Senin durumun
iş sağlığı ve güvenliği ve
iş hukuku kapsamında değerlendiriliyor. Adım adım anlatayım:
1. Elindeki belgeler
- Alerji test sonucu + uzman hekim raporu → “tozlu ortamda çalışması sakıncalı” denmiş.
- Heyet raporu → bu rapor işverene karşı en güçlü dayanağın.
Raporun içinde “tekstil” kelimesi geçmese de “tozlu ortamda çalışması sakıncalıdır” ifadesi yeterli. Çünkü senin işin doğası gereği zaten tozlu/akar yükü yüksek bir ortamda.
2. İşverenin yükümlülüğü
6331 sayılı
İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’na göre işveren:
- Çalışanı sağlık durumuna uygun işte çalıştırmak zorunda.
- Sağlık raporunu göz ardı edemez.
- Eğer seni mevcut pozisyonda çalıştırmak sağlığına zarar veriyorsa, seni daha uygun bir pozisyona geçici veya kalıcı olarak görevlendirmeli.
3. İşçinin hakları
Senin durumunda:

İşveren seni aynı işyerinde
sağlığına uygun bir pozisyona kaydırmak zorunda.

Eğer böyle bir imkân yoksa,
geçerli fesih gündeme gelir. Bu durumda işveren çıkışını yaparsa:
- Kıdem tazminatı hakkın olur (7 yıl çalıştığın için oldukça önemli).
- İhbar tazminatı da talep edebilirsin.
İşveren “ben seni başka işte değerlendirmem” derse ama seni yine de tozlu ortamda çalıştırmaya zorlarsa → bu işçinin haklı fesih hakkı doğurur. Yani sen de iş akdini feshedip kıdem tazminatını alabilirsin.
4. Ne yapmalısın?
- Yazılı olarak dilekçe ver:
- İşverene raporunu ekleyip, “Rapor gereği tozlu ortamda çalışmam sakıncalıdır. Sağlığıma uygun bir işte görevlendirilmemi talep ediyorum.” diye dilekçe ver.
- Elden verirken mutlaka tarih ve imza karşılığı “alındı” yazdır.
- İşveren cevap vermezse veya seni hâlâ aynı ortamda çalıştırırsa:
- İş müfettişliği / Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na şikâyet edebilirsin.
- Ya da iş akdini haklı nedenle feshedip kıdem tazminatını alabilirsin (önceden bir avukata danışarak yapman iyi olur).
5. Dikkat etmen gerekenler
- İstifa etme, direkt “istifa” yazarsan tazminat haklarını kaybedersin.
- Haklı fesih yapacaksan raporlarını sakın kaybetme.
- Avukat veya sendika desteği alman işini kolaylaştırır.
Özet:
Şu an
en doğru adım, raporunu dilekçe ile resmi olarak işverene sunmak ve uygun iş talep etmek. Onlar adım atmazsa hem iş müfettişine şikâyet, hem de gerekirse haklı fesih ile tazminatını alabilirsin.
İstersen sana resmi dilekçe örneği hazırlayayım, işverene teslim etmen için. İstiyor musun?
Şunu dedin:
devam
ChatGPT:
Tamam, sana daha somut adımlar ve bir dilekçe örneği hazırlayayım.
1. Öncelikle bilmen gerekenler
- Heyet raporu hukuken çok güçlüdür.
- İşverenin “raporda tekstil yazmıyor” bahanesi geçersizdir; çünkü önemli olan tozlu ortamda çalıştırılamaz ibaresidir. Tekstil mağazası da zaten tozlu ortam kapsamına girer.
- İşveren sana uygun bir iş imkânı sunmak zorunda. Örn. kasada, depoda değil de daha temiz bir bölümde, müşteri ilişkilerinde veya farklı bir görevde değerlendirebilir.
2. İşverene vereceğin dilekçe örneği
Sağlık Durumu Nedeniyle Uygun İş Talebi Dilekçesi
……….. Şirketi İnsan Kaynakları Müdürlüğü’ne
Ben ………………………… (T.C. No: …………………, Personel No: …………………), ………….. mağazanızda …………. pozisyonunda çalışmaktayım.
………. tarihli sağlık raporunda “tozlu ortamda çalışmasının sağlık açısından sakıncalı olduğu” belirtilmiştir. Bu rapor tarafınıza daha önce sunulmuştur.
