Soru Şubat 2014 ( Ya Da Mayıs ) Yükselme Sınavına Hazırlık

Konu, 'Soru Bankaları' kısmında Hakan ERDOĞAN tarafından paylaşıldı.

Sayfayı Paylaş

Konu Durumu:
Daha fazla cevap için açık değil.
  1. SARGIN

    SARGIN TÜİSAG Üyesi



    S-1244)(AĞUSTOS 2013 A SINIFI)bakım ve onarım işlerinde alınacak güvenlik tedbirleri ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi doğru değildir?
    A) Bakım ve onarım işlerinin yapılabilmesi için, koruyucu tertibatın kaldırılması gerektiği hâllerde, bunlar makine durdurulduktan ve onarım işlerinden sorumlu olanlardan izin alındıktan sonra kaldırılacaktır.
    B) Sürekli olarak transmisyonla çalışılan işyerlerinde, bakım ve onarım sırasında boşa alınan kayışlar, sabit kancalara veya uygun diğer tertibata takılacaktır.
    C) İş yerlerinde bakım ve onarım işleri, ilgili yerlerdeki çalışmalar durdurulma-dan kesinlikle yapılmayacaktır.
    D) Basınçlı kazanlar ve kaplar, basınç altında iken onarılmayacaktır.
    CEVAP C YANLIŞ
    BU CEVABLARIN HEPİSİ DOĞRU.

    geçmiş olsun Erdoğan Bey,
    Allah acil şifalar versin..



     
    Hakan ERDOĞAN bu yazıya teşekkür etti.
  2. Hakan ERDOĞAN

    Hakan ERDOĞAN TÜİSAG Üyesi



    1269)hangisi tam vücut kemer sistemleri ile ilgili özellikleri kapsayan standarttır?

    A) TS EN 245 B) TS EN 352 C)TS EN 361 D)TS EN 471

    CEVAP C..TS EN 361 Standardı

    1270) yüksekliği tabandan itibaren kaç metreden daha fazla olan ve düşme veya kayma tehlikesi bulunan yerlerde çalışanlarla, kiremit döşeyicilerine, oluk ve her türlü dış boya işleri yapanlara, gırgır vinçlerini çalıştıranlara ve kuyu, lağım, galeri ve benzeri derinliklerde çalışanlara güvenlik kemerleri verilecek ve işçiler de verilen bu kemerleri
    kullanacaklardır?


    A) 2,5 B) 3 C) 3,5 D) 4

    CEVAP B. 3 metre

    1271)işyerlerinin bulunduğu baraka, sayvan, sundurma ve benzeri yerlerin çatıları, ısı geçiren saç ve benzeri malzeme de örtülmüş olduğu hallerde bu çatılar, en az ......................... santimetre yükseklikte yapılmış olacaktır.

    A) 350 B)300 C)250 D)200

    CEVAP A.350 cm

    1272)Yüksekte yapılan geçici işlerle ilgili aşağıdaki önlemlerden hangisi yanlıştır?

    A)Uygun bir platformda, güvenlik içinde ve uygun ergonomik koşullarda yapılmalıdır.
    B)Uygun ergonomik koşullarda yapılması sağlanamıyorsa, ki şisel koruma önl emlerine öncelik verilecektir.
    C)Kullanılan araçlar, yakın birtehlike durumunda işçilerin tahliyesini de mümkün kılacaktır.
    D)Ulaşımda kullanılan yol ve araçlar ile platformlar, katlar veya ara geçitler arasındaki geçişlerde düşme riski bulunmayacaktır.

    CEVAP B

    1273)Yüksekte yapılan çalışmalarda alınacak güvenlik önlemlerine ilişkin aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

    A) Yükün işçiler tarafından elle bağlanması veya çözülmesi halinde işin güvenlikle yapılabilmesi için gerekli düzenleme yapılacak, özellikle iş ekipmanının kontrolünün doğrudan ya da dolaylı olarak işçide olması sağlanacaktır.
    B)Bütün yük kaldırma işleri işçilerin güvenliğini korumak için uygun şekilde planlanacak ve gözetim altnda yürütülecektir.
    C) Hava şartlarının, güvenli kullanımı engelleyecek ve işçileri tehlikeye maruz bırakacak şekilde bozulması halinde, kılavuzsuz yükler en az iki yerden kılavuzlanacak ve açık havada kullanılması sağlanacaktır.
    D)Kılavuzsuz yüklerin kaldırılmasında kullanılan iş ekipmanı , kendisini besleyen güç kaynağı tamamen veya kısmen kesildiğinde yükü askıda tutamıyorsa, ortaya çıkabilecek risklerden işçileri korumak için uygun önlemler alınacaktır.

    CEVAP C
    Hava şartlarının, güvenli kullanımı engelleyecek ve işçileri tehlikeye maruz bırakacak şekilde bozulması halinde, kılavuzsuz yüklerin kaldırılması için tasarlanmış iş ekipmanlarının açık havada kullanılması durdurulacaktır. İşçileri riske atmamak için özellikle iş ekipmanının devrilmesini önleyecek tedbirler alınacaktır.

    1274)İskelelerin kurulması ve kullanılması ile ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

    A)Platform elemanları ve dikey korkulukların arasında düşmelere neden olabilecek tehlikeli boşluklar bulunmayacaktır.
    B) İskelenin taşıyıcı elemanlarının kayması; taşıyıcı zemine sabitlenerek önlenecektir.
    C)İskelenin kurma, kullanma ve sökme planı iskeleyi kuranlar tarafından yapılacaktır.
    D)İskele kabul edilmiş standartlara uygun yapıda değilse bunların sağlamlık ve dayanıklılık hesapları yapılacaktır.

    Cevap C

    seçilen iskelenin karmaşıklığına bağlı olarak kurma, kullanma ve sökme planı uzman bir kişi tarafından yapılacaktır. Bu plan iskele ile ilgili detay bilgileri içeren standart form şeklinde olabilir.

    1275)Halat kullanarak yapılan çalışmalarla ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

    A)Çalışma halatı, güvenli iniş ve çıkış araçları ile teçhiz edilecek ve kullanıcının hareket kontrolünü kaybetmesi halinde, düşmesini önlemek için kendiliğinden kilitlenebilen sisteme sahip olacaktır.
    B)İşçi tarafından kullanılan alet, edevat ve diğer aksesuarlar paraşütçü tipi emniyet kemerine veya oturma yerine veya başka uygun biryere bağlanarak güvenli hale getirilecektir.
    C)Acil bir durumda işçinin derhal kurtarılabilmesi için iş uygun şekilde planlanacak ve gözetim sağlanacaktır.
    D)Sistemde birden fazla halat kesinlikle kullanılmayacaktır.


    CEVAP D
    sistemde en az iki ayrı kancalı halat bulunacak, bunlardan biri, inip çıkmada veya destek olarak kullanılan çalışma halatı, diğeri ise güvenlik halatı olacaktır.

    1276)Yüksekte çalışmak için düzenlenecek formlar arasında aşağıdakilerden hangisi yer almaz?

    A) Personel yüksekte çalışma izin formu
    B) Dış cephe asansörü kontrol formu
    C) Kişisel koruyucu donanım taahhüt ve tesellüm formu
    D) Personel yapılacak işler formu

    Cevap D

    1277)Hangi durumlarda geçici iskele yada iş ekipmanı kullanılabilir?

