- Katılım
- 7 Mar 2012
- Mesajlar
- 235
- Tepki puanı
- 270
- Medeni hal
- Evli
- Meslek
- Uzman (C)

Merhaba
Yukarıdaki resimde geçen olayda Alev dili diye tanımladığımız olayın gerçekleşme safhasının görüldüğü an resmedilmiş.
Bu resimde görülen olayda özellikle bahsetmek istediğim konu yangın olayında duman diye tanımladığımız kütlenin yanıcı maddeden kaynaklanan gazlardan oluştuğudur. Bu duman kütlesi yangında çok dikkat edilmesi gereken bir konudur. Özellikle yangının ilk safhalarında bina,iş yerleri, konutların tahliyesinde bu dumana göre tahliye planlaması ilişkilendirilmektedir.
Burada, ısınan yanıcı maddeden çıkan dumanın dış atmosferdeki oksijenle birleşmesi sonucu yanmanın gerçekleşmesi ve yanıcı gazın alev alarak ALEVDİLİ dediğimiz olayın gerçekleşmesine sebep olmuştur.
Duman kütlesinin yanması ile aynı zamanda yangınla mücadele edenler için alevdili tehlikesi oluşturması dikkat edilmesi gereken bir diğer tehlikedir. Bu sebeple yangınla mücadelede kişisel koruyucular, ekip personelinin hareket tarzları, müdahale yöntemleri, ekip çalışması, ekipman seçimi... gibi konular çok önem taşımaktadır.
Bu tarz olaylara girecek ekiplere bu tür olaylar iyi anlatılmalı, yangın mücadele ve ekip çalışması yöntemleri gösterilmelidir.
Bu tür ekiplere " Yak Tavayı, Söndür Tavayı " eğitimleri aldırmakla önlem /eğitim aldık denilmemelidir...
Haldun