İş yerinin yetkili uzmanı siz iseniz, ve eğer siz isterseniz, sizin öngörülerinize göre ihalenin İdari ve Teknik şartnamelerine o iş yeri sizin iş güvenliği ile ilgili isteklerinizi ekler.
1. Şirket demirbaşında bulunan araçlar, şirketin malı olup, bunların emniyetli şekilde kullanımının sağlanması için :
1.1 Öncelikle periyodik bakım işini satıcının ne kadar süre ile ve kaç bin km.de bir yapacağının, işyeri birinci kademe bakım ünitesi var ise buradaki çalışanlara verilecek eğitim,
1.2 Aracın tonajına ve özelliğine göre karayolları kanunu gereğince içinde bulundurulması zorunlu olan malzeme ve ekipmanların neler ve hangi kriterlere sahip olması gerektiğinin (Yangın tüpü var mı? var, tamam geç. Kriko var mı? var, tamam geç. Yok öyle. Neler görüyoruz

)
1.3 Araç yedek parça stoğunun kaç yıllık verileceğinin (Bakım faaliyeti ikiye ayrılır : Birinci kademe bakım= iş yeri ; ikinci kademe = servis. Dolayısı ile herhangi bir arıza anında ilk müdahale birinci kademe bakım tarafından yapılır ??!!! malzeme var ise, yok ise aracı servise yollarsınız vs. vs. vs. Fakat bakım yapılıncaya kadar araç kullanılır ise, işte o an !! )
1.4 Satıcının, satacağı araçlara ait kullanıcılarına aracın oryantasyon eğitimi vermesi gerekir. (Ben yılların şoförüyüm bir de eğitim mi alacağım? ya da Bizim şoförler zaten biliyorlar canımm ? yaklaşımları ile karşılaşılabilinir. Ancak son yıllarda araçlar ciddi anlamda küçük de olsa teknolojik gelişmelere sahip ve sürüş esnasında eğer örneğin farlarının otomatik yandığını bilinmiyor ise, yada sileceklerinin suyu algılayıp çalıştığı bilinmiyor ise, sürücü hafif bir kafa karışıklığı yaşayabiliyor ve işte o an !

. Ayrıca oryantasyon eğitimi sadece sürüş ile ilgili değildir. Her aracın zaten bir kullanım kitabı var, fakat kimse okumaz, göğüste bir ışık yanar, onun ne olduğunu anlamaya çalışır iken, işte o an!

)
1.5 Sürücü ve yolcu emniyet kemerlerinin standardına uygun olanlar olması (İnternet üzerinde araştırma yaparsınız bayağı bir bilgi var.)
2. 6331 sayılı yasa Md.4 İşveren Sorumlulukları :
"a) Mesleki risklerin önlenmesi, eğitim ve bilgi verilmesi dâhil her türlü tedbirin alınması, organizasyonun yapılması, gerekli araç ve gereçlerin sağlanması, sağlık ve güvenlik tedbirlerinin değişen şartlara uygun hale getirilmesi ve mevcut durumun iyileştirilmesi için çalışmalar yapar."
Şoförlük bir meslektir, minibüs ise bir araçtır. Onu kullanan insan ve minibüs ayrı ayrı incelenilmesi gereken birer tehlike kaynaklarıdır.
3. Sonuç, yasanın ilgili bölümlerinin lafzi yorumunu bir daha gözden geçirin, elinizdeki RD (Risk Değerlendirmesi)'de şirket araçları ile ilgili yazmış olduğunuz hususları bir daha gözden geçirin, ayrıca bu linke bir göz atın, son olarak bir kaç doküman ekliyorum onlarada bir bakın size fikir verebilirler.
İyi çalışmalar