    A)Yüksekte çalışmalarda.
    B)Hareketli iş ekipmanlarında.
    C) Sabit platform yapılamayan durumlarda.
    D)Kaldırma araçlarında.

    Cevap D

    1278)Hangisi iskelelerde dikkat edilmesi gereken hususlardan biri değildir?

    A)İskeleler yalnız dayanıklı metal malzemeden imal edilir
    B)İskelelerin platform elemanları ve dikey korkulukları arasında düşmelere neden olabilecek tehlikeli boşluklar bulunmayacaktır.
    C)İskelelerin kurulması, sökülmesi veya üzerinde önemli değişiklik yapılması, yetkili uzman bir kişinin gözetimi altında yapılır.
    D)Tekerlekli iskelelerin kaza ile hareket etmesi uygun araçlarla önlenir.

    Cevap A.ahşap yada çelik borulardanda olabilir

    1279)El merdivenleri aşağıdaki durumların hangisinde kullanılamaz?

    A)Yüksekliği 10 metreyi geçen yüksekliklerde.
    B)Kısa süre kullanılacaksa.
    C)Düşük risk nedeniyle daha güvenli bir iş ekipmanı kullanımı gerekmiyorsa.
    D)İşverence değiştirilmesi mümkün olmayan işyeri koşullarında.

    Cevap A

    1280) Yüksekte yapılan çalışmalarda dikkat edilecek hususlar kapsamında iskele üzerinde yapılan çalışma anında, iskelelerde köprü görevi görecek geçitler için aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

    A) 1 metreden dar ve korkuluklu yapılmalıdır
    B) Korkuluk kullanılmayacaksa geçit geniş yapılmalıdır
    C) 50 santimetreden dar olmamalıdır
    D) 60 santimetreden dar ve korkuluksuz yapılmamalıdır
    Cevap D

    BU KONUDA BU KADAR.DAHA EVVEL İŞLENEN YÖNETMELİKLERİN İÇİNDE VARDI ..İLAVE OLDU..DEVAM EDİYORUZ



     
  3. salgozen

    salgozen TÜİSAG Üyesi

    Sayın veya Sevgili Murat Bey, Bu amaçta hepimiz arkadaş gibiyiz. Her şeye teşekkürler. Arada bir de çocuklar gibi fantazi yapıp rahatlıyoruz. Bu arada "simgenizin anlamını sorsam, çok mu ileri gitmiş olurum?". Selam ve sevgiler... :)

     
    Hakan ERDOĞAN bu yazıya teşekkür etti.
  4. salgozen

    salgozen TÜİSAG Üyesi

    Hatta onlara, "Gölge etmeyin, başka ihsan istemez." deriz, emekçilere teşekkür ederiz.
    Gençliğimde şu iki durumdaki insanlar çok güzeldir diye ahkam keserdim: 1)Gülümseyen ve 2)Çalışan, emek harcayan insanlar diye. Şimdi Erdoğan Bey sayesinde 3)Paylaşan insanları, ekliyorum, görüşlerime....



    TÜİSAG Youtube Kanalına abone olarak bizi desteklemeyi unutmayın !



     
    hürriyet ülkü ve Hakan ERDOĞAN bu yazıya teşekkür etti.
  5. Hakan ERDOĞAN

    Hakan ERDOĞAN TÜİSAG Üyesi

    İNŞAAT İŞYERLERİNDE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ

    Yapı İşlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliğinde işlendi.ilaveler olacak.belki benzer sorularda olabilir kusura bakmayınız

    1281) İşyeri merdivenlerinin mukavemet katsayısı 4 olacak ve metrekarede en az kaç kilogram yük taşıyacaktır?

    A) 500 B)400 C)300 D)200

    CEVAP B.500 KG


    1282)Aşağıda merdivenlerle ilgili verilenlerden hangisi yanlıştır?


    A)Genişliği 225 santimetreyi aşan merdivenlerin ortalarında, ayrıca bir tırabzan bulundurulacaktır.
    B) Delikli veya ızgaralı merdiven ve sahanlıklardaki delikler ve ızgara aralıkları en çok 2 santimetre olacaktır
    C) altı basamaktan fazla olan her merdivende, korkuluk ve tırabzan bulunacaktır
    D) Merdivenlerin eğimi, bakım işlerinde kullanılanlar dışında tabanla en az 20 ve en çok 45 derece olacaktır

    CEVAP C
    Dört basamaktan fazla olan her merdivende, korkuluk ve tırabzan bulunacaktır

    1283)Cam, saç ve çimento harçlı levhalardan yapılmış veya eskimiş, yıpranmış ve dayanıklılığı azalmış çatılarda aşağıdakilerden hangisi kullanılmalıdır?

    A)Çatı merdiveni B) Korkuluk C)Platform D) Uzatma merdiven

    CEVAP A.çatı merdiveni

    1284)Asağıdakilerden hangisi kazı islerinde alınacak güvenlik tedbirlerinden değildir?

    A)İşe başlamadan önce yapı alanının çevresi ortalama üç metre yükseklikte tahta perde ile çevrilecektir.
    B)Kazı isteri, yukarıdan aşağıya doğru ve toprağın dayanıklılığı ile orantılı bir şev verilmek suretiyle yapılacaktır.
    C) Ekskavatör, buldozer ve benzeri makinelerle yapılan kazılarda bu makinelerin hareket alanı içinde işçi çalıştırılmaz.
    D)Kazılan toprağı dışarıya taşıyacak araçların kazı yerine kolaylıkla girip çıkmalarını sağlayacak rampa eğimleri 35 dereceden fazia olamaz.

    CEVAP A
    yapı alanının çevresi ortalama 2 metre yükseklikte tahta perde ile çevrilir

    1285)Sert kaya, sert şist, betonlaşmış çakıl, sert kalker, killi şist kaya, gre ve konglomera gibi kendini tutabilen zeminlerde yetkililerin gerekli gördüğü hallerde ve şevsiz yapılmak zorunluluğu bulunan kaç santimetreden daha derin kazılarda, yan yüzler uygun şekilde desteklenmek veya iksa edilmek suretiyle tahkim olunacaktır?

    A) 100 B) 150 C) 200 D) 300


    CEVAP B

    **150 cm den daha derin kazılarda, yan yüzler uygun şekilde desteklenmek veya iksa edilmek suretiyle tahkim olunacak ve iksa için kullanılacak kalas başları, kazı üst kenarından 20 cm yukarı çıkarılacaktır.

    1286)Dinamit veya diğer patlayıcı maddelerin kullanıldığı hallerde alınacak önlemlere ilişkin aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

    A)100 metre uzaklıktaki çevrede kavlak muayenesi yapılmalıdır.
    B)Patlatmadan sonra en az on dakika geçmeden patlatma yapılan yere girilmesi yasaktır.
    C)Patlatmadan sonra patlatma yapılan yere yetkili eleman tarafından sakınca olmadığı belirlendikten sonra girilmelidir.
    D)Patlatma ilgili hususlar yapı iş defterine yazılmalıdır.

    CEVAP B

    ** en az bir saat geçmeden ve yetkili eleman tarafından sakınca olmadığı saptanmadan kuyu, tünel,galeri ve benzeri yerlere girilmesi yasaktır

    1287)Derinliği kaç metreyi aşan kuyularda, işçilerin kuyuya inip çıkmaları için kullanılan bocurgatlar veya vinçler fren tertibatlı olmalı ve motorla işletilmelidir?

