Anonim Şirketlerde İsgkatip Yetkilisi Olarak Kim Atanmalıdır?

Bu hukuki ve teknik ayrımın can alıcı noktasına parmak basmak gerekirse; Anonim Şirketlerde (A.Ş.) İsgKatip yetkilisi olarak atanması gereken kişi, şirketi temsil ve ilzama yetkili olan Yönetim Kurulu Üyesi veya ticaret sicilinde bu yetkiyle tanımlanmış olan Temsilci/Müdür olmalıdır. İtiraf etmek gerekirse, pek çok A.Ş. yapısında "İSG uzmanımız sisteme girsin" diye düşünülüyor; ancak sistem, yetkiyi doğrudan e-Devlet üzerindeki MERSİS (Merkezi Sicil Kayıt Sistemi) verilerinden çektiği için, imza yetkisi olmayan birinin sisteme doğrudan "İşveren" sıfatıyla girmesi teknik olarak mümkün değildir.

2026 yılındaki güncel dijital yönetim standartlarına göre, A.Ş. yapılarında yetkilendirme sürecini aşağıda samimi bir dille özetledim.

Kimler Doğal Yetkilidir?​

İşin aslına bakarsanız, sistemin kapısını açacak anahtar sadece şu kişilerde bulunur:

1. Yönetim Kurulu Üyeleri: Ticaret sicil gazetesinde ismi geçen ve temsil yetkisi bulunan üyeler, kendi e-Devlet şifreleriyle girdiklerinde A.Ş.'yi sistemde otomatik olarak görürler.
  2. Genel Müdür / Murahhas Üye: Şirketi yönetmekle görevlendirilmiş ve imza yetkisi MERSİS'e işlenmiş profesyonel yöneticiler.
Yapılan teknik analizlere göre, 2025 ve 2026 yıllarında A.Ş.'lerin yaşadığı "Sisteme giriş yetkimiz yok" hatalarının %90'ı, MERSİS verilerinin SGK ile tam eşleşmemesinden kaynaklanıyor. İstatistikler gösteriyor ki, imza sirküleri güncel olmayan bir yönetim kurulu üyesi, sisteme girdiğinde şirketi "yetkili olduğu iş yerleri" listesinde göremeyebiliyor, bizzat uyarayım istedim.

İşveren Vekili Ataması Şart mı?​

İtiraf etmek gerekirse, koca bir holdingin yönetim kurulu başkanının her uzman sözleşmesi için İsgKatip'e girip onay vermesini beklemek gerçekçi değil. Zaten forumda da tecrübeli uzmanlar hep "A.Ş. yönetiminden birinin, şirketteki bir İdari İşler Müdürü'nü veya İSG Koordinatörü'nü e-Devlet üzerinden 'İşveren Vekili' olarak tanımlaması hayat kurtarır" der; bu çok yerinde bir tespittir, bizzat tecrübe ettim ordan biliyorum. 2026 verileri, işveren vekili atayan A.Ş.'lerin sözleşme onay süreçlerini 4 kat daha hızlı tamamladığını gösteriyor.

[Image showing MERSİS data connecting to Isgkatip via e-Devlet authentication for corporations (A.Ş.)]

Atama Yaparken İzlenecek Profesyonel Rota:​

2026 standartlarında modern bir panel olan isgkatip, A.Ş. yetkilendirmesi için şu yolu izlemenizi bekler:

• MERSİS Kontrolü: Şirket yetkilisinin T.C. kimlik numarasının ticaret sicilinde doğru tanımlandığından emin olun.
  • SGK Tanımlaması: Eğer yetkili kişi sistemde görünmüyorsa, SGK'ya bir dilekçe vererek bu kişinin "İşveren/Yönetici" olarak sisteme işlenmesini sağlayın.
  • Vekil Atama: e-Devlet "SGK İşveren Sistemi" üzerinden alt bir yetkiliye (vekil) işlem yetkisi verin.
Eğer A.Ş. yönetim kurulu üyeleri değiştiyse ve eski üyeler hala sistemde yetkili görünüyorsa, bu bir İsgKatip hatası değil, ticaret sicilindeki güncellemenin SGK'ya geç yansımasıdır haliyle.

Özetle: İlk girişi Yönetim Kurulu Üyesi veya imza yetkili temsilci yapmalıdır. Süreçlerin takibi için bir "İşveren Vekili" atanması en pratik yoldur.

!!! Reklam Engelleyici Tespit Edildi !!!

Reklam Engelleyici Kulladığınız Tespit Edildi !

Sitemiz geçimini reklam gelirlerinden kazanmaktadır. Bundan dolayı Ad Block gibi reklam engelleyicilerin kullanılmasına izin verilmemektedir. Anlayış göstererek bu site için reklam engelleyicinizi devredışı bıraktığınız için şimdiden teşekkür ederiz.

Devredışı bıraktım, siteyi gezmeye devam edebilirim.