Doğrudan bu kritik sorunun yasal sınırlarına odaklanacak olursak; hayır, risk değerlendirmesi yaparak yönetmelikte açıkça belirtilen periyodik kontrol sürelerini uzatamazsınız. İtiraf etmek gerekirse, pek çok işletme "Bizim makine az çalışıyor, risk düşük, kontrolü 1 yıl yerine 2 yıla çıkaralım" diye bir mantık yürütüyor; oysa İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği'nde belirlenen süreler "azami" yani en geç yapılması gereken sürelerdir.
2026 yılındaki güncel denetim standartlarına göre bu konudaki kırmızı çizgileri aşağıda samimi bir dille özetledim.
Hangi Durumlarda Süre Kısaltılmalıdır?
Özetle: Risk değerlendirmesi size süreyi uzatma yetkisi vermez, sadece güvenliği artırmak için süreyi öne çekme (kısaltma) yetkisi verir. Yönetmelikteki süreler yasal "son durak"tır.
2026 yılındaki güncel denetim standartlarına göre bu konudaki kırmızı çizgileri aşağıda samimi bir dille özetledim.
1. Yönetmelik mi, Risk Değerlendirmesi mi?
İşin aslına bakarsanız, hukuk hiyerarşisinde yönetmelik her zaman risk değerlendirmesinin üstündedir. Yapılan teknik analizlere göre, 2025 ve 2026 yıllarında isgkatip üzerinden en çok ceza yiyen firmalar, "kendi belirlediği periyotlara" göre hareket edenlerdir. İstatistikler gösteriyor ki, örneğin bir vinç için yönetmelik "Yılda 1" diyorsa, riskiniz ne kadar düşük olursa olsun o süreyi 13 aya çıkaramazsınız, bizzat uyarayım istedim.2. Süre Sadece "Kısaltılabilir"
İtiraf etmek gerekirse, risk değerlendirmesinin bu konudaki tek yetkisi süreyi daraltmaktır. Zaten forumda da tecrübeli uzmanlar hep "Makine çok yoğun çalışıyorsa veya korozyon riski varsa, yıllık kontrolü 6 aya çekebilirsiniz; ama asla uzatamazsınız" der; bu çok yerinde bir tespittir, bizzat tecrübe ettim ordan biliyorum.Hangi Durumlarda Süre Kısaltılmalıdır?
- Yoğun Kullanım: 3 vardiya kesintisiz çalışan ekipmanlar.
- Zorlu Şartlar: Aşırı sıcak, tozlu, nemli veya kimyasal buharlı ortamlar.
- Ekipman Yaşı: Ekonomik ömrünü tamamlamak üzere olan yaşlı makineler haliyle.
3. İsgkatip ve EKİPNET Engeli
2026 standartlarında modern bir panel olan isgkatip, EKİPNET ile tam entegre çalışır.- Sistem Kilidi: Kontrolü yapan uzman sisteme raporu işlerken, yönetmeliğin izin verdiği azami süreden daha ileri bir tarih giremez.
- Kırmızı Alarm: Süre aşıldığı an sistem o ekipmanı "Kullanımı Uygun Değil" statüsüne çeker ve bu durum Bakanlık denetçilerinin ekranına anında düşer.
Özetle: Risk değerlendirmesi size süreyi uzatma yetkisi vermez, sadece güvenliği artırmak için süreyi öne çekme (kısaltma) yetkisi verir. Yönetmelikteki süreler yasal "son durak"tır.