleri için, doğru olarak ve kendi kapasiteleri içinde, aşırı zorlamalara başvurulmadan kullanılacaktır
    B) Elektrik işlerinde kullanılan penseler, kargaburunlar, tornavidalar ve benzeri el aletleri, uygun şekilde yalıtılmış ve yağdanlıkların, süpürgelerin, fırçaların ve diğer temizlik araçlarının sapları, akım geçirmeyen malzemeden yapılmış olacaktır.
    C) Taşınabilir elektrikli el aletlerinin sapları, yeterli cins ve kalınlıkta akım geçirmeyen bir maddeyle kaplanacak veya bu gibi malzemeden yapılmış olacak ve bu aletlerin üzerlerinde, devreyi kapalı tutmak için, sürekli olarak basılması gereken yaylı devre kesicileri (enterüptör) bulunacaktır.
    D) Elektrikli matkap, testere ve taşlarına çarkları gibi döner aletleri kullananlareldiven giymelidir


    CEVAP D

    Elektrikli matkap, testere ve taşlama çarkları gibi döner aletleri kullananlar, eldiven, kravat, kolye gibi aksesuarlar takmamalı ve bol elbiseler giymemelidir.


    1223) Hangisi el aletlerinde dikkat edilmesi gereken hususlardan yanlış verilmiştir??


    A)İnşaat şantiyelerinde kullanılan elektrikli el aletleri, küçük gerilim veya 1/1 oranlı ve sargıları birbirinden ayrı güvenlik transformatöründen elde edilen gerilim ile çalıştırılacak veya özel olarak imal edilmiş, tek yalıtkanlı olacaktır.
    B) Güvenlik transformatörü kullanılması halinde, çıkış devresine yalnız bir elektrikli el aleti bağlanacaktır
    C) Parlayıcı, patlayıcı maddelerin imal edildiği, taşındığı ve depolandığı yerlerde, elektrikli el aletleri kullanılmayacaktır.
    D) Elektrikli el aletleri kullanılmadan önce, yetkili kimseler tarafından kontrol edilecek, topraklanması arızalı, motoru fazla kıvılcımlı, priz, fiş, anahtar ve bağlantı kablosu bozuk olanlar kullandırılmayacaktır.


    CEVAP A

    İnşaat şantiyeleri ile diğer açık çalışma yerlerinde kullanılan elektrikli el aletleri, küçük gerilim veya 1/1 oranlı ve sargıları birbirinden ayrı güvenlik transformatöründen (ayırıcı transformatör) elde edilen gerilim ile çalıştırılacak veya özel olarak imal edilmiş, iki yalıtkanlı olacaktır.

    1224)El aletleri, yerlerde, merdivenlerde, geçitlerde veya işçilerin geçit olarak faydalanabileceği herhangi bir yer üzerinde ortada bulundurulmayacak ve bunlar için uygun dolap, askı tablosu veya en az ....................... santimetre yükseklikte etekliği bulunan raflar yapılacaktır.

    A)1 B)2 C)3 D)5

    CEVAP 2 cm

    1225)Hangisi el aletlerinde dikkat edilmesi gereken hususlardan yanlış verilmiştir??

    A) El aletlerinin su verme veya bilenmesi ile bakım ve onarım işleri, kalifiye işçiler tarafından yapılacak ve bunların sivri veya keskin uçları, kullanılmadıkları zaman uygun şekilde korunacaktır
    B) Somun sıkma veya gevşetme için, uygun anahtarlar kullanılacak, pense ve benzeri aletler kullanılacaktır
    C) Normal kollu anahtarların ucuna boru geçirerek veya benzerleri takılarak uzatılmayacak ve anahtarlar, çekiç olarak kullanılmayacaktır
    D) Penseler, tel makasları ve kıskaçları ile gergin tel, yay veya benzeri teller kesilirken, telin kesilen uçlarından biri uygun şekilde tespit edilecektir

    CEVAP B
    Somun sıkma veya gevşetme için, uygun anahtarlar kullanılacak, pense ve benzeri aletler kullanılmayacaktır.


    1226)Eğelerle çalışma yapılırken uyulacak kurallara ilişkin aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?


    A)Metal bileziği bulunan sağlam sapları olmalıdır.
    B)Eğeler sapsız kullanılmamalıdır.
    C)Eğe talaşları üflenerek dikkatlice temizlenmelidir.
    D)Eski eğelerden keski veya kalem gibi aletler yapılmamalıdır.


    CEVAP C

    *Eğelemede titreşim olmaması için iş parçası mengeneye bağlanmalıdır.
    * Eğe talaşları üflenerek değil, fırça ile temizlenmelidir.
    *Eğe mengenede bağlı olan işin üzerinde bırakılmamalıdır,
    * metal bileziği bulunan sağlam sapları veya başka çeşit bir tutacakları olmalı ve bunlar sapsız olarak kullanılmamalıdır.
    * Eğe ve törpüler; sandık açma, çivi sökme veya sert bir cisme vurma işlerinde kullanılmamalıdır.
    *Eski eğelerden keski, kalem veya zımba gibi aletler yapılmamalıdır.


    BU KONUDA BİTMİŞTİR...EL ALETLERİNİN KULLANIMINI İÇEREN SORULARDIR..BUNLAR KAFİ.BURADAN SORU GELECEĞİNİ DÜŞÜNMÜYORUM



    TÜİSAG Youtube Kanalına abone olarak bizi desteklemeyi unutmayın !



     
  7. Hakan ÖZTÜRK

    Hakan ÖZTÜRK TÜİSAG Üyesi

    Arkadaşlar merhaba,

    Kalitatif , kantitatif,nitel,nicel,sayılabilir,sayılamaz çok karıştırılıyor.

    bunu ben şöyle çözdüm.

    kalitatif=kaliteli
    nitel=nitelikli

    kaliteli şeyler niteliklidir. ve asla sayılamaz

    kalitatif=nitel=sayılamaz
    kantitatif=nicel=sayılabilir
    power point sunumlarda buraya kadar geldim. Çok yoruldum biraz dinlenip devam edeceğim.

     
    Zeynep EFE70, ilkernacar, Sibel ULUĞ ve 6 kişi daha buna teşekkür etti.
  8. essential

    essential TÜİSAG Üyesi

    hem Erdoğan Bey'e hem size çok çok teşekkürler
    sadece sizden bir ricam olacak gönderdiğiniz dosya korumalı olduğundan uğraştım ama değiştiremedim belki de ben beceremedim
    mümkünse arka fondaki ağaç dokusunu tek bir renk yapsanız
    gözleri baya bir yoruyor, bilmiyorum benimle aynı fikirde olanlar var mı
    tabi ki çalışma sizin, seçim sizin :)

    tekrar emeğinize sağlık

     
    salgozen, Hakan ERDOĞAN ve Hakan ÖZTÜRK bu yazıya teşekkür etti.
  9. Hakan ÖZTÜRK

    Hakan ÖZTÜRK TÜİSAG Üyesi

    Dosya korumalı değil aslında...İndirdiğiniz dosyanın uzantısı pps dir. siz uzantıyı pptx olarak değiştirirseniz arka fonu istediğiniz gibi değiştirebilirsiniz.

     
    salgozen, uzmanaday, h.hasan ve 2 kişi daha buna teşekkür etti.
  10. Hakan ÖZTÜRK

    Hakan ÖZTÜRK TÜİSAG Üyesi

    Deneyin, Eğer yapamazsanız size dosyayı pptx olarak göndereyim.

     
    uzmanaday bu yazıya teşekkür etti.
  11. murcelikel

    murcelikel TÜİSAG Üyesi

    Erdoğan bey iyi geceler emeğinize elinize kolunuza sağlık ben birkaç şey soracağım

    Daha önceki sayfalarda

    20.sayfada Mehmet Uzman arkadaşımız: 213)
    (ekim 2012 B SINIFI) Kanserojen ve mutajen maddelerle çalışmalardarisk değerlendirmeen az kaç yılda bir yenilenmelidir?

    A) 1 B) 2 C) 3 D) 5

    cevap d 5 yılda bir


    Bu sorunun dayanağı ne arkadaşlar bulamadım da??

    Demiş

    Zannedersem 68.ssoru ile ilgili ama tam anlayamadım şöyle demişsiniz:

    erkan_erkan dedi:

    Ama bu durumda Aşıkkıda doğru kabul edeilebiliyor mantıken çünkü%2 de %1 in üstü olduğundan sınavda gelse iptale gider

    iyide %1.5 oran varsa yada %1 ..o zaman patlatma yapıyorsun demektir.şık %2 yi sınır almış.

    ama normalde %1 üzerinde yapılmaz.

    Bu açıklama 68.soru ile ilgilimi?

    SARGIN dedi:

    176) (MAYIS 2013 A sınıfı) Ağır ve tehlikeli işlerin yapılmadığı yerlerde, gürültü derecesi kaç desibelde, işverence işçilere başlık, kulaklık veya kulak tıkaçları gibi uygun koruyucu araç ve gereçler verilmesi gereklidir?
    A) 87 desibel B) 90 desibel C) 95 desibel D) 98 desibel

    Cevap C …….. 95db
    Gürültü yönetmeliğine göre 85 Db olması lazım.


    Bu soru ile ilgili düşünceniz?

    106 soruya ilişkin doğru cevaplar nedir?

    Sibel uluğ,: çalışan arkadaşlara uyarı
    135 numaralı soru cevap A şıkkı
    139 numaralı soru cevap B şıkkı
    142 numaralı soru cevap A şıkkı
    144 numaralı soru cevap C şıkkı (pow point sunumda düzeltilmiş)
    olmalı.
    hazırlayan arkadaşların ellerine sağlık.
    takip ediyorum her zaman yorum yazamasam da minnettar olduğumu bilmenizi isterim
    teşekkür ederim.

    Demiş

    Bu sorularıda düzeltirsem sadece sayfa düzenlemesi kaldı.

    Erdoğanbey başka soru yayınlayacakısınız..birde sormak erken belki ama mayıs sınavına kadar sizce çok fazla bi değişiklik olurmu çünkü sadece sizin sorulara çalışcam da ..

    Ayrıca rusça klipler için de teşekkürler

     
    Sibel ULUĞ ve Hakan ERDOĞAN bu yazıya teşekkür etti.
  12. Hakan ERDOĞAN

    Hakan ERDOĞAN TÜİSAG Üyesi

    BAKIM - ONARIM İŞLERİNDE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ


    YENİ KONU


    1227) hangisi bakım ve onarım islerinin hedefleri arasında ver almamaktadır?

    A)Sistemin ömrünü uzatmak
    B)Arızalar sebebiyle tehlikeli durumların ortaya çıkmasını önlemek
    C)Sistemin arızasız ve problemsiz çalışmasını sağlamak
    D)Kazalardan sonra gerekli tedbirleri almak


    CEVAP D

    Bakım ve onarım hizmetleri; makine, tezgâh ve tesislerin daha uzun sürelerle, arızasız ve problemsiz olarak çalışması; beklenmedik arızalar sebebiyle tehlikeli durumların ortaya çıkmaması; istenmeyen olaylar, kazalar, yaralanmalar,malzeme hasarları ve zaman kayıplarının oluşmaması için yapıları planlı ve düzenli çalışmalardır.

    1228)Titreşim analizi, yağ analizi, sıcaklık analizi gibi yöntemleri kullanarak makine ve ekipmanlardaki arızaları sorun yaratacak hale gelmeden önce tespit ederek muhtemel arızaları önlemeyi hedefleyen bakım yöntemi aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Periyodik bakım
    B) Kestirimci bakım
    C) Acil bakım
    D)Önleyici bakım

    CEVAP B.

    Periyodik bakım(koruyucu bakım): Bu bakım yönteminde, Önceden belirlenen bir zaman periyodunda makine parçalarının bakım ve onarımları yapılmaktadır. Düzenli olarak makine üzerindeki bütün donanımlar gözden geçirilmekte ve tespitedilen arızalar giderilmektedir.

    Proaklif bakım (önleyici bakım): amaç,makinelerin arızalarını ortaya çıkarmak değil, başlangıçta arızanın ortaya çıkmasını önlemektir. Burada tasarımda,yağlama sistemlerinde ve işletme şartlarında yapılacak değişiklikler
    ile arıza sebepleri ortadan kaldırılır.

    Kestirimci bakım (uyarıcı bakım): Avantajları şunlardır:

    * Bakım süreleri azalır.
    *Zamanla oluşan küçük arızaların büyüyerek daha büyük sorunlar oluşturmasının önüne geçilir.
    *Makinelerde oluşabilecek önemli arızalar en alt seviyeye iner.
    *iyi durumdaki makineler gereksizyere durdurulmamış ve zaman kaybı yaşanmamış olur
    * Üretim kaybı oldukça azalır

    1229) Bakım, onarım ve kontrol için işyerlerinde kullanılan bütün merdivenlerin özelliklerinden hangisi yanlış verilmiştir?

    A)Bakım, onarım ve kontrol işlerinde helezoni merdivenler kullanılmayacaktır.
    B)basamakların genişlikleri en az 13 santimetre olacaktır.
    C)eğimleri 45 dereceyi geçmeyecek
    D)uygun sağlamlıkta olacak ve bunların genişliği 55 santimetreden dar olmayacaktır.

    CEVAP C
    eğimleri 60 dereceyi geçmeyecek

    1230)hangisi bakım ve onarım ekibine yeterli düzeyde verilecek eğitimlerden biri değildir?

