Bilgilendirme Yiyecek Endüstrisinde Tehlikeler Ve Hastalıklar

Konu, 'Gıda Ürünleri ve İçecek İmalatı Sektöründe İSG Uygulamaları' kısmında Kaan SAKA tarafından paylaşıldı.

Sayfayı Paylaş

  1. Kaan SAKA

    Kaan SAKA TÜİSAG Yönetici Admin



    YİYECEK ENDÜSTRİSİNDE TEHLİKELER ve HASTALIKLAR
    II.1. Hastalıklar
    Ülke
    Yıl
    Meslek hastalıkları
    Meslek hastalıkları
    Meslek hastalıkları

    En Çok Görülen
    2. En Çok Görülen
    3.En Çok Görülen
    Avusturya
    1989
    Bronşit*, Astım*
    Duyma sorunu
    Cilt hastalıkları
    Belçika
    1988
    Solunum hastalıkları
    Enfeksiyonlar*
    Cilt hastalıkları
    Kolombiya
    1989
    İşitme sorunu
    Solunum hastalıkları
    Kas-iskelet Hstlk.
    Çek Cum.
    1988
    Solunum hastalıkları
    Kas-iskelet hstlk
    Sindirim Hstlkrı.
    Danimarka
    1988
    Cilt hastalıkları
    İşitme sorunu
    Enfeksiyonlar
    Fransa
    1988
    Solunum hastalıkları
    İncinmeler
    Septisemi*
    Polonya
    1989
    Solunum hastalıkları
    Cilt hastalıkları
    Enfeksiyonlar
    İsveç
    1989
    Kas-iskelet Hstlk.
    Allerjiler
    İşitme sorunu
    ABD
    1989
    Travma
    Cilt hastalıkları
    Alerjiler

