Bilgi : Zımpara Taşı Tezgahlarında Alınacak İş Güvenliği Önlemleri

Xzenon

Deneyimli Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
26 Şub 2012
Mesajlar
802
Tepki puanı
5,498
Meslek
Uzman (B)
ZIMPARA TAŞI TEZGAHLARINDA ALINACAK İŞ GÜVENLİĞİ ÖNLEMLERİ
1-Seyyar veya sabit bütün taşlama ve kesme makinelerinde uygun taş ve kesme diski koruyucu bulunacaktır. Seyyar olanlarda koruyucunun taşlama ağzı 180 dereceden, sabit olanlar da 90 dereceden fazla olmayacaktır. Bu aletlerin koruyucusuz olarak kullanılması kesinlikle yasaktır.
2-Taşlama ve kesme yapan işçiler, gözlerini fırlayan talaş, çapak ve tozlardan korumak için, uygun taşlama gözlükler veya yüz siperleri kullanacaklardır. Bu gözlükler, ya her tarafı kapalı plastik çerçeveli, ya da yan kapakları olan selüloit çerçeveli gözlüklerdir. Bu gözlük ve yüz siperlerinin orijinal özellikleri bozulmayacak, varsa ısı transfer plakaları ve yan kapakları çıkarılmayacaktır. Ayrıca sıcak kıvılcımlarla ilgili bir sorun varsa, eldiven önlük ve toz maskesi takılması gerekmektedir. Uzun süre ve kapalı yerlerde seyyar aletlerle çalışırken, uygun mekanik filtreli toz maskeleri de kullanılacaktır.
3-Sabit tezgâhlarda taş önünde, taşlanacak parçanın üzerine konulması ve emniyetli bir şekilde çalışılması için ayarlanabilen bir parça mesnedi bulunacak, bu mesnet ile taş arasındaki mesafe 3 mm. olacak şekilde ayarlanacaktır.
4-Sabit tezgâhlarda, taşlama ve kesme işlemi esnasında, kaynak yapılması sırasında meydana gelebilecek tozları, gazları çıktığı yerden emen toplayan ve dışarıya atan bir aspirasyon tertibatı bulunacaktır. Bu tertibat çalıştırılmadan makine çalıştırılmayacaktır.
5-Bu aletler, kâğıt, talaş, yanıcı fiberler gibi kolay tutuşabilir maddelerle yanıcı ve parlayıcı sıvı ve gazların yakınında kullanılmamalıdır. Aksi takdirde, yangın tehlikesi ortaya çıkacaktır.
TORNA TEZGAHLARI
1. Bütün kayışlar, kasnaklar, miller, dişliler v.s., uygun şekilde korunmalıdır.
2-Operatörün istenmedik temasını önlemek için, tornanın aynası ve üzerindeki irtibatlardan fırlayan talaş,parça vb çarpmasını önleyen bir şeffaf koruyucu bulunmalıdır.
3.Adi torna mandalları emniyetli mandallarla değiştirilmelidir.
4. Bütün eğeleme işleri sol elle yapılmalı ve eğe torna aynası ile mandallarından uzak tutulmalıdır.
5. Bütün ayar, kalibrasyon ve ölçme işleri tezgah durduktan sonra yapılmalıdır.
6. Talaşların temizlenmesi arzu edildiği takdirde tezgâh durdurulmalıdır.
7.Tornaya yol verilmeden önce, aynanın üzerinden sıkma anahtarı çıkartılmalıdır.
8. Tezgâh altında ve civarında bulunan takım, alet, edevat ortadan kaldırılarak yerli yerine konmalıdır.
9. Revolver tornalarda işlenen parçanın dönen uzantıları bir boru içinde emniyete alınmalıdır.
10. Torna aynasını veya kafasını çıkarmak ve yerine takmak için bir aletten,kaldırma için uygun kaldırma ekipmanından yararlanmalıdır.
11.İşlenecek parçanın orta delikleri temiz ve doğru açılmış olacak, torna çivileri sivri olacaktır. İşlenecek parça ayak kısmına sıkıca tespit edilmiş olacak ve böylece parçanın gevşemesi ve çıkması önlenecektir.
12. Talaş şu şekilde kaldırılmalıdır; Uzun spiral talaşlar bir kanca ile çekilip alınmalı, elle tutulmamalıdır. Kıymık şeklindeki talaş ise süpürge ile temizlenmelidir. Bu işlemler tezgâh durduktan sonra yapılmalı, hiçbir suretle elle yapılmamalıdır.
13. Tornada çalışanlar, iş sırasında eldiven, boyun bağı, sarkıntılı elbiseler, uzun kollu giyim eşyası ve benzerleri kullanmamalıdır. Kol saati, zincir, yüzük, gibi süs eşyası takılmamalıdır. Eğer sivri, keskin uçlar kullanımını gerektiren işlerle çalışılıyorsa eldiven takılmalıdır. Ancak tezgâh çalıştırılmadan eldiven çıkartılmalıdır.
14. Transmisyon kayışları elle itilmemeli, bir aktarıcı kullanılmalıdır. Hasarlı, eksik kayışlar tamamlanmalıdır.
15. Torna aynaları her zaman elle ayarlanmalı, bu iş hiçbir zaman tezgâh çalışırken yapılmamalıdır.
16. Ağır parçaları kaldırmak için yardım istenmelidir.
17. Fırlayan çapak ve yağ damlacıklarına karşı daima gözlük veya yüz siperi kullanmalıdır.
18. Tornada çalışanlar yıkanmaya ve temizliğe itina etmeli, yağlı elbise giymemelidir.
19. Tornada çalışanlar uygun şekilde şapka giymelidirler.
20. Tornada çalışırken tezgâh, boş bırakılmamalıdır.


Kaynak : http://www.zaferkeskin.com/issagligi.html
 

Resat Dal

Acemi Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
4 Ocak 2017
Mesajlar
3
Tepki puanı
0
Medeni hal
Bekar
Meslek
Uzman Adayı (C)
Merhaba, eliniz de zımpara üreten bir işyeri için risk analizi var mı
 
Üst
!!! Reklam Engelleyici Tespit Edildi !!!

Reklam Engelleyici Kulladığınız Tespit Edildi !

Sitemiz geçimini reklam gelirlerinden kazanmaktadır. Bundan dolayı Ad Block gibi reklam engelleyicilerin kullanılmasına izin verilmemektedir. Anlayış göstererek bu site için reklam engelleyicinizi devredışı bıraktığınız için şimdiden teşekkür ederiz.

Devredışı bıraktım, siteyi gezmeye devam edebilirim.