    A) İşyerinde bulunan makineler ve bunların tehlikeleri
    B) Bakım işlerinde uyulacak kurallar ve çalışma izni
    C) Kaza istatistikleri
    D) Kullanılması gereken kişisel koruyucular


    CEVAP C

    Doğru şıklara ilaveten;
    *Makinelerin korunma ilkeleri,
    *Elektrik ve mekanik güvenlik,
    * Bakım ve onarım sırasında takip edilecek yöntemler

     
  13. Hakan ERDOĞAN

    Hakan ERDOĞAN TÜİSAG Üyesi

    1231)hangisi bakım ve onarım işlerindeki kazaların nedenlerinden değildir?1231)

    A) Çalışma ortamının uygun aydınlatılmaması
    B) İşe başlamadan önce gerekli tedbirlerin alınmaması
    C) Çalışmaların aceleye getirilmeden ve planlı yapılması
    D) İşin bitiminde daha önce sökülmüş olan emniyet tedbirlerinin yerleştirilmemesi

    CEVAP C
    Doğru şıklara ilaveten
    * Bakım ve onarımın acele ettirilmesi
    * Bakım ve onarımın planlı yapılmaması
    *Gerekti yerlerden izin alınmaması
    *İzin veren makamların gerekli tedbirleri almaması
    *Uzman kişilerin veya ekiplerin bulunmaması veya ekiplerin yetersiz olması
    *Çalışma esnasında uygun tedbirlerin alınmaması
    *Çalışma esnasında tesiste meydana getirilen değişikliklerin operatöre izah edilmemesi
    *Malzemelerin uygun kullanılmaması


    1232)Kazanların bakım ve onarımıyla ilgili hangisi yanlıştır?

    A) Buhar basıncı altında bulunan kazanların basınçla ilgili kısımlarında onarım yapılacaktır
    B) Paralel çalışan kazanların birbirleri ile olan bağlantıları kesildikten sonra, kör tapa ile kapatılacak ve vanaların üzerine uyarma levhaları konacaktır
    C) Kazanın içinde yapılacak temizlik, bakım ve onarım için, işçinin kazan içine girmesinden önce blöf, besleme suyu, buhar ve sıcak su çıkış stop valfları ile diğer bütün vanalar kapatılacak ve üzerlerine uyarma levhaları konacaktır
    D) Kazan içerisinde gerekli tedbirler alınmadıkça, oksi- asetilen kaynağı yapılmayacaktır.


    CEVAP A

    Buhar basıncı altında bulunan kazanların basınçla ilgili kısımlarında onarım yapılmayacaktır.
    Doğru şıklara ek olarak
    * Bakım ve onarım için kazana girmiş olan bir işçiyi gözetleyecek ve gerektiğinde ona yardım edecek diğer bir işçi kazan kapakları başında bekletilecektir

    1233)Verilenlerden hangisi bakım ve onarım işleri için yanlıştır?


    A) Transmisyon yatakları, paralel bir eksen üzerinde bulunacak, bakımlı olacak ve hareket esnasında yağlanacaktır
    B) Fırın ve ocaklarda çalışan işçilere işin özelliğine uygun kişisel korunma araçları verilecek ve bakım ve onarım gibi nedenlerle fırın ve ocakların içine girilmeden önce, sıcaklığı 50o C aşağıya düşürülecektir.
    C) Koruyucular, ancak kontrol, ayar, bakım ve onarım sırasında kaldırılacak ve işin bitiminde derhal yerine takılacaktır.
    D) İşyerlerindeki bakım odaları günde en az bir kere temizlenmiş olacaktır.


    CEVAP A
    Transmisyon yatakları, paralel bir eksen üzerinde bulunacak, bakımlı olacak ve hareket esnasında yağlanmayacaktır.

    1234)Aşağıdakilerden hangisi bakım ve onarım işlerindeki elektrik çarpması kazalarının nedenlerinden değildir?


    A)Ortamın çok iletken olması
    B)Seyyar aydınlatma lambalarının düşük gerilimli olması
    C)Sistemin enerjisinin kesilmemiş olması
    D) Kullanılan seyyar elektrikli cihazların izolasyonunun uygun olmaması

    CEVAP B

    Seyyar aydınlatma lambalarının düşük gerilimli olmaması

    1235)Rutubetli ve iletken ortamlarda bakım ve onarım çalışmaları yapılırken kullanılan aydınlatma cihazları hangi gerilimde olmalıdır?

    A)120volt B) 50 volt C)32volt D)24volt


    CEVAP D.24 volt olmalı


    1236) Bakım ve onarım işlerine ilişkin aşağıda belirtilenlerden hangisi uygun bir davranış değildir?

    A)Onarım işlerinden sorumlu kişi, onarılan makine, cihaz veya tesisatın çalışmasına izin vermeden önce, koruyucu tertibatın uygun şekilde tekrar yerlerine konulup konulmadığını kontrol edecektir.
    B)Bakım ve onarım işlerinin yapılabilmesi için, koruyucu tertibatın kaldırılması gerekiyorsa, bunlar makine durdurulduktan ve onarım işlerinden sorumlu olanlardan izin alındıktan sonra kaldırılacaktır.
    C)Basınçlı kazanlar ve kaplarbasınç altında iken onarımında gerekli önlemler alınacaktır.
    D)Bakım ve onarım işleriyle görevli işçilere, alev geçirmez el lambaları verilecektir.


