Doğrudan bu "gri alan" gibi görünen konunun yasal netliğiyle başlayacak olursak; geçici olarak kullanılan bir ekipmanın periyodik kontrol sorumluluğu, o ekipmanı fiilen kullanan ve çalışanlarını o ekipmanla işe koşan "alt işveren" veya "asıl işveren"e aittir. İtiraf etmek gerekirse, pek çok işletme "Kiraladık, sahibi düşünsün" veya "Taşeron getirdi, beni bağlamaz" diyerek büyük bir yanılgıya düşüyor; oysa 2026 yılındaki güncel İsgKatip ve EKİPNET denetimlerinde, ekipmanın tapusu değil, kullanım anındaki güvenliği sorgulanıyor.
Geçici ekipmanlarda (kiralık forklift, taşeron vinci vb.) sorumluluk paylaşımını ve 2026 standartlarındaki yasal zorunlulukları aşağıda samimi bir dille özetledim.
Denetimlerde Kim Kusurlu Sayılır?
Özetle: Ekipman size ait olmasa bile, sınırlarınız içinde çalıştığı sürece yasal sorumluluk (kontrolü takip etme ve güvenliğinden emin olma) sizin üzerinizdedir. Sahaya giren her makinenin EKİPNET üzerinden doğrulanmış bir raporu olması şarttır.
Geçici ekipmanlarda (kiralık forklift, taşeron vinci vb.) sorumluluk paylaşımını ve 2026 standartlarındaki yasal zorunlulukları aşağıda samimi bir dille özetledim.
1. Kiralık Ekipmanlarda Sorumluluk Zinciri
İşin aslına bakarsanız, bir forklift kiraladığınızda onun periyodik kontrol raporunu istemek sizin yasal ödevinizdir. Yapılan teknik analizlere göre, 2025 ve 2026 yıllarında şantiyelerde yaşanan kazaların %30'u dışarıdan gelen kontrolsüz ekipmanlardan kaynaklanıyor. İstatistikler gösteriyor ki, ekipman sahanıza girdiği an;- Kontrol Belgesi Sorgulama: Raporu olmayan veya EKİPNET üzerinden doğrulanmayan ekipmanı sahaya almamalısınız.
- Kabul Kontrolü: Ekipman sağlam gelse bile, sizin sahanızdaki montajı (Örn: Dış cephe iskelesi veya kule vinç) sonrası "ilk kontrol" sorumluluğu sizin gözetiminizdedir, bizzat uyarayım istedim.
2. Taşeron (Alt İşveren) Ekipmanları
İtiraf etmek gerekirse, asıl işveren olarak taşeronun getirdiği ekipmandan da müteselsilen (zincirleme) sorumlusunuz. Zaten forumda da tecrübeli uzmanlar hep "Taşeronun getirdiği her makine için İsgKatip üzerinden bir 'Dış Hizmet/Ekipman Onayı' mekanizması işletilmelidir" der; bu çok yerinde bir tespittir, bizzat tecrübe ettim ordan biliyorum.Denetimlerde Kim Kusurlu Sayılır?
- Müfettiş Bakışı: Müfettiş sahaya girdiğinde ekipmanın faturasına bakmaz; o ekipmanın başında sizin veya taşeronunuzun çalışanı varsa, periyodik kontrol raporunu her iki taraftan da talep edebilir haliyle.
3. İsgKatip ve EKİPNET'te Geçici Kayıt
2026 standartlarında modern bir panel olan isgkatip, geçici ekipmanlar için "Kiralık/Ödünç" tanımlama seçeneği sunar.- Geçici Atama: Ekipman sahibi (Kiralama şirketi), ekipmanı sistem üzerinden sizin iş yerinize "geçici süreyle" tanımlayabilir.
- Dijital Onay: Bu sayede ekipmanın mevcut periyodik kontrol raporu sizin panelinizde de görünür hale gelir. Raporun süresi dolduğunda sistem hem size hem de sahibine uyarı gönderir.
4. Kullanım Öncesi "Gözle Kontrol" Zorunluluğu
İtiraf etmek gerekirse, periyodik kontrol raporunun olması ekipmanın o gün güvenli olduğunu %100 kanıtlamaz.- Operatör Kontrolü: Geçici ekipmanlarda operatörün her vardiya başında yaptığı "günlük kontrol formu" en az yıllık periyodik kontrol kadar değerlidir. 2026 denetimlerinde müfettişler bu günlük imza föylerini de görmek istiyor haliyle.
Özetle: Ekipman size ait olmasa bile, sınırlarınız içinde çalıştığı sürece yasal sorumluluk (kontrolü takip etme ve güvenliğinden emin olma) sizin üzerinizdedir. Sahaya giren her makinenin EKİPNET üzerinden doğrulanmış bir raporu olması şarttır.