Soru Şubat 2014 ( Ya Da Mayıs ) Yükselme Sınavına Hazırlık

Konu, 'Soru Bankaları' kısmında Hakan ERDOĞAN tarafından paylaşıldı.

Sayfayı Paylaş

Konu Durumu:
Daha fazla cevap için açık değil.
  1. Hakan ERDOĞAN

    Hakan ERDOĞAN TÜİSAG Üyesi



    114) tehlikeli bir kimyasalın dahil olduğu bir kaza sonucu büyük endüstriyel kaza bildirimi yapılacak durumlardan hangisi yanlıştır?

    A) bir kişinin ölümü,
    B)Kuruluş içerisinde 3 kişinin yaralanması ve her birinin en az 24 saat hastanede tutulması
    C)2 saatten fazla içme suyunun, elektriğin, gazın veya telefonun kesilmesi (kişi x saat değeri en az 1000 olmalıdır)
    D)Halkın 2 saatten daha fazla süreliğine tahliye edilmesi veya evlerinden çıkma yasağı getirilmesi (kişi x saat değeri en az 500 olmalıdır),

    cevap B

    İnsana ve mala zarar:

    Aşağıdaki olaylardan herhangi birine sebep olan tehlikeli bir kimyasalın dahil olduğu bir kaza;

    a) Bir kişinin ölümü,
    b) Kuruluş içerisinde 6 kişinin yaralanması ve her birinin en az 24 saat hastanede tutulması,
    c) Kuruluş sınırları dışında en az bir kişinin yaralanması ve her bir kişinin en az 24saat hastanede tutulması,
    ç) Kuruluş sınırları dışındaki konutların hasar görmesi ve kullanılamaz durumda olması,
    d) Halkın 2 saatten daha fazla süreliğine tahliye edilmesi veya evlerinden çıkma yasağı getirilmesi (kişi x saat değeri en az 500 olmalıdır),
    e) 2 saatten fazla içme suyunun, elektriğin, gazın veya telefonun kesilmesi (kişi x saat değeri en az 1000 olmalıdır)

    115) büyük endüstriyel kaza bildirimi yapılacak durumlardan hangisi yanlıştır?

    A) Karasal habitata uzun süreli veya kalıcı hasar; 0,5 ha veya daha fazla bir habitatın veya yasayla koruma altına alınan bir alanı
    B)Karasal habitata uzun süreli veya kalıcı hasar; 10 ya da daha fazla hektarlık tarım alanlarını da içeren bir habitat alanı
    C)Tatlısu ve deniz habitatına olan uzun süreli veya önemli hasar; Nehir veya kanal boyunca olan 1 km veya daha fazla hasar
    D)Tatlısu ve deniz habitatına olan uzun süreli veya önemli hasar;Göle veya gölete olan 1 hektar veya daha fazla hasar


    cevap c

    Çevreye verilen hasar;

    Karasal habitata uzun süreli veya kalıcı hasar;

    a) 0,5 ha veya daha fazla bir habitatın veya yasayla koruma altına alınan bir alanı,
    b) 10 ya da daha fazla hektarlık tarım alanlarını da içeren bir habitat alanı,

    Tatlısu ve deniz habitatına olan uzun süreli veya önemli hasar;

    Nehir veya kanal boyunca olan 10 km veya daha fazla hasar,
    Göle veya gölete olan 1 hektar veya daha fazla hasar,
    Deltaya olan 2 hektar veya daha fazla hasar,
    Açık denizlere veya kıyılara olan 2 hektar veya daha fazla hasar,
    Akifer ya da yeraltı suyuna 1 hektar ya da daha fazla alana olan önemli hasar


    116)Bir kuruluşta, yalnızca ilgili niteleyici miktarın................ ’sine eşit veya daha az miktarda bulunan tehlikeli maddeler, kuruluşun başka bir yerindeki büyük bir kazaya neden olma ihtimali olmayan herhangi bir yerde bulunması hâlinde, mevcut toplam miktarın hesaplanmasında ihmal edilir.

    a)% 2 b)% 3 c)% 4 d)% 5


    cevap % 2



    117)hangileri bu yönetmeliğin uygulandığı maddelerdendir?

    I.Amonyum nitrat
    II.klor
    III.asetilen
    IV oksijen
    V hidrojen
    VI arsenik


    A) I,II ve III
    B)I,III ve VI
    C)I,II,III,V ve VI
    D)HEPSİ

    CEVAP HEPSİ


    Bu yönetmeliktende bu kadar..umarım bu seferde sorular silinmez......herkese iyi çalışmalar.konuyu destekleyen ve teşekkür eden arkadaşlarıma da ayrıca teşekkürler



     
  2. Hakan ERDOĞAN

    Hakan ERDOĞAN TÜİSAG Üyesi



    SAĞLIK VE GÜVENLİK İŞARETLERİ YÖNETMELİĞİ

    resmi gazete Tarihi:11.09.2013 resmi gazete Sayısı:28762


    118)Sağlık ve güvenlik İşaetleri yönetmeliğine kapsamına hangileri girmez?

    I.Diğer bir mevzuatla özel olarak atıfta bulunulmadıkça;tehlikeli maddelerin,preparatların, ürünlerin veya malzemelerin piyasaya arzında kullanılan işaretlemelerde
    II.kara,deniz ve hava taşımacılığının düzenlenmesinde kullanılan işaretlemelerde,
    III demir taşımacılığının düzenlenmesinde kullanılan işaretlemelerde,
    IViç suyolu taşımacılığının düzenlenmesinde kullanılan işaretlemelerde,

    A)I ve II
    B)I,II ve IV
    C)Yalnız II
    D)Hepsi


    cevap d

    Bu yönetmelik ;

    * Diğer bir mevzuatla özel olarak atıfta bulunulmadıkça; tehlikeli maddelerin, preparatların, ürünlerin veya malzemelerin piyasaya arzında kullanılan işaretlemelerde,
    * Kara, demir, deniz, hava ve iç suyolu taşımacılığının düzenlenmesinde kullanılan işaretlemelerde, uygulanmaz

    119)Sağlık ve güvenlik İşaetleri yönetmeliğine göre hangisi yanlıştır?

    A)Bilgilendirme işareti: Yasak işareti, uyarı işareti, emredici işaret, acil çıkış ve ilkyardım işaretleri dışında bilgi veren diğer işaretleri
    B)Emredici işaret: Uyulması zorunlu bir davranışı belirleyen işareti
    C)Yasak işareti: Tehlikeye neden olabilecek veya tehlikeye maruz bırakabilecek bir davranışı yasaklayan işareti
    D)Zorunluluk işareti: Bir tehlike kaynağı veya tehlike hakkında uyarıda bulunan işareti

    cevap d

    Uyarı işareti: Bir tehlike kaynağı veya tehlike hakkında uyarıda bulunan işareti

    120)Sağlık ve güvenlik İşaetleri yönetmeliğine görehangisi Sabit ve kalıcı işaretlerden değildir?

