Yangın, Deprem, Patlama, Kaza Acil Durum Prosedürleri

Xzenon

Deneyimli Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
26 Şub 2012
Mesajlar
802
Tepki puanı
5,498
Meslek
Uzman (B)
1. AMAÇ

[ ..................................PROJESİ]’ nde acil durum risklerine karşı önlemler almak, risklerini azaltmak; istenmeyen olaylarla karşılaşılması durumunda çalışanların güvenliğini, şirketin varlıkları korumak, çevreye ve komşu kuruluşlara olabilecek zararları önlemek ya da en aza indirmek amacıyla bir sistem belirlemek.

2. KAPSAM

[ ..................................PROJESİ]’ nin sınırları içerisindeki bütün (kapalı ve açık) alanları tehlike ve risklere ait acil durum faaliyetlerini kapsar.

3. SORUMLULUK

BÜTÜN BİRİMLER: Bu prosedür kapsamındaki çalışmaların uygulanmasından tüm birimler sorumludur.

4. UYGULAMA

4.1.

[ ..................................PROJESİ];

—Yangın

—Patlama

—Zararlı maddelerle etkileşim

—Zararlı madde (katı, sıvı) döküntü, sızıntı ve akıntıları

—Gaz sızıntısı

—Komşu kuruluşlardan gelebilecek tehlikeler

—Doğal afetler (sel baskını, deprem, fırtına vb.)

—Firmamız, Şantiyemizin üzerine hava aracı düşmesi,

—Sabotaj vb. olaylar acil durum kapsamında değerlendirilir.

Şantiyemiz’de acil durum analizlerinin yapılması için bütün malzemelere ve olaylara ait tanımlayıcı ve açıklayıcı bilgilerin yer aldığı Tehlike Tanımlama ve Risk Değerlendirme Tablosuprojemiz için oluşturulmuştur.

4.2.Tehlike Tanımlama ve Risk Değerlendirme Tablosu bilgileri ışığında istenmeyen olası durumların önem sırasına konulduğu, tehlike analizlerinin yapıldığı ve alınacak önlemlerin belirlendiği Acil Durum Uygulama Planı hazırlanır. Bu plan kişilerin ve birim kısımların sorumluluklarını varolan iç ve dış kaynakları göz önüne alarak izlenecek yöntemleri ve karar verecek yetkili kişileri içerir. Her yıl Acil Durum Uygulama Planı ve İsg ve Çevre Risk Analizleri kazalar ve tehlikeler göz önüne alınarak gözden geçirilir.

4.3.Firma çalışanlarımız, İlkyardım, Koruma, Kurtarma ve Söndürme Ekipleri, Acil Durumlarda yada bu durumların ortaya çıkmasını önlemekte görev almaktadırlar.

4.4.Ekipleri oluşturan çalışanlar vardiyede çalışma süresi boyunca ekip elemanları bulunmaktadır Ekip elemanlarına acil durum tatbikatları yaptırılır, bu tatbikatlar eğitim planında belirtilmiştir.

4.5.Ekipleri teşkil eden elemanların öncelikle görevi; yangından korunmak için gerekli tedbirleri almak Firmamız içerisinde sigara içilmemesini sağlamak, yanıcı, parlayıcı ve patlayıcı maddeleri açıkta bulundurmamak, yanıcı parlayıcı ve patlayıcı maddelere ateşle yaklaşılmamasını sağlamak vb.) veya bu tedbirlerin alınması için teşebbüste bulunmaktır.

4.6.Acil durumlara kimlere haber verileceği Acil Durum Uygulama Planı ‘nda belirtilmiştir. Acil durum uygulama planınlarının yetersiz kaldığı durumlarda acil durum uygulama planı gözden geçirilerek revize edilir.

4.7.Çalışma saatleri içerisinde görülen acil durum olaylarında haberleşme telefonlarla yapılır.

