Soru Şubat 2014 ( Ya Da Mayıs ) Yükselme Sınavına Hazırlık

Konu, 'Soru Bankaları' kısmında Hakan ERDOĞAN tarafından paylaşıldı.

Sayfayı Paylaş

Konu Durumu:
Daha fazla cevap için açık değil.
  1. Hakan ERDOĞAN

    Hakan ERDOĞAN TÜİSAG Üyesi



    183)Merkezi, kişinin kulaklarını birleştiren çizginin orta noktası olan ……….cm yarıçaplı kürenin, başın ön kısmında kalan yarısına solunum bölgesi denir.


    A) 20 B)30 C)40 D)50


    Cevap 30 cm bölge


    184)hangi tanım yanlış verilmiştir?

    A)Mesleki maruziyet sınır değeri: Başka şekilde belirtilmedikçe, 8 saatlik sürede, çalışanların solunum bölgesindeki havada bulunan kimyasal madde konsantrasyonunun zaman ağırlıklı ortalamasının üst sınırını

    B) Çok toksik madde: Çok az miktarlarda solunduğunda, ağız yoluyla alındığında, deri yoluyla emildiğinde insan sağlığı üzerinde akut veya kronik hasarlara veya ölüme neden olan maddeleri


    C) Zararlı madde: Solunduğunda, ağız yoluyla alındığında,deri yoluyla emildiğinde insan sağlığı üzerinde akut veya kronik hasarlara veya ölüme neden olan maddeleri

    D)Mutajen madde:Özellikle yanıcı maddelerle olmak üzere diğer maddeler ile de temasında önemli ölçüde ekzotermik reaksiyona neden olan maddeleri

    CEVAP D ..tanım oksitleyici maddenin tanımı

    Mutajen madde: Solunduğunda, ağız yoluyla alındığında, deriye nüfuz ettiğinde kalıtımsal genetik hasarlara yol açabilecek veya bu etkinin oluşumunu hızlandırabilecek madde veya müstahzarları,



     
  2. Hakan ERDOĞAN

    Hakan ERDOĞAN TÜİSAG Üyesi



    185)Kimyasal maddelerle çalışmalarda yapılacak risk değerlendirmesindeki hususlardan hangisi yanlış verilmiştir?

    A) İmalatçı, ithalatçı veya satıcılardan sağlanacak Türkçe malzeme güvenlik bilgi formu.
    B) Varsa, daha önce yapılmış olan sağlık gözetimlerinin sonuçları.
    C)Çalışanların cinsiyeti ve yaşları
    D) Kimyasal maddenin miktarı, kullanma şartları ve kullanım sıklığı.


    CEVAP C


    Kimyasal maddelerle çalışmalarda yapılacak risk değerlendirmesinde aşağıda belirtilen hususlar özellikle dikkate alınır:

    a) Kimyasal maddenin sağlık ve güvenlik yönünden tehlike ve zararları.
    b) İmalatçı, ithalatçı veya satıcılardan sağlanacak Türkçe malzeme güvenlik bilgi formu.
    c) Maruziyetin türü, düzeyi ve süresi.
    ç) Kimyasal maddenin miktarı, kullanma şartları ve kullanım sıklığı.
    d) Bu Yönetmelik eklerinde verilen mesleki maruziyet sınır değerleri ve biyolojik sınır değerleri.
    e) Alınan ya da alınması gereken önleyici tedbirlerin etkisi.
    f) Varsa, daha önce yapılmış olan sağlık gözetimlerinin sonuçları.
    g) Birden fazla kimyasal madde ile çalışılan işlerde, bu maddelerin her biri ve birbirleri ile etkileşimleri.



     
  3. Hakan ERDOĞAN

    Hakan ERDOĞAN TÜİSAG Üyesi

    186)Bilimsel araştırma ve deneylerde, yan ürünlerde veya atık maddelerde bulunan maddelerin ayrılması işlerinde, teknoloji gereği ara madde olarak kullanılması zorunlu olan üretimlerde kullanılacak yasaklanmış kimyasalların kullanımı için Bakanlıktan izin istenir. İznin istenirken hangisi belirtilmez?

    A) İzin isteme nedeni
    B) Kimyasal madde veya maddelerin yıllık kullanım miktarları
    C) Çalışacakların sayısı
    D) Çalışacakların cinsiyeti ve yaşları


    CEVAP D

    İzin listesi:

    *İzin isteme nedeni
    * Kimyasal madde veya maddelerin yıllık kullanım miktarları
    * Çalışacakların sayısı
    * Maddelerin kullanılacağı işler, reaksiyonlar ve prosesler
    * Çalışanların bu maddelere maruziyetini önlemek için alınan önlemler

    187)Havadaki kurşunun, haftada 40 saat çalışma süresine göre hesaplanmış, zaman ağırlıklı ortalama konsantrasyonu …….… mg/m3ten fazla ise, tıbbi gözetim yapılır.