    CEVAP C. Basınçlıyken asla onarım yapılmaz

    1237)Verilenlerden hangisi bakım ve onarım işleri için yanlıştır?

    A) Elektrik tesisatı veya teçhizatının bakım ve onarımında, bunları, devreden çıkaracak bir devre kesme tertibatı bulunacak, devreden çıkarıldıktan sonra bunların, sıfırlanmış olması hali devam edecektir.
    B) Kontrol, bakım ve onarımı yapılacak makina ve elektrik devrelerinin akımı kesilecek ve akımı kesen şalter veya anahtarlarda kilitleme tertibatı bulunacak veya bunların açık oldukları, uygun şekilde belirtilecektir.
    C) Elektrik kaynak makinalarının temizlenmesi tamir ve bakımı veya çalışma yerinin değiştirilmesi sırasında, makinalar şebekeden ayrılıp elektriği kesilecektir
    D) Gerilim altındaki kısımların bakım ve kontroluna yarayan uygun geçitler yapılacak ve bunlar yol olarak kullanılmayacaktır.

    CEVAP A
    Elektrik tesisatı veya teçhizatının bakım ve onarımında, bunları, devreden çıkaracak bir devre kesme tertibatı bulunacak, devreden çıkarıldıktan sonra bunların, topraklanmış olması hali devam edecektir.




     
  14. Hakan ERDOĞAN

    Hakan ERDOĞAN TÜİSAG Üyesi


    bunlara yarın bakacağım öncelikle konuları bitirmeye gayret gösteriyorum.şu an geriye dönük düzeltmelere bakamıyorum.
    soru eklemeye devam edeceğim.soru ekleme bitince düzeltmelere geçeceğim.yarına kalacak gibi uykum gelmeye başladı
    .teşekkürler

     
  15. Ertan Taşhan

    Ertan Taşhan TÜİSAG Üyesi

    İyi geceler Erdoğan Bey, gecenin ilerleyen saatlerinde notları yetiştirmek için çalışmanız için ayrıyetten teşekkür ederiz.Tekrar emeğinize, zamanı burada geçirmenize, ve bizlere faydanız için çok çok teşekkürler.

     
    Berrin Tuğlu ve Hakan ERDOĞAN bu yazıya teşekkür etti.
  16. Hakan ERDOĞAN

    Hakan ERDOĞAN TÜİSAG Üyesi

    1238)Bakım ve onarım işlerinde alınacak güvenlik tedbirlerinden hangisi yanlıştır?

    A) Kuyu veya diğer yeraltı tesislerinde yapılacak bakım ve onarım işlerinde tecrübeli ve usta işçiler çalıştırılacak, bunlara uygun kişisel koruma teçhizatı verilecek ve tecrübeli bir veya birden fazla gözlemci görevlendirilecektir.
    B) Tehlikeli gaz, buhar veya sislerin meydana gelebileceği tank veya depolar içinde yapılacak bakım ve onarım işlerinde; işçilere maskeler, solunum cihazları ile emniyet kemerleri gibi uygun kişisel korunma araçları verilecek ve iş süresince tank veya depo ağızlarında bir gözlemci bulundurulacaktır
    C) Tehlikeli sıvıların bulunduğu tank ve depolar, en geç yılda bir defa kontrol edilecek ve onarımda bunlar tamamen boşaltılacak, bağlantı boruları sökülecek veya uygun kör tapalarla tıkanacak veya vanaları kapatılacaktır.
    D) İşyerinde buhar bulunmadığı hallerde depo, su ile tamamen doldurulacak ve en az 24 saat kadar su verilmek suretiyle sürekli olarak karıştırılacaktır. Buhar veya akarsu verildikten sonra, dipte toplanabilecek birikintiler, uygun şekilde temizlenecek ve depo, en az 12 saat hava basma veya emme suretiyle havalandırılacaktır.

    CEVAP D.en az 2 saat hava basma veya emme suretiyle havalandırılacaktır.

    1239)Daha önce benzin ve fuel oil gibi maddelerin depolanmış oluğu kap, aşağıdaki yöntemlerden hangisi ile kaynak veya kesme yapılmalıdır?ÖNEMLİ

    A)Su ile yıkandıktan sonra kaynak işlemi yapılmalıdır.
    B)Kap boşaltıldıktan sonra kaynak İşlemi yapılmalıdır,
    C)Boşaltılıp buharla temizlendikten sonra içerisine asal gaz doldurularak kaynak İşlemiyapılmalıdır.
    D)Doldurma ağzı aşağı gelecek şekilde iki saat bekletildikten sonra kaynak İşlemi yapılmalıdır.

