Haber : Iş Sağlığı Ve Güvenliğinde Nizami Eğitim Şart! (canlihaber)

Ercan Mattaoğulları

Paylaşımcı Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
18 Ocak 2013
Mesajlar
190
Tepki puanı
283
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (A)
İş Sağlığı ve Güvenliğinde Nizami Eğitim Şart!

1x1.gif
1x1.gif

ercan.mattaogullari@canlihaber.com
Çalışma yaşamımıza temsil noktasında müstakil olarak giren 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu, İşverenler ve Çalışanlar için pek çok yükümlülük ve sorumluluğu da beraberinde getirmiştir.Bu yükümlülük ve sorumlulukların başında gelen; Çalışanların İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimleri alma zorunluluğudur.

İŞ GÜVENLİĞİ GÖREVLENDİRMELERİ NASIL OLUŞTURULUR ?

Bu konuda çıkarılmış diğer mevzuat şöyledir:

Çalışanların İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul ve Esasları Hakkındaki Yönetmelikhükümlerine ve işyerinin tehlike sınıfına göre ilgili işyerinde çalışanların; Örneğin Çok Tehlikeli İşyerlerinde(Yapı ve İnşaat İşleri,Yeraltı ve Yerüstü Maden işleri,Hastane Hizmetleri,Atık Bertaraf Hizmetleri,Belediyelerin yapmış olduğu Kanalizasyon,Kazı ve Yapı İşleri,Çöp Toplama ve Bertaraf İşleri vs gibi) yılda bir periyodik olarak tekrarlanmak üzere 16 saatlik yukarıda andığımız mevzuat hükümlerinde yer alan konularda iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerinin nizami bir şekilde verilmesi ,gerek Kamu gerekse Özel Sektör işverenlerinin sorumluluğundadır.

unnamed-001.jpg


Değerli Okurlar! nizami eğitimden ne kastettiğimizi isterseniz biraz daha açalım;

İş Sağlığı ve Güvenliği Kültürünün bir işyerinde olmazsa olmazı, dediğimiz gibi o işyerinde çalışanlaranizami olarak verilecek Temel İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimleridir.İşinin hakkını veren firmaları tenzih ederim,bu konuda yetki almış bir kısım Ortak Sağlık ve Güvenlik Kuruluşlarının bu hayati eğitimi, hizmet verdiği işyerine gitmeden veyahut gidip düzmece bir şekilde kağıt üzerinde göstermelik olarak yaptığını, çalışanlar adına eğitim katılım belgeleri düzenlediğini görüyor ve duyuyoruz.

BU SORULARI SORMAK İÇİN GEÇ KALMAYIN

Değerli işverenler, ilk etapta böyle düzmece bir eğitimin, üretiminizi yavaşlatmayacağını düşünerek, yasal zorunlulukları dosya üzerinde de olsa yerine getirdiğiniz vehmine kapılmanıza sebep olacağını, aslında ileriki zamanlarda işyerinizde olabilecek ,Acil Durum gerektirecek herhangi ölümlü bir kaza veya olay olduğunda,tıpkı Soma’daki gibi çalışanlarınız ne? ne zaman? nerede? nasıl? neden? kim?İle işbirliği içerisinde olarak,kendine ve arkadaşlarına nasıl yardım edeceğini tasarlayamadan bu tür Acil Durum’lara uygun davranışı sergileyemeyecektir.

Bu nedenle İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimleri gerek içerik konuları,gerekse çalışanlarımıza Acil Durum arz eden olaylarda nasıl davranması gerektiği ile ilgili farkındalık aşılayan uygulamalarıyla, işyerlerimizde kolaylıkla ve hakkıyla yapabileceğimiz temel eğitimlerdir.

Bu eğitimlerin çalışanlara ve mevzuata uygun bir biçimde verilmesinden işverenler doğrudan sorumludurlar. Üstelik yine 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu gereği işverenlerin bu sorumluluğu, dışardan hizmet alımı veya uzman desteği alınması ile de azalmamakta ve kalkmamaktadır.Yani İşverenler “ben dışardan adam getirdim yada Uzman istihdam ettim banane kardeşim bu eğitimi çalışanlara verecek olan onlardır” deme gibi bir lüksü bulunmamakta, aksine işverenlerimiz, bu eğitimlerin mevzuata uygun olarak, çalışanlara verilip verilmediğini,gözetlemek, denetlemek ve değerlendirmekle asli sorumludurlar.

GELİŞMİŞ ÜLKELERDE İŞ GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ ANA OKULUNDAN BAŞLAR

İster inanın ister inanmayın dostlarım;gelişmiş ülkelerde bu tür eğitimlerin ilkokuldan hatta ana okulundan başlanarak çocuklara verildiğini görürüz.Bir İş Sağlığı ve Güvenliği Profesyoneli olarak acizane görüşüm İş Sağlığı ve Güvenliği dersinin ilkokullarımızdan başlanarak eğitim müfredatına konulması ve devamlılığının sağlanmasıdır. Gelecek nesiller arasında İş Sağlığı ve Güvenliği Kültürü’nü ancak bu şekilde kaim kılabiliriz.

Son olarak; tümçalışanlara, işverenlerimiz tarafından, ilgili mevzuata uygun bir şekilde,İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimlerinin,mutlak surette verdirilmesi gerektiğini tekrarlıyor, eğitimsizliğin yaşamımızın her alanında olduğu gibi Çalışma Yaşamındada önü alınamaz Ölümcül İş Kazalarına meydan vereceğinihatırlatıyor, eğitimsiz bir personelin, özellikle Çok Tehlikeli İşyerlerinde,başta kendisi, iş arkadaşları ve işyeri için sürekli bir tehdit olacağını, altını çizerek belirtiyorum.

Kazasız ve Belasız Günler Dilerim…

Ercan MATTAOĞULLARI (A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı)

HATSAD(Hatay Sağlık Çalışanları Derneği İş Sağlığı ve Güvenliği Komisyonu Bşk.)

http://www.canlihaber.com/is-sagligi-ve-guvenliginde-nizami-egitim-sart-48yy.htm
unnamed-(1).jpg
 
Üst
!!! Reklam Engelleyici Tespit Edildi !!!

Reklam Engelleyici Kulladığınız Tespit Edildi !

Sitemiz geçimini reklam gelirlerinden kazanmaktadır. Bundan dolayı Ad Block gibi reklam engelleyicilerin kullanılmasına izin verilmemektedir. Anlayış göstererek bu site için reklam engelleyicinizi devredışı bıraktığınız için şimdiden teşekkür ederiz.

Devredışı bıraktım, siteyi gezmeye devam edebilirim.