    A) 0.075 mg/m3 B) 0.15 mg/m3

    C) 0.05 mg/m3 D) 0.10 mg/m3


    CEVAP A 0.075 mg/m3


    188) Çalışanlardan herhangi birinin kanındaki kurşun seviyesi ………………. kandan fazla ise tıbbi gözetim yapılır.


    A) 15μg Pb/100 ml B) 20μg Pb/100 ml

    C) 50μg Pb/100 ml D) 40μg Pb/100 ml


    Cevap C 40μg Pb/100 ml

     
  4. Hakan ERDOĞAN

    Hakan ERDOĞAN TÜİSAG Üyesi

    189)Yasak Uygulanmayacak Limit Değeri ağırlıkça %1 olan kimyasallardan hangisi yanlış verilmiştir?

    A) 2-naftilamin ve tuzları
    B) Trietilamin
    C) Benzidin ve tuzları
    D) 4-aminodifenil ve tuzları

    CEVAP B

    %1 yasak uygulanan kimyasallar 2-naftilamin ve tuzları, Benzidin ve tuzları, 4-aminodifenil ve tuzları ve 4-nitrodifenil

    not aralık sınavında benzidin ve tuzlarının oranı sorulmuştu....0.1

    190)40 m3 hacimli sıvı Oksijen tankları için Vana, flanş gibi ek yeri olmayan yanıcı gaz veya sıvı boru hatları ile arasındaki uzaklık nedir?


    A)1m B) 2m C)3m D)4m


    Oksijen tankları için:

    0-10 m3 ……………… 1metre
    11-50 m3 …………… 2metre
    51-100 m3 ……………3 metre
    101-200 m3 ………… 4metre
    201-10000 m3 ……………… 5metre

    bu sene 4 metre soruldu

    191)175 m3 hacimli sıvı argon tankları için Vana, flanş gibi ek yeri olmayan yanıcı gaz veya sıvı boru hatları ile arasındaki uzaklık nedir?


    A)1m B) 2m C)3m D)4m


    Cevap 2 metre

    Sıvı Argon ve Sıvı Azot tankları için:

    0-100 m3 ……………… 1metre
    101-600 m3 …………… 2metre
    601-1000 m3 ……………3 metre
    1001-3000 m3 ………… 4metre
    3001-10000 m3 ……………… 5metre



    TÜİSAG Youtube Kanalına abone olarak bizi desteklemeyi unutmayın !



     
  5. Hakan ERDOĞAN

    Hakan ERDOĞAN TÜİSAG Üyesi

    192)Ağır metallerden olan kurşun ile çalışmalarda çalışanların sağlık muayene sıklığı hangisidir?

    A) 1 ay B)3 ay C)6 ay D)12 ay


    CEVAP 3 ay

    193)Ohsas 18001 e göre her kuruluş her yıl .................geliştirilmiş iş emniyet denetlemesi yapmalıdır (ASA)

    A) 30 B)40 C)50 D)60

    CEVAP 50


    194) ticari adı tuz ruhu olan kimyasal hangisidir?

    A)SÜLFÜRİK ASİT
    B)HİDROKLORİK ASİT
    C)BAKIR SÜLFAT
    D)NİTRİK ASİT

    CEVAP B

    ÖRNEK ÇIKMIŞ SORULAR

    195)(ağustos 2013 A SINIFI)Çeşitli kimyasal maddelerin işyerlerinde kapalı ortam havasında bulunmasına izin
    verilen ve işyerinde günde sekiz saat çalışacak olanların sağlıklarını bozmayacak düzeyde olduğu kabul edilen azami miktarlarına ne ad verilir?

    A) ESD Değeri
    B) TLV STEL Değeri
    C) NIOHS REL Değer
    D) MAK (MAC) Değeri


    CEVAP D MAK (MAC) Değeri

    CEVAP D MAK (MAC) Değeri


    TLV STEL: (Eşik Sınır Değer - Kısa Süreli Maruziyet Sınırı) Bir çalışma gününün herhangi bir anında aşılmaması gereken 15 dakikalık zaman ağırlıklı ortalama maruziyet sınırıdır. Maruziyetler 15 dakikadan uzun olmamalı ve bir günde 4 defadan fazla tekrarlanmamalıdır. Ard arda gelen maruziyetler arasındaki süre en az 60 dakika olmalıdır.


    ESD: (Eşik Sınır Değerleri )Kimyasallar için işyeri ortam havasında bulunmasına izin verilen, bütün işçiler için uzun süreli ve tekrar eden maruziyetler sonucunda ters etki göstermediğine inanılan değerlerdir.

    NIOSH REL Değeri : NIOSH tarafından belirlenen ve bir kimyasalın işyeri havasında bulunan miktarına ilişkin Önerilen Maruziyet Seviyesi değeridir.

     
  6. Hakan ERDOĞAN

    Hakan ERDOĞAN TÜİSAG Üyesi

    196)(ağustos 2013 A SINIFI) Atık yağların oluşturacağı tehlikeli kimyasal madde hangisidir?


