Toplu Yemek ( Catering ) Firmasında Iş Güvenliği Ve Risk Analizi

Konu, 'Acemi İş Güvenlikçiler' kısmında p.öztürk tarafından paylaşıldı.

Sayfayı Paylaş

  1. p.öztürk

    p.öztürk TÜİSAG Üyesi



    merhabalar, sormak istediğim bir konu var.
    bir toplu yemek firması-catering- iş sağlığı ve güvenliği konusunda hizmet almak istediğini 20 çalışanı olduğunu ancak 8 adet şubesi olduğunu ve 20 çalışanının bu şubelerde olduğunu söyledi. ben herhangi bir yere bağlı çalışan iş güvenliği uzmanı değilim herhangibi firma açma niyetimde yok. bağımsız olarak bu firmayla sözleşme yapıp isg hizmeti verip risk analizi yapabiliyormuyuz. eğer yapabiliyorsak 8 ayrı yerde şubesi olan bu firmaya bu hizmeti nasıl verebiliriz. tek tek her şube için her işlemi ayrı ayrımı yapmalıyız. birde böyle bir firmanın isg hizmeti alma mecburiyeti nedir.burayla anlaşıp çalışırken bunun gibi farklı bir iki firmayla daha anlaşıp çalışabiliyormuyuz?



     
  2. krmbz

    krmbz TÜİSAG Üyesi



    Bahsettiğiniz firma ile anlaşıp çalışabilirsiniz ancak sorduğunuz soruyu tam anlayamadım, acaba sadece risk analizi yapmak için mi anlaşacaksınız yoksa iş güvenliği uzmanı olarak sözleşme mi yapacaksınız? Her ikisini de yapabilirsiniz tabiki.

    Sadece risk analizi için soruyorsanız, evet her şube için ayrı ayrı yapacaksınınz. Risk analizinde tabiri caizse her deliği analiz edeceksiniz. Hatta kullandıkları servis araçları da dahil.

    Anlaşma kısmına gelirsek, eğer risk analizi için anlaşmaktan bahsediyorsanız, patronla anlaşmanız yeterli olacaktır ;)

    Ancak eğer uzmanlık sözleşmesi açısından anlaşmaktan bahsediyorsanız, bu şubelerin aynı il sınırlarında mı, farklı illerde mi, hepsinin tek bir şirket çatısı altında olup olmadığı gibi etkenlere göre cevap verilebilir.

    Bahsettiğiniz firmanın hizmet alma mecburiyetine gelirsek, yeni kanun uyarınca -ki okuduğunuza inanıyorum- her firma bu hizmeti alma mecburiyetindedir. Ancak hangi firmanın hangi hizmeti ne zaman alması gerektiği konusunda, firmanın tehlike sınıfını bilmeden cevap verme gibi bir şansımız olamayacağından, firmanın tehlike sınıfını (NACE kodunu) öğrenerek, 6331 iş sağlığı ve güvenliği kanununa bakarak hangi tarihte ne yapılması gerektiğini görebilirsiniz.



     
  3. GökayAydogan

    GökayAydogan TÜİSAG Üyesi

    7 yıl catering alanında tecrübem var, ulaşırsan sana yardımcı olabilirim..

     
  4. yiğitemre

    yiğitemre TÜİSAG Üyesi

    10 şubesi olan bir market zincirinde kurulu nasıl kurmalı?yani her şube için ayrı ayrı kurulmu kurmalı ne şekilde işe başlamalıyız



    TÜİSAG Youtube Kanalına abone olarak bizi desteklemeyi unutmayın !



     
  5. GökayAydogan

    GökayAydogan TÜİSAG Üyesi

    ****Kesildi**** mail ile ulaşabilirisin.

     
    Last edited by a moderator: 3 Nisan 2014
  6. p.öztürk

    p.öztürk TÜİSAG Üyesi


    eğer anlaşırsak hem iş güvenliği uzmanlığı hemde risk analizi için anlaşıcaz. henüz yüz yüze görüşmediğim için çok detaylı bilgim yok. bildiğim kadarıyla şubelerin hepsi aynı ilde sadece semtler farklı(istanbul ilinde firma) çalışanların hepsi aynı firmada. ama farklı şubelere dağıtılmış şekilde çalışıyorlar. ama merkezleri tek. yüz yüze görüşmeden önce biraz hazırlıklı olursam hem firma hemde kendim açısından daha iyi olur diye düşünüyorum.



    TÜİSAG Youtube Kanalına abone olarak bizi desteklemeyi unutmayın !



     
  7. eren-ahmet

    eren-ahmet TÜİSAG Üyesi

    nace kodu ne olursa olsun şu an isg mühendis ve hekim hizmeti alma zorunluluğu yok en azından 30/06/2013 e kadar ancak risk analizi,acil durum eylem planı yaptırma zorunluluğu var bu konuda ceza kesilen 4-5 kişilik fırın ve restoranlar var

     
  8. krmbz

    krmbz TÜİSAG Üyesi

    İşgüvenliği uzmanı olarak sözleşme yaptıktan sonra zaten size ssk yatıracakları için, tüm işlemleri (risk analizi ve eğitim dahil) gönül rahatlığı ile yapabilirsiniz. Bunla ilgili bir sıkıntı yok. Ayırca bu konular iş güvenliği uzmanlarının sorumluluğu altında olduğundan, zaten yapmama gibi bir şansınız yok, yapmak zorundasınız.

    Eğer hepsi aynı şehirde aynı sgk koduna bağlı ise, toplam çalışan sayısına göre yani 20 kişiye göre sözleşme yapmanız gerekecek.

    Dediğim gibi, her şubeye, her yere ayrı ayrı analiz yapmak zorundasınız. Her mekan için ayrı bir analiz.


    Eren Bey, maalesef size katılmıyorum. Neden derseniz, Türkiye gerçeğini biliyorsunuz, bir çok firmanın nace kodu yanlış çıktı şirket anasözleşmelerinde geçen iş tanımlarından ve muhasebecilerin dikkatsizliğinden dolayı. O yüzden, nace kodundan emin olmadan direk catering olarak olaya bakarsanız yanılabilirsiniz. Farklı sektörlerde başıma geldiği için bu şekilde konuşuyorum.

     
    Onur Gül bu yazıya teşekkür etti.
  9. eren-ahmet

    eren-ahmet TÜİSAG Üyesi



     
    mehmet yakut bu yazıya teşekkür etti.
  10. krmbz

    krmbz TÜİSAG Üyesi

    Eren Bey, yazdıklarımı okumadığınızı düşünerek, tekrarlıyorum;

    "Eren Bey, maalesef size katılmıyorum. Neden derseniz, Türkiye gerçeğini biliyorsunuz, bir çok firmanın nace kodu yanlış çıktı şirket anasözleşmelerinde geçen iş tanımlarından ve muhasebecilerin dikkatsizliğinden dolayı. O yüzden, nace kodundan emin olmadan direk catering olarak olaya bakarsanız yanılabilirsiniz. Farklı sektörlerde başıma geldiği için bu şekilde konuşuyorum."

    Eğer az tehlikeliyse sorun yok zaten ;)

     
    karabay ve Onur Gül bu yazıya teşekkür etti.
  11. Onur Gül

    Onur Gül TÜİSAG Üyesi

    30/06/2013 tarihini beklemekte neyin nesi anlamıyorum.İş Sağlığı ve Güvenliği deniyor değil mi? İçinde ne var "Sağlık" ve "Güvenlik".Sağlık yada güvenlik ertelenebilecek konular mı? Hayır!

     
  12. eren-ahmet

    eren-ahmet TÜİSAG Üyesi

    Onur bey,

    bu konuda sonuna kadar haklısınız ancak,
    ben uzmanlık diplomamı 2005 yılında casgem den almıştım
    o günden bu güne olan süreçleri biraz takip ettiğim için biliyorum
    öncelikle casgemin eğitimine karşı danıştaya açılan davalar , sonrasında alınan diplomaların iptaline açılan davalar ve iptaller ve karşı davalar,daha sonra yönetmelik ve tüzüklere açılan davalar ve iptaller yani kısacası bu konuyu yavaşlatmak için yapılan binbir türlü yollar( işverenler sendikası ve ne yazık ki odalar tarafından açılan davalar )
    ve oralardan bu günlere gelinen süreç bence yinede çok çok iyi

    kademeli geçiş ise bakanlığın bazı eksiklerini görmesi ve bunu böyle bir geçiş süreci ile minumum zararla atlatması isteğidir
    öncelikle gerekli mühendis sayısı olmaması ve sonrasında ilgili kanun tüzük ve yönetmelik üzerinde yapılan çalışmalar ve tabiki kendi kadrolarını da bu duruma göre organize etmesi böyle bir geçişi beraberinde getirdi

     
    Onur Gül bu yazıya teşekkür etti.
  13. Onur Gül

    Onur Gül TÜİSAG Üyesi

    Eren Bey, sanki sizi hedef almışım gibi olmuş ama öyle bir niyetim yoktu.Sadece yazdıklarınızı bu konuya dikkat çekmek adına çıkış noktası olarak kullandım.Ben de sizin yazdıklarınıza katılıyorum.Maalesef ülkemizde İSG kavramı kasıtlı olarak uzun yıllardır sekteye uğratılmıştır.Görünen o ki bu amacı güdenler hala şekilde devam etmektedir.

     
  14. eren-ahmet

    eren-ahmet TÜİSAG Üyesi

    yok hayır kesinlikle hedef aldığınızı düşünmüyorum
    ben sadece bildiklerimi paylaştım
    ancak bu sefer amaçları boşa çıkabilir
    A sınıfı mühendislerin bile ( bildiğiniz gibi % 90 ı emekli iş müfettişleri ) hegemonyasını kırmak için 3 yıl mesleki tecrübe şartı ile çok tehlikeli sınıflara hizmet vermeyi yönetmelik değişikliği ile getirdiler

     
  15. Onur Gül

    Onur Gül TÜİSAG Üyesi

    Sonuç olarak bir başka taraftan işin içinden çıkabilmeleri için de bunu yapmak durumundaydılar.Çünki mevcut sınıflara göre yeter sayıda uzman yok.Temmuz 2014 itibari ile tüm renklerin netleşeceğini düşünüyorum.Ha tabi ki dönüşüm süreci çerçevesinde bir çok şey değişecek tabi.

     
  16. ÖZTÜRK AYŞE

    ÖZTÜRK AYŞE TÜİSAG Üyesi



     
  17. ÖