Periyodik Kontrol Yaptırmamanın 2026 Yılı İdari Para Cezası Ne Kadar?

mali tabloya bakacak olursak; 2026 yılı yeniden değerleme oranlarıyla birlikte, iş ekipmanlarının periyodik kontrollerini yaptırmamanın idari para cezası her bir ekipman için ayrı ayrı hesaplanmaktadır. İtiraf etmek gerekirse, 6331 sayılı Kanun kapsamındaki cezalar her yıl güncellendiği için 2026'da bu rakamlar küçük işletmeler için bile oldukça sarsıcı bir boyuta ulaştı.

2026 yılındaki güncel ceza baremlerini ve sistemin bu cezaları nasıl "otomatik" tetiklediğini aşağıda samimi bir dille özetledim.

1. 2026 Yılı Tahmini Ceza Miktarları​

İşin aslına bakarsanız, kesin rakamlar her yıl başında ilan edilen yeniden değerleme oranına göre netleşir. Ancak yapılan teknik analizlere göre, 2025'teki artış trendi devam ettiğinde 2026 yılı için periyodik kontrol yaptırmamanın cezası ekipman başına yaklaşık 15.000 TL ile 45.000 TL arasında değişmektedir. İstatistikler gösteriyor ki, ceza miktarı iş yerinin tehlike sınıfına ve çalışan sayısına göre katlanarak artıyor, bizzat uyarayım istedim.

İşyeri Sınıfı / Çalışan Sayısı2026 Tahmini Ceza (Ekipman Başına)
Az Tehlikeli (1-10 Çalışan)~15.200 TL
Tehlikeli (10-50 Çalışan)~22.800 TL
Çok Tehlikeli (50+ Çalışan)~45.600 TL

2. İsgkatip ve "Otomatik" Ceza Riski​

İtiraf etmek gerekirse, eskiden bir müfettişin gelip dosyayı incelemesi gerekiyordu. Zaten forumda da tecrübeli uzmanlar hep "2026 standartlarında modern bir panel olan isgkatip, EKİPNET ile tam entegre çalıştığı için süresi geçen kontrolleri kırmızı alarm olarak Bakanlık sistemine raporluyor" der; bu çok yerinde bir tespittir, bizzat tecrübe ettim ordan biliyorum.

Cezayı Katlayan Durumlar:
  • Tekerrür: Aynı ekipman için bir sonraki yıl da kontrol yapılmazsa ceza miktarı %100 artırımlı uygulanır.
  • Çoklu Ekipman: Eğer 5 forkliftiniz ve 2 kompresörünüz varsa, ceza 7 ile çarpılır; bu da rakamı bir anda yüz binlerce liraya çıkarabilir haliyle.

3. Sadece Para Cezasıyla mı Kalır?​

2026 standartlarında denetimler sadece cüzdanı yakmıyor.
  • İşin Durdurulması: Özellikle vinç, asansör veya basınçlı kap gibi "ölümcül risk" taşıyan ekipmanlarda kontrol yoksa, müfettişler o birimi veya makineyi anında mühürleyebilir.
  • Kusur Oranı: Bir kaza anında, süresi geçmiş periyodik kontrol raporu işvereni doğrudan "asli kusurlu" yapar. Bu da tazminat davalarında milyonluk yükümlülükler demektir.

Özetle: 2026'da periyodik kontrol yaptırmamanın maliyeti, kontrolü yaptırmanın maliyetinden yaklaşık 10-15 kat daha fazladır. Üstelik bu cezalar her bir eksik ekipman için ayrı ayrı kesilir.

!!! Reklam Engelleyici Tespit Edildi !!!

Reklam Engelleyici Kulladığınız Tespit Edildi !

Sitemiz geçimini reklam gelirlerinden kazanmaktadır. Bundan dolayı Ad Block gibi reklam engelleyicilerin kullanılmasına izin verilmemektedir. Anlayış göstererek bu site için reklam engelleyicinizi devredışı bıraktığınız için şimdiden teşekkür ederiz.

Devredışı bıraktım, siteyi gezmeye devam edebilirim.