    A)Trafik yolları güvenlik rengi
    B)konteynırlar ve borulardaki işaretler
    C)işaretlerin birlikte ve birbirinin yerine kullanılma imkanı da dikkate alınarak; tehlike sinyali vermek, gerekli önlemlerin alınması için ilgili kişinin çağrılması ve çalışanların acil tahliyesi için ışıklı işaretler, sesli sinyaller
    D)Engellere çarpma veya düşme riski olan yerler

    cevap c

    Sabit ve kalıcı işaretler

    * Sabit ve kalıcı işaret levhaları; yasaklamalar, uyarılar ve yapılması zorunlu işler ile acil kaçış yollarının ve ilk yardım bölümlerinin yerlerinin belirtilmesi ve tanınması için kullanılacaktır.
    *Yangınla mücadele ekipmanının bulunduğu yerler, işaret levhası ve kırmızı renkle kalıcı şekilde işaretlenecektir.
    *Konteynır ve borular üzerindeki işaretler
    * Engellere çarpma veya düşme riski olan yerler, işaret levhası ve güvenlik rengi ile kalıcı şekilde belirlenecektir.
    *Trafik yolları güvenlik rengi ile kalıcı olarak işaretlenecektir.


    Geçici işaretler

    * işaretlerin birlikte ve birbirinin yerine kullanılma imkanı da dikkate alınarak; tehlike sinyali vermek, gerekli önlemlerin alınması için ilgili kişinin çağrılması ve çalışanların acil tahliyesi için ışıklı işaretler, sesli sinyaller ve/veya sözlü iletişim kullanılacaktır.
    * Gerekli durumlarda, tehlikeye yol açabilecek ya da tehlikeli manevralar yapan kimseleri yönlendirmek için el işaretleri ve/veya sözlü iletişim kullanılacaktır.







     
    Zeynep EFE70, fnsola, Erdem Öçal ve 4 kişi daha buna teşekkür etti.
  3. Hakan ERDOĞAN

    Hakan ERDOĞAN TÜİSAG Üyesi

    121 )Aşağıda belirtilen işaretler birlikte kullanılamayan hangisidir?

    A)Işıklı işaret ve sesli sinyal
    B) Işıklı işaret ve sözlü iletişim
    C) Işıklı işaret ve el işaretleri
    D) El işaretleri ve sözlü iletişim


    Aşağıda belirtilen işaretler birlikte kullanılabilir.

    – Işıklı işaret ve sesli sinyal
    – Işıklı işaret ve sözlü iletişim
    – El işaretleri ve sözlü iletişim

    Cevap C


    122) SAĞLIK VE GÜVENLİK İŞARETLERİ Yönetmeliğine göre hangisi yanlıştır?


    A) Dikkatli ol, önlem al, kontrol et-sarı
    B) Kişisel koruyucu donanım kullan-yeşil
    C) Özel bir davranış ya da eylem-mavi
    D)Tehlikeli hareket veya davranış-Kırmızı

    mavi
    Talimat ve Bilgi: Özel bir davranış ya da eylem\Kişisel koruyucu donanım kullan

    cevap b yanlış

    123) SAĞLIK VE GÜVENLİK İŞARETLERİ Yönetmeliğine göre hangisi yanlıştır?


    A) Zorunluluk işareti-Mavi
    B) Uyarı işareti-sarı
    C) Yangınla mücadele-yeşil
    D) Yasak işareti-kırmızı


    Cevap C


    124) SAĞLIK VE GÜVENLİK İŞARETLERİ Yönetmeliğine göre hangisi Sadece dairevi bir şekil içinde kullanıldığında emniyet rengi olarak kabul edilir?


    A)Mavi
    B)sarı
    C)yeşil
    D) Parlak turuncu


    Cevap A


    125) SAĞLIK VE GÜVENLİK İŞARETLERİ Yönetmeliğine göre Özellikle zayıf doğal görüş şartlarında floresan özellikli bu renk çok dikkat çekicidir. Emniyet işaretleri dışında sarı yerine kullanılabilir. Tanımlamadaki renk hangisidir?


    A)Mavi B)sarı C)yeşil D) Parlak turuncu


    Cevap D


    Açıklamalar


    Kırmızı

    Anlamı ve amacı: Yasak işareti , Tehlike alarmı, Yangınla mücadele

    Talimat ve Bilgi: Tehlikeli hareket veya davranış \Dur, kapat, düzeneği acil durdur, tahliye et \Ekipmanların yerinin gösterilmesi ve tanımlanması


    sarı


    Anlamı ve amacı: Uyarı işareti

    Talimat ve Bilgi: Dikkatli ol, önlem al, kontrol et


    mavi

    Anlamı ve amacı: Zorunluluk işareti

    Talimat ve Bilgi: Özel bir davranış ya da eylem\Kişisel koruyucu donanım kullan

    Mavi renk Sadece dairevi bir şekil içinde kullanıldığında emniyet rengi olarak kabul edilir.



    Yeşil


    Anlamı ve amacı: Acil çıkış, ilk yardım işareti\ Tehlike yok

    Talimat ve Bilgi: Kapılar, çıkış yerleri ve yolları, ekipman, tesisler\normale dön


    Parlak turuncu: Emniyet işaretleri dışında sarı yerine kullanılabilir. Özellikle zayıf doğal görüş şartlarında floresan özellikli bu renk çok dikkat çekicidir.

     
  4. Hakan ERDOĞAN

    Hakan ERDOĞAN TÜİSAG Üyesi

    126) Güvenlik işaretinin işlevinin olumsuz etkilenmemesi için yapılacaklardan hangisi yanlış verilmiştir?

    A) Çok sayıda işaret birbirine çok yakın bir şekilde yerleştirilmeyecektir
    B) Birden fazla sesli sinyal aynı anda kullanılmayacaktır
    C) Çok fazla ortam gürültüsü olan yerlerde sesli sinyal kullanılmayacaktır
    D) Işıklı bir işaret bir diğer ışıklı işaretin çok yakınında kullanılabilir

    Cevap D

    Güvenlik işaretinin işlevinin olumsuz etkilenmemesi için;
    Çok sayıda işaret birbirine çok yakın bir şekilde yerleştirilmeyecektir.
    Karıştırılma ihtimali olan iki ışıklı işaret aynı anda kullanılmayacaktır.
    Işıklı bir işaret bir diğer ışıklı işaretin çok yakınında kullanılmayacaktır.
    Birden fazla sesli sinyal aynı anda kullanılmayacaktır.
    Çok fazla ortam gürültüsü olan yerlerde sesli sinyal kullanılmayacaktır



    127) Beyaz zemin üzerine siyah piktogram, kırmızı çerçeve ve diyagonal çizgi(kırmızı kısımlar işaret alanının en az % 35’ini kapsayacaktır) içeren Yasaklayıcı işaretlerine örnek olarak hangisi verilemez?


    A) Sigara İçilmez
    B) Yetkisiz kimse giremez
    C) Elektrik tehlikesi,
    D) dokunma

    Cevap c

    128) Sarı zemin üzerine siyah piktogram, siyah çerçeve(sarı kısımlar işaret alanının en az % 50’sini kapsayacaktır) içeren uyarıcı işaretlerine örnek olarak hangisi verilemez?


    A) biyolojik risk
    B) Baret tak
    C) asılı yük
    D) Aşındırıcı madde


    CEVAP B


    129) SAĞLIK VE GÜVENLİK İŞARETLERİ Yönetmeliğine göre hangisi yanlıştır?