    A) 15 B) 20 C) 25 D) 50

    CEVAP C...25 metre

    1289)Ahşap iskelelerin sökülmesine ilişkin aşağıda belirtilenlerden hangisi yanlıştır?

    A) İskelelerin sökülmesine en üst kısımdan başlanacaktır
    B) Sökülmüş olan malzeme doğrudan yere atılacaktır.
    C) iskelelerin bina bağlantıları kalasların alınmasından sonra ve yukarıdan aşağıya sırayla sökülecektir.
    D) Söküm başlamadan önce herhangi bir sebeple, iskelenin takviye veya çaprazlarından hiçbir eleman alınamaz

    CEVAP C

    **Sökülmüş olan malzeme hangi yükseklikten olursa olsun doğrudan doğruya yere atılmayacak, iki yerinden bağlanarak dengeli şekilde indirilecek ve uygun biryere istif edilecektir.


    1290)Çelik borulu iskelelerde düşey ve yatay borulardaki ekler en çok kaç metrede bir yapılacaktır?

    A) 3 B) 5 C) 6 D) 10

    CEVAP C ...6 metrede biryapılacaktır

    1291)Sabit merdivenlerde en fazla kaç metrede bir dinlenme platformu yapılacaktır?

    A)5 B)10 C)15 D)25

    CEVAP B
    10 metre yüksekliğini geçen sabit merdivenlerde, her 10 metrede bir dinlenme platformu yapılacaktır.

    1292)4 metreden uzun taşınır merdivenler ve el merdivenleri aşağıdaki malzemelerden hangisinden yapılamaz?

    A)Çelik boru B)Çelik profil C) Alüminyum alaşım D) Tahta

    CEVAP D.tahtada 4 metre sınırı var

    1293)Yıkım işlerinde yıkılacak kısmın etrafında en az ne kadar güvenlik alanı bırakılacaktır?

    A) Yapı yüksekliğine eşit B) 100 metre C) 200 metre D) Yapı yüksekliğinin iki katına eşit

    CEVAP D

    BU DA BİTMİŞTİR...DEDİĞİM GİBİ BU KONU Yapı İşlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliği KISMINDA VERİLDİ.BU SORULAR EKSTRA VE EKSİK KALMAMASI İÇİNDİR.
    DEVAM EDECEK.BU GECE SON .

     
    Zeynep EFE70, Erdem Öçal, incisu ve 5 kişi daha buna teşekkür etti.
  6. yalçın özgür

    yalçın özgür TÜİSAG Üyesi

    Hakan 666 Bey son hali ile powerpoint olarak gönderecekmisiniz?



    TÜİSAG Youtube Kanalına abone olarak bizi desteklemeyi unutmayın !



     
  7. Hakan ERDOĞAN

    Hakan ERDOĞAN TÜİSAG Üyesi

    paylaşmayı seviyorum ,insanların yardımına koşmayı..sevmeyi güzel görmeyi yaşamayı seviyorum..ben sevdiklerime seni seviyorum demekten utanmam.kaybetmeyi mi beklemeliyiz...hiç bir şeyi ertelemeyin şu hayatta.eee yapacak bir şey yok .benim DNA sarmalım öyle yaratılmış:) kodum bozuk:)

    teşekkürler iyi niyetiniz için.o sizin kalbinizin güzelliğinin suya yansıması..


     
    Zeynep EFE70, Mustafa Okyay, bhr ve 8 kişi daha buna teşekkür etti.
  8. essential

    essential TÜİSAG Üyesi

    Merhaba

    Mevcut dosya üzerinde sağ tıklatıp açılan sekmelerden ''yeni'' yi tıklatın.
    ppt olarak açılacak. Ordan istediğiniz arka fonu seçip kaydedin.

    İyi çalışmalar

     
  9. murcelikel

    murcelikel TÜİSAG Üyesi

    Erdoğan bey iyi geceler emeğinize elinize kolunuza sağlık ben birkaç şey soracağım

    Daha önceki sayfalarda

    20.sayfada Mehmet Uzman arkadaşımız: 213)
    (ekim 2012 B SINIFI) Kanserojen ve mutajen maddelerle çalışmalardarisk değerlendirmeen az kaç yılda bir yenilenmelidir?

    A) 1 B) 2 C) 3 D) 5

    cevap d 5 yılda bir


    Bu sorunun dayanağı ne arkadaşlar bulamadım da??

    Demiş

    Zannedersem 68.ssoru ile ilgili ama tam anlayamadım şöyle demişsiniz:

    erkan_erkan dedi:

    Ama bu durumda Aşıkkıda doğru kabul edeilebiliyor mantıken çünkü%2 de %1 in üstü olduğundan sınavda gelse iptale gider

    iyide %1.5 oran varsa yada %1 ..o zaman patlatma yapıyorsun demektir.şık %2 yi sınır almış.

    ama normalde %1 üzerinde yapılmaz.

    Bu açıklama 68.soru ile ilgilimi?

    SARGIN dedi:

    176) (MAYIS 2013 A sınıfı) Ağır ve tehlikeli işlerin yapılmadığı yerlerde, gürültü derecesi kaç desibelde, işverence işçilere başlık, kulaklık veya kulak tıkaçları gibi uygun koruyucu araç ve gereçler verilmesi gereklidir?
    A) 87 desibel B) 90 desibel C) 95 desibel D) 98 desibel

    Cevap C …….. 95db
    Gürültü yönetmeliğine göre 85 Db olması lazım.


    Bu soru ile ilgili düşünceniz?

    106 soruya ilişkin doğru cevaplar nedir?

    Sibel uluğ,: çalışan arkadaşlara uyarı
    135 numaralı soru cevap A şıkkı
    139 numaralı soru cevap B şıkkı
    142 numaralı soru cevap A şıkkı
    144 numaralı soru cevap C şıkkı (pow point sunumda düzeltilmiş)
    olmalı.
    hazırlayan arkadaşların ellerine sağlık.
    takip ediyorum her zaman yorum yazamasam da minnettar olduğumu bilmenizi isterim
    teşekkür ederim.

    Demiş
    1244 ve 357 .sorulara bakabilirseniz
    Bu sorularıda düzeltirsem sadece sayfa düzenlemesi kaldı.

    Erdoğanbey başka soru yayınlayacakısınız..birde sormak erken belki ama mayıs sınavına kadar sizce çok fazla bi değişiklik olurmu çünkü sadece sizin sorulara çalışcam da .
    bi bakabilirseniz sevinirim ....tekrar tekrar çok teşekkürler

     
    Hakan ERDOĞAN bu yazıya teşekkür etti.
  10. murcelikel

    murcelikel TÜİSAG Üyesi

    gerçi 1244 yukarıda tartışılmışş ama emin olmak için soruyorum

     
  11. Hakan ERDOĞAN

    Hakan ERDOĞAN TÜİSAG Üyesi

    2 yada 3 tane konu kaldı.

    birisi kapalı alanlarda çalışma.yönetmeliklerde geçsede ekleme yapacağım.
    birde ilave olrak şu ana kadar bir soru gelmiş ama balıkçı tekneleri var.birde bakanlığın sitesinde soru cevaplar kısmı var ordan da ilaveler yapıp bitireceğim..sonra bakmamın uygun olacağını düşünüyorum.
    mayıs için de bu kaynak yeterli...benim 32 sayfalık notlarım vardı ona çalıştım ve çıkmış soruları çözdüm. bu çalışmanın onda birini yapmadım ve soruları bir kere okyup 40.dakikada çıktım C den 90 aldım.şimdi A olacağından mecburen bu şekilde çalışmak gerekiyor..bu kaynak kesinlikle yeterli olacaktır.


    en son bitince arkadaşlardan düzeltmleri bir kez daha talep ederiz..