4.8.Çalışma saatleri dışında veya hafta sonlarında olan acil durumlarda ilgili kişiler Acil Durum Telefon Numaraları Şantiyelerimizde bulunan sabit ya da mobil telefonlardan aranarak sağlanır. Acil Durum Telefon Numaraları Şantiyelerde personelin kolayca görebileceği yerlere asılmaktadır. (Mutfak, Personel Servisi, Soyunma Odaları v.b.)

4.9.Acil durum olaylarıyla karşılaşıldığında alınacak ilk önlem, yapılması gerekenler ve bilgilendirilecek kişiler Acil Durum Uygulama Planı’ nda belirtilmiştir.

4.10.Acil önlemlerin hızlı ve doğru şekilde uygulanabilmesi için şantiyelerde bulunan yangın söndürme tüpleri her birimde ilgili yerde bulundurulur.

4.11.Satın alınan ve risk oluşturabilecek malzemelerin (Yangın tüpleri, Oksijen, Argon tüpleri) periyodik kontrollerinin yapıldığı bilgileri malzemenin satın alındığı firmadan istenerek kontroller izlenir.

4.12.Satın alınan malzemelerin Malzeme Güvenlik Bilgi Formları satıcı firmalardan istenir. Eğer firmalardan temin edilemiyorsa malzemelerin üzerlerindeki Cas No yada Risk No ’ları ile, yada başka firmaların Malzeme Güvenlik Bilgi Formları temin edilir. Kullanılan tehlikeli kimyasalların ambalajlarında içerdikleri riskleri tanımlayan bilgiler tanımlanmamış ise temin edilen Malzeme Güvenlik Bilgi Formuna göre Malzeme Güvenlik Bilgi Kartı hazırlanır ve üretim de kullanılan malzemeler üzerine yapıştırılır.

4.13.Acil durumlarda kullanılacak araç, cihaz ve uyarı sistemlerinin bakımları yapılır.

4.14.Acil durum risklerini önlemek için alınması gereken önlemler İş Güvenliği Talimatları ile kontrol altına alınmıştır.

4.15.Acil önlemlerin hızlı ve doğru şekilde uygulanabilmesi için şantiye içinde kullanılan bütün teneke, varil ve alanlar üzerine tanımlayıcı yazıları yazılmış, bunların ait oldukları yerde bulundurulması Kalite, Çevre ve İSG sistemi prosedürü ve talimatları ile kontrol altına alınmıştır.

4.16.Önlenemeyen ve olumsuz sonuçlar doğuran olaylarda ( Yer altı suyu kirlenmesi, kanalizasyona karışmalar, atmosfere zarar verme, ekili alanlara zarar vb. ) aranacak yada bilgi verecek yerler Acil Durum Uygulama Planı ‘nda belirtilmiştir.

5. KAYITLAR

Bu prosedürler ilgili kayıtlat Doküman ve Kayıtların Kontrolü Prosedürüne göre tutulur ve saklanır.

6.DAĞITIM
Genel Koordinatör
Proje Müdürü
Şantiye Şefi

7. EKLER
Acil Durum Uygulama Planı

Acil Durum Telefon Numaraları Listesi

Malzeme Güvenlik Bilgi Kartı

Tehlike Tanımlama ve Risk Değerlendirme Tablosu
 

Ekli dosyalar

  • acil-durum-prosuduru-1-afis.xls
    35 KB · Görüntüleme: 1,188
  • acil-durum-prosuduru-2.doc
    50 KB · Görüntüleme: 1,077
  • acil-durum-prosuduru-3.doc
    51.5 KB · Görüntüleme: 1,037
  • acil-durum-prosuduru-4.xls
    53.5 KB · Görüntüleme: 1,055
Üst
!!! Reklam Engelleyici Tespit Edildi !!!

Reklam Engelleyici Kulladığınız Tespit Edildi !

Sitemiz geçimini reklam gelirlerinden kazanmaktadır. Bundan dolayı Ad Block gibi reklam engelleyicilerin kullanılmasına izin verilmemektedir. Anlayış göstererek bu site için reklam engelleyicinizi devredışı bıraktığınız için şimdiden teşekkür ederiz.

Devredışı bıraktım, siteyi gezmeye devam edebilirim.