    A) Uyarı işaretleri sarı zemin üzerine siyah piktogram, siyah çerçeve(sarı kısımlar işaret alanının en az % 50’sini kapsayacaktır)
    B) Yasaklayıcı işaretler daire biçimindedir
    C) Yasaklayıcı işaretler Beyaz zemin üzerine siyah piktogram, kırmızı çerçeve ve diyagonal çizgi(kırmızı kısımlar işaret alanının en az % 35’ini kapsayacaktır)
    D) Yangınla mücadele işaretleri daire veya kare biçimindedir


    Cevap D

    130) SAĞLIK VE GÜVENLİK İŞARETLERİ Yönetmeliğine göre hangisi yanlıştır?


    A) Yangınla mücadele işaretleri dikdörtgen veya kare biçimindedir
    B) Yangınla mücadele işaretleri Kırmızı zemin üzerine beyaz piktogramdır
    C) Emredici işaretler Daire veya üçgen biçimindedir
    D) Emredici işaretler mavi zemin üzerine beyaz piktogram (mavi kısımlar işaret alanının en az
    %50’sini kapsayacaktır)


    Cevap C


    Yasaklayıcı işaretler (kırmızı)

    Temel nitelikler
    - Daire biçiminde,
    - Beyaz zemin üzerine siyah piktogram, kırmızı çerçeve ve diyagonal çizgi(kırmızı kısımlar işaret alanının en az % 35’ini kapsayacaktır)


    Örnek: Sigara İçilmez , Yaya giremez, iş makinası giremez, Yetkisiz kimse giremez, dokunma


    Uyarı işaretleri (sarı)
    Temel nitelikler
    - Üçgen şeklinde
    - Sarı zemin üzerine siyah piktogram, siyah çerçeve(sarı kısımlar işaret alanının enaz % 50’sini kapsayacaktır)


    örnek: Patlayıcı madde, Toksik (Zehirli)madde, Aşındırıcı madde, Radyoaktif madde, asılı yük, Elektrik tehlikesi, iş makinesi, biyolojik risk


    Emredici işaretler (mavi)

    Temel nitelikler
    - Daire biçiminde,
    - Mavi zemin üzerine beyaz piktogram (mavi kısımlar işaret alanının en az %50’sini kapsayacaktır)


    Örnek: Gözlük kullan ,Baret tak, Eldiven giy, Maske kullan, İş ayakkabısı giy ,Yaya yolunu kullan, Kulak koruyucu tak vb


    Acil çıkış ve ilkyardım işaretleri (yeşil)

    Temel nitelikler
    - Dikdörtgen veya kare biçiminde,
    - Yeşil zemin üzerine beyaz piktogram (yeşil kısımlar işaret alanının en az %50’sini kapsayacaktır)




    Yangınla mücadele işaretleri (kırmızı)

    Temel nitelikler
    - Dikdörtgen veya kare biçiminde,
    - Kırmızı zemin üzerine beyaz piktogram (kırmızı kısımlar işaret alanının en az %
    50’sini kapsayacaktır)



    TÜİSAG Youtube Kanalına abone olarak bizi desteklemeyi unutmayın !



     
    Zeynep EFE70, fnsola, Erdem Öçal ve 6 kişi daha buna teşekkür etti.
  5. Hakan ERDOĞAN

    Hakan ERDOĞAN TÜİSAG Üyesi

    131) Kaldırma makinalarında uygulanacak sağlık ve güvenlik işaretleri ile ilgili hangisi yanlıştır?


    A) Bir kaldırma makinasında birden çok çalışanın görevli olduğu hallerde, kaldırma makinası operatörü, işaretçi veya diğer görevlilerden yalnız birinden işaret alacak ve işaretçi, operatör tarafından kolayca görülebilecek yerlerde duracaktır.
    B) Kaldırma makinalarında yüklerin kaldırılmaları, indirilmeleri veya taşınmaları, yetiştirilmiş işaretçiler
    tarafından verilecek el ve kol işaretlerine göre yapılır
    C) Kaldırma araçlarında kullanılan zil sesleri, ışıklı işaretler iş yerindeki diğer sinyal seslerinden ve ışıklı işaretlerden farklı,diğer makinaların meydana getirdiği gürültüleri bastıracak kadar kuvvetli, kolayca fark edilebilen olmalı ve aynı işyerinde çalışan tüm kaldırma araçları için aynı olmalıdır
    D) Araçlarda onarım yapılıyorsa, araçların üzerine ve uygun yerlere, onarım yapıldığına dair uyarma levhaları konulmasına gerek yoktur.


    Cevap D

    Bu yönetmelikle ilgili çıkmış örnek sorular

    132)
    (18 ağustos A Sınıfı) Güvenlik ve sağlık işaretlemelerinde kullanılacak levhaların asgari temel nitelikleri arasında aşağıdakilerden hangisi bulunmamaktadır?


    A)Piktogramlar mümkün olduğunca yalın olacak ve sadece temel ayrıntıları içerecektir.
    B)İşaret levhalarının boyutları ile kolorimetrik ve fotometrik özellikleri, bunların kolayca görülebilir ve anlaşılabilir olmalarını sağlayacaktır.
    C)İşaret levhaları kullanıldıkları ortama uygun,darbeye ve hava koşullarına dayanıklı malzemeden yapılacaktır.
    D)Farklı anlamı veriyorsa ve yapılan değişiklik ya da düzenlemeler de anlamını belirli hâle getirmeyecekse, kullanılan piktogram ve semboller birbirinin aynısı olabilir.

    Cevap D


    133) (18 ağustos B Sınıfı) Anlam ve amacı “uyarı işareti”, talimat ve bilgisi “dikkatli ol, önlem al, kontrol et” olan ve tüm işaretlere uygulanan güvenlik rengi aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Kırmızı B) Sarı C) Mavi D) Yeşil

    cevap B

    134) (mayıs 2013 A Sınıfı)....... mücadele işaretleri, dikdörtgen veya kare biçiminde, kırmızı zemin üzerine beyaz piktogramlar ile hazırlanır.

    Yukarıdaki cümlede boşluğa gelmesi gereken uygun ifade hangisidir?


    A) Yangınla B) İş kazasıyla C) Patlamayla D) Kazayla


    CEVAP A


    135) (mayıs 2013 B Sınıfı) Yangınla mücadele amacıyla kullanılan ekipmanların işaretlenmesine ilişkin aşağıda verilenlerden hangisi yanlıştır?


    A)Bu tip ekipmanların işaretleri daire şeklindedir.
    B)Bu tür ekipmanları belirlemede kırmızı renk kullanılır.
    C)Bu tür ekipmanların bulunduğu yerler kalıcı şekilde işaretlenir.
    D)Bu tür ekipmanların bulunduğu yerler işaret levhaları ile işaretlenir

    CEVAP D

    136) (mayıs 2013 B Sınıfı) Aşağıda verilenlerden hangileri yasaklayıcı işaretlerin özelliklerindendir?

