Pano Termal Kamera İncelemesi Zorunlu Mudur?

Elektrik yangınlarını önlemede en etkili erken uyarı yöntemi olan pano termal kamera incelemesine odaklanacak olursak; evet, elektrik panolarında termal kamera ile inceleme yapılması, "Elektrik Tesisatı" periyodik kontrollerinin ayrılmaz ve zorunlu bir parçasıdır. İtiraf etmek gerekirse, mevzuatta açıkça "Her panonun fotoğrafı termal kamerayla çekilecektir" gibi bir ibare yer almaz; oysa 2026 yılındaki güncel isgkatip ve EKİPNET denetimlerinde, "Elektrik Tesisatı Kontrolü" başlığı altında yük altındaki şalterlerin ve klemenslerin termal kontrolünün yapılıp yapılmadığı ve raporda "Termal Anomali" tespiti bulunup bulunmadığı doğrudan sorgulanır.

İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği ve ilgili standartlar (Örn: TS EN 61439 serisi) kapsamında bu zorunluluğun temel dayanaklarını ve 2026 uygulamalarını aşağıda samimi bir dille özetledim.

1. Mevzuattaki Dayanağı Nedir?​

İşin aslına bakarsanız, mevzuat mühendise "tesisatın güvenli olduğunu her türlü teknik yöntemle doğrula" der.
  • Yangın Önleme Yükümlülüğü: İşveren, işyerindeki yangın risklerini önlemekle yükümlüdür. Elektrik kaynaklı yangınların neredeyse tamamı, gevşek bağlantılar veya aşırı yüklenme sonucu oluşan bölgesel ısınmalardan (arklardan) kaynaklanır haliyle.
  • Gözle Görülmeyen Tehlike: Bir klemensin içindeki gevşekliği veya bir şalterin iç mekanizmasındaki aşınmayı dışarıdan gözle görmeniz imkansızdır. Bu riski sadece termal kamera yakalayabilir, bizzat uyarayım istedim.

2. Muayenede Nasıl Uygulanır?​

İtiraf etmek gerekirse, boşta duran (enerji çekilmeyen) bir panonun termal fotoğrafını çekmek hiçbir işe yaramaz. Zaten forumda da tecrübeli uzmanlar hep "Tesis dururken çekilen termal görüntü sahtedir, yük altında çekilmelidir" der; bu çok yerinde bir tespittir.
  • Yük Altında Ölçüm: Tesis normal üretim seyrindeyken, panolar kapakları açılarak termal kamera ile taranır.
  • Sıcaklık Farkı (Delta T): Benzer yükü çeken fazlar arasında veya ortam sıcaklığı ile klemens arasında anormal bir sıcaklık farkı 5 C ile 15C ve üzeri farklar) varsa bu durum raporda "Termal Anomali" olarak sınıflandırılır haliyle.

3. Raporda Nasıl Yer Alır?​

2026 standartlarında modern bir denetim olan EKİPNET vizelerinde, termal görüntüler raporun en somut delilleridir.
  • Görüntü Eşleştirme: Raporda sol tarafta panonun normal dijital fotoğrafı, sağ tarafta ise aynı açının termal (termografik) görüntüsü yer alır.
  • Kusur Bildirimi: Isınan noktanın koordinatı, ölçülen sıcaklık değeri ve yapılması gereken müdahale (Örn: "Ana şalter çıkış klemensi 85 C'ye ulaşmıştır, acilen sıkılmalı veya yenilenmelidir") açıkça yazılır, bizzat uyarayım istedim.

4. İsgkatip ve Sigorta Şirketleri​

2026 standartlarında sadece iş müfettişleri değil, yangın sigortası yapan şirketler de bu konunun üzerine çok düşer.
  • Poliçe Şartı: Pek çok endüstriyel sigorta firması, yangın poliçesini yenilemek için yıllık "Elektrik Tesisatı Uygunluk Raporu" ile birlikte panoların "Termal Kamera İnceleme Raporu"nu da zorunlu olarak talep eder.
  • Bakanlık Denetimi: Müfettişler panoda yanık kokusu veya kararma gördüğünde ilk olarak "Buranın termal raporu nerede, bu ısınma neden tespit edilmedi?" diye sorar haliyle.

Özetle: Pano termal kamera incelemesi; yasal olarak elektrik tesisat kontrolünün zorunlu bir alt bileşeni, teknik olarak ise tesisinizi yangından koruyan en akılcı erken teşhis yöntemidir.

!!! Reklam Engelleyici Tespit Edildi !!!

Reklam Engelleyici Kulladığınız Tespit Edildi !

Sitemiz geçimini reklam gelirlerinden kazanmaktadır. Bundan dolayı Ad Block gibi reklam engelleyicilerin kullanılmasına izin verilmemektedir. Anlayış göstererek bu site için reklam engelleyicinizi devredışı bıraktığınız için şimdiden teşekkür ederiz.

Devredışı bıraktım, siteyi gezmeye devam edebilirim.