    A)Uçucu organik solventler (VOC)
    B)Poliklorür bifeniller (PCB)
    C)Benzen
    D)Toluen


    ATIK YAĞLAR: Poliklorlu Bifenil ve Poliklorlu Terfenillerin

    CEVAP B

    197)(ağustos 2013 A SINIFI) solventler, tinerler ve benzerleri ile deri, plastik ve benzerlerinden mamul eşya imalat sanayinde kullanılan her çeşit yapıştırıcı maddelerin içinde bulunan benzen miktarı % kaçtan fazla olamaz?


    A) % 0.1 B) % 0.5
    C) % 1 D) % 2


    CEVAP %1 C


    198)(ağustos 2013 A SINIFI) işyeri havasında izin verilen maksimum Cıva miktarı nedir?


    A)0,050 miligram/metreküp
    B)0,075 miligram/metreküp
    C)0,085 miligram/metreküp
    D)0,100 miligram/metreküp


    cevap B

    199)
    (ağustos 2013 B SINIFI) I- Müsaade edilen azami konsantrasyon
    II- 15 dakikalık sürede maruz kalınan aşılmaması gereken limit değer
    III- 8 saatlik referans zaman dilimine göre ölçülen veya hesaplanan zaman ağırlıklı ortalama


    ifadeleri sırasıyla aşağıdakilerden hangileriyle gösterilir?


    A) MAC değer, STEL değer, TWA değer
    B) TWA değer, STEL değer, MAC değer
    C) STEL değer, TWA değer, MAC değer
    D) MAC değer, TWA değer, STEL değer


    200)(ağustos 2013 B SINIFI) Anaerobik bozulmanın yer aldığı lağım çukurlarında hayati tehlike oluşturan kimyasal madde/maddeler aşağıdakilerin hangisinde doğru verilmiştir?


    A)Nitrit, Nitrat
    B)Asetilen, Etan
    C)Karbonmonoksit
    D)Hidrojen sülfür, Metan, Amonyak


    CEVAP D


    201)(ağustos 2013 B SINIFI) işyeri havasında izin verilen maksimum Kurşun miktarı nedir?


    A) 0,25 mg/m3 B) 0,20 mg/m3
    C) 0,15 mg/m3 D) 0,10 mg/m3


    CEVAP C 0,15 mg/m3

    202 (MAYIS 2013 A SINIFI) Kurşun ve iyonik kurşun bileşikleri ile çalışmalarda, aşağıdaki durumların hangisinde tıbbi gözetim yapılacaktır?202)


    A)İşçilerden herhangi birinin kanındaki kurşun seviyesi 70µgPb/100 ml kandan fazla ise
    B) İşçilerden herhangi birinin kanındaki kurşun seviyesi 40µgPb/100 ml kandan fazla ise
    C) Havadaki kurşunun, haftada 40 saat çalışma süresine göre hesaplanmış, zaman ağırlıklı ortalama konsantrasyonu 0.15 mg/m3’ten fazla ise
    D) Havadaki kurşunun, haftada 45 saat çalışma süresine göre hesaplanmış, zaman ağırlıklı ortalama konsantrasyonu 0.075 mg/m3’ten fazla ise

    Cevap B 40µgPb/100 ml


    203)
    (MAYIS 2013 A SINIFI) Kimyasal ortam faktörlerinde yer alan 15 dakikalık sürede maruz kalınan ve aşılmaması gereken limit değeri ifade eden kısaltma aşağıdakilerden hangisidir?


    A) MSDS B) TWA C) STEL D) TLV


    Cevap C ….STEL değeri

    204)
    (MAYIS 2013 A SINIFI) Aşağıdakilerden hangisi işverenin kanserojen veya mutajen maddelerin kullanıldığı işlerde alması gereken önlemlerden değildir?


    A)İşyerinde kullanılacak kanserojen veya mutajen madde miktarı belirlenecek ve yapılan iş için gereken miktardan fazla madde bulunması önlenecektir.
    B)Kanserojen veya mutajen maddelere maruz kalan veya kalabilecek işçilere belirli aralıklarla izin verilecektir.

    C)Kanserojen veya mutajen maddelerin çalışma ortamına yayılmasını önlemek veya en aza indirmek için proses tasarımı uygun şekilde yapılacak ve gerekli mühendislik kontrol önlemleri alınacaktır.

    D)Kanserojen veya mutajen maddelerin kaynağından lokal veya genel havalandırma sistemi veya diğer yöntemlerle çalışılan ortamdan dışarı atılması, halk sağlığı ve çevreye zarar vermeyecek şekilde yapılacaktır.


    CEVAP B

    205)
    (MAYIS 2013 A SINIFI) Kimyasal maddelerle Çalışmalarda Sağlık ve Güvenlik Önlemleri Hakkında Yönetmelik’in eklerinde verilen mesleki maruziyet değerlerine (8 saatlik belirlenen referans süre için ölçülen veya hesaplanan zaman ağırlıklı ortalama, mg/m3 göre) aşağıda verilen maddelerin mesleki maruziyet değerleri aşağıdakilerin hangisinde küçükten büyüğe doğru sıralanmıştır?

