Topraklama Ölçümü Yılda Bir Kez Mi Yapılmalıdır?

En çok kafa karıştıran mevzuat sorusuna odaklanacak olursak; hayır, "tüm topraklama ölçümleri yılda bir kez yapılmalıdır" genellemesi doğru değildir; topraklama ölçüm periyodu, tesisin türüne ve faaliyet alanına göre 6 ay ile 5 yıl arasında değişir. İtiraf etmek gerekirse, piyasada "Her şeyin süresi 1 yıldır" gibi yanlış bir algı var; oysa 2026 yılındaki güncel isgkatip ve EKİPNET denetimlerinde, müfettişler tesisin sınıfına göre spesifik periyotları sorgular.

İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği ve Elektrik Tesislerinde Topraklamalar Yönetmeliği uyarınca geçerli olan yasal süreleri aşağıda samimi bir dille özetledim.

1. Yasal Periyot Tablosu (Nerede, Ne Sıklıkla?)​

İşin aslına bakarsanız, topraklama ölçümünün sıklığı ortamın tehlikesine ve hareketliliğine göre belirlenir. Zaten forumda da tecrübeli uzmanlar hep "Seyyar kablo her gün ezilir, onun kontrolü yılda bir olamaz" der; bu çok yerinde bir tespittir.

Tesis / Ekipman TürüYasal Kontrol Periyodu
Sanayi Tesisleri ve Ticaret Merkezleri1 Yıl (Direnç değerlerinin kontrolü)
Enerji Üretim, İletim ve Dağıtım Tesisleri2 Yıl
Sabit Olmayan (Seyyar) İşletme Elemanları6 Ay (Şantiye panoları, seyyar jeneratörler vb.)
Parlayıcı, Patlayıcı, Tehlikeli ve Zararlı Maddelerle Çalışılan İşyerleri1 Yıl
Diğer Tesisler (Ofisler, Okullar vb.)5 Yıl

2. Şantiyelerde Neden 6 Ay?​

İtiraf etmek gerekirse, şantiyeler yaşayan ve sürekli değişen yerlerdir.
  • Hareketli Yapı: Kablolar sürekli ezilir, panoların yerleri değişir ve topraklama çubukları zarar görebilir. Bu yüzden seyyar ve yer değiştiren panoların topraklama ölçümleri 6 ayda bir yenilenmelidir haliyle.

3. Muayenede Sadece Direnç mi Ölçülür?​

2026 standartlarında modern bir denetim olan EKİPNET vizelerinde, sadece "meger" cihazını toprağa saplayıp direnç okumak yeterli kabul edilmez.
  • Görsel Kontrol: Topraklama şeritlerinin korozyona uğrayıp uğramadığı, bağlantı klemenslerinin gevşeyip gevşemediği incelenir.
  • Süreklilik Testi: Panonun gövdesinden topraklama barasına kadar olan hattın kesintisiz olduğu (devre bütünlüğü) test edilir, bizzat uyarayım istedim.

4. İsgkatip ve EKİPNET Kayıt Süreci​

2026 standartlarında bir iş kazası veya yangın durumunda müfettişler raporun geçerlilik tarihine çok dikkat eder.
  • Dijital Onay: Kontrolü yapan elektrik mühendisi (veya yetkili teknik öğretmen), ölçüm değerlerini ve kullanılan cihazın kalibrasyon tarihini sisteme girerek size QR kodlu raporu teslim eder.
  • Kaçak Akım Rölesi: Topraklama ölçümüyle birlikte panolardaki kaçak akım rölelerinin (30mA ve 300mA) açma zamanı ve akım eşikleri de test edilerek rapora eklenmelidir haliyle.

Özetle: Standart bir fabrika veya atölyeniz varsa evet, süre 1 yıldır. Ancak şantiyedeki seyyar panolarınız için 6 ayda bir, standart bir ofis ortamı için ise 5 yılda bir ölçüm yaptırmanız mevzuata tam uyum sağlar.

!!! Reklam Engelleyici Tespit Edildi !!!

Reklam Engelleyici Kulladığınız Tespit Edildi !

Sitemiz geçimini reklam gelirlerinden kazanmaktadır. Bundan dolayı Ad Block gibi reklam engelleyicilerin kullanılmasına izin verilmemektedir. Anlayış göstererek bu site için reklam engelleyicinizi devredışı bıraktığınız için şimdiden teşekkür ederiz.

Devredışı bıraktım, siteyi gezmeye devam edebilirim.