Kaçak Akım Rölesi Testi Nasıl Yapılır?

elektrik panolarının en hayati can ve mal damarı olan kaçak akım rölesi (RCD/Karak) testlerine odaklanacak olursak; kaçak akım rölesi testi, sadece üzerindeki "Test" (T) butonuna basarak değil, kalibreli bir "Kaçak Akım Rölesi Test Cihazı" ile milisaniye ($ms$) ve miliamper ($mA$) cinsinden gerçek açma değerlerinin ölçülmesiyle yapılır. İtiraf etmek gerekirse, pek çok işletmede "Butona bastık, attı; demek ki sağlam" mantığıyla hareket ediliyor. Oysa 2026 yılındaki güncel isgkatip ve EKİPNET denetimlerinde, mekanik olarak atan ama milisaniye gecikmesi standart dışı olan (yani insanı çarptıktan sonra atan) röleler doğrudan "Ağır Kusur" sayılır.

Kaçak akım rölesi testinin 2026 standartlarındaki profesyonel uygulanış adımlarını aşağıda samimi bir dille özetledim.

1. Test Cihazı ile Yapılan Profesyonel Ölçüm​

İşin aslına bakarsanız, periyodik kontrollerde elektrik mühendislerinin kullandığı dijital test cihazları (Meger veya çok fonksiyonlu ölçü aletleri) prize veya bara çıkışına bağlanır.
  • Açma Akımı Testi (mA): Cihaz, prize yavaş yavaş artan bir kaçak akım gönderir. Örneğin 30mA'lik bir rölenin mevzuata göre 15 mA ile 30 mA arasındaki bir değerde atması (devreyi kesmesi) gerekir. 10 mA'de atıyorsa çok hassastır ve sürekli işi durdurur; 35 mA'de atıyorsa insan hayatını koruyamaz haliyle.
  • Açma Zamanı Testi (ms): Cihaz, röleye tam kaçak akım değerini ($30\text{ mA}$ veya $300\text{ mA}$) aniden gönderir. Standartlara göre rölenin devreyi 300 milisaniye (0.3 saniye) altında kesmesi şarttır. Bu sürenin aşılması durumunda rapor olumsuz çıkar, bizzat uyarayım istedim.

2. Üzerindeki "Test" (T) Butonu ile Kontrol​

İtiraf etmek gerekirse, bu buton cihazın sadece mekanik aksamının ve mandalının çalışıp çalışmadığını kontrol eder.
  • Kullanım Amacı: İşletmelerdeki bakımcılar veya İSG uzmanları, her ay düzenli olarak bu butona basarak rölenin tetiğinin sağlam olduğunu doğrulamalıdır.
  • Yetersizliği: Bu kontrol size rölenin kaç milisaniyede açtığını ya da gerçekten $30\text{ mA}$'de koruma yapıp yapmadığını söylemez haliyle.

3. Kaçak Akım Türüne Göre Test (AC, A, B Tipi)​

2026 standartlarında modern bir denetim olan EKİPNET vizelerinde, tesisteki yükün türüne göre doğru röle seçilip seçilmediği ve ona göre test yapılıp yapılmadığı sorgulanır.
  • AC Tipi: Sadece standart alternatif akım kaçaklarında çalışır.
  • A Tipi: Elektronik cihazların (bilgisayarlar vb.) yarattığı doğru akım (DC) bileşenli kaçakları da algılar.
  • B Tipi: Özellikle sürücülü (inverter) motorların veya elektrikli araç şarj istasyonlarının bulunduğu panolarda tam DC kaçakları algılamak için istenir. Test cihazı da bu akım dalga şekillerine göre ayarlanarak ölçüm yapılmalıdır haliyle.

4. İsgkatip ve EKİPNET Kayıt Süreci​

2026 standartlarında bir iş kazası durumunda müfettişler "Kaçak akım rölesi açma raporu nerede?" diye sorar.
  • Rapor Detayı: Kontrolü yapan mühendis; her bir panodaki rölenin markasını, tipini, ölçülen açma akımını (Örn: 22mA) ve açma süresini (Örn: 40 ms) tek tek dijital rapora işler.
  • Kalibrasyon Şartı: Testte kullanılan cihazın akredite bir kuruluştan alınmış güncel kalibrasyon sertifikası bulunması zorunludur, bizzat uyarayım istedim.

Özetle: Kaçak akım rölesi testi; işletmenizde ayda bir butonla kaba taslak, yılda bir kez ise kalibreli cihazlarla milisaniye bazında hassas ölçümle yapılmalıdır.

!!! Reklam Engelleyici Tespit Edildi !!!

Reklam Engelleyici Kulladığınız Tespit Edildi !

Sitemiz geçimini reklam gelirlerinden kazanmaktadır. Bundan dolayı Ad Block gibi reklam engelleyicilerin kullanılmasına izin verilmemektedir. Anlayış göstererek bu site için reklam engelleyicinizi devredışı bıraktığınız için şimdiden teşekkür ederiz.

Devredışı bıraktım, siteyi gezmeye devam edebilirim.