    1- Nikotin
    2- Kümen
    3- Amonyak
    4- İnorganik kurşun



    A) 4 - 1 - 3 - 2
    B) 4 - 3 - 2 - 1
    C) 4 - 1 - 2 - 3
    D) 3 - 4 - 1 – 2


    Nikotin 0.5 mg/m3
    Kümen 100 mg/m3
    Amonyak 14 mg/m3
    İnorganik kurşun 0.15 mg/m3

    CEVAP A

    206)(MAYIS 2013 A SINIFI) Kimyasal Maddelerle Çalışmalarda Sağlık ve Güvenlik Önlemleri Hakkında Yönetmelik’in eklerinde verilen vana, flanş gibi ek yeri olmayan yanıcı gaz veya sıvı boru hatları ile oksijen depolama tankı arasındaki uzaklıklar aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?


    Tank kapasitesi(m3) Uzaklık (m)

    A) 0-10 2
    B)11-50 3
    C)51-100 4
    D)201-10000 5


    CEVAP D


    BU YÖNETMELİKTENDE BU KADAR.LÜTFEN DİĞER YILLARIN VE SINIFLARIN İLGİLİ SORULARINDA BAKINIZ.ÇIKMIŞ SORULAR ÖRNEK AMAÇLI VERİLDİ



    TÜİSAG Youtube Kanalına abone olarak bizi desteklemeyi unutmayın !



     
  7. Hakan ERDOĞAN

    Hakan ERDOĞAN TÜİSAG Üyesi

    KANSEROJEN VEYA MUTAJEN MADDELERLE ÇALIŞMALARDA SAĞLIK VE GÜVENLİK ÖNLEMLERİ HAKKINDA YÖNETMELİK
    resmi gazete Tarihi:06.08.2013 resmi gazete Sayısı:28730


    tanımlar daha önce yukarıda tarafımdan sorulmuştu.mutajen,kanserojen..

    207) benzenin mesleki maruziyet derecesi kaç ppm dir?
    A)1 B) 2 C)3 D)5


    BENZEN: 1ppm ve 3.25 mg/m3


    208)Sert ağaç tozlarının mesleki maruziyet derecesi kaç mg/m3 dir?



    A)1 B) 2 C)3 D)5

    Cevap 5 mg/m3

    209)İşyerinde gerçekleştirilen risk değerlendirmesi sonucunda çalışanların sağlığı ve güvenliği yönünden risk bulunduğu saptanan işlerde, Bakanlıkça istendiğinde,
    işverenin vereceği bilgilerde hangisi yoktur?



    A) İkame yapılıp yapılamadığı
    B) Maruziyetin türü ve düzeyi
    C) Maruz kalan çalışan özel risk gruplarının sayısı
    D) İşyerinde kanserojen veya mutajen maddelerin kullanıldığı işlemler ile bu maddelerin kullanılma nedeni


    CEVAP C

    VERİLECEK BİLGİLER:

    * İşyerinde kanserojen veya mutajen maddelerin kullanıldığı işlemler ile bu maddelerin kullanılma nedeni
    * Maruziyetin türü ve düzeyi
    * Kanserojen veya mutajen maddelerin işyerinde üretilen ve kullanılan miktarı
    * Maruz kalan çalışan sayısı.
    *Alınan koruyucu önlemler.
    * Kullanılan koruyucu araç ve gerecin türü.
    * Maruziyetin türü ve düzeyi.
    *İkame yapılıp yapılamadığı.

     
    Zeynep EFE70, Erdem Öçal, omark ve 4 kişi daha buna teşekkür etti.
  8. Hakan ERDOĞAN

    Hakan ERDOĞAN TÜİSAG Üyesi

    210)
    (ağustos 2013 A SINIFI) Kanserojen ve Mutajen Maddelerle Çalışmalarda Sağlık ve Güvenlik Önlemleri Hakkında Yönetmelik’te yer alan “Kanserojen veya mutajen maddelerin kaynağından .......... veya diğer yöntemlerle çalışılan ortamdan dışarı atılması, halk sağlığı ve çevreye zarar vermeyecek şekilde yapılacaktır.” Cümlesindeki boşluğa aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?


    A)lokal veya genel havalandırma sistemi
    B)kimyasal, biyolojik
    C)uygun ventilasyon
    D)uygun aspirasyon


    CEVAP A

    211)
    (ekim 2012 A SINIFI) Kanserojen ve Mutajen Maddelerle Çalışmalarda Sağlık ve Güvenlik Önlemleri Hakkında Yönetmelik’in Ek-III’ünde mesleki maruziyet sınır değerleri verilen 3 kimyasal maddenin adı aşağıdakilerin hangisinde doğru olarak verilmiştir?