6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu gereği işverenin, çalışanın sağlık durumuna uygun işte görevlendirme yükümlülüğü bulunmaktadır. Bu nedenle, sağlık durumuma uygun bir bölümde görevlendirilmem hususunda gereğinin yapılmasını arz ederim.
Saygılarımla,
Tarih: ………
Ad Soyad: ………
İmza: ………
Ek: Sağlık Raporu (Heyet Raporu)
Not:
- Bu dilekçeyi elden verirsen mutlaka alındı kaşesi/imzası al.
- Mail üzerinden gönderiyorsan, gönderim kanıtı olarak sakla.
3. İşverenin olası tepkileri
- Olumlu yaklaşır → seni uygun bir pozisyona alır.
- Olumsuz yaklaşır / sessiz kalır → o zaman senin “haklı fesih” hakkın doğar. Yani iş akdini feshedip kıdem tazminatı + varsa ihbar tazminatı alabilirsin.
- Zorlamaya devam eder → Çalışma Bakanlığı’na şikâyet edebilirsin, işverenin ceza alması mümkündür.
4. Bundan sonrası için seçeneklerin
- Öncelikle dilekçe ver, resmileştir.
- Eğer işveren çözüm üretmezse, bir iş hukuku avukatına giderek haklı fesih sürecini başlatabilirsin.
- Bu süreçte kesinlikle “istifa” kelimesini kullanma. Çünkü istifa = tazminatsız çıkış.
İstersen sana, işveren cevap vermezse
haklı fesih bildirimi için de örnek bir dilekçe hazırlayayım. Onu da kullanabilirsin.
Hazırlayayım mı?
Şunu dedin:
devam
ChatGPT:
Harika o zaman sana ikinci aşamayı da vereyim:
1. Eğer işveren dilekçene cevap vermezse veya seni hâlâ tozlu ortamda çalıştırırsa
Senin
haklı fesih hakkın doğar (4857 sayılı İş Kanunu, madde 24/1-a: “İşçinin sağlığı için tehlikeli işlerde çalıştırılması”).
Bu durumda sen işi bırakabilirsin ama bu
istifa değil → “haklı nedenle fesih”tir.
Böylece:
- Kıdem tazminatını alırsın (7 yıl için ciddi bir miktar).
- İhbar süresi çalışmazsın, yani hemen ayrılabilirsin.
2. Haklı Fesih Dilekçesi Örneği
Haklı Nedenle Fesih Bildirimi
……….. Şirketi İnsan Kaynakları Müdürlüğü’ne
Ben ………………………… (T.C. No: …………………, Personel No: …………………), ………….. mağazanızda …………. pozisyonunda çalışmaktayım.
………. tarihli sağlık raporunda “tozlu ortamda çalışmasının sağlık açısından sakıncalı olduğu” belirtilmiştir. Bu raporu tarafınıza sunmuş olmama rağmen, gerekli önlemler alınmamış ve sağlığıma uygun işte görevlendirilmem sağlanmamıştır.
4857 sayılı İş Kanunu’nun 24/1-a maddesi gereği iş sözleşmemi **haklı nedenle feshediyorum**.
Bu nedenle yasal olarak doğmuş olan **kıdem tazminatı ve diğer işçilik alacaklarımın (kullanılmayan izin ücretleri, varsa fazla mesai alacakları vb.) tarafıma ödenmesini** talep ederim.
Gereğini bilgilerinize arz ederim.
Tarih: ………
Ad Soyad: ………
İmza: ………
Ek: Sağlık Raporu (Heyet Raporu)
3. Bundan sonra yapabileceklerin
- Eğer işveren ödeme yapmazsa → İş Mahkemesi’ne veya arabulucuya başvurman gerekiyor. Arabuluculuk iş davalarında zorunlu ilk aşamadır.
- Çalışma Bakanlığı’na da ayrıca şikâyet edebilirsin.
4. Tavsiyem
- Önce uygun iş talebi dilekçesini ver → işverenin resmi cevabını bekle.
- Olumsuz olursa ya da sessiz kalırsa → haklı fesih bildirimi ile çık.
- Bu süreçte mutlaka belgeleri (rapor, dilekçe, işverenin cevapsızlığı) sakla. Bunlar mahkemede/ arabulucuda sana güç kazandırır.
Yani elinde hem
rapor, hem
yasal dayanak, hem de
haklı fesih hakkı var.
Senin mağdur olmaman için en kritik şey,
istifa etmemen.