    I- Üçgen biçiminde olması
    II- Beyaz zemin üzerine siyah pistogram kullanılması
    III- Kırmızı çizgi kullanılması



    A) Yalnız I B) Yalnız III C) II ve III D) I, II ve III


    CEVAP C


    137)(Ekim 2012 B Sınıfı) “Acil çıkış ve ilk yardım işaretleri ... biçiminde, yeşil zemin üzerine beyaz piktogramlar ile hazırlanır.” ifadesindeki boşluğa aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

    A) Üçgen
    B) Oval
    C) Yuvarlak
    D) Dikdörtgen veya kare


    CEVAP D


    çıkmış sorular örnek amacıyla verildi diğerlerine de mutlaka bakınız...birde buraya yükleyemedim ama 1 tane şekilli soru geliyor..yönetmelikten şekilleri bakmayı da ihmal etmeyiniz.bu yönetmelikten de bu kadar.


     

    Ekli Dosyalar:

    Zeynep EFE70, fnsola, Erdem Öçal ve 5 kişi daha buna teşekkür etti.
  6. Hakan ERDOĞAN

    Hakan ERDOĞAN TÜİSAG Üyesi

    ÇALIŞANLARIN TİTREŞİMLE İLGİLİ RİSKLERDEN KORUNMALARINA DAİR YÖNETMELİK

    resmi gazete Tarihi:22.08.2013 resmi gazete Sayısı:28743


    138) El-kol titreşimi için; Sekiz saatlik çalışma süresi için günlük maruziyet eylem değeri nedir?


    A) 5 m/s2 B) 2,5 m/s2 C) 1,15 m/s2 D) 0,5 m/s2


    El-kol titreşimi için;

    * Sekiz saatlik çalışma süresi için günlük maruziyet sınır değeri: 5 m/s2.
    * Sekiz saatlik çalışma süresi için günlük maruziyet eylem değeri: 2,5 m/s2.

    Bütün vücut titreşimi için;

    * Sekiz saatlik çalışma süresi için günlük maruziyet sınır değeri: 1,15 m/s2.
    * Sekiz saatlik çalışma süresi için günlük maruziyet eylem değeri: 0,5 m/s2.


    139) işveren mekanik titreşimden kaynaklanabilecek riskleri değerlendirirken hangisine özel önem vermez?


    A) Düşük sıcaklık gibi özel çalışma koşullarına,
    B) İş ekipmanlarının mekanik titreşim düzeyi hakkında, ilgili mevzuat uyarınca kullanıcıdan sağlanan bilgilere
    C) Başta özel politika gerektiren gruplar ile kadın çalışanlar olmak üzere tüm çalışanların sağlık ve güvenliklerine olan etkilerine
    D) Maruziyet sınır değerleri ve maruziyet eylem değerlerine


    Cevap C


    işveren mekanik titreşimden kaynaklanabilecek riskleri değerlendirirken aşağıda belirtilen hususlara özel önem verir;

    a) Aralıklı titreşim veya tekrarlanan şoklara maruziyet de dahil maruziyetin türü, düzeyi ve süresine,
    b) Maruziyet sınır değerleri ve maruziyet eylem değerlerine,
    c) Başta özel politika gerektiren gruplar ile kadın çalışanlar olmak üzere tüm çalışanların sağlık ve güvenliklerine olan etkilerine,
    ç) Mekanik titreşim ile çalışma ortamı arasındaki veya mekanik titreşim ile diğer iş ekipmanları arasındaki etkileşimlerin, çalışanların sağlık ve güvenliğine olan dolaylı etkisine,
    d) İş ekipmanlarının mekanik titreşim düzeyi hakkında, ilgili mevzuat uyarınca imalatçılardan sağlanan bilgilere,
    e) Mekanik titreşime maruziyet düzeyini azaltacak şekilde tasarlanmış alternatif bir iş ekipmanının bulunup bulunmadığına,
    f) Bütün vücut titreşimine maruziyetin, işverenin sorumluluğundaki normal çalışma saatleri dışında da devam edip etmediğine,
    g) Düşük sıcaklık gibi özel çalışma koşullarına,
    ğ) Sağlık gözetiminden elde edilen uygun en güncel bilgilere


    140)işveren, mekanik titreşime ve yol açabileceği risklere maruziyeti en aza indirmek için özellikle dikkate alacğı husulardan hangisi yanlıştır?

    A)Titreşime maruziyeti azaltmak için bütün vücut titreşimini etkili bir biçimde azaltan oturma yerleri, el-kol sistemine aktarılan titreşimi azaltan el tutma yerleri ve benzeri yardımcı ekipman sağlamak.
    B)Maruziyet süresi ve düzeyini sınırlandırmak.
    C)Yeterli dinlenme aralarıyla çalışma sürelerini düzenlemek.
    D)kadın ve çocuk çalışanlar için özel çalışma programları hazırlamak

    cevap D

    işveren, mekanik titreşime ve yol açabileceği risklere maruziyeti en aza indirmek için özellikle aşağıdaki hususları dikkate alarak teknik ve organizasyona yönelik önlemleri içeren bir eylem planı oluşturur ve uygulamaya koyar

    a) Mekanik titreşime maruziyeti azaltan başka çalışma yöntemlerini seçmek.
    b) Yapılan iş göz önünde bulundurularak, mümkün olan en düşük düzeyde titreşim oluşturan, ergonomik tasarlanmış uygun iş ekipmanını seçmek.
    c) Titreşime maruziyeti azaltmak için bütün vücut titreşimini etkili bir biçimde azaltan oturma yerleri, el-kol sistemine aktarılan titreşimi azaltan el tutma yerleri ve benzeri yardımcı ekipman sağlamak.
    ç)İşyeri, işyeri sistemleri ve iş ekipmanları için uygun bakım programları uygulamak
    d)İşyerini ve çalışma ortamını uygun şekilde tasarlamak ve düzenlemek.
    e) Mekanik titreşime maruziyetlerini azaltmak amacıyla, iş ekipmanını doğru ve güvenli bir şekilde kullanmaları için çalışanlara gerekli bilgi ve eğitimi vermek.
    f) Maruziyet süresi ve düzeyini sınırlandırmak.
    g) Yeterli dinlenme aralarıyla çalışma sürelerini düzenlemek.
    ğ) Mekanik titreşime maruz kalan çalışana soğuktan ve nemden koruyacak giysi sağlamak.



    TÜİSAG Youtube Kanalına abone olarak bizi desteklemeyi unutmayın !



     
  7. Hakan ERDOĞAN

    Hakan ERDOĞAN TÜİSAG Üyesi

    141) Bütün vücut için maruziyet değerlendirmesi deniz taşımacılığında, kaç Hz`in üzerindeki titreşimler değerlendirmeye alınacaktır?


    A) 0 B)1 C)2 D)10

    cevap b

    142) Titreşime maruz kalan çalışanlarda görülen beyaz parmak hastalığı hangi frekans aralığında oluşan titreşimler sonucu meydana gelir?


    A) 20-1000 Hz
    B) 10-20 Hz
    C) 2-10 Hz
    D) 0-2 Hz


    CEVAP A

    143) (AĞUSTOS 2013 A SINIFI) Dirsekte eklem-kemik, el bilek kemik ve omuzlarda zararları olan ve genellikle elle kullanılan aletlerden kaynaklanan titreşim meslek hastalığının, Sosyal Sigorta Sağlık İşlemleri Tüzüğü’nde bahsedilen, yükümlülük süresi ne kadardır?


    A) 3 ay B) 6 ay C) 24 ay D) 10 yıl


    Cevap 2 yıl C 24ay

    144)(AĞUSTOS 2013 BSINIFI) Titreşim Yönetmeliği’ne göre, “El–kol titreşimi: İnsanda el–kol sistemine aktarıldığında, işçilerin sağlık ve güvenliği için risk oluşturan ve özellikle de, ............. sinir ve kas bozukluklarına yol açan ............. titreşimdir.” cümlesindeki boşluklara sırasıyla aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

    A) omuz, kol, kas, / dalga
    B) bel, omurga, omuz, / mekanik
    C) damar, kemik, eklem, / mekanik
    D) bel, omurga, kol, / elektromanyetik


    CEVAP D

    145)(AĞUSTOS 2013 BSINIFI) Titreşim Yönetmeliği’ne göre, titreşimli ortamda çalışan üzerinde sekiz saatlik çalışma süresi için günlük maruziyet etkin değeri 2,5 m/sn2 olan titreşime ne ad verilir?


    A) Maksimum titreşim B) Tüm vücut titreşimi
    C) Fiziksel titreşim D) El-kol titreşimi


    CEVAP D

    146)(MAYIS 2013 A SINIFI) El-kol titreşimi maruziyeti durumunda sekiz saatlik çalışma süresi için maruziyet sınır ve maruziyet etkin değerleri aşağıdakilerin hangisinde doğru olarak verilmiştir?

    A)5 m/s2-2.5 m/s2
    B)5 m/s2-0.5 m/s2
    C) 1.15 m/s2-0.5 m/s2
    D)1.15 m/s2-2.5 m/s2

    CEVAP A



    147) (EKİM 2012 A SINIFI) Titreşim Yönetmeliği’ne göre, aşağıdakilerden hangisi titreşim konusunda yapılacak risk değerlendirmede dikkat edilecek faktörlerden biri değildir?

    A) Maruziyetin türü, düzeyi ve süresi
    B) Çalışanların geçmiş işyeri bilgisi
    C) Düşük sıcaklık vb. özel çalışma koşulları
    D) İş ekipmanı üreticilerinin mevzuat gereği verdiği bilgiler


    CEVAP B

     
    Zeynep EFE70, eminkaya, Erdem Öçal ve 4 kişi daha buna teşekkür etti.
  8. Hakan ERDOĞAN

    Hakan ERDOĞAN TÜİSAG Üyesi

    148)(EKİM 2012 A SINIFI) Titreşim Yönetmeliği’ne göre bütün vücut titreşimine maruziyet düzeyinin değerlendirilmesinde aşağıdaki standartlardan hangisikullanılır?


    A) TS EN 4871
    B) TS EN 40-01
    C) TS 14001
    D) TS EN 1032

    CEVAP D


    149) (EKİM 2012 A SINIFI) Bütün vücut titreşimi: Vücudun tümüne aktarıldığında, işçilerin sağlık ve güvenliği için risk oluşturan, özellikle de ....rahatsızlık ve .... travmaya yol açan mekanik titreşimi ifade eder.” ifadesindeki boşluğa aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?


    A)bacaklarda - bel bölgesinde
    B)bel bölgesinde - omurgada
    C)midede - bacaklarda
    D)omurgada – kafada


    CEVAP B

    150) (EKİM 2012 B SINIFI) Aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?


    A)İşveren, işyerinde tehlikeli kimyasal madde bulunması hâlinde risk değerlendirmesi yapmakla yükümlüdür.
    B)Birden fazla kimyasal madde ile çalışılan işlerde, bu maddelerin birbirleri ile etkileşimleri de dikkate alınarak risk değerlendirmesi yapılır.
    C)İşyerlerinde gürültüden kaynaklanan risklerin belirlenmesi ve değerlendirilmesinde kullanılan gürültü ölçme yöntemi, bir işçinin kişisel maruziyetini gösterecek şekilde olmalıdır.
    D)İşyerlerinde titreşimden kaynaklanan risklerin belirlenmesi ve değerlendirilmesinde çift ellekullanılan aygıtlarda işçinin kişisel maruziyetini gösteren ölçümlerin tek el için yapılması yeterlidir.


    CEVAP D. çift el için ayrı ayrı yapılır



    bu yönetmelikte bitmiştir.sanırım 6 yada 7 yönetmelik oldu.lütfen çıkmış A.B.C sınav sorularına bakmayı ihmal etmeyiniz....benim kendi ürettiğim sorular sadece bu forum içindir.alıntı yapmadan paylaşmayınız...

    emeğe saygı bir teşekkürü çok görmeyim.iyi çalışmalar


     
  9. Hakan ERDOĞAN

    Hakan ERDOĞAN TÜİSAG Üyesi

    ÇALIŞANLARIN GÜRÜLTÜ İLE İLGİLİ RİSKLERDEN KORUNMALARINA DAİR YÖNETMELİK

    resmi gazete Tarihi:28.07.2013 resmi gazete Sayısı:28721




    151) Çalışanların gürültü ile ilgili risklerden korunmalarına dair yönetmeliği’ne göre Günlük ve haftalık gürültü maruziyet düzeyinin değerlendirilmesinde aşağıdaki standartlardan hangisi kullanılır?


    A) TS EN 4871 ISO 2000 B) TS EN 40-01 ISO 2000
    C) TS 2607 ISO 1999 D) TS EN 1032 ISO 1999

    CEVAP C TS 2607 ISO 1999


    152)İnsan kulağı işitmelerinde hangi skala kullanılır?

    A) A B)B C)C D)D


    CEVAP A


    A skalası: insan kulağı işitmelerinde
    B skalası: telefon şirketleri
    C skalası: tüm seslerde kullanılır


    153)90 dB ve 96 dB iki makinanın birlikte oluşturduğu gürültü şiddeti nedir?


    A)96 B)97 C) 99 d)97.8


    Aralırındaki fark:

    0 ise…………büyüğe 3 db ekle
    4 ise ………..büyüğe 1.5db
    6 ise………………1 db
    10 ise……………0.4db
    16 ise………. 0.1 db

    6 fark olduğundan 97db cevap B

    154)Gürültüde en yüksek maruziyet eylem değeri nedir?

    A) 80dB B) 85dB C) 87dB D)97dB


    En düşük maruziyet eylem değerleri: (LEX, 8saat) = 80 dB(A)
    En yüksek maruziyet eylem değerleri: (LEX, 8saat) = 85
    Maruziyet sınır değerleri: (LEX, 8saat) = 87 dB(A) veya

    Cevap B

    155)sağlıklı bir insan kulağı hangi sesleri duyabilir?


    A)20 hz-20000 hz
    b)0 hz-15000hz
    c)15 hz-20000hz
    d)20hz-2000hz


    cevap A

     
  10. Hakan ERDOĞAN

    Hakan ERDOĞAN TÜİSAG Üyesi

    156)işitme ilgili verilenlerden hangisi yanlıştır?