    Yukarıda ILO’nun(Uluslar arası Çalışma Örgütü) verilerine göre oluşturulmuş bir tablo bulunmaktadır. Bu tabloya göre ülkelerin Çalışma Bakanlıkları ve İş Sağlığı ve Güvenliği Araştırma birimlerinin vermiş oldukları bilgiler derlenmiştir. Hemen bütün ülkelerde en çok görülen meslek hastalıkları birbirinin aynıdır. Bu tabloya göre en çok cilt hastalıklarına, kas-iskelet sistemi bozukluklarına, işitme sorunlarına, enfeksiyonlara, solunum yolu rahatsızlıklarına, allerjilere, incinme ve burkulmalara ve travmalara rastlanmaktadır. Bu hastalıklar ilerdeki paragraflarda ayrıca incelenecektir.
    II.1.1. Solunum Sistemi Hastalıkları
    Enzimler, hayvanlar, tahıllar ve unlar ile çalışmanın İngiltere’de mesleki astıma* neden olduğu işçileri kazalara ve meslek hastalıklarına karşı sigortalayan şirketler tarafından düşünülmektedir. Cinnamic aldehit ve sülfür dioksitesunuk kalmanın tarçın kabuğu ile çalışanlarda astıma* neden olduğu da Sri Lanka’da yapılan çalışmalarda dikkati çekmiştir. 40 tane tarçın sektöründe çalışan işçi üzerinde yapılan araştırma sonucunda 35 tanesinin %37.5’ininkronik öksürük hastalığına veya %22,5’inin astım* hastalığına sahip olduğu belirlenmiştir.
    Mikrobiyoloji yiyecek sektöründe uzun yıllardan beri kullanılmaktadır. Tricoderma, Penicillium, Aspergillus veBacillus gibi mikro-organizmalar yiyecek ve içecek sektöründe yoğun olarak kullanılmaktadır. Şarabın, ekmeğin, peynirin, yoğurdun mayanalanması bu organizmalar sayesinde olmaktadır. Nişastanın şekere çevrilmesi, selülozun parçalanması hep bunlar sayesinde olmaktadır. Bu mikro-organizmaların havaya bulaşması alerjik alveolite* ve astıma* neden olmaktadır.
    Bunlarla birlikte soğutmak, sterilize etmek, ayırmak, dezenfekte etmek için kullanılan sıvı, gaz veya buhar halde bulunan kimyasallar, bazı hastalıklara neden olabilmektedir. Karbon monoksit(CO), farkedilmesi son derece zor bir gazdır ve özellikle duman ve tütsü ile pişirme odalarında, şarap fermentasyon mahzenlerinde, tahıl silolarında ve balık eti depolarında bulunur ve CO zehirlenmesi ‘ölüme’ bile neden olabilir.
    Amonyak, sunuk kalındığı zaman cildi yakar, tahriş eder ve su toplanmasına neden olur. Uzun süre sunuk kalmak ve solumak ise bronşit* ve zatürreye* neden olur.
    PVC(Polivinil Klorür), paketleme sırasında kullanılan bir kimyasaldır. PVC filmi ısıtıldığında termal bozulmameydana gelir ve bu ortaya yayılan koku ve duman gözleri, burunu ve ağzı tahriş eder ve soluk daralmasına neden olur.
    II.1.2. Cilt Hastalıkları
    Bu sektörde çalışanlarda kontak dermatitler* ve egzema*, en çok görülen cilt hastalıklarıdır. Sürekli elleri sabunlayıkamak ve dezenfekte etmek için amonyaklı solusyonlara sokmak temizlik ve sterillik için olmazsa olmazlardır. Ellerin sürekli olarak nemlenmesi yağ oranını azaltabilir ve kontakt dermatite* neden olur. Kimyasallara ve katkı maddelerine maruz kalmak da cilt sorunları yaratır. Ayrıca katı ve sıvı yağlarla çalışırken, cildin sürekli bunlara maruz kalmasından ötürü gözenekleri tıkandığı için, akneler* de sıkça görülür.
    Fermentasyon sırasında oluşan peptitler ve proteinlere karşı egzemalar* ve allerjiler oluşabilir. Trypsin, chymothrypsin, protease gibi enzimlerinde kontakt dermatit* hastalığına neden olduğu rapor edilmiştir.
    Yukarıda sayılan hastalıklardan korunmanın en etkin yolu Kişisel Koruyucu Donanımlar kullanmaktır. Cilt hastalıklarından korunmak için uygun eldivenler kullanılmalıdır. Eldivenleri kullanarak cildin dış etkenlerle temasını engellenebileceği için hastalıkları önlemek daha kolay olacaktır. Eldivenlerin latex materyalinden yapılmış olmasıallerji yapabilir veya cildin hava almasını engelleyebilir.
    II.1.3.Enfeksiyon* Hastalıkları
    Hayvanlardan kaynaklanan parazit hastalıkları ve enfeksiyonlar*, et paketleyen ve süt ürünleri ile ilgili sektörlerde çalışan işçiler daha çok görülür. Bu hastalıkların nedeni enfekte olmuş hayvanlarla kurulan doğrudan temastır. Bu hastalıklardan korunmak oldukça güç olabilir; çünkü hayvanın hasta olduğu anlaşılmayabilir.
    Enfeksiyonun adı
    Nasıl Bulaştığı
    Bruselloz*
    Enfekte olmuş dana, inek, keçi
    veya koyunla temas
    Erizipeloid*
    Açık yaraların efekte olmuş domuz ve
    balıkla temas etmesi
    Leptospira*
    Enfekte olmuş hayvanlarla veya idrarları ile
    temas
    Epdermycosis
    Hayvanların cildinde oluşan parazitik bir
    mantarla temas
    Dermatofitoz*
    Enfekte olmuş hayvanların tüy ve derisi ile
    temas -bir çeşit mantar hastalığı-
    Toxoplasmosis
    Enfekte olmuş hayvanlarla temas
    Papilloma*, viral akciğer kanserleri*
    Canlı hayvanlarla veya etlerinin yanında
    polisiklik aromatik hidrokarbonlar ve
    nitratlarla ile sürekli temas

    II.1.4. Gürültüden Kaynaklanan Hastalıklar
    Belirli frekans limitlerinin üzerindeki ses ve gürültülere sürekli sunuk kalmak işitme bozukluklarına neden olur. İşitme ile ilgili oluşmuş olan sorunlar, genellikle tedavi edilebilir olmadığı için sonunda işçi üzerinde fizyolojik veruhsal bozukluklara neden olabilir. Ayrıca anormal düzeydeki kan basıncı, kalp atış hızı, nefes alma sıklığı ve hacmi, mide-barsak spazmları ve sinir boşalmaları ile ses düzeyi arasında bağlantı olduğu düşünülmektedir.
    Kaynak : http://www.isguvenligi.net



     
    hafizegönen, raths ve ilknur_gucluturk bu yazıya teşekkür etti.
Yüklüyor...

Sayfayı Paylaş



Yandex.Metrica