     
    Mustafa Okyay, Serdar Sezer ve İdil_e bu yazıya teşekkür etti.
  12. murcelikel

    murcelikel TÜİSAG Üyesi

    Tamam erdogan bey amacim sadece tam dogrulari bulmak ben not aliyorum bu sorulari sorular bitince hatirlatirim

     
    uzmanaday ve Hakan ERDOĞAN bu yazıya teşekkür etti.
  13. Hakan ERDOĞAN

    Hakan ERDOĞAN TÜİSAG Üyesi

    Kapalı Alanlarda Çalışmalarda iş Sağlığı ve Güvenliği


    1294)Kapalı alanlardaki potansiyel tehlikelerde hangileri vardır?

    I. Küf ve spor gibi solunum sistemini tahri ş edebilen biyolojik maddeler
    II. yanıcı ve zehirli atmosfer oluşumu
    III. Korozif tehlikeler
    IV. yetersiz aydınlatma

    A)I ve II B)I,II ve III C) II,III ve IV D) HEPSİ

    CEVAP D.mantıken çıkartılabilir.

    1295) Aşağıdaki!erden hangisi kapalı alanlarda çalışmalarda alınacak genel korunma önlemlerinden değildir?

    A) Yeraltı işlerinde, delme ve kazma sırasında çalışanların sağlığını koruyacak ve güvenliğini sağlayacak yeterli ve uygun havaland ırma tesisatı yapıImalıdır.
    B) Her işyerinde düzenli aralıklarla risk değerlendirmesi yapılmalı ve gerekli önlemler alınmalıdır.
    C) Çeşitli gazların hava ile patlayıcı bir karışım meydana getirebileceği yeraltı işlerinde açık alevli lamba veya cihazlar kullanılmalıdır.
    D) Patlayıcı maddelerin kullanıldığı veya serbest silisin bulunduğu yerlerde, kazı toprağı ıslatılmalıdır

    CEVAP C

    Çeşitli gazların hava ile patlayıcı bir karışım meydana getirebileceği yeraltı işlerinde açık alevli lamba veya cihazlar kullanılmamalıdır.

    1296)Yüzeyinde hidroklorik asit veya hidrokarbonlu bileşikler bulunan İş parçaları, kaynak öncesi bu bileşiklerden arındırılmalıdır. Aksi takdirde, kaynak esnasında hangi zehirli gaz oluşur?

    A) Hidrojen B) karbondioksit C)Fosgen D) Fosfor oksit

    CEVAP C

    1297)Kapalı ve daralanlarda yapılan kaynak işlemleri için aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?



    A)Bir kişi dışarıda beklemelidir.
    B)Havalandırma yapılmalıdır.
    C)Oksijen verilmelidir.
    D)Uygun maske ve solunum cihazı kullanmalıdır.
    CEVAP C. hiç bir şekilde oksijen verilmez


    1298)Kapalı alanlarla ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?


    A)Kapalı alanlarda çalışmalarda kullanılacak aydınlatma lambası 24 volt olmalıdır,
    B)Metan oranı % 1 ,5 olduğunda elektrikli aletlerle çalışılabilir.
    C)Oksijen oranı % 19'dan az olan ortamdaki hava kirli hava sınıfına girer.
    D)Kapalı alanlarda kaynakişlemi yapmadan önce ortam havasının temizlenmesi gerekir

    CEVAP B. genel havasındaki metan oranı % 1,5'u geçen yerlerdeki iletkenlerin ve elektrikli aygıtların gerilimi derhal kesilir

    1299)kapalı alanlarda yapılan işlerle ilgili hangisi yanlıştır?

    A) Kazanlar gibi dar ve kapalı hacimlerle aynı zamanda nemli yerlerdeki kaynak çalışmalarında, yalnız doğru akım kullanılacaktır
    B)Benzin, mazot ve benzeri yakıtla çalışan motorlu arabalar, patlayıcı maddelerin, tozların ve parlayıcı buharların bulunduğu yerlerin yakınında, binaların içlerinde, vasıtaların akaryakıt depolarının doldurulduğu kapalı yerlerde kullanılmayacaktır.
    C) Kapalı işyerleri günde en az bir defa bir saatten aşağı olmamak üzere baştan başa havalandırılacaktır.
    D) Çok buğu husule gelen işyerlerinde sıcaklık derecesi 20 santigrat dereceden az ve 50 santigrat dereceden yüksek olmayacaktır

    CEVAP D.15-30 derece arasında olacak

    BU KONUDA BİTMİŞTİR.ZATEN YÖNETMELİKLERDE DE BAHSEDİLDİĞİNDEN BURADA BASİT GAZ,BOĞUCU GAZ VB SORMAYA GEREK YOK..

    AZ KALDI .DEVAM EDİYORUZ.









     
  14. basri tezgeldi

    basri tezgeldi TÜİSAG Üyesi

    geçmişler olsun erdoğan bey,

     
    Hakan ERDOĞAN bu yazıya teşekkür etti.
  15. Hakan ERDOĞAN

    Hakan ERDOĞAN TÜİSAG Üyesi

    Balıkçı Gemilerinde Yapılan Çalışmalarda Sağlık ve Güvenlik Önlemleri Hakkında Yönetmelik
    YENİ KONU


    BAŞKA YERDE YOK...

    1300)balıkçı gemilerinde yapılan çalışmlarda çalışanlara verilecek eğitimlerde hangileri vardır?
    I. yangınla mücadele
    II. can kurtarma ekipmanının kullanılması
    III. balık avlama ve çekme ekipmanının kullanılması
    IV. el işaretleri

    A)I ve II B)I ve III C)II ve III D) Hepsi

    1301)Acil durum elektrik güç kaynağı, açık gemiler hariç, makine dairesinin dışına konulur ve herhangi bir yangın veya ana elektrik ekipmanının çalışmadığı diğer durumlarda, sistemlerin en az üç saat süreyle aynı anda çalışmasını sağlayabilecek şekilde düzenlenir.Hangisi bunlardan değildir?


    A) Dahili haberleşme sistemi, yangın dedektörleri ve acil durum sinyalleri,
    B) Seyir fenerleri ve acil durum aydınlatması,
    C) Telsiz haberleşme ekipmanı,
    D) Çalışanların kaldığı yerler

    CEVAP D.ilave olarak
    *Varsa, acil durum elektrikli yangın pompası.


    1302)Balıkçı gemilerinde bulunması gereken asgari sağlık ve güvenlik tedbilerinden hangisi yanlış verilmiştir?


    A) Gemilerin, amaçlanan bütün hizmet koşullarında, dengede olması sağlanır.
    B) Acil durum elektrik güç kaynağı, açık gemiler hariç, makine dairesinin dışına konulur ve herhangi bir yangın veya ana elektrik ekipmanının çalışmadığı diğer durumlarda, sistemlerin en az üç saat süreyle aynı anda çalışmasını sağlayabilecek şekilde düzenlenir.
    C) Akü bataryalarının muhafaza edildiği yerler, uygun şekilde havalandırılır.
    D) Panolar görünür şekilde işaretlenir, sigortaların değerlerine uygun kullanılıp kullanılmadığı düzenli aralıklarla kontrol edilir. Sigorta buşonları tel sarılmak suretiyle tekrar kullanılır.

