Soru Süt Mayalama Yeri :)

Konu, 'Gıda Ürünleri ve İçecek İmalatı Sektöründe İSG Uygulamaları' kısmında Ayşe Bekoğlu tarafından paylaşıldı.

Sayfayı Paylaş

  1. Ayşe Bekoğlu

    Ayşe Bekoğlu TÜİSAG Çalışma Birimi TÜİSAG Çalışma Birimi



    merhabalar arkadaşlar, elimde süt mayalayıp yoğurt yapan bir yer var, kendi çapında bir imalathane, benim öngörebildiğim riskleri aşağıda sıraladım, eklemek gereken maddeler konusunda yardımcı olursanız çok memnun olurum.
    kaygan zemin
    ağzı açık bekletilen gıda maddeleri (mayalanmış süt vb)
    portör muayenelerindeki eksikler
    hijyen yetersizliği
    makine bakımları
    sıcak yüzeyle temas etme
    yetersiz aydınlatma ve havalandırma
    uygunsuz kap ve kasa istifi
    temizlik kimyasalları
    dağınıklık



     
    gökhan3128 ve OGNSZMS bu yazıya teşekkür etti.
  2. chemistanbul

    chemistanbul Banned



    süt kendi sütlerimi dışarıdan mı alıyorlar.
    kendi markalarımı var fason mu çalışıyorlar.
    nakliye araçları kime ait.
    ısıl işlemi ne ile sağlıyorlar.
    haşere ve kemirgenlere karşı önlem alınmışmı.
    mayaların kullanımı nasıl.
    bakteriyolojik testler yapılıyormu.

    bu başlıkların altında detaylandırılabilir sanırım.



     
    ayşe bekoğlu bu yazıya teşekkür etti.
  3. murat54

    murat54 TÜİSAG Üyesi

    elinize sağlık güzel olmuş :)

     
  4. OGÜN.

    OGÜN. TÜİSAG Üyesi

    çiğ sütten personele bulaşabilecek hastalıklar. bunların en tehlikelisi Brucellosis tir.



    TÜİSAG Youtube Kanalına abone olarak bizi desteklemeyi unutmayın !



     
  5. OGÜN.

    OGÜN. TÜİSAG Üyesi

    1) kazan mutlaka vardır. sütü pişirmek için kullanılan basınçlı kazan...
    2)seperatör (süt yağını standart hale getirmek için kullanılan bir cihaz. aşırı hızla döner içindeki parçalar. Daha önce çalıştığım süt firmasında patladı ve parçaları çok yüksek hızla etrafa fırladı. şan esri kimseye bir şey olmadı ama çift cidalı kaçanı deldi. o kadar yani....)
    3) temizlik için asit ve baz içerikli temizlik malzemeleri kullanılıyordur mutlaka. Süt tesislerinde özellikle bidon bidon klor kullanılır.(gerçi sizde tespit etmişsiniz)
    4) buhar ..diğer bir tehlike.... süt tesislerind buhar çok fazla kullanır

     
    ayşe bekoğlu bu yazıya teşekkür etti.
  6. Ayşe Bekoğlu

    Ayşe Bekoğlu TÜİSAG Çalışma Birimi TÜİSAG Çalışma Birimi

    süt pişirme kazanını inceledim, gerekenleri yazdım, buhar kazanı, kompresör için de öyle, klor bidonları görmedim ama şimdi arayıp soracağım hemen... teşekkürler sayın OGNSZMS



    TÜİSAG Youtube Kanalına abone olarak bizi desteklemeyi unutmayın !



     
  7. OGÜN.

    OGÜN. TÜİSAG Üyesi

    seperatör bence onu da bir araştırın. çalışma sistemi nedir .... bizde patlamıştı. çok ucuz atlatmıştık.... unutmayın seperatör....:)

     
    ayşe bekoğlu bu yazıya teşekkür etti.
  8. Ayşe Bekoğlu

    Ayşe Bekoğlu TÜİSAG Çalışma Birimi TÜİSAG Çalışma Birimi

    tamam kendime not yazdım şu anda :) seperatör :)

     
  9. OGÜN.

    OGÜN. TÜİSAG Üyesi

    şimdi aklıma bir tehlike daha geldi... soğuk hava depolarında mahsur kalabilir mi acaba çalışanlar. diyelim adam soğuk hava deposuna içeri girdi. yaklaşık orada yoğurt için sıcaklık 4 derece falandır. ve kapı açılmıyor. yada bir şey oldu.haberleşme için bir aygıt yok. ve fark edilmezse ne olur?????:) çok mu ince oldu bu tehlike ve risk.....

     
    ayşe bekoğlu bu yazıya teşekkür etti.
  10. chemistanbul

    chemistanbul Banned

    yaşanan bazı örnekler var.özellikle fırınlarda temizlik için kalanlar.efsaneler felan. bence düşünülmesi gerekir.

     
    OGNSZMS ve ayşe bekoğlu bu yazıya teşekkür etti.
  11. OGÜN.

    OGÜN. TÜİSAG Üyesi

    hemen hemen aynı konu bu kezde aşırı sıcak. :) yoğurt üretişm aşamasında fermantasyon odaları vardır. personeller o odalara girerek sıcaklı ve ph kontrolleri yapabilirler. bu oda yaklaşı 45 derece oluyor. ve bu işlem 4-5 saat sürüyor.. personel kontrol için girdi. kapı kapandı. ve kimsenin haberi yok.4-5 saat sonra birinin aklına geldi yada tek çalışıyor kimsenin aklına gelmedi. 3-4 veya 5 saat bu sıcakta kalmak...... insanı susuzluktan bitirir......

     
  12. OGÜN.

    OGÜN. TÜİSAG Üyesi

    işçi arkadaşlarımızı düşünerek ne olur çizme yazın rd. ye. Süt olan yerde su var demektir her aşamada kimyasal. çizme içinde tüm gün boyu ayakları ıslanmasın çalışanların aman aman. patron 2 liralık çizmeyi çok görür. sık sık çizme vermek lazım. çok çabuk yıpranır.

     
  13. mhnds12

    mhnds12 TÜİSAG Üyesi

    Tam aradığım konu arkadaşlar merhaba yardımınıza ihtiyacım var süt fabrikasına hizmet vermeye başladım ve ön çalışma yapmadn önce araştırma yapıyorum yardımcı olurmusunuz lütfen?

     
  14. faruk alkan

    faruk alkan TÜİSAG Üyesi

    Elle yük taşıma da olabilir
    Selamlar

     
  15. uzmancan

    uzmancan TÜİSAG Üyesi


    CEVAP:

    Ayşe hanım,
    ekteki dokümanda sadece HİJYEN değil,
    Tehlike ve Risklere yönelik de fikir verebilecek başlıklar da var.
    İncelerseniz iyi olur.Bu başlıklar daha da detaylandırılabilir diye düşünüyorum.
    Arkadaşların güzel tespitlerini Word olarak tek sayfaya topladım,
    ilave önerilerimi ekleyip ayrıca yollamaya çalışacağım inşallah.
    İyi çalışmalar.

     

    Ekli Dosyalar:

    Ayşe Bekoğlu bu yazıya teşekkür etti.
  16. mhnds12

    mhnds12 TÜİSAG Üyesi

    Arkadaslr bununla ilgili risk analizi yapan olmadı mı incelemk amaçlı bakabılırmıyız ? Ayşe hanım?

     
Yüklüyor...

Sayfayı Paylaş



Yandex.Metrica