    A)Kurşun - Vinilklorür monomeri - Formaldehit
    B)Benzen - Vinilklorür monomeri - Sert ağaç tozları
    C)Sert ağaç tozları - Benzen - Formaldehit
    D)Benzen - Kadmiyum – Kurşun


    CEVAP B Benzen - Vinilklorür monomeri - Sert ağaç tozları

    212)
    (ekim 2012 B SINIFI) Kanserojen ve Mutajen Maddelerle Çalışmalarda Sağlık ve Güvenlik Önlemleri Hakkında Yönetmelik’e göre benzenin mesleki maruziyet sınır değeri aşağıdakilerden hangisidir?


    A) 1 mg/m3 B) 1.25 mg/m3

    C) 3.25 mg/m3 D) 3.75 mg/m3


    CEVAP C 3.25

    213)
    (ekim 2012 B SINIFI) Kanserojen ve mutajen maddelerle çalışmalarda risk değerlendirme en az kaç yılda bir yenilenmelidir?

    A) 1 B) 2 C) 3 D) 5

    cevap d 5 yılda bir


    214)
    (MAYIS 2012 A SINIFI) Aşağıdakilerden hangisi Kanserojen ve Mutajen Maddelerle Çalışmalarda Sağlık ve Güvenlik Önlemleri Hakkında Yönetmelik’e göre Risk değerlendirmesinde kullanılacak faktörlerden biri

    değildir?


    A)Maruziyetin şekli
    B)Maruziyetin süresi
    C)Maruz kalanın yaşı
    D)Maruziyetin miktarı


    CEVAP C

    215)
    (MAYIS 2012 A SINIFI) Solunduğunda, ağız yoluyla alındığında, deriye nüfuz ettiğinde kalıtımsal genetik hasarlara yol açabilen veya bu etkinin oluşumunu hızlandıran madde aşağıdakilerden hangisidir?


    A) Mutajen B) Kanserojen

    C)Toksik D) Kimyasal


    CEVAP A.mutajen maddenin tanımı

    216)
    (MAYIS 2012 A SINIFI) Aşağıdakilerden hangisi Kanserojen ve Mutajen Maddelerle Çalışmalarda Sağlık ve Güvenlik Önlemleri Hakkında Yönetmelik kapsamında işverenin yetkili kurumlara vermesi gereken zorunlu bilgilerden birisi değildir?


    A)Maruz kalan işçi sayısı
    B)Maruziyet şekli ve süresi
    C)Alınan koruyucu önlemler
    D)Maruz kalanların cinsiyet dağılımı


    CEVAP D

     
  9. memocan

    memocan TÜİSAG Üyesi

    Arkadaşlar şubattaki yükseltme sınavı için başvuruyu nasıl yapacağız. Hiç bir bilgi yok.

     
  10. Hakan ERDOĞAN

    Hakan ERDOĞAN TÜİSAG Üyesi

    KADIN ÇALIŞANLARIN GECE POSTALARINDA ÇALIŞTIRILMA K OŞULLARI HAKKINDA YÖNETMELİK

    resmi gazete Tarihi:24.07.2013 resmi gazete Sayısı:28717


    217)Kadın çalışanların gece postalarında çalıştırılma koşullarına dair yönetmelik 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamındaki işyerlerinde kaç yaşını

    Doldurmuş kadın çalışanların gece postalarında çalıştırılmalarını kapsar?


    A)14 B)16 C)18 D)21

    CEVAP C 18 yaşını




    218)Kadın çalışanlar her ne şekilde olursa olsun gece postasında kaç saatten fazla çalıştırılamaz.?


    A)4.5 B)7.5 C) 8 D)11


    7.5 saatten fazla çalıştırılamazlar

     
  11. Hakan ERDOĞAN

    Hakan ERDOĞAN TÜİSAG Üyesi

    219)Kadın çalışanların gece postalarında çalıştırılabilmeleri için, işe başlamadan önce, gece
    postalarında çalıştırılmalarında sakınca olmadığına ilişkin sağlık raporu …………………… alınır.


    A)aile hekimi
    B)iş yeri hekimi
    C)sağlık ocağı
    D)tam teşekküllü hastane

    Cevap B iş yeri hekimi

    220)Kadın çalışanlar, gebe olduklarının doktor raporuyla tespitinden itibaren doğuma kadar, emziren kadın çalışanlar ise doğum tarihinden başlamak üzere kendi mevzuatlarındaki hükümler saklı kalmak kaydıyla …………………. süre ile gece postalarında çalıştırılamazlar.

    A)1 yıl B)6 ay

    C)3 ay D)16 hafta


    Cevap A…. 1 yıl çalıştırılamazlar

    221)
    Gece postalarında emziren kadın çalışanlarda 1 yıl çalıştırılamama süresi, anne veya çocuğun sağlığı açısından gerekli olduğunun işyerinde görevli işyeri hekiminden alınan raporla belgelenmesi halinde ne kadar daha uzatılabilir?