    CEVAP D
    Sigorta buşonları tel sarılmak suretiyle tekrar kullanılmaz.

    1303)Balıkçı gemilerinde bulunması gereken asgari sağlık ve güvenlik tedbilerinden hangisi yanlış verilmiştir?

    A) Acil kaçış yolu ve acil çıkış olarak kullanılacak yollarda ve çıkışlarda engel bulunamaz ve buralar kolayca erişilebilir, doğrudan açık güverteye veya güvenli bir alana açılır ve oradan cankurtaran sandallarına ulaşılabilecek şekilde olmak zorundadır
    B) Çalışma yerleri mümkün olduğu ölçüde yeterli gün ışığı alır. Ayrıca, çalışma yerleri, çalışanların sağlık ve güvenliklerini tehlikeye atmadan veya diğer gemileri riske sokmadan balıkçılık işlemleri için uygun suni aydınlatma sistemi ile donatılır
    C) Çalışanların bulunabileceği bütün alanlar, kaymaz malzemeden yapılır veya kaymayı ve düşmeyi önleyen araçlarla donatılır ve bu alanlarda mümkün olduğunca engel bulunmaz.
    D) Kapılar, özel bir ekipman gerekmeden her zaman dışarıdan açılabilecek durumda olur. Çalışma yerlerindeki kapılar, çalışma sürerken, sadece dışarıdan açılabilir olmalıdır

    CEVAP D
    Kapılar, özel bir ekipman gerekmeden her zaman içeriden açılabilecek durumda olur. Çalışma yerlerindeki kapılar, çalışma sürerken, her iki taraftan da açılabilir olmalıdır


    1304) Eğer çalışanların güvertedeki boşluklara veya bir güverteden diğerine düşme riski varsa, buralarda yeterli koruma sağlanır.Bu koruma demir korkuluklar ile sağlanıyor ise, en az kaç metre yükseklikte olur?

    A)1 B)1.5 C)2 D)3

    CEVAP A. 1 metre


    1305)Balıkçı gemilerinde bulunması gereken asgari sağlık ve güvenlik tedbilerinden hangisi yanlış verilmiştir?


    A)Kıçtan trol atan ve toplayan rampalı balıkçı gemilerinde, rampanın üst kısmı, çalışanların rampaya düşme riskine karşı koruma amaçlı olarak, küpeşte veya diğer bitişik araçların yüksekliği ile aynı yükseklikte bir kapı veya başka bir koruyucu araç ile donatılır.
    B) Balık avlama işlemleri veya güvertedeki diğer çalışmalar sırasında, mürettebatı yaklaşmakta olan ağır hava ve deniz koşullarının oluşturacağı tehlike konusunda uyaracak, nitelikli bir personel bulundurulur
    C) Koruyucu araçlar kullanılarak çıplak halat, palamar ve ekipmanların hareketli parçaları ile temasın en az olması sağlanır
    D) Çekme ekipmanının çalıştırma düğmesi kırmızı,durdurma düğmesi yeşil renkte ve acil durdurma tertibatları da dahil olmak üzere acil durumlar için uygun koruyucu donanımlara sahip olur.

    CEVAP D.iş ekipmanlarında çalıştırma yeşil durdurma kırmızı

    1306)Can kurtarma ve hayatta kalma ekipmanları ile ilgili asgari güvenlik ve sağlık gereklerinden hangisi yanlış verilmiştir?ÖNEMLİ

    A)Uzunluğu 45 metreden fazla olan veya beş ve daha çok çalışan bulunan gemilerde; acil durumlarda görev alacak çalışanların listesi ile görevli her çalışan için acil durumlarda yapması gereken işleri açıkça gösteren talimatlar hazırlanır.
    B)Limanda veya denizde, altı ayda bir kez, hayat kurtarma tatbikatı yapılır.
    C)Bütün çalışanlara acil durumlarda yapılması gereken işlerle ilgili uygulamalı eğitim ve talimat verilir
    D)Hayat kurtarma ve hayat sürdürme ekipmanı düzenli olarak belirli aralıklarla kontrol edilir.


    CEVAP B
    Limanda veya denizde, ayda bir kez, hayat kurtarma tatbikatı yapılır

    BU DA BİTMİŞTİR...DEĞERLİ ARKADAŞLARIM SADECE BAKANLIĞIN SAYFASINDAN SORULAN SORULARA VERİLEN CEVAPLARI EKLEYECEĞİM.TÜM KONULAR BİTMİŞTİR...HAYIRLI OLSUN.


    BİR BURASI KALDI BUNUDA BİTİRİNCE HAZIRIZ

    http://www.csgb.gov.tr/csgbPortal/csgb.portal?page=sss

     
    Zeynep EFE70, Erdem Öçal, incisu ve 5 kişi daha buna teşekkür etti.
  16. Hakan ERDOĞAN

    Hakan ERDOĞAN TÜİSAG Üyesi

    BAKANLIĞIN SAYFASINDAN soru cevap şeklinde

    BUNLARA DAHA EVVEL DEĞİNDİK AMA BEN ÖNEMLİ GÖRDÜKLERİMİ EKLİYORUM

    1307)Kıdem tazminatının ödenmesi için gereken koşullar nelerdir?ÇOK ÖNEMLİ

    -Aynı işverene bağlı çalışma süresinin en az 1 yıl olması,
    -İş sözleşmesinin işveren tarafından iyi niyet ve ahlak kurallarına aykırılık nedenleri dışındaki nedenlerle,
    -İşçi tarafından sağlık, iyi niyet ve ahlak kuralarına aykırılık veya işyerinde işin durması ve benzeri nedenlerle,
    -Askerlik görevi nedeni ile,
    -Emeklilik hakkının elde edilmesi veya bu kapsamda yaş dışında gereken sigortalılık süresi ve prim gününün doldurulması nedeni ile,
    -Kadın işçinin evlenmesi nedeni ile evlenme tarihi itibariyle 1 yıl içinde başvurması şartıyla,
    -İşçinin ölümü nedeni ile,iş sözleşmesinin feshi halinde çalışma süresinin gerektirdiği kıdem tazminatı ödenmektedir.

    1308)Kıdem tazminatı hakkı nasıl hesaplanır?

    Herhangi bir iş sözleşmesinin kıdem tazminatını gerektiren bir nedenle feshi durumunda, çalışılan her tam yıl için 30 günlük brüt ücret tutarında kıdem tazminatı ödenmektedir. Bir yıldan artan süreler de oranlanarak hesaplamaya dahil edilecektir.

