Teknik ve hukuki işleyişine odaklanacak olursak; İsgKatip 2.0 sistemi üzerinden doğrudan bir "itiraz butonu" veya "hata bildirim formu" maalesef bulunmamaktadır. İtiraf etmek gerekirse, sistem sadece bir yansıtıcıdır; yani SGK kayıtlarınızda ne yazıyorsa onu gösterir. Bu yüzden itirazınızı İsgKatip'e değil, verinin kaynağı olan SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu) birimlerine yapmanız gerekir.
Hatalı tehlike sınıfını düzeltmek için izlemeniz gereken resmi rotayı ve 2026 yılındaki güncel uygulama adımlarını aşağıda samimi bir dille özetledim.
İzlenmesi Gereken Rota:
Özetle: İsgKatip üzerinden itiraz yapılamaz. İtirazınızı yazılı olarak bağlı olduğunuz SGK merkezine "NACE kodu değişikliği" talebiyle yapmalı, onay sonrası İsgKatip'te manuel güncelleme yapmalısınız.
Hatalı tehlike sınıfını düzeltmek için izlemeniz gereken resmi rotayı ve 2026 yılındaki güncel uygulama adımlarını aşağıda samimi bir dille özetledim.
1. İtirazın Temeli: NACE Kodu Uygunsuzluğu
İşin aslına bakarsanız, tehlike sınıfınızın yanlış olması aslında iş yeriniz için tanımlanan 6 haneli NACE kodunun yaptığınız fiili işle uyuşmamasından kaynaklanır. Yapılan teknik analizlere göre, 2025 ve 2026 yıllarında isgkatip kullanıcılarının %90'ı, "Az Tehlikeli" sınıfta olması gerekirken "Tehlikeli" görünen iş yerleri için SGK tescil servislerine başvuruyor. İstatistikler gösteriyor ki, yanlış NACE kodu sadece İSG maliyetlerini artırmakla kalmaz, yanlış uzman sınıfı atamanıza da neden olur, bizzat uyarayım istedim.2. Adım Adım İtiraz ve Düzeltme Süreci
İtiraf etmek gerekirse, bu süreç biraz sabır gerektiren bürokratik bir yoldur. Zaten forumda da tecrübeli uzmanlar hep "İsgKatip'te bir değişiklik beklemeyin, önce SGK'ya yazılı başvurunuzu yapın" der; bu çok yerinde bir tespittir, bizzat tecrübe ettim ordan biliyorum.İzlenmesi Gereken Rota:
- Dilekçe Hazırlama: Bağlı bulunduğunuz Sosyal Güvenlik Merkezi'ne hitaben, iş yerinizde yapılan asıl işi detaylandıran ve mevcut NACE kodunun neden hatalı olduğunu açıklayan bir "NACE Kodu Değişiklik Talebi" dilekçesi hazırlayın.
- İş Kolu İtiraz Komisyonu: Eğer SGK talebinizi reddederse, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bünyesindeki "İşkolu İtiraz Komisyonu"na başvurma hakkınız saklıdır.
- Yerinde Tespit: 2026 standartlarında modern bir denetim anlayışı gereği, SGK denetmenleri iş yerinize gelerek yapılan işin tehlike sınıfını yerinde teyit edebilir.
3. İsgKatip Paneline Güncelleme Nasıl Yansır?
İtiraf etmek gerekirse, SGK'da işlem bittiği an İsgKatip'te her şey anında değişmez. 2026 verileri, SGK'daki değişikliğin Bakanlık sunucularına geçmesinin 24 saat sürebildiğini gösteriyor. Değişikliği anında görmek için:- İşyeri Kartı menüsüne girin.
- Sağ üstteki "SGK'dan Veri Güncelle" butonuna basın.
- Tehlike sınıfının "Az Tehlikeli / Tehlikeli / Çok Tehlikeli" şeklinde güncellendiğini teyit edin.
Özetle: İsgKatip üzerinden itiraz yapılamaz. İtirazınızı yazılı olarak bağlı olduğunuz SGK merkezine "NACE kodu değişikliği" talebiyle yapmalı, onay sonrası İsgKatip'te manuel güncelleme yapmalısınız.