    A)0dB……..işitme eşiği
    B)80dB…..yüksek sesle konuşma
    C)140dB…..ağrı eşiği
    D)30dB…..karşılıklı konuşma


    Cevap d ..diğerleri doğru

    Karşılıklı konuşma 60dB
    Fısıltıyla konuşma 30db


    157) Yeterli ölçümle tespit edilen haftalık gürültü maruziyet düzeyi ……………..maruziyet sınır değerini aşamaz.

    A) 80dB B) 85dB C) 87dB D)97dB

    Cevap C 87db

    158)gürültünün meslek hastalığı sayılabilmesi için hangisi gereklidir?


    A)gürültülü işte en az 2 yıl çalışmış olmak ve gürültü şiddeti sürekli olarak 85dB olan işlerde en az 30 gün çalışmış olmak
    B) gürültülü işte en az 1 yıl çalışmış olmak ve gürültü şiddeti sürekli olarak 80 dB olan işlerde en az 30 gün çalışmış olmak
    C) gürültülü işte en az 4 yıl çalışmış olmak ve gürültü şiddeti sürekli olarak 85dB olan işlerde en az 15 gün çalışmış olmak
    D) gürültülü işte en az 6 ay çalışmış olmak ve gürültü şiddeti sürekli olarak 85dB olan işlerde en az 15 gün çalışmış olmak


    gürültülü işte en az 2 yıl çalışmış olmak ve gürültü şiddeti sürekli olarak 85dB olan işlerde en az 30 gün çalışmış olmak gerekir CEVAP A



    A) 80dB B) 85dB C) 87dB D)97dB

    Cevap C 87db

    159)gürültüden kaynaklanan meslek hastalığında yükümlülük süresi ne kadardır?

    A) 6 ay
    B)1 yıl
    C)2 yıl
    D)5 yıl


    6 aydır


    160)İşitme kaybına neden olan faktörlerden hangisi yanlış verilmiştir?


    A)kişinin yaşı B)kişinin cinsiyeti

    C)sesin frekans dağılımı D)sesin hızı


    Cevap D


    İşitme kaybına neden olan faktörler:

    *sesin şiddeti
    *sesin frekans dağılımı
    *etkilenme süresi
    *kişisel duyarlılık
    *kişinin yaşı
    *kişinin cinsiyeti

     
  11. Hakan ERDOĞAN

    Hakan ERDOĞAN TÜİSAG Üyesi

    GEBE VEYA EMZİREN KADINLARIN ÇALIŞTIRILMA ŞARTLARIYLA EMZİRME ODALARI VE ÇOCUK BAKIM YURTLARINA DAİR YÖNETMELİK

    resmi gazete Tarihi:16.08.2013 resmi gazete Sayısı:28737


    161)yönetmeliğe göre hangisi yanlıştır?



    A)Çalışma koşullarının ve/veya çalışma saatlerinin uyarlanması mümkün değilse, işveren ilgili çalışanı başka bir işe aktarmak için gerekli önlemleri alır
    B) Sağlık raporu ile gerekli görüldüğü takdirde gebe çalışan,sağlığına uygun daha hafif işlerde çalıştırılır. Bu halde çalışanın ücretinde bir kesinti yapılmaz
    C)Başka bir işe aktarılması mümkün değilse, çalışanın sağlık ve güvenliğinin korunması için gerekli süre içinde, isteği halinde çalışanın tabi olduğu mevzuat hükümleri saklı kalmak kaydıyla ücretsiz izinli sayılması sağlanır.
    D) Bu süre, yıllık ücretli izin hakkının hesabına eklenir

    CEVAP D
    Bu süre, yıllık ücretli izin hakkının hesabında dikkate alınmaz.

    162)
    Gebe kadınların çalışma koşulları ve izinlerle ilgili hangisi yanlıştır?

    A) Kadın çalışanlar, gebe olduklarının sağlık raporuyla tespitinden itibaren doğuma kadar geçen sürede gece çalışmaya zorlanamazlar
    B) Gebe veya emziren çalışan günde 7.5 saatten fazla çalıştırılamaz
    C)Yeni doğum yapmış çalışanın doğumu izleyen 6 ay boyunca gece çalıştırılması yasaktır.
    D) sağlık ve güvenlik açısından sakıncalı olduğunun sağlık raporu ile belirlendiği dönem boyunca gece çalıştırılmaz



    CEVAP C Yeni doğum yapmış çalışanın doğumu izleyen 1 yıl boyunca gece çalıştırılması yasaktır.


     
  12. Hakan ERDOĞAN

    Hakan ERDOĞAN TÜİSAG Üyesi

    163) Yaşları ve medeni halleri ne olursa olsun, 100-150 kadın çalışanı olan işyerlerinde, emziren çalışanların çocuklarını emzirmeleri için işveren tarafından, çalışma yerlerinden ayrı ve işyerine en çok ………….. metre uzaklıkta belirtilen şartları taşıyan bir emzirme odasının
    kurulması zorunludur



    A) 100 B)150 C)200 D)250


    CEVAP D 250 metre

    164)Yaşları ve medeni halleri ne olursa olsun, ……………’den çok kadın çalışanı olan işyerlerinde, 0-6 yaşındaki çocukların bırakılması, bakımı ve emziren çalışanların çocuklarını emzirmeleri için işveren tarafından, çalışma yerlerinden ayrı ve işyerine yakın yönetmelikte belirtilen şartları taşıyan bir yurdun kurulması zorunludur. Yurt, işyerine 250 metreden daha uzaksa işveren taşıt sağlamakla yükümlüdür.


    A)100 B)150 C)200 D)250


    CEVAP B 150 kişi

    165)
    işverenin oda ve yurt açma yükümlülüğü ile ilgili hangisi yanlıştır?

    A) İşverenler, ortaklaşa oda ve yurt kurabilecekleri gibi, oda ve yurt açma yükümlülüğünü, kamu Kurumlarınca yetkilendirilmiş yurtlarla yapacakları anlaşmalarla da yerine getirebilirler.
    B)Emzirme odası ve/veya yurt kurulması için gereken kadın çalışan sayısının hesabına erkek çalışanlar arasından çocuğunun annesi ölmüş veya velayeti babaya verilmiş olanlar da dâhil edilir
    C)Oda ve yurt açma yükümlülüğünün belirlenmesinde, işverenin belediye ve mücavir alan sınırları içinde bulunan tüm işyerlerindeki kadın çalışanların toplam sayısı dikkate alınır
    D) Oda ve yurtlarda, çocuklar ve görevliler dışında işverence görevlendirilmiş personel ve ya gözlemcilerde bulunabilir


    CEVAP D

    Oda ve yurtlarda, çocuklar ve görevliler dışında başkasının bulunması ve bunların amaç dışında kullanılması yasaktır

     
  13. Hakan ERDOĞAN

    Hakan ERDOĞAN TÜİSAG Üyesi

    166)Oda ve yurtların emzirme odalarında her kaç çocuk için bir kadın çocuk bakıcısı bulundurulmak zorundadır?

    A) 10 B)20 C)30 D)50

    Yurtlarda, her 20 çocuk için bir çocuk bakıcısı , Oda ve yurtların emzirme odalarında her 10 çocuk için bir kadın çocuk bakıcısı bulundurulmak zorundadır

    167)Oda ve yurtlar birden çok işveren tarafından kurulduğu takdirde, bu işverenler veya işveren vekilleri, hangi sıklıkla toplanarak bu yerlerin yönetimine dair kararları alırlar ve uygulanmasını sağlarlar?

