Soru : Tehlikeli Sınıfındaki Bir Firmanın Çok Tehlikeli Firmada Alt İşveren Olması

cuneytcosar

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
5 Nis 2013
Mesajlar
6
Tepki puanı
2
Meslek
Uzman (C)
Merhaba arkadaşlar. Bir firmam pencere vs imalatı yapıyor kendisi tehlikeli sınıfta. Bu firma aynı zamanda inşaatlerede(Çok Tehlikeli) montaj yapmakta yani işçilerin bir kısmı inşaat işçisi gibi çalışmakta. Yine bir asansör firmasıda aynı şekilde işliyor. Bu gibi firmalarda ne yapmak lazım. Risk analizini nasıl yapmalı veya dışarı görevlendirme gibi bir form oluşturmak mı lazım ? Bu işçiler maazAllah inşaatte kaza geçirse ne olur sorumlu ben mi olurum veya inşaat firmasının iş güvenliği uzmanı mı olur çünkü benim görev alanım üretim yapan firmanın üretim sahası ? Cevaplar için şimdiden teşekkürler.
 

Bilal Emiroğlu

Aktif Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
16 Şub 2012
Mesajlar
67
Tepki puanı
174
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (C)
Anladığım kadarıyla ortada bir atölye/fabrika var. Pencere, cam ya da alüminyum kompozit imalatı yapıyor. Sonra da işçileri montaj için sahaya gidiyor.

Bu gibi durumlarda 2 seçeneğiniz var.

1) İş yaptığınız şantiyede işyeri açılışı yapmak. Yapılan işyeri açılışı anayüklenici sgk dosya numarası altında açılacağı için otomatik olarak çok tehlikeli olarak açılacaktır. Sonraki işlemlerde de çok tehlikeli grupta bulunan şantiye firmasının rutin yapması gerekenleri yapmanız gerekir.

2) Fabrika montaj personelini, geçici görevlendirme ile (eğer montaj süresi 6 ay ve aşağısı ise) göndermek. Geçici (dışa görevlendirme) evrağı hazırlayarak ve bunu şantiye ana yüklenici isg birimi paylaştırarak gerçekleştirebilirsiniz.

Eğer firmanın atölye sgk dosya numarasına atanmış isg uzmanı iseniz, geçici görev ile şantiyeye gönderilecek personel üzerinde sorumluluğunuz vardır. Her ne kadar sorumluluğun büyük kısmı şantiye anayüklenici isg biriminde olsa dahi, sizin de hazırladığınız evraklarda isminiz geçecektir.

Şayet işyeri açılışı yapılır ise, zaten tüm işlemler baştan alınacak, çok tehlikeli grupta olacağı içinde o işyerine atanmış uzman asli sorumlu olacaktır.
 

cuneytcosar

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
5 Nis 2013
Mesajlar
6
Tepki puanı
2
Meslek
Uzman (C)
Öncelikle cevap için teşekkür ederim. Ben osgb de çalışıyorum C sınıfıyım bunun gibi birkaç firmam daha var. Atölye üzerinde isg uzmanı benim fakat nace kodu içerisinde sadece üretim var montajla alakalı herhangi bir ibare yok. Şantiyede işyeri açıyorlar mı bilmiyorum. Şantiye veya inşaatleri gezip bu elemanları kontrol etme gibi bir zorunluluğum var mı veya böyle birşey yapabilir miyim kendimi korumak açısından sonuçta orası çok tehlikeli oluyor ve görev alanım dışına çıkıyor. Bu konu ile ilgili her firmaya ayrı ayrı risk analizi mi hazırlamalıyım? Veya firmanın kendi risk analizinde bu konuyu da mı eklemeliyim?

Burda yeni bir soru daha soracağım.
Sondaj işi yapan bir firmam var normal nace kodlarında atölye tarzı üretim yapan biryer fakat ihale ile sondaj işleride alıyorlar ve aldıkları yerler için yeni sgk kaydı açıyorlar ve çalışanları kendi firmalarından gönderiyorlar. Yaptıklar iş ise çok tehlikeli böyle bir firma için her açtığı dosyada ben mi sorumlu oluyorum veya açtıkları diğer işler için ayrıca hizmet mi almalılar?
 

Bilal Emiroğlu

Aktif Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
16 Şub 2012
Mesajlar
67
Tepki puanı
174
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (C)
Dediğim gibi, görevlendirmeniz atölyedeki sgk kodu üzerinden yapılmış. Dolayısıyla kağıt üzerinde, o sgk dosyası üzerindeki her personelden sorumlusunuz. Fakat, kafanızın karışması gayet normal, çünkü dışa görevlendirmelerde bende peşlerinden mi gideceğim diye düşünüyorsunuz.

Burada kilit nokta görevlendirme yazısı.
Şu yolu izleyin; atölye çalışanları için her türlü evrak eksiksiz olsun. Artı olarak şantiyelere montaja giden kişileri belirleyin, kendilerine montaj ile alakalı eğitimler düzenleyin, tutanak altına alın. Tüm bunları eksiksiz yerine getirdikten sonra da, personelin her şantiyeye intikalinde Görevlendirme Yazısı hazırlandığından emin olun. Siz evrak, eğitim, sağlık raporu vb. konularda atölye-merkez kısmında eksiksiz olduktan sonra, hangi personel olursa olsun, sahaya girdiği andan itibaren asli sorumluluk ana yüklenici isg biriminde olacaktır. Fakat ana yüklenici size ulaşıp, "gelin adamlarınızı bi kontrol edin" diyebilir.
Bu duruma ek olarak, sahaya gönderdiğiniz montaj personeli için bir protokol hazırlayın. İçeriğinde "xxx şantiyesindeki çalışma süresince yyy inşaat isg birimi uyarı ve talimatlarına uyacağıma..." gibi ibareler bulunsun. Tüm bunları firma için hazırladığınız risk analizine ekleyin. Sağlıklı gözlem yapabilmek için, montaj sayasını da en azından 1 kez ziyaret edin.

Sondaj konusuna gelince;
İş aldıkları şantiyelerde yeni sgk kaydı açtıklarına göre, çalışacak işçilerin sigortalarını o dosyaya kaydırıyorlardır. Yeni bir sgk dosyası açıldığından dolayı sizin herhangi bir yetki ve sorumluluğunuz bulunmaz. Yeni açılan sgk dosyasına da sizin için görevlendirme yapılması gereklidir.
 

cuneytcosar

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
5 Nis 2013
Mesajlar
6
Tepki puanı
2
Meslek
Uzman (C)
Bilgiler için çok teşekkür ederim sizin dediğiniz gibi yapmak en mantıklısı
 
Üst
!!! Reklam Engelleyici Tespit Edildi !!!

Reklam Engelleyici Kulladığınız Tespit Edildi !

Sitemiz geçimini reklam gelirlerinden kazanmaktadır. Bundan dolayı Ad Block gibi reklam engelleyicilerin kullanılmasına izin verilmemektedir. Anlayış göstererek bu site için reklam engelleyicinizi devredışı bıraktığınız için şimdiden teşekkür ederiz.

Devredışı bıraktım, siteyi gezmeye devam edebilirim.