    A)1 yıl B)6 ay C)3 ay D)16 hafta


    Cevap B…. 6 ay daha uzatılabilir

     
  12. Hakan ERDOĞAN

    Hakan ERDOĞAN TÜİSAG Üyesi

    222)(AĞUSTOS 2013 B SINIFI)

    I- İşyeri hekimi
    II- Sağlık ocağı
    III- Hükûmet veya belediye doktorları
    Kadın işçilerin, gece postalarında çalıştırılabilmeleri için, işe başlamadan önce çalışmalarına engel bir durumun olmadığına dair sağlık raporları nereden/nerelerden alınır?



    A) Yalnız I B) Yalnız II C) I ve II D) I, II ve II


    CEVAP D

    223)
    (MAYIS 2013 A SINIFI) Kadın işçiler, gebe olduklarının doktor raporuyla tespitinden itibaren doğuma kadar, emziren kadın işçiler ise doğum tarihinden başlamak üzere ........... süre ile gece postalarında çalıştırılamazlar.”

    Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yeri aşağıdakilerden hangisi doğru tamamlamaktadır?


    A) üç ay B) altı ay C) sekiz ay D) on iki ay


    CEVAP D Yeni yönetmeliğe göre 1 yıl (eskiden 6 aydı)

    yönetmeliğe göre

    Kadın çalışanlar, gebe olduklarının doktor raporuyla tespitinden itibaren doğuma kadar, emziren kadın çalışanlar ise doğum tarihinden başlamak üzere kendi
    mevzuatlarındaki hükümler saklı kalmak kaydıyla bir yıl süre ile gece postalarında çalıştırılamazlar.


    224)
    (MAYIS 2013 B SINIFI) Postalar (vardiyalar) Hâlinde İşçi Çalıştırılarak Yürütülen İşlerde Çalışmalara İlişkin Usul ve Esaslar Hakkındaki Yönetmelik’te geçen “Aynı işyerinde çalışan karı kocanın aynı gece postasında çalışma istekleri, işverence, ..........”cümlesindeki boşluğa, aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?


    A)karşılanmamalıdır.
    B)olanak oranında karşılanır.
    C)kesinlikle karşılanmak zorundadır.
    D)dikkate alınmalı ve uygulanmalıdır.


    Cevap B


    İlgili kısım yeni yönetmelikte şu şekilde;

    Kadın çalışanın kocası da işin postalar halinde yürütüldüğü aynı veya ayrı bir iş yerinde çalışıyor ise kadın çalışanın isteği üzerine, gece çalıştırılması, kocasının çalıştığı gece postasına rastlamayacak şekilde düzenlenir.

    225)
    (EKİM 2012 A SINIFI) “İş Kanunu’nda tanımlanan gece dönemine denk düşen saatler arasındaki işçi postalarında, ……………... çalıştırılmaları yasaktır.” ifadesindeki
    boş bırakılan kısım aşağıdakilerden hangisi ile doldurulmalıdır?


    I- çocuk işçilerin
    II- kadın işçilerin
    III- genç işçilerin



    B) I ve III A) Yalnız II C) II ve III D) I, II ve II


    CEVAP B..


    BU YÖNETMELİKDE BİTMİŞTİR.LÜTFEN DİĞER ÇIKMIŞ SORULARADA BAKINIZ.


     
  13. Hakan ERDOĞAN

    Hakan ERDOĞAN TÜİSAG Üyesi

    ELLE TAŞIMA İŞLERİ YÖNETMELİĞİ

    resmi gazete Tarihi: 24.07.2013 resmi gazete Sayısı: 28717


    226) Elle taşıma işleri Yönetmeliğin amacı; elle taşıma işlerinden kaynaklanabilecek sağlık ve güvenlik risklerinden, özellikle ..……………… incinmelerinden, çalışanların korunmasını sağlamak için asgari gereklilikleri belirlemektir.

    A)sırt ve ayak B)kafa ve bel C)el ve kol D)sırt ve bel


    CEVAP D. Özellikle sırt ve bel incinmeleri

    227.Elle taşıma işleri Yönetmeliğine göre hangisi elle taşıma işi değildir?227)


    A) yükün kaldırması B) yükün indirilmesi

    C) yükün çekilmesi D) Konveyörle yük taşınması


    CEVAP D

    Elle taşıma işi; bir veya daha fazla çalışanın bir yükü kaldırması, indirmesi, itmesi, çekmesi, taşıması veya hareket ettirmesi gibi işler esnasında, işin niteliği veya uygun olmayan ergonomik koşullar nedeniyle özellikle bel veya sırtının incinmesiyle sonuçlanabilecek riskleri kapsayan nakletme veya destekleme işlerini ifade eder


    228)Elle taşıma işleri Yönetmeliğine göre yükle ile ilgili risk faktörlerinden değildir?


    A) Yükün özellikleri
    B) Fiziksel güç gereksinimi
    C) Çalışma ortamının özellikleri
    D)Psikolojik gereksinimler


    Yükle ilgili risk faktörleri:

    *Fiziksel güç gereksinimi
    * Yükün özellikleri
    * Çalışma ortamının özellikleri
    * İşin gerekleri

    229)Elle taşıma işleri Yönetmeliğine göre işin gerekleri ile ilgili risk faktörlerinden değildir?