    A)yılda bir kez
    B)ayda bir kez
    C)altı ayda bir kez
    D)üç ayda bir kez

    Ayda bir kez toplanırlar. Cevap B


    168)
    İşverenler, 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamındaki işyerlerinde açtıkları oda ve yurtlarla ilgili bilgi ve belgeleri, açılma tarihinden itibaren en geç ……….. gün içinde bir rapor halinde Millî Eğitim Bakanlığı ile bağlı oldukları Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğüne gönderirler.


    A)10 B)15 C)30 D)90


    CEVAP C .30 gün içinde

     
  14. Hakan ERDOĞAN

    Hakan ERDOĞAN TÜİSAG Üyesi

    169)Gebe veya yeni doğum yapmış çalışanlar için hangisi yanlıştır?


    A) Gebe veya yeni doğum yapmış çalışanın yalnız çalıştırılmaması esastır.
    B) Gebe çalışanın, ayakta çalışması gereken işlerde, mümkün olan durumlarda oturması sağlanır, sürekli oturarak veya sürekli ayakta çalışması engellenir.
    C) Gebe çalışanın, ani darbelere, sarsıntıya, uzun süreli titreşime maruz kalacağı işlerde ve iş makinelerinde çalıştırılmaları yasaktır.
    D) Gebe çalışanın çalıştığı yerdeki gürültü seviyesinin, en düşük maruziyet etkin değeri olan 85 dB(A) yı geçmemesi sağlanır.


    Cevap D

    Gebe çalışanın çalıştığı yerdeki gürültü seviyesinin, en düşük maruziyet etkin değeri olan 80 dB(A) yı geçmemesi sağlanır.

    170) Gebe,emziren veya yeni doğum yapmış çalışanlar için hangisi yanlıştır?


    A) Gebe veya emziren çalışanlar iyonize radyasyon kaynaklarının bulunduğu ve radyasyonla kirlenmiş olan yerlerde ve işlerde çalıştırılmaz.

    B) Kanserojen, mutajen, çok toksik, toksik, zararlı, alerjik, üreme için toksik ve emzirilen çocuğa zararlı olabilen kimyasalların üretildiği, işlendiği, kullanıldığı işlerde gebe, yeni doğum yapmış ve emziren çalışanın çalıştırılması esas olarak yasaktır

    C) Gebe, yeni doğum yapmışve emziren çalışanın, Biyolojik Etkenlere Maruziyet Risklerinin Önlenmesi Hakkında Yönetmelik’te tanımlanan grup1,grup 2, grup 3 ve grup 4 biyolojik etkenlerin risk teşkil ettiği yerlerde ve işlerde çalıştırılmaları yasaktır.

    D) Gebe, yeni doğum yapmış ve emziren çalışanların iyonize olmayan radyasyon kaynaklarından etkilenmesini önleyecek tedbirler alınır.

    Cevap C

    Gebe, yeni doğum yapmış ve emziren çalışanın, Biyolojik Etkenlere Maruziyet Risklerinin Önlenmesi Hakkında Yönetmelik’te tanımlanan grup 2, grup 3 ve grup 4 biyolojik etkenlerin risk teşkil ettiği yerlerde ve
    işlerde çalıştırılmaları yasaktır.

     
  15. Hakan ERDOĞAN

    Hakan ERDOĞAN TÜİSAG Üyesi

    171)Oda ve yurtlarda bulunacak niteliklerden hangisi yanlıştır?


    A) Kadın ve velayet hakkına sahip erkek çalışan sayısının en az % 10’u oranında yatak,
    yeterli sayıda gözlem odası ve bir emzirme yeri bulunur

    A) Çocukların bulundurulacağı odaların taban alanlarının her çocuğa en az 3 metrekare, hacimlerinin ise her çocuğa en az 8 metreküp hava düşecek şekilde ve bol ışıklı olması gerekir

    C) Oda ve yurtlarda, anneler ve görevliler için yeteri kadar tuvalet ve lavabo, her 10 yatağa bir çocuk banyosu, çocuk yatak odalarının bitişiğinde çocukların kullanabileceği lavabolar bulunması gerekir.

    D) Bodrum katında ve doğrudan açık havaya açılmayan yerlerde olamaz. Pencereleri doğrudan güneş ışığı almayacak şekilde olur


    CEVAP D

    Pencereleri doğrudan güneş ışığı alacak şekilde olur


    172)Oda ve yurtlarda bulunacak niteliklerden hangisi yanlıştır?


    A) Kadın ve velayet hakkına sahip erkek çalışan sayısının en az % 10’u oranında yatak,
    yeterli sayıda gözlem odası ve bir emzirme yeri bulunur

    A) Çocukların bulundurulacağı odaların taban alanlarının her çocuğa en az 3 metrekare, hacimlerinin ise her çocuğa en az 8 metreküp hava düşecek şekilde ve bol ışıklı olması gerekir

    C) Oda ve yurtlarda, anneler ve görevliler için yeteri kadar tuvalet ve lavabo, her 10 yatağa bir çocuk banyosu, çocuk yatak odalarının bitişiğinde çocukların kullanabileceği lavabolar bulunması gerekir.

    D) Bodrum katında ve doğrudan açık havaya açılmayan yerlerde olamaz. Pencereleri doğrudan güneş ışığı almayacak şekilde olur


    CEVAP D

    Pencereleri doğrudan güneş ışığı alacak şekilde olur


    173)(MAYIS 2012 A SINIFI) Gebe veya Emziren Kadınların Çalıştırma Şartlarıyla Emzirme Odaları ve Çocuk Bakım Yurtlarına Dair Yönetmelik’e göre gebe işçinin çalıştırıldığı yerdeki en düşük maruziyet etkin değeri olan gürültü seviyesi ne olmalıdır?


    A) 87 dB (A) B) 85 dB (A) C) 80 dB (A) D) 75 dB (A)


    Gürültü: Gebe çalışanın çalıştığı yerdeki gürültü seviyesinin,en düşük maruziyet etkin değeri olan 80 dB(A) yı geçmemesi sağlanır. Cevap C


    BU YÖNETMELİKTE BİTMİŞTİR.BENİ İZLEMEYE DEVAM EDİNİZ

     
  16. Hakan ERDOĞAN

    Hakan ERDOĞAN TÜİSAG Üyesi

    bu arada gürültü ile çıkmış örnek soruları vermemişim onlarıda ekliyorum


    174)(AĞUSTOS 2013 B sınıfı)Aşağıdakilerden hangisi gürültülü ortamda bulunmanın neden olduğu sorunlardan biri değildir?


    A)Kişilerarası iletişim güçlüğü B)Hipotansiyonb C)İş kazası D)Çarpıntı

    CEVAP B


    175) )(MAYIS 2013 A sınıfı) Gürültü kontrolünde uygulanan “tavanın ve duvarın ses yutucu malzeme ile kaplanması”ne tür bir risk kontrolüdür?

