Yeni Ab Yaklaşımı, Tehlike Belirleme Ve Iş / Görev Risklerinin Değerlendirilmesi

Onur Yaltı

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
6 Mar 2012
Mesajlar
10
Tepki puanı
13
1991-1992 yıllarında Avrupa Birliği’nin iş sağlığı ve güvenliği konusunda ‘yeni yaklaşım’ yönergeleri ile getirdiği; iş yerlerinde çalışan katkısı sağlanması, çalışanların işte, görevleri esnasında ve çalışma istasyonlarında karşılaşabileceği tehlikeler ve risk etmenlerinin belirlenmesi için söz sahibi olması, yeniliklerden sadece birkaçıydı. Eski yaklaşımlarda, iş yerinde tehlike belirleme ve risk değerlendirme konularında insiyatifi ve sorumluluğu ‘işveren temsilcileri’ne veren bakış açısı belirli bir seviyeye kadar kayıplı olayları engellemekteydi. Ancak iş yerlerinde kayıp zamanlı olaylar hızla artmakta, sanayi rekabeti ve üretim çılgınlığı kazalara davetiye çıkarmaya devam ettikçe, iş yeri risk yönetimine ‘çalışan katkısı’nın dahil edilmesi kaçınılmaz oldu.



Ülkemizde 2012 yılında yayınlanan iş sağlığı ve güvenliği kanunu tam da bu noktada AB ve ILO yeni yaklaşım yönergelerine tam olarak uyum sağlamak amacıyla iş yeri risk yönetimi kararlarına değişik platformlarda çalışanların da katılmasını olanaklı kılmıştır. Dönüşen Adam bu çerçevede destek verdiği Petrol, Gaz ve Enerji Sektörü eğitim buluşmalarında; işveren temsilcileri, iş güvenliği yöneticileri ve saha ekip liderleri ile ‘takım çalışması’ ilkelerinin öne çıktığı başarılı tehlike belirleme ve görev risk değerlendirmesi (TBGRD) eğitim toplantıları gerçekleştirdi. Bu çerçevede; BP Gemlik Akaryakıt Terminali, BP Madeni Yağ Fabrikası, Çekisan ve Ambarlı Petrol Terminalleri, Opet ve Total Ekip Yöneticileri ve Tüpraş Körfez-İzmit Rafinerisi Takım Liderleri ile değişik eğitim toplantılarında yeni yaklaşım yönergelerine ve kurumların SEÇ (Sağlık-Emniyet-Çemberi) yönetim sistemlerinin gerektirdiği kurum içi standart ve prosedürlere tam uyumlu uygulamalar yapıldı.



Çalışanların sahada iş yeri tehlikelerini belirlemesi ve iş/görev temelli risk değerlendirme çalışmaları yapabilmesi için eğitimlerde bir dizi ön hazırlık, sektör iyi uygulamaları ve büyük kaza araştırmaları sonucunda ortaya koyulan dersler paylaşıldı. Katılımcılar; petrol ürünleri ve depolanmış ürün stok sahalarındaki olağan ve olağan dışı iş yeri operasyonlarının içinde her gün gözlemledikleri, ancak yapısal bir şekilde değerlendiremedikleri riskleri, daha anlamlı ve metodolojik şekilde saptama başarısı kazandılar. Bu çalıştayların koordinasyonunu gerçekleştiren Dönüşen Adam danışmanı Murat Arıkan “Eğitimlerde anlatılan modellerin benzerlerini kurum yöneticilerinin kendi yönettikleri sahalarda ve ekiplerde uyguladıklarını memnuniyetle gözlemekteyiz” diyor ve ekliyor “Dönüşen Adam olarak edindiğimiz deneyimler ve petrol–gaz–enerji sektöründen gelen uzman danışmanlarımız ile gelecekte de yeni İSG yasasına uyumlu çözüm ortağı olmayı hedefliyoruz”
 
Üst
!!! Reklam Engelleyici Tespit Edildi !!!

Reklam Engelleyici Kulladığınız Tespit Edildi !

Sitemiz geçimini reklam gelirlerinden kazanmaktadır. Bundan dolayı Ad Block gibi reklam engelleyicilerin kullanılmasına izin verilmemektedir. Anlayış göstererek bu site için reklam engelleyicinizi devredışı bıraktığınız için şimdiden teşekkür ederiz.

Devredışı bıraktım, siteyi gezmeye devam edebilirim.