    1309)İhbar tazminatı hakkı nedir, hangi hallerde ödenmektedir?
    4857/17 gereği iş sözleşmesini fesih etmek isteyen taraf; feshi yazılı olarak ve çalışma süresinin gerektirdiği bildirim süresine bağlı kalarak diğer tarafa iletmekle yükümlüdür.
    İş sözleşmeleri;
    * İşi altı aydan az sürmüş olan işçi için, bildirimin diğer tarafa yapılmasından başlayarak iki hafta sonra,
    * İşi altı aydan bir buçuk yıla kadar sürmüş olan işçi için, bildirimin diğer tarafa yapılmasından başlayarak dört hafta sonra,
    * İşi bir buçuk yıldan üç yıla kadar sürmüş olan işçi için, bildirimin diğer tarafa yapılmasından başlayarak altı hafta sonra,
    * İşi üç yıldan fazla sürmüş işçi için, bildirim yapılmasından başlayarak sekiz hafta sonra feshedilmiş sayılır.
    İş sözleşmesini belirlenen bildirim sürelerine uymaksızın fesih eden taraf, söz konusu sürenin ücretini ihbar tazminatı olarak diğer tarafa ödemek durumundadır. Bildirim süreleri bölünemez, kısmen uygulanamaz. Böylesi bir uygulama halinde, tüm bildirim süresi esas alınarak ihbar tazminatı ödenmesi gerekecektir.

    1310)İşçinin ihbar tazminatına hak kazanmasının esasları nelerdir?ÇOK ÖNEMLİ

    4857 sayılı İş kanunu 17. madde uyarınca 6 aya kadar süren çalışmalarda 2 hafta, 6 aydan 1,5 yıla kadar süren çalışmalarda 4 hafta, 1,5 yıldan 3 yıla kadar süren çalışmalarda 6 hafta, 3 yıldan uzun süren çalışmalarda 8 hafta bildirim süresi uygulanmaktadır.

    1311)İşe iade haklarından yararlanılabilmek için gereken şartlar nelerdir?
    İşe iade hükümlerinden yararlanılabilmesi için; söz konusu işyerinde en az "30" işçi çalıştırılıyor olması, iş sözleşmesi feshedilen işçinin ilgili işverene bağlı çalışma süresinin en az "6" ay olması, fesih tarihinden itibaren 1 ay içinde iş mahkemesine başvurularak dava açılması gerekmektedir.

    1312)İzin almadan işe devamsızlık yapan işçi ile ilgili yapılması gereken işlem nedir?

    işçinin işverenden izin almaksızın veya haklı bir sebebe dayanmaksızın ardı ardına iki işgünü veya bir ay içinde iki defa herhangi bir tatil gününden sonraki işgünü, yahut bir ayda üç işgünü işine devam etmemesi halinde işçinin iş sözleşmesi, bildirim süresi verilmeksizin ve kıdem tazminatı ödenmeksizin fesih edilebilmektedir.

    1313)Fazla çalışma ücretine hangi hallerde hak kazanılmaktadır?

    Yasal düzenleme gereği haftalık normal çalışma süresi 45 saat olarak uygulanmakta, bu süreyi aşan çalışmalar fazla çalışma olarak değerlendirilmektedir. Ayrıca; ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalışılması halinde, bu çalışmalar için de fazla çalışma ücreti ödenmesi gerekmektedir

    1314)Çalışanlara hamilelik ve doğum hallerinde sağlanan haklar nelerdir?

    Kadın işçilerin doğumdan önce 8 ve doğumdan sonra 8 hafta olmak üzere, toplam 16 hafta çalıştırılmamaları esastır. Çoğul gebeliklerde doğum öncesi izin süresine 2 hafta eklenmektedir. İşçinin isteğine ve doktor raporuna dayalı olması koşulu ile doğuma 3 hafta kalana dek çalışılabilmekte, bu durumda doğum öncesi kullanılmayan izin süresi doğum sonrasına aktarılabilmektedir. Bu iznin bitiminde yazılı talepte bulunan işçiye, 6 aya kadar ücretsiz izin verilmektedir. Ayrıca; izin bitiminde işe başlayan işçiye çocuğun 1 yaşına gelmesine dek günde 1,5 saatlik süt izni verilmesi gerekmektedir.

    1315)Ücret alacaklarında zamanaşımı süresi nedir?

    ücret alacaklarının 5 yıllık zaman aşımına tabi olduğu belirtilmiştir.

    1316)İşveren bir yılda toplam ne kadar fazla çalışma yaptırma hakkına sahiptir?

    fazla çalışma süresinin toplamının bir yılda 270 saatten fazla olmayacağı belirtilmektedir

    1317)İşçinin hak ettiği fazla çalışma ya da fazla sürelerle çalışma nedeniyle serbest zamanı ne kadar sürede kullandırılmalıdır?

    6 ay zarfında kullandırılması gerekir

    1318)İşçi geçici iş ilişkisi kapsamında ne kadar görevlendirilebilir?
    6 ay görevlendirilebilir. En fazla iki defa(18 aya kadar) yenilenebilir.

    1319)Mahkemenin işe iade kararına rağmen işveren işçiyi işe başlatmazsa sonuç nasıl gerçekleşir?

    İşçiyi başvurusu üzerine işveren bir ay içinde işe başlatmaz ise, işçiye en az dört aylık ve en çok sekiz aylık ücreti tutarında tazminat ödemekle yükümlü olur

    1320)Fesih bildirimine dava açma süresi ne kadardır?

    İş sözleşmesi feshedilen işçi, fesih bildiriminde sebep gösterilmediği veya gösterilen sebebin geçerli bir sebep olmadığı iddiası ile fesih bildiriminin tebliği tarihinden itibaren bir ay içinde iş mahkemesinde dava açabilir.

    1321)İşe iade davası mahkemeler tarafından kaç gün içerisinde sonuçlandırılması gerekir?
    Dava seri muhakeme usulüne göre iki ay içinde sonuçlandırılır. Mahkemece verilen kararın temyizi halinde, Yargıtay bir ay içinde kesin olarak karar verir

    1322)Mahkeme işe iade kararı verirse işçinin kaç gün içerisinde işe başlaması gerekir?
    İşçi kesinleşen mahkeme kararının tebliğinden itibaren on işgünü içinde işe başlamak için işverene başvuruda bulunmak zorundadır

    1323)İşveren işçiyi işten çıkarmak istediğinde, işçiye önceden durumu bildirmeli midir?ÖNEMLİ

    İşveren işçiyi işten çıkarmak istediğinde, işçiye önceden durumu bildirmelidir. İhbar süresi İş Kanununda hem işveren hem de işçi için karşılıklı olarak düzenlenmiştir. İşverenin, işçinin hizmet süresi 6 aydan az ise 2 hafta, 6 ay-1,5 yıl arasında ise 4 hafta, 1,5 yıl-3 yıl arasında ise 6 hafta ve 3 yıldan fazla ise 8 hafta önce, işçiyi işten çıkaracağını işçiye bildirmesi gerekmektedir.


    1324)İşçi işyerinden ayrılmak istediğinde bu durumu ne kadar önce işverene haber vermelidir?ÖNEMLİ
    Bu süre yani ihbar öneli işçinin hizmet süresine göre belirlenir. İşçinin hizmet süresi 6 aydan az ise 2 hafta, 6 ay-1,5 yıl arasında ise 4 hafta, 1,5 yıl-3 yıl arasında ise 6 hafta ve 3 yıldan fazla ise 8 hafta önce işten ayrılacağını işverene bildirmesi gereklidir.