    A)Gürültünün alıcıda kontrolü
    B)Planlama ile gürültü kontrolü
    C)Gürültünün kaynağında kontrolü
    D)Gürültünün kaynak ile alıcı arasında kontrolü


    CEVAP D


    176) (MAYIS 2013 A sınıfı) Ağır ve tehlikeli işlerin yapılmadığı yerlerde, gürültü derecesi kaç desibelde, işverence işçilere başlık, kulaklık veya kulak tıkaçları gibi uygun koruyucu araç ve gereçler verilmesi gereklidir?


    A) 87 desibel B) 90 desibel C) 95 desibel D) 98 desibel

    Cevap C …….. 95db


    177) (MAYIS 2013 A sınıfı) Gürültü maruziyetine ilişkin olarak aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

    A) Gürültü ölçümlerinde, kişisel maruziyet değerlendirilmelidir.
    B) İşçinin maruziyeti hiçbir koşulda maruziyet sınır değerini aşmamalıdır.
    C) Kişisel maruziyetin belirlenmesinde, maruziyet etkin değerleri yönünden kişisel koruyucuların
    etkisi dikkate alınmaz.

    D) İşçiyi etkileyen maruziyetin belirlenmesinde, işçinin kullandığı kişisel kulak koruyucularının
    koruyucu etkisi dikkate alınmaz


    CEVAP D.


    178) (MAYIS 2013 B sınıfı) İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Tüzüğü’ne göre, ağır ve tehlikeli işler sınıfına girmeyen işyerlerinde makinelerden çıkan ve ortamı etkileyen gürültü seviyesi en fazla hangi düzeyde olabilir?


    A) 60 dB B) 80 dB C) 100 dB D) 120 dB


    CEVAP B 80 Db



    179)(MAYIS 2013 B sınıfı) İşyerlerinde gürültüden kaynaklanan risklerin belirlenmesi ve değerlendirilmesinde aşağıdakilerden hangisi geçerli değildir?


    A)İşyerinde ölçü yapılacak yerler işverenin isteğiyle belirlenecektir.
    B)Kullanılan gürültü ölçme yöntemi, bir işçinin kişisel maruziyetini gösterecek şekilde olacaktır.
    C)Ölçüm sonuçları değerlendirilirken, ölçme uygulamalarına bağlı olan ölçüm hataları dikkate
    alınacaktır.
    D)Kullanılan yöntemler ve aygıtlar, mevcut koşullara, özellikle de ölçülecek olan gürültünün özelliklerine, maruziyet süresine ve çevresel faktörlere uygun olacaktır.


    CEVAP A


    180) (MAYIS 2013 B sınıfı) Çalışanın mesai süresince maruz kaldığı gürültü düzeyini analiz etmek için kullanılan cihaz aşağıdakilerden hangisidir?


    A)Higrometre B)Gürültü ölçer

    C)Gürültü dozimetresi D)Entegre ses düzeyi ölçer


    CEVAP C

    GÜRÜLTÜ İLE İLGİLİ ÖRNEK ÇIKMIŞ SORULAR.SİZ DİĞER SORULARA DA BAKIN LÜTFEN

     
  17. Hakan ÖZTÜRK

    Hakan ÖZTÜRK TÜİSAG Üyesi

    bu şekilde sorulara çalışıp yönetmelikleride bir kez okursak sınavı geçmemek için hiç bir neden kalmaz.Gerçekten çok faydalı sorular.

     
    salih sarıgüzel, rs_6, Mustafa Okyay ve 2 kişi daha buna teşekkür etti.
  18. Hakan ERDOĞAN

    Hakan ERDOĞAN TÜİSAG Üyesi

    ben en son yönetmeliklere göre hazırlıyorum soruları....yine de tabiki okumakta fayda var...çıkmış soruların haricindeki tüm soruları bizzat kendim hazırlıyorum...şu ana kadar 7 yönetmelik oldu.yol uzun...artı çözümlerinde açıklmalarını da vermeye çelışıyorum...teşekkürler.iyi çalışmalar

     
  19. Hakan ÖZTÜRK

    Hakan ÖZTÜRK TÜİSAG Üyesi

    Bende aralık sınavına girdim 82-86 arasında puan bekliyorum.Sınava 1 hafta kala işyerinden izin alıp halk kütüphanesinde 1 hafta boyunca yoğun bir çalışma içine girdim. sınav gerçekten çok kolaydı veya ders çalıştığım için bana kolay geliyor... A sınavı sorularınıda çözeyim dedim o sınavdanda 78 aldım. İnşallah bu bilgileri unutmadan şubat sınavındanda alnımızın akıyla çıkarız.

     
    Mustafa BERKYER bu yazıya teşekkür etti.
  20. Hakan ERDOĞAN

    Hakan ERDOĞAN TÜİSAG Üyesi

    KİMYASAL MADDELERLE ÇALIŞMALARDA SAĞLIK VE GÜVENLİK ÖNLEMLERİ HAKKINDA YÖNETMELİK resmi gazete Tarihi:12.08.2013 resmi gazete Sayısı:28733

    181)Solunduğunda, cilde nüfuz ettiğinde aşırı derecede hassasiyet meydana getirme özelliği olan ve daha sonra maruz kalınması durumunda karakteristik olumsuz etkilerin ortaya çıkmasına neden olan maddelere ne denir?

    A) Alerjik madde B) Aşındırıcı madde C) Kanserojen madde D)Toksik madde


    CEVAP A



    Toksik madde: Az miktarlarda solunduğunda, ağız yoluyla alındığında, deri yoluyla emildiğinde insan sağlığı üzerinde akut veya kronik hasarlara veya ölüme neden olan maddeleri


    Aşındırıcı madde: Canlı doku ile temasında, dokunun tahribatına neden olabilen maddeleri




    182) 0°C’den düşük parlama noktası ve 35°C’den düşükKaynama noktasına sahip sıvı haldeki maddeler ile oda sıcaklığında ve basıncı altında hava ile temasındayanabilen, gaz haldeki maddeler nelerdir?


    A) Çok kolay alevlenir madde

    B) Alevlenir madde

    C) Kolay alevlenir madde

    D) Aşındırıcı madde




    Cevap A Çok kolay alevlenir madde


    Alevlenir madde: Parlama noktası 21°C - 55°C arasında olan sıvı haldeki maddeleri


    Aşındırıcı madde: Canlı doku ile temasında, dokunun tahribatına neden olabilen maddeleri


    Kolay alevlenir madde: Enerji uygulaması olmadan, ortam sıcaklığında hava ile temasında ısınabilen ve sonuç olarak alevlenen maddeyi veya ateş kaynağı ile kısa süreli temasta kendiliğinden yanabilen ve ateş kaynağının uzaklaştırılmasından sonra da yanmaya devam eden katı haldeki maddeyi veya parlama noktası 21°C’nin altında olan sıvı haldeki maddeyi veya su veya nemli hava ile temasında, tehlikeli miktarda, çok kolay alevlenir gaz yayan maddeleri





     
Yüklüyor...
Konu Durumu:
Daha fazla cevap için açık değil.

Sayfayı Paylaş



Üyelerimiz bu sayfayı aşağıdaki aramalarla bulmuştur :

  1. çalışanların gürültü ile ilgili risklerden korunmalarına dair yönetmelik sorular

    ,
  2. çalışanların titreşimle ilgili risklerden korunmalarına dair yönetmelik ilgili sorular

Yandex.Metrica