    A) Yetersiz ara ve dinlenme süresi
    B) Aşırı kaldırma, indirme veya taşıma mesafeleri
    C) Sıcaklık, nem veya havalandırma şartları
    D) İşin gerektirdiği, çalışan tarafından değiştirilemeyen çalışma temposu


    CEVAP C… Çalışma ortamının özelliklerine girmektedir

    230)İşyerlerinde malzemelerin istiflemeye müsaade edilen maksimum yüksekliği kaç metredir?

    A)6 B)5 C)4 D)3

    CEVAP D ..3 metre

     
  14. Hakan ERDOĞAN

    Hakan ERDOĞAN TÜİSAG Üyesi

    231)Elle taşıma işleri Yönetmeliğine göre bireysel risk faktörlerinden değildir?


    A) Çalışanların yapılacak işi yürütmeye fiziki yapılarının uygun olmaması
    B)Çalışanların Uygun olmayan giysi, ayakkabı veya diğer kişisel eşyaları kullanmaları
    C)ÇalışanlarınYeterli ve uygun bilgi ve eğitime sahip olmamaları
    D)Çalışanlar için yetersiz ara ve dinlenme süresi

    CEVAP D. İşin gerekleri ile ilgili

    232)Elle kaldırma hakkındaki hükümler ILO sözleşmesinin kaçıncı maddesinde yer alır?

    a) 155 b) 160 c) 127 d) 177

    cevap c 127 nolu

     
  15. Hakan ERDOĞAN

    Hakan ERDOĞAN TÜİSAG Üyesi

    ÖRNEK ÇIKMIŞ SORULAR VE AÇIKLAMALARI

    233)
    (AĞUSTOS 2013 A SINIFI)

    I- Sıcaklık, nem veya havalandırmanın uygun olup olmadığı

    II- Özellikle vücudun belden dönmesini gerektiren aşırı sık veya aşırı uzun süreli bedensel çalışmaların yapılıp yapılmadığı

    III- İşyeri tabanında veya çalışılan zeminlerde yüklerin indirilip kaldırılmasını gerektiren seviye farklılıklarının bulunup bulunmadığı

    IV- Çalışılan yerin işi yapmak için yeterli genişlik ve yükseklikte olup olmadığı


    Seyfi Bey’in, kömürün kürekle vagona atılması işleminde sırt ve bel incinmesi riskini azaltmak için Elle Taşıma İşleri Yönetmeliği`nde yer alan yükle ilgili risk faktörlerinden çalışma ortamına ilişkin yukarıdakilerden hangilerini kontrol etmesine gerek yoktur?

    A) I ve IV B) Yalnız II C) II ve III D) Yalnız IV


    Çalışma ortamının özellikleri

    - Çalışılan yer, işi yapmak için yeterli genişlik ve yükseklikte değil ise,
    - Zeminin düz olmamasından kaynaklanan düşme veya kayma tehlikesi varsa,
    - Çalışma ortam ve şartları, çalışanların yükleri güvenli bir yükseklikte veya uygun
    Bir vücut pozisyonunda taşımasına uygun değil ise,
    -İşyeri tabanında veya çalışılan zeminlerde yüklerin indirilip kaldırılmasını gerektiren seviye farkı varsa,
    - Zemin veya üzerinde durulan yer dengesiz ise,
    - Sıcaklık, nem veya havalandırma uygun değil ise,
    bilhassa sırt ve bel incinmesi riskini artırabilir.


    Fiziksel güç gereksinimi

    İş;

    - Çok yorucu ise,
    - Sadece vücudun bükülmesi ile yapılabiliyorsa,
    - Yükün ani hareketi ile sonuçlanıyorsa,
    - Vücut dengesiz bir pozisyonda iken yapılıyorsa,
    bedenen çalışma şekli ve harcanan güç, bilhassa sırt ve bel incinmesi riskine neden olabilir


    Yükün özellikleri

    Yük;

    - Çok ağır veya çok büyükse,
    - Kaba veya kavranılması zorsa,
    - Dengesiz veya içindekiler yer değiştiriyorsa,
    - Vücuttan uzakta tutulmasını veya vücudun eğilmesini veya bükülmesini gerektiren bir konumdaysa,
    - Özellikle bir çarpma halinde yaralanmaya neden olabilecek yoğunluk ve şekildeyse, elle taşınması, bilhassa sırt ve bel incinmesi riskine neden olabilir.


    İşin gerekleri

    - Özellikle vücudun belden dönmesini gerektiren aşırı sık
    veya aşırı uzun süreli bedensel çalışmalar,
    - Yetersiz ara ve dinlenme süresi,
    - Aşırı kaldırma, indirme veya taşıma mesafeleri,
    -İşin gerektirdiği, çalışan tarafından değiştirilemeyen
    çalışma temposu.