    CEVAP C

    Parlayıcı veya patlayıcı maddeler taşınmış olan kaplara, üzerinde kaynak veya oksijenle kesme işi yapılmadan önce, bunlar buharla veya diğer bir usul ile temizlenecek, zararlı veya tehlikeli gazların, kap içinde kalıp kalmadığı kontrol edilecek ve kaplar, karbondioksit veya azot veya asal gazlar veya benzerleri ile doldurulacak, oksijenle kesme işleri yapıldığı sürece bu gazlardan biri, yavaş yavaş verilecektir
    1240)(ARALIK 2013 A SINIFI)İş ekipmanlarının bakım ve onarımı ile ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

    A)İş ekipmanının tüm bakım ve onarımları kayıt altına alınır.
    B) İş ekipmanlarının bakımları, imalatçı tarafından yetkilendirilmiş servislerce yapılabilir.
    C) İş ekipmanlarının bakımları, işyeri tarafından görevlendirilmiş kişilerce yapılabilir.
    D) Periyodik kontrol kapsamındaki test ve deneyleri yapılan iş ekipmanlarının günlük veya haftalık muayenelerden geçirilmesine gerek yoktur


    CEVAP D


    1241) (ARALIK 2013 A SINIFI) Aşağıdakilerden hangisi iş ekipmanının bakım veya onarımı sırasında dikkate alınması gereken hususlardan birisi değildir?

    A)Türk standartları
    B)Operatör bilgisi
    C)Uluslararası standartlar
    D)Ekipmanın imalatçısı tarafından hazırlanan bakım kılavuzu

    CEVAP B

    1242)(ARALIK 2013 B SINIFI) İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği’ne göre aşağıdakilerden hangisi iş ekipmanının bakımıyla ilgili
    Olarak yanlıştır?


    A)Her koşulda elektronik ortamda bakım onarım kayıtlarının saklanması yasaktır.
    B)Bakım işlerinin, istisnalar dışında, iş ekipmanı kapalı iken yapılması esastır.
    C)Bakımla ilgili işlemler günü gününe makineye ait bakım defterine işlenir.
    D)İş ekipmanının bakımının kapalı iken yapılamayacağı durumlarda bakım işleri yürütülürken gerekli önlemler alınmalıdır.

    CEVAP A

    1243)(ARALIK 2013 B SINIFI Tesisat ve ekipmanların periyodik kontrolleri ile ilgili aşağıdaki hususlardan hangisi yanlıştır?

    A)Paratonerlerin periyodik kontrolü elektrik mühendisleri tarafından yapılabilir.
    B)Transformatörlerin periyodik kontrolü elektrik mühendisleri tarafından yılda bir yapılır.
    C)Motopompların periyodik kontrolü makine mühendisleri tarafından yılda bir yapılır.
    D)Havalandırma tesisatının periyodik kontrolü malzeme mühendisleri tarafından 7 yılda bir yapılır

    CEVAP D


    1244)(AĞUSTOS 2013 A SINIFI)bakım ve onarım işlerinde alınacak güvenlik tedbirleri ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi doğru değildir?

    A) Bakım ve onarım işlerinin yapılabilmesi için, koruyucu tertibatın kaldırılması gerektiği
    hâllerde, bunlar makine durdurulduktan ve onarım işlerinden sorumlu olanlardan izin alındıktan sonra kaldırılacaktır.
    B) Sürekli olarak transmisyonla çalışılan işyerlerinde, bakım ve onarım sırasında boşa alınan kayışlar, sabit kancalara veya uygun diğer tertibata takılacaktır.
    C) İş yerlerinde bakım ve onarım işleri, ilgili yerlerdeki çalışmalar durdurulmadan kesinlikle yapılmayacaktır.
    D) Basınçlı kazanlar ve kaplar, basınç altında iken onarılmayacaktır.

    CEVAP C

    1245)AĞUSTOS 2013 A SINIFI) bakım, onarım ve kontrol için işyerlerinde kullanılan merdivenler ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi doğru değildir?

    A)Bakım, onarım ve kontrol için işyerlerinde kullanılan merdivenlerin genişliği 50 santimetre olabilir.
    B)Bakım, onarım ve kontrol için işyerlerinde kullanılan merdivenlerin eğimleri 55 derece olabilir.
    C)Bakım, onarım ve kontrol işlerinde helezoni merdivenler kullanılmayacaktır.
    D)Basamakları noksan, yerinden oynamış yahut çatlak veya kırık olmayacaktır


    CEVAP A

    *Bakım, onarım ve kontrol işlerinde helezoni merdivenler kullanılmayacaktır.
    * basamakların genişlikleri en az 13 santimetre olacaktır.
    * eğimleri 60 dereceyi geçmeyecek
    * uygun sağlamlıkta olacak ve bunların genişliği 55 santimetreden dar olmayacaktır.

