Doğrudan bu teknik zorunluluğun alternatiflerine odaklanacak olursak; hidrostatik testin (su ile basınçlandırma) işletme şartları veya ekipman yapısı nedeniyle yapılamadığı durumlarda, yönetmelik uyarınca Tahribatsız Muayene (NDT - Non-Destructive Testing) yöntemleri kullanılır. İtiraf etmek gerekirse, pek çok işletme "Su basarsak tank paslanır" veya "Kurutması günler sürer" diyerek bu yöntemlere kaçmak istiyor; oysa 2026 yılındaki güncel isgkatip ve EKİPNET denetimlerinde, hidrostatik testi yapmamanın "haklı ve teknik bir gerekçesi" olması şart koşuluyor.
Hidrostatik test yerine ikame edilen en yaygın yöntemleri ve yasal uygulama şartlarını aşağıda samimi bir dille özetledim.
Özetle: Su basılamıyorsa, ultrasonik kalınlık ölçümü ve kaynak çatlak kontrolleri (NDT) ile tankın güvenliği test edilir. Ancak bu durumun "keyfi" değil, "teknik bir zorunluluk" olması ve raporda açıkça belirtilmesi şarttır.
Hidrostatik test yerine ikame edilen en yaygın yöntemleri ve yasal uygulama şartlarını aşağıda samimi bir dille özetledim.
1. Tahribatsız Muayene (NDT) Yöntemleri
İşin aslına bakarsanız, tankı suyla zorlamak yerine onun "röntgenini çekmek" veya "ultrasonla bakmak" demektir bu. Yapılan teknik analizlere göre, 2025 ve 2026 yıllarında en çok kullanılan yöntemler şunlardır:- Ultrasonik Kalınlık Ölçümü (UT): Tankın gövde ve bombe (kapak) kısımlarında korozyon (paslanma) nedeniyle bir incelme olup olmadığı ölçülür. İstatistikler gösteriyor ki, et kalınlığı sınır değerin altına düşen tanklar doğrudan "Kullanılamaz" raporu alır.
- Manyetik Parçacık Testi (MT): Tankın kaynak dikişlerinde gözle görülmeyen yüzeysel çatlakları tespit etmek için kullanılır.
- Sıvı Penetrant Testi (PT): Kaynak yerlerine sürülen özel bir boya ile yüzey süreksizlikleri ortaya çıkarılır haliyle.
- Radyografik Muayene (RT): Çok kritik tanklarda kaynak içindeki hataları görmek için röntgen çekilmesi işlemidir, bizzat uyarayım istedim.
2. Hangi Durumlar "İstisna" Kabul Edilir?
İtiraf etmek gerekirse, her canı istemeyen "Ben NDT yaptıracağım" diyemez. Zaten forumda da tecrübeli uzmanlar hep "Müfettiş raporda hidrostatik testin neden yapılmadığını sorar" der; bu çok yerinde bir tespittir. Kabul edilebilir bazı gerekçeler:- Proses Hassasiyeti: Tankın içine su girmesi durumunda üretilen ürünün (Örn: Gıda, ilaç veya özel kimyasal) bozulma riski.
- Yapısal Kısıtlar: Tankın suyun ağırlığını taşıyamayacak bir platformda olması veya suyun tahliyesinin imkansızlığı.
- Kurutma Sorunu: Tankın içinin asla nemli kalmaması gereken (Örn: Hassas elektroniklerin hava hattı) durumlar.
3. İsgkatip ve EKİPNET Onayı İçin Kritik Şart
2026 standartlarında modern bir panel olan isgkatip, bu süreci dijital bir kilitle takip eder:- Teknik Gerekçe: Kontrolü yapan EKİPNET uzmanı, raporun "Açıklamalar" kısmına hidrostatik testin neden yapılamadığını bilimsel verilerle yazmak zorundadır.
- Yetkinlik: NDT yöntemlerini uygulayan personelin bu alanda (Seviye 2 gibi) özel bir sertifikası olması gerekir; sadece EKİPNET kaydı bu testler için yeterli olmayabilir haliyle.
4. Havalı Basınç Testi (Pnömatik Test) Uyarısı
İtiraf etmek gerekirse, su yerine hava basarak test yapmak en tehlikeli yöntemdir.- Bomba Etkisi: Hava sıkıştırılabilir olduğu için tankın yarılması durumunda büyük bir patlama enerjisi açığa çıkar.
- Yasal Yasak: Çok özel askeri veya endüstriyel standartlar dışında, genel iş güvenliği mevzuatında periyodik kontrol sırasında tanka hava basılarak test yapılması kesinlikle önerilmez ve yasaktır, bizzat uyarayım istedim.
Özetle: Su basılamıyorsa, ultrasonik kalınlık ölçümü ve kaynak çatlak kontrolleri (NDT) ile tankın güvenliği test edilir. Ancak bu durumun "keyfi" değil, "teknik bir zorunluluk" olması ve raporda açıkça belirtilmesi şarttır.