     
  16. Hakan ERDOĞAN

    Hakan ERDOĞAN TÜİSAG Üyesi

    234)
    (AĞUSTOS 2013 B SINIFI)Elle Taşıma İşleri Yönetmeliği’ne göre, aşağıdakilerden hangisi yükle ilgili risk faktörleri arasında yer almaz?


    A)Yükün özellikleri
    B)Fiziksel güç gereksinimi
    C)Çalışma ortamının özellikleri
    D)Bireysel yetenek ve kabiliyetler

    CEVAP D.açıklama bir önceki soruda mevcut

    235)
    (MAYIS 2013 A VE B SINIFI) Elle Taşıma İşleri Yönetmeliği’ne göre aşağıdakilerden hangisi bireysel risk faktörlerinden değildir?


    A)İşçinin yeterli ve uygun bilgi ve eğitime sahip olmaması
    B)İşçinin yapılacak işi yürütmeye fiziki yapısının uygun olmaması
    C)İşçinin uygun olmayan giysi, ayakkabı veya diğer kişisel eşyalar kullanması
    D)İşlemin gerektirdiği, işçi tarafından değiştirilemeyen çalışma temposu


    CEVAP D

    REYSEL RİSK FAKTÖRLERİ

    - Yapılacak işi yürütmeye fiziki yapılarının uygun olmaması,
    - Uygun olmayan giysi, ayakkabı veya diğer kişisel eşyaları kullanmaları,
    - Yeterli ve uygun bilgi ve eğitime sahip olmamaları

    236)
    (EKİM 2012 A SINIFI) Aşağıdakilerden hangisi Elle Taşıma Yönetmeliği’ne göre elle taşınması sonucu sırt ve bel incinmesi riski oluşturabilecek yüklerin özelliklerinden
    değildir?



    A)Yükün çok ağır veya çok büyük olması
    B)Yükün yanıcı madde içeriyor olması
    C)Yükün dengesiz olması veya taşınırken içindekilerin yer değiştiriyor olması
    D)Yükün bir çarpma hâlinde yaralanmaya neden olabilecek yoğunluk ve şekilde olması


    Cevap B.açıklama bir önceki sorularda mevcut

     
  17. Hakan ERDOĞAN

    Hakan ERDOĞAN TÜİSAG Üyesi

    237)
    (EKİM 2012 B SINIFI) Elle Taşıma İşleri Yönetmeliği’ne göre aşağıdakilerden hangisi işverenin yükümlülüklerinden değildir?

    A) İşçilerin eğitimi ve bilgilendirilmesi
    B) İşyerinde gerekli düzenlemeleri yapmak
    C) İşçi temsilcilerinin elle taşıma işlerinden muaf tutulması
    D) İşçilerin görüşlerinin alınması ve katılımlarının sağlanması


    CEVAP C

    238)
    (EKİM 2012 B SINIFI)

    Aşağıdakilerden hangisi elle yük taşımada, kaldırılabilecek

    en büyük sınır değerin belirlenmesinde dikkate alınacak temel faktörlerden birisi değildir?


    A)Yükte tutmaya yarayacak kulpların bulunup bulunmaması
    B)Yükü kaldıracak işçinin yaşı ve cinsiyeti
    C)Yükün katı veya sıvı olması durumu
    D)Yükün geometrisi
    Cevap C


    BU YÖNETMELİKTE BI KADAR.İZLEYİN RAHAT A YADA B SINIFI OLACAKSINIZ.BEN DE A SINIFI İNŞALLAH:):)

     
  18. Bekir AVCI

    Bekir AVCI TÜİSAG Üyesi

    Çok güzel çalışma ,çok emek,elinize sağlık.Bunları PDF olarak atabilmeniz mümkünmü herzaman internette olunmuyor.
    teşekkürler.

     
    Hakan ERDOĞAN bu yazıya teşekkür etti.
  19. Bekir AVCI

    Bekir AVCI TÜİSAG Üyesi

    Sayfa sayfa ,database de çok yer tutabilir onedenle silmiş olabilirier(!)..

     
    Hakan ERDOĞAN bu yazıya teşekkür etti.
  20. Hakan ERDOĞAN

    Hakan ERDOĞAN TÜİSAG Üyesi

    bir arkadaşımız pdf yaparsa sevinirim.ben direkt buraya yönetmelikten hazırlıyarak ekliyorum.şu an 5de 1 i bitti gibi yönetmeliklerin..ben sadece bu oluşturudğum dokümanla hazırlanacağım yükselmeye.zira etraftaki notların bir çoğu yanlış.

     
    Mustafa BERKYER ve Brc34 bu yazıya teşekkür etti.
Yüklüyor...
Konu Durumu:
Daha fazla cevap için açık değil.

Sayfayı Paylaş



Üyelerimiz bu sayfayı aşağıdaki aramalarla bulmuştur :

  1. işyeri havasında izin verilen maksimum kurşun miktarı

    ,
  2. nitrodifenil bulunma yuzdesi

    ,
  3. mesleki maruziyet sınır değeri

    ,
  4. sert ağaç tozları
Yandex.Metrica