    DAHA ÖNCE SORMUŞTUM.yine isabet olmuş.

    1246)(AĞUSTOS 2013 B SINIFI) İş ekipmanlarının bakım ve onarımı açısından aşağıdaki belirtilenlerden hangisi yanlıştır?

    A) İş ekipmanlarının, her çalışmaya başlamadan önce,operatörleri tarafından kontrollere tabi tutulmaları sağlanır.
    B) İş ekipmanlarının bakım, onarım ve periyodik kontrolleri,ilgili ulusal ve uluslararası standartlarda belirlenen aralıklarda ve kriterlerde, imalatçı verileri ile fen ve tekniğin gereklilikleri dikkate alınarak yapılır.
    C) Çatlak, aşırı aşınma ve benzeri tespit edilen herhangi biriş ekipmanı daha ayrıntılı muayene yapılana kadar güvenlik limitleri içinde kullanılmaya devam edilir.
    D) İş ekipmanlarının bakımları (günlük, haftalık, aylık, üç aylık, altı aylık ve benzeri), ilgili standartlarda belirlenen veya imalatçının belirlediği şekilde, imalatçı tarafından yetkilendirilmiş servislerce veya işyeri tarafından görevlendirilmiş kişilerce yapılır.


    CEVAP C

    1247)
    (AĞUSTOS 2013 B SINIFI) “İş ekipmanında yapılan her türlü temizlik, ayar,kalibrasyon gibi işlemlerin tamamı” ifadesi ile aşağıdakilerden hangisi tanımlanmaktadır?



    A) Tadilat B) Onarım C) Bakım D) Kontrol


    CEVAP C.bakım

     
    Zeynep EFE70, Erdem Öçal, berkebey ve 3 kişi daha buna teşekkür etti.
  17. Hakan ERDOĞAN

    Hakan ERDOĞAN TÜİSAG Üyesi

    1248)(MAYIS 2013 A SINIFI)Dışarıdan temizlenemeyen bir deponun suyla temizliği yapıldıktan sonra depo en az kaç saat havalandırılmalıdır?

    A) 1 B) 1,5 C) 2 D) 2,5

    CEVAP C.2 saat


    1249) (MAYIS 2013 A SINIFI)
    I- Gerilimin kesilmesi
    II- Tekrar gerilim verilmesinin önlenmesi
    III- Gerilimin, tehlikeli gerilim değerinin altına düşürülmesi
    IV- Çalışılacak yerde gerilim olmadığının kontrolü
    V- Topraklama
    VI- Kısa devre etme


    Yukarıdakilerden hangileri kuvvetli akım tesislerinde yapılacak bakım-onarım çalışmaları sırasında çalışanların hayatının korunması açısından alınması gereken önlemlerdendir?


    A) I, II ve V B) I, II, IV, V ve VI

    C) I, II, III, IV ve V D) I, II, III, IV, V ve VI


    CEVAP B

    1250)(EKİM 2012 A SINIFI)

    I- Reaktif güç kompanzasyonu için kullanılan kondansatörler
    II- Uzun yüksek gerilim kabloları
    III- Yüksek gerilim trafolarının nötr topraklama dirençleri


    Bakım ve onarım gibi işlemler yapılmadan önce, enerji depolayan tüm cihaz ve bileşenlerin enerjisi boşaltılmalıdır. Yukarıdakilerden hangileri enerji depolar?

    A) Yalnız I B) I ve II C) I ve III D) I, II ve II

    CEVAP B

    1251) (EKİM 2012 B SINIFI) Aşağıdakilerden hangileri kuvvetli akım tesislerinde yapılacak bakım-onarım çalışmaları sırasında çalışanların hayatının korunması
    açısından alınması gereken önlemlerden değildir?