    1325)Kadın işçileri gece vardiyasında çalıştırabilmek için hangi şartlar yerine getirilmelidir?
    Gece postasında kadın işçi çalıştıracak işverenler; Öncelikle kadın işçileri vardiya değişimlerinde işyerinden ikametgahına yakın bir merkeze götürüp getirecek servis aracı ayarlanmalıdır. Gece vardiyasında çalıştıracakları kadın işçilerin isimlerini işveren liste halinde bağlı olduğu Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğüne bildirilmelidir. Gece postasında çalıştırılacak kadın işçilerin işe başlamadan önce sağlık raporu almaları ve her 6 ayda bir muayenelerini tekrarlamaları gerekmektedir.

    DEVAM EDECEK

     
    Zeynep EFE70, Erdem Öçal, berkebey ve 5 kişi daha buna teşekkür etti.
  17. hürriyet ülkü

    hürriyet ülkü TÜİSAG Üyesi

    zeminin açık renge dönüştürülmüş halini
    Yaptım. Çok teşekkür ederim.

     
    Hakan ERDOĞAN bu yazıya teşekkür etti.
  18. Hakan ERDOĞAN

    Hakan ERDOĞAN TÜİSAG Üyesi

    BAKANLIĞIN SAYFASINDAN soru cevap şeklinde
    BUNLARA DAHA EVVEL DEĞİNDİK AMA BEN ÖNEMLİ GÖRDÜKLERİMİ EKLİYORUM

    1326)Gebe ya da emziren kadın işçi gece postasında çalıştırılabilir mi?



    Kadın işçi gebeliğinin doktor raporuyla tespitinden itibaren doğuma kadar, emziren kadın işçi de ilk altı ay (bu süre doktor raporu ile bir yıla kadar uzatılabilir.) gece postasında çalıştırılamaz.

    1327)Yıllık ücretli izne ne zaman hak kazanılabilir?
    İşe başlanılan tarihten itibaren, deneme süresi de dâhil en az bir yıl çalışılması halinde yıllık ücretli izne hak kazanılır.

    1328)Yıllık izin süresi nasıl hesaplanır?

    Yıllık izin süresi, işyerindeki kıdeme göre hesaplanır. Eğer işçinin işyerinde bir yıldan beş yıla kadar (beş yıl dâhil) hizmeti varsa yıllık izin süresi 14 günden; beş yıldan fazla on beş yıldan az hizmeti varsa 20 günden; on beş yıl ve daha fazla hizmeti varsa 26 günden az olamaz. Bir yıldan beş yıla kadar (beş yıl dahil) hizmeti olanlar, ancak beş yıllık hizmet sürelerini doldurduktan sonra hak kazandıkları yıllık izinlerini 20 gün üzerinden kullanabilirler.

    1329)Ara dinlenmesi süresi ne kadar olmalıdır?
    Ara dinlenmesi, günlük çalışma süresi dört saat veya daha kısa ise on beş dakikadan, dört saat ile yedi buçuk saat arasında ise (yedi buçuk saat dahil) yarım saatten, yedi buçuk saatten fazla ise bir saatten daha az olmamalıdır.

    1330)İş Kanununa göre; deneme süresi en çok ne kadardır?
    En çok iki aydır ancak bu süre toplu iş sözleşmeleri ile dört aya kadar çıkarılabilir.

    1331)4857 sayılı Kanuna göre, ne kadar süreli işler ‘süreksiz iş’ olarak kabul edilir?
    Nitelikleri bakımından en çok otuz iş günü süren işler ‘süreksiz iş’ olarak kabul edilmektedir.

    1332)4857 sayılı Kanuna göre, kaç işçi işten çıkarılırsa toplu işçi çıkarma söz konusu olur?

    20-100 arası işçi çalışan işyerlerinde 10 işçi,101-300 arası işçi çalışan işyerlerinde % 10 oranında işçi, 301’den fazla işçi çalışan işyerlerinde 30 işçi çıkarılırsa toplu işçi çıkarma kabul edilir.

    1333)4857 sayılı Kanuna göre, maden ocakları, tünel, kanalizasyon gibi yeraltı işlerinde kimler çalıştırılamaz?
    18 yaşını doldurmamış erkek işçiler ile her yaştaki kadın işçiler.

    1334)4857 sayılı Kanuna göre, telafi çalışması en çok ne kadar olabilir?
    Günlük en çok çalışma süresini aşmamak koşuluyla günde üç saatten fazla olamaz.

    1335)Çocuklarda haftalık çalışma süresi ne kadardır?
    Temel eğitimi tamamlamış ve okula gitmeyen çocukların çalışma saatleri günde yedi ve haftada otuzbeş saatten fazla olamaz. Ancak, onbeş yaşını tamamlamış çocuklar için bu süre günde sekiz ve haftada kırk saate kadar artırılabilir.

    1336)Gece süresi ne kadardır?
    Çalışma hayatında "gece" en geç saat 20.00'de başlayarak en erken saat 06.00'ya kadar geçen ve her halde en fazla onbir saat süren dönemdir.

    1337)İşçi postalarının ne kadar sürede bir değiştirilmesi gerekir?
    Gece ve gündüz işletilen ve nöbetleşe işçi postaları kullanılan işlerde, bir çalışma haftası gece çalıştırılan işçilerin, ondan sonra gelen ikinci çalışma haftası gündüz çalıştırılmaları suretiyle postalar sıraya konur. Gece ve gündüz postalarında iki haftalık nöbetleşme esası da uygulanabilir

    1338)İşçi ücretlerinin ne kadarlık kısmına dokunulamaz?
    İşçilerin aylık ücretlerinin dörtte birinden fazlası haczedilemez veya başkasına devir ve temlik olunamaz.


    1339)İş güvenliği uzmanlarının sertifikalarının geçerlilik süresi ne kadardır?
    İş güvenliği uzmanı belgesi sahibi olan kişilerin, belgelerini aldıkları tarihten itibaren beş yıllık aralıklarla eğitim kurumları tarafından düzenlenecek yenileme eğitim programlarına katılması zorunludur. Yenileme eğitim programlarının süresi 30 saatten az olamaz.

    1340)Birden fazla işveren olması durumunda risk değerlendirmesi nasıl yapılır?

    Aynı çalışma alanını birden fazla işverenin paylaşması durumunda, yürütülen işler için diğer işverenlerin yürüttüğü işler de göz önünde bulundurularak ayrı ayrı risk değerlendirmesi gerçekleştirilir. İşverenler, risk değerlendirmesi çalışmalarını, koordinasyon içinde yürütür, birbirlerini ve çalışan temsilcilerini tespit edilen riskler konusunda bilgilendirir.

    Birden fazla işyerinin bulunduğu iş merkezleri, iş hanları, sanayi bölgeleri veya siteleri gibi yerlerde, işyerlerinde ayrı ayrı gerçekleştirilen risk değerlendirmesi çalışmalarının koordinasyonu yönetim tarafından yürütülür. Yönetim; bu koordinasyonun yürütümünde, işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliği yönünden diğer işyerlerini etkileyecek tehlikeler hususunda gerekli tedbirleri almaları için ilgili işverenleri uyarır. Bu uyarılara uymayan işverenleri Bakanlığa bildirir.

    DEVAM EDECEK





     
    Zeynep EFE70, Nevge98, Erdem Öçal ve 8 kişi daha buna teşekkür etti.
  19. Hakan ERDOĞAN

    Hakan ERDOĞAN TÜİSAG Üyesi

    BAKANLIĞIN SAYFASINDAN soru cevap şeklinde
    BUNLARA DAHA EVVEL DEĞİNDİK AMA BEN ÖNEMLİ GÖRDÜKLERİMİ EKLİYORUM



    1341)Asıl işveren ve alt işveren ilişkisinin bulunduğu işyerlerinde risk değerlendirmesi nasıl yapılır?

