Bilgilendirme Kahve Üretim Sektörü Genel Bilgi

Konu, 'Gıda Ürünleri ve İçecek İmalatı Sektöründe İSG Uygulamaları' kısmında Kaan SAKA tarafından paylaşıldı.

Sayfayı Paylaş

  1. Kaan SAKA

    Kaan SAKA TÜİSAG Yönetici Admin



    KAHVE ÜRETİM SEKTÖRÜ GENEL BİLGİ
    Kahve sözcüğünün, Etyopya’da bulunan Kaffa adlı köyden türediği düşünülmektedir. Aynı zamanda Kaffa köyü, kahve bitkisinin ana toprakları olarak kabul edilmektedir. Bazıları ise kahve kelimesinin, Arap dilinde şarap anlamına gelen qahwadan türediğini düşünmektedir. Kahve üretimi dünyaya Arabistan’dan yayılmıştır. Coffea Arabica ve Moka adlı, ismini bir Arap köyünden alan türleri, Seylan, Hindistan, Filipinler, Hawaii ve Vietnam gibi ülkelere yayılmıştır. Bu ülkeler, bugün de önemli kahve üreticileri konumundadırlar. Amerika’ya olan yayılma ise; Surinam, Gine ve Martinik gibi Fransızların sömürgesi olan ülkelerde yetiştirilen türlerin Brezilya’ya götürülmesi ile olmuştur. Bugün Brezilya, dünyanın en büyük kahve üreticisidir. Bu teknikler, verimliliği %50 oranında arttırmakta ve aynı zamanda, çiftçilerin sağlıkları üzerinde de olumlu etkiler yaratmaktadır çünkü bu şekilde özellikle ağaçlara uygulanan herbisit miktarı 3.yıldan sonra son derece azalmaktadır.
    Kahve üretimi üzerinde, küreselleşme, giderek artan talep ve verimliliği arttırmak için yapılan teknolojik çalışmalar da etkili olmaktadır. Makinalaşma ise hızla sürmekte ve emek yoğun olan bu sektörü, giderek sermaye yoğun hale getirmektedir. Bunlarla birlikte, yüksek yoğunlukta üretim tekniğiyle, kahve bitkilerinin arasındaki mesafe azaltılmaktadır. Bu teknik ile birlikte, hektar başına 4.000 ağaçtan, 100.000 ağaca çıkılmaktadır. Ancak diğer taraftan, ağaç kesme-budama işlemleri daha sık yapılmakta ve bitkilerde mantar hastalıklarına karşı fungusit kullanımı artmaktadır.
    Kahve tarımında, dünya genelinde çalışan işçi sayısını tahmin etmek oldukça güçtür. Ancak özellikle kahve yetişen Etyopya, Yemen, Kenya, Gana, Brezilya, Bolivya gibi Afrika ve Güney Amerika ülkelerinde, yoğun olarak çocuk emeği kullanılmaktadır. Bu nedenle gelişmiş ülkeler, bu konuda emek sömürüsü olmayan kahve üretimi konusunda, ILO (Uluslararası Çalışma Örgütü) ile birlikte birçok program uygulamakta ve bu uyarıları dikkate almayan ülkelere, Dünya Ticaret Örgütü aracılığıyla ihracat yaptırımları getirilmeye çalışılmaktadır.
    Genellikle hasat zamanı mevsimlik işçiler çalıştırılmakta, kayıtdışı istihdam yoğun olarak görülmektedir. Brezilya’da kahve üretimi ile uğraşan 1.5 milyon kadar çiftçi bulunmaktadır. Ancak bu sektör, dolaylı yoldan 5 milyon işçi için istihdam yaratmaktadır. Çünkü kahve çekirdekleri toplandıktan sonra büyük işletmelerde, yıkanmakta, kurutulmakta ve öğütülmekte ve paketlenmektedir. Dünyada ise, yaklaşık 4.6 milyon çiftçinin kahve üretimi ile uğraştığı düşünülmektedir. Dünyada kahve hasatı önceden önörülebilir olmadığı için, fiyatı değişken olabilmektedir. Bu da işleri iktisadi açıdan, üreticiler için zor bir duruma sokmaktadır. Bazı yıllar iyi gelir elde edilirken bazen çok büyük zararlar edilebilmekte ve hata yüzbinlerce ton kahve denizlere dökülebilmektedir.
    Kaynak : http://www.isguvenligi.net



     
    reaxi bu yazıya teşekkür etti.
Yüklüyor...

Sayfayı Paylaş



Yandex.Metrica