Toolbox Vinçlerde Denge Ağirliği Hakkında Iş Başı Konuşması

Xzenon

Deneyimli Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
26 Şub 2012
Mesajlar
802
Tepki puanı
5,498
Meslek
Uzman (B)
VİNÇLERDE DENGE AĞIRLIĞI
Her ne kadar artık herkes, vincin denge ağırlığının çarpma tehlikesinin farkındaymış gibi görünse de, bu tür kazalar hala meydana gelmektedir. Aşağıdaki olaylar vinçlerin yakınında çalışanların karşılaştığı tehlikeleri ortaya koymaktadır.
  • Bir demirci, paletli bir vincin yakınındaki bir kolonda demirleri bağlıyordu. Vinç aynı çalışma alanında diğer malzemeleri yerleştirmekle meşgüldü. Vinç yükünü döndürürken demirci geriye doğru adım attı. Vincin denge ağırlığı demirciye çarptı.
  • Bir torba çimento taşıyan bir işçi farkında olmadan vincin arkasından geçiyordu. Vinç döndü ve işçi denge ağırlığı ile yakındaki bir payandanın arasında ezildi.
  • Bir formen, vinç ile kereste yığını arasında vincin çalışmasını seyretmek üzere durdu. Vinç döndüğünde, formen denge ağırlığının dönüş alanına ek alan sağlamak için geriledi. Formenin ayağı takıldı ve kereste yığını üzerine düştü.
Yukarıdaki tüm kazalardaki ortak nokta vincin denge ağırlığının dönüş sahasında alandan çıkartılmış olması gereken çalışan ve malzeme veya ekipman bulunmasıdır. Bu soruna birçok çözüm bulunmaktadır:
  1. Sorunu ortadan kaldırın -- Vinci, denge ağırlığı ve yakındaki nesneler arasında sıkışma yaşanmayacak şekilde yerleştirin. Operatör, sadece vincin dönüş alanı açık olduğunda vinci kullanmalıdır.
  2. Tehlikeyi çevreleyin veya görünür hale getirin -- Denge ağırlığının dönüş çapı çalışanların tehlike alanından uzak durması için barikatlanabilir. Uygun olduğunda, dönüş alanını işaretlemek için ikaz şeridi kullanılabilir. Denge ağırlığının bir kısmının da dikkat çeken bir renge boyanması daha da görünür hale gelmesini sağlayacaktır.
  3. Göz teması -- Alandaki tüm çalışanlara vincin denge ağırlığının dönüş alanından uzak durulması gerektiği söylenmelidir. Eğer malzeme veya ekipmanın dönüş alanından çekilmesi gerekiyorsa, alana girecek olan çalışan vinç operatörü ile göz teması kurarak ve kendisini gördüğünden emin olduktan sonra alana girmelidir. Çalışanın işi bittikten sonra yine operatör ile tekrar göz teması kurmalı ve vincin çalışmasının emniyetli olduğunu belirtmelidir.
VİNCİN DÖNÜŞ ALANINDAN ÇALIŞANLARI VE MALZEMELERİ UZAK TUTUNUZ!!
CRANE COUNTERWEIGHTS
Although it seems like everyone knows of the danger of being struck by a crane's counterweight, this type of accident still persists in industry. The following incidents illustrate the hazards faced by employees working near cranes.
  • An ironworker was tying rebar for a column in the close proximity of a crawler crane. The crane was busy positioning other material on the job site. The ironworker stepped backwards just as the crane swung it's load. The ironworker was struck by the crane's counterweight.
  • A laborer who was carrying a bag of cement inadvertently walked behind a crane. The crane swung and the worker was pinned between the counterweight and an adjacent pier.
  • A laborer foreman stopped briefly between a lumber pile and crane to watch it's operation. As the crane turned, the foreman stepped back to provide additional room for the swing of the counterweight. The foreman tripped and fell over a pile of lumber.
A common element in all of the above incidents was the failure to keep the swing area of the crane's counterweight clear of workers and materials or equipment that must be retrieved. Several solutions to this problem are:
  1. Eliminate the problem -- Locate the crane in a position where there will be no pinch points created between the counterweights and nearby objects. The operator should only operate the equipment when the crane's swing area is clear.
  2. Guard or warn of the hazard -- The counterweight's swing area can be barricaded to keep workers out of the hazard zone. When appropriate, warning tape can be used to identify the swing area. Painting a portion of the counterweight a bright color helps to warn of the hazard by making it more highly visible.
  3. Eye to eye contact -- All workers in the area should be told to keep clear of the swing area. If material or equipment must be retrieved from within the counterweight swing area, the worker should make positive visual contact with the operator prior to entering the hazard zone. Once the worker is done, the operator and worker should once again make positive visual contact so that the operator knows it is now safe to continue full operation.

KAYNAK:http://www.toolboxtopics.com/
Bu metin Risk Yönetimi Yahoo Grubu’nun İşbaşı Konuşmaları Topluma Hizmet Projesi çerçevesinde paylaşılmıştır.http://groups.yahoo.com/group/riskyonetimi/
 
Üst
!!! Reklam Engelleyici Tespit Edildi !!!

Reklam Engelleyici Kulladığınız Tespit Edildi !

Sitemiz geçimini reklam gelirlerinden kazanmaktadır. Bundan dolayı Ad Block gibi reklam engelleyicilerin kullanılmasına izin verilmemektedir. Anlayış göstererek bu site için reklam engelleyicinizi devredışı bıraktığınız için şimdiden teşekkür ederiz.

Devredışı bıraktım, siteyi gezmeye devam edebilirim.