    Bir işyerinde bir veya daha fazla alt işveren bulunması halinde; her alt işveren yürüttükleri işlerle ilgili olarak, bu risk değerlendirmesi çalışmalarını yapar veya yaptırır.
    Alt işverenlerin risk değerlendirmesi çalışmaları konusunda asıl işverenin sorumluluk alanları ile ilgili ihtiyaç duydukları bilgi ve belgeler asıl işverence sağlanır. Asıl işveren, alt işverenlerce yürütülen risk değerlendirmesi çalışmalarını denetler ve bu konudaki çalışmaları koordine eder. Alt işverenler hazırladıkları risk değerlendirmesinin bir nüshasını asıl işverene verir. Asıl işveren; bu risk değerlendirmesi çalışmalarını kendi çalışmasıyla bütünleştirerek, risk kontrol tedbirlerinin uygulanıp uygulanmadığını izler, denetler ve uygunsuzlukların giderilmesini sağlar.


    1342)İş sağlığı ve güvenliği kurulu hangi durumda ve kim tarafından oluşturulur?

    İşveren, elli ve daha fazla çalışanın bulunduğu ve altı aydan fazla süren sürekli işlerin yapıldığı işyerlerinde, iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili çalışmalarda bulunmak üzere iş sağlığı ve güvenliği kurulunu oluşturur.İşverene bağlı, fabrika, müessese, işletme veya işletmeler grubu gibi birden çok işyeri bulunduğu hallerde elli ve daha fazla çalışanın bulunduğu her bir işyerinde ayrı ayrı kurul kurulur.

    1343)İş sağlığı ve güvenliği kurulu kimlerden oluşur?
    Kurul aşağıda belirtilen kişilerden oluşur:
    a) İşveren veya işveren vekili,
    b) İş güvenliği uzmanı,
    c) İşyeri hekimi,
    ç) İnsan kaynakları, personel, sosyal işler veya idari ve mali işleri yürütmekle görevli bir kişi,
    d) Bulunması halinde sivil savunma uzmanı,
    e) Bulunması halinde formen, ustabaşı veya usta,
    f) Çalışan temsilcisi, işyerinde birden çok çalışan temsilcisi olması halinde baş temsilci.


    1344)Kimler 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamında değildir?

    Fabrika, bakım merkezi, dikimevi ve benzeri işyerlerindekiler hariç Türk Silahlı Kuvvetleri, genel kolluk kuvvetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı Müsteşarlığının faaliyetleri, afet ve acil durum birimlerinin müdahale faaliyetleri, ev hizmetleri, çalışan istihdam etmeksizin kendi nam ve hesabına mal ve hizmet üretimi yapanlar ve hükümlü ve tutuklulara yönelik infaz hizmetleri sırasında, iyileştirme kapsamında yapılan iş yurdu, eğitim, güvenlik ve meslek edindirme faaliyetlerinde çalışanlar kapsamda değildir.

    1345)Çalışmaktan kaçınma hakkı nedir?

    Ciddi ve yakın tehlike ile karşı karşıya kalan çalışanlar kurula, kurulun bulunmadığı işyerlerinde ise işverene başvurarak durumun tespit edilmesini ve gerekli tedbirlerin alınmasına karar verilmesini talep edebilir. Kurul acilen toplanarak, işveren ise derhâl kararını verir ve durumu tutanakla tespit eder. Karar, çalışana ve çalışan temsilcisine yazılı olarak bildirilir. Kurul veya işverenin çalışanın talebi yönünde karar vermesi hâlinde çalışan, gerekli tedbirler alınıncaya kadar çalışmaktan kaçınabilir. Çalışanların çalışmaktan kaçındığı dönemdeki ücreti ile kanunlardan ve iş sözleşmesinden doğan diğer hakları saklıdır.

    1346)İşveren, iş kazası ve meslek hastalıklarının kayıt ve bildirimini nasıl yapar?

    İşveren; iş kazalarını kazadan sonraki üç iş günü içinde ve sağlık hizmeti sunucuları veya işyeri hekimi tarafından kendisine bildirilen meslek hastalıklarını da, öğrendiği tarihten itibaren üç iş günü içinde Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirir.

    1347)Sağlık hizmeti sunucuları, iş kazası ve meslek hastalıklarının kayıt ve bildirimini nasıl yapar?

    Sağlık hizmeti sunucuları kendilerine intikal eden iş kazalarını, yetkilendirilen sağlık hizmeti sunucuları ise meslek hastalığı tanısı koydukları vakaları en geç on gün içinde Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirir.

    1348)Çalışan temsilcisi sayısı nasıl belirlenir?

    - İki ile elli arasında çalışanı bulunan işyerlerinde bir,
    - Ellibir ile yüz arasında çalışanı bulunan işyerlerinde iki,
    - Yüzbir ile beşyüz arasında çalışanı bulunan işyerlerinde üç,
    - Beşyüzbir ile bin arasında çalışanı bulunan işyerlerinde dört,
    - Binbir ile ikibin arasında çalışanı bulunan işyerlerinde beş,
    - İkibinbir ve üzeri çalışanı bulunan işyerlerinde altı çalışan temsilcisi bulunmalıdır.

    1349)Çalışanlara hangi hallerde sağlık muayeneleri yapılır?
    - İşe girişlerde
    - İş değişikliğinde
    - İş kazası, meslek hastalığı veya sağlık nedeniyle tekrarlanan işten uzaklaşmalarından sonra işe dönüşlerinde talep etmeleri hâlinde
    - İşin devamı süresince, çalışanın ve işin niteliği ile işyerinin tehlike sınıfına göre Bakanlıkça belirlenen düzenli aralıklarla sağlık muayeneleri yapılır.

    1350)İş kazasında geçici iş göremezlik verilmesi için sigortalılık süresinin en az kaç gün olması gereklidir?

    Sigortalıların sağlık nedenlerine dayalı devamsızlıklarında belirlenen esaslar çerçevesinde geçici iş göremezlik ödeneği verilmektedir. İş kazasına uğrayan sigortalı, sigortalılığının ilk gününde kazaya uğramış olsa bile kendisine geçici iş göremezlik ödeneği verilecektir. İş kazalarında geçici iş göremezlik ödeneğine hak kazanılabilmesi için herhangi bir prim günü sınırı bulunmamaktadır.

    EVET ÇALIŞMA SONA ERMİŞTİR ARKADAŞLAR.ŞİMDİ VARSA HATALARIMIZ ONLARI DÜZELTELİM.SONRA DĞERLİ ARKDAŞLARIM WORD,POWERPOINT EKLESİNLER..VE EZBERE BAŞLAYALIM.

    BENDE DENEME EKLERİM BUNDAN SONRA.


    HERKESE TEŞEKKÜRLER


     
  20. murcelikel

    murcelikel TÜİSAG Üyesi

    word olarak hazır gibi hocam sadece daha önce yazdıklarıma bi bakarsanız ...yarın hemen eklerim

     
    uzmanaday bu yazıya teşekkür etti.
Yüklüyor...
Konu Durumu:
Daha fazla cevap için açık değil.

Sayfayı Paylaş



Yandex.Metrica