    A)Gerilimin kesilmesi
    B)Kısa devre etme ve topraklama
    C)Tekrar gerilim verilmesinin önlenmesi
    D)Gerilimin tehlikeli gerilim değerinin altına düşürülmesi

    CEVAP D




    BU KONUDA BİTMİŞTİR.DİĞER ÇIKMIŞ SORULARA BAKMAYI UNUTMAYINIZ.BURADAN KESİN 1 SORU VAR

    HERKESE İYİ GECELER..SAAT 03:00 KADAR ÇALIŞMAYA DEVAM EDECEĞİM SONRASINDA YATACAĞIM..
    UYKU AĞIR BASTI:)

     
  18. SARGIN

    SARGIN TÜİSAG Üyesi

    S-1244)(AĞUSTOS 2013 A SINIFI)bakım ve onarım işlerinde alınacak güvenlik tedbirleri ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi doğru değildir?
    A) Bakım ve onarım işlerinin yapılabilmesi için, koruyucu tertibatın kaldırılması gerektiği hâllerde, bunlar makine durdurulduktan ve onarım işlerinden sorumlu olanlardan izin alındıktan sonra kaldırılacaktır.
    B) Sürekli olarak transmisyonla çalışılan işyerlerinde, bakım ve onarım sırasında boşa alınan kayışlar, sabit kancalara veya uygun diğer tertibata takılacaktır.
    C) İş yerlerinde bakım ve onarım işleri, ilgili yerlerdeki çalışmalar durdurulma-dan kesinlikle yapılmayacaktır.
    D) Basınçlı kazanlar ve kaplar, basınç altında iken onarılmayacaktır.
    CEVAP C YANLIŞ
    BU CEVABLARIN HEPİSİ DOĞRU.

     
  19. dilek akl

    dilek akl TÜİSAG Üyesi

  20. Hakan ERDOĞAN

    Hakan ERDOĞAN TÜİSAG Üyesi

    HAVALANDIRMA ve İKLİMLENDIRME
    YENİ KONU


    1252) Hangisi ortam hava kalitesini etkileyen faktörlerden değildir?


    A) Basınç B) Nem C) Isı D) Termal radyasyon


    CEVAP A

    doğru şıklara ek olarak
    • Hava akım hızı
    • Havada bulunan kirletici unsurlar


    1253)Havalandırma ve iklimlendirme ile ilgili hangisi yanlıştır?


    A) Kapalı işyerleri günde en az bir defa bir saatten aşağı olmamak üzere baştan başa havalandırılacaktır.
    B) Zehirli toz, duman ve buharlı işyerlerinde, işyeri havası nemli; taban, duvar ve tezgahlar yaş bulundurulmak suretiyle zararlı maddelerin yapılması önlenecek, gerektiğinde bu çalışmalar, genel ve lokal havalandırma ile birlikte yapılacaktır
    C) civa ile çalışmaların yapıldığı yerlerde genel havalandırma yeterli olacaktır.
    D)Manganez ve krom ile çalışılan yerlerde, genel havalandırma ile birlikte, uygun aspirasyon sistemi kurulacak ve çalışmalar kapalı sistemde olacaktır


    CEVAP C
    A ŞIKKI ÖNEMLİ
    Genel havalandırma ile yetinilmeyerek civa ile çalışmaların yapıldığı seviyeden veya yeteri kadar aşağıdan etkili aspirasyon sistemi kurulacak, çalışma masalarının üzerine, aspirasyon davlumbazları yerleştirilecektir

    1254)Havadaki nem oranı aşağıdakilerden hangisi İle ölçülür?


    A) Barometre B) Termometre C) Anemometre D) Psikrometre

    CEVAP D

    1255)Metabolik ısı, insan metabolizmasının çeşitli aktivite durumunda ürettiği ısı enerjisi değeridir. Bu değer hareketsiz insan için kaç W/m2'dir?

    A) 20 B) 50 C) 60 D) 80

    CEVAP B. 50 W/m2

    1256)Yetişkin bir insanın genel olarak saatte kaç metreküp temiz havaya ihtiyacı vardır?

    A) 10 B) 20 C) 30 D) 50

    CEVAP C 30 metreküp

    1257)İşyerler inde hava akımınIn kaç m/ s ' yi aşması durumunda rahatsız edici esintiler meydana gelmektedir?


    A) 0,1 B) 0,5 C) 1.5 D) 2


    CEVAP B.0.5 m/s

    1258)Normal şartlarda işyerinin tavan yüksekliği en az kaç metre olmalıdır?


    A) 2,5 B) 3 C)3,5 D) 4

    CEVAP B.3 metre
    Çalışma yerlerinde kişi başına düşen hava hacmi 10 m3

    1259)Koğuşlarda tavan yüksekliği ...... santimetreden aşağı olmayacak ve adam başına düşen hava hacmi,en az ..... metreküp olarak hesap edilecektir.

    A) 280-10 B)280-12 C)300-10 D) 300-12


    CEVAP B
    tavan yüksekliği 280 cm
    hava hacmi en az 12 metreküp

     
    Zeynep EFE70, Erdem Öçal, incisu ve 2 kişi daha buna teşekkür etti.
Yüklüyor...
Konu Durumu:
Daha fazla cevap için açık değil.

Sayfayı Paylaş



Yandex.Metrica