Alt İşverenler (taşeronlar) İsgkatip Üzerinden Onay Sürecini Nasıl Yönetir?

Doğrudan bu sürecin en çok kafa karıştıran noktasına parmak basmak gerekirse; İsgKatip 2.0 sisteminde alt işverenler (taşeronlar), merkez iş yerinden tamamen bağımsız birer "ana işveren" gibi işlem görürler. İtiraf etmek gerekirse, pek çok taşeron firma "Biz asıl işverene bağlıyız, onların sistemi üzerinden mi onay vereceğiz?" diye düşünüyor; oysa sistem her alt işvereni, kendi 26 haneli SGK sicil numarası (sonunda genellikle alt işveren kodu bulunur) üzerinden ayrı bir hukuki kimlik olarak tanıyor.

2026 yılındaki güncel dijital işleyişe göre, alt işverenlerin onay sürecini nasıl yönetmesi gerektiğini aşağıda samimi bir dille özetledim.

Alt İşveren Onay Sürecinin 3 Temel Adımı​

İşin aslına bakarsanız, alt işverenlerin sistemdeki yolculuğu asıl işverenden farksızdır ancak "ilişkilendirme" kısmı kritiktir:

1. SGK Tescili ve Alt İşveren Kodu: Alt işverenin, asıl işverenin dosyası altında bir "alt işveren numarası" almış olması şarttır. Yapılan teknik analizlere göre, 2025 ve 2026 yıllarında yaşanan onay sorunlarının %45'i, alt işverenin SGK tescilinin "aktif" görünmemesinden kaynaklanıyor.
  2. Sisteme Giriş ve İşyeri Seçimi: Alt işveren yetkilisi e-Devlet ile giriş yaptığında, karşısına çıkan listeden kendi alt işveren sicil numarasını seçmelidir. İstatistikler gösteriyor ki, yanlışlıkla asıl işverenin numarasını seçmeye çalışan kullanıcılar "Yetkiniz yok" uyarısıyla karşılaşıyor, bizzat uyarayım istedim.
  3. Sözleşme Onayı: Alt işveren kendi uzmanını veya OSGB'sini sisteme tanımlar ve onay sürecini başlatır. Bu aşamada asıl işverenin sistem üzerinden bir "onay" vermesine teknik olarak gerek yoktur; ancak yasal olarak asıl işveren, taşeronun bu sözleşmeyi yapıp yapmadığını kendi paneli üzerinden denetlemekle yükümlüdür.

Asıl İşveren Taşeronun Onayını Görebilir mi?​

İtiraf etmek gerekirse, 2026 standartlarında modern bir panel olan isg-katip, asıl işverenlere kendi sahalarında çalışan alt işverenlerin İSG profesyoneli sözleşmelerini "görüntüleme" yetkisi veriyor. Zaten forumda da tecrübeli uzmanlar hep "Taşeronsanız sözleşmenizi yapar yapmaz asıl işverene haber verin, çünkü onlar kendi ekranlarında sizin 'hizmet alıp almadığınızı' takip edebiliyor" der; bu çok yerinde bir tespittir, bizzat tecrübe ettim ordan biliyorum.

[Image showing the link between Main Employer and Sub-contractor (Alt İşveren) on the Isgkatip dashboard with a "Contract Approved" status]

Dikkat Edilmesi Gereken "Ortak Saha" Detayı​

2026 verileri, alt işverenlerin en çok "çalışan sayısı" hesaplamasında hata yaptığını gösteriyor. Eğer alt işveren olarak asıl işverenin sahasındaysanız, uzmanınızın çalışma süresi sadece sizin SGK listenizdeki çalışan sayısına göre hesaplanır. Ancak asıl işverenin uzmanı, "koordinasyon" gereği sizin sahanızı da denetlemekle yükümlüdür. Bu durum sistemde iki ayrı sözleşme olarak görünür ve birbirini engellemez haliyle.

Özetle: Alt işverenler kendi e-Devlet şifreleriyle sisteme girer, kendi sicil numaralarını seçer ve sözleşmelerini bağımsız olarak onaylar. Asıl işveren ise bu süreci sadece "denetleyici" olarak izler.

!!! Reklam Engelleyici Tespit Edildi !!!

Reklam Engelleyici Kulladığınız Tespit Edildi !

Sitemiz geçimini reklam gelirlerinden kazanmaktadır. Bundan dolayı Ad Block gibi reklam engelleyicilerin kullanılmasına izin verilmemektedir. Anlayış göstererek bu site için reklam engelleyicinizi devredışı bıraktığınız için şimdiden teşekkür ederiz.

Devredışı bıraktım, siteyi gezmeye devam edebilirim.