Bilgi : Yapı Sektörü Iş Güvenliği El Kitabı - Yüksekte Güvenli Çalışma Projesi

Kaan SAKA

TÜİSAG Kurucusu
Admin
Katılım
17 Ara 2010
Mesajlar
3,013
Tepki puanı
3,507
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (B)
[h=2]Yapı İşyerlerinde Yüksekte Güvenli Çalışma Projesi [/h]
  • Yapı işyerleri çalışma şartları bakımından, en riskli sektör olup iş kazası sayısı ve kaza sonucu meydana gelen ölüm sayısı bakımından, tüm sektörler arasında ilk sıralarda yer almaktadır.
  • Yapı işkolunda meydana gelen kazaların yaklaşık % 5’i ölümle sonuçlanmaktadır.
  • İş kazaları sonucu meydana gelen ölümlerinin yaklaşık % 30’u yapı işkolunda meydana gelmektedir.
  • Yapı işyerlerinde meydana gelen kazaların yaklaşık % 45’i yüksekten düşme sonucu meydana gelmektedir.
Yapı işlerinde meydana gelen ölümlü iş kazalarının çok büyük bir kısmının yüksekten düşme şeklinde meydana gelmesi nedeniyle Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu Başkanlığı tarafından 2009 yılından itibaren başlatılan “ Yapı İşyerlerinde Yüksekte Güvenli Çalışma Projesi”nin 2015 yılı sonuna kadar devam etmesi planlanmıştır. Proje ilk aşamada Ankara Grup Başkanlığı’na bağlı Ankara, Antalya, Kocaeli, Konya, Eskişehir ve Kayseri illerinde yapılmış , daha sonra projenin kapsamı genişletilerek özellikle yapı sektörünün yoğunlaştığı illerde inşaat işyerlerine yönelik teftişler gerçekleştirilmiştir. Proje öncesinde çeşitli illerde sempozyumlar düzenlenmiş , işyerlerinde bilgilendirme toplantıları yapılmıştır. Yapı İşyerlerinde İş Güvenliği El Kitabı hazırlanarak ücretsiz dağıtılmıştır. Standartlara uygun güvenli iskele üretiminin sağlanabilmesi için Türkiye genelindeki iskele üreten firmaların inceleme denetimleri yapılmıştır. Bu projede yapı işyerlerinde, yüksekte güvenli çalışmayı sağlamak üzere, özellikle iş iskeleleri, kat platform kenarları, merdiven kova boşlukları, asansör boşlukları, kat döşemelerindeki boşluklar ve kalıp çalışmaları gibi düşme riski olan alanlara yoğunlaşılmıştır. Yapılan denetimler sonucu işçiler için hayati tehlike oluşturan hususlar tespit edilen işyerlerinde, 4857 sayılı İş Kanunu’nun 79’uncu Maddesi ve bu madde gereğince çıkartılmış olan “İş Yerlerinde İşin Durdurulmasına veya İşyerinin Kapatılmasına Dair Yönetmelik” hükümleri uyarınca kapatma veya durdurma kararı uygulanmıştır. Bu kapsamda “Yapı İşyerlerinde Yüksekte Güvenli Çalışma Projesi”’nin başlatıldığı 2009 yılından 2011 yılı Haziran ayı sonuna kadar Türkiye genelinde 471 işyerinde durdurma veya kapatma kararı uygulanmıştır.kapatma uygulanan işyerlerinde üretime yönelik çalışma yapan işverenler hakkında 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 203’üncü Maddesine göre işlem yapılmak üzere Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunulmuştur.
yapi_sektoru_img_112.jpg
 
Üst
!!! Reklam Engelleyici Tespit Edildi !!!

Reklam Engelleyici Kulladığınız Tespit Edildi !

Sitemiz geçimini reklam gelirlerinden kazanmaktadır. Bundan dolayı Ad Block gibi reklam engelleyicilerin kullanılmasına izin verilmemektedir. Anlayış göstererek bu site için reklam engelleyicinizi devredışı bıraktığınız için şimdiden teşekkür ederiz.

Devredışı bıraktım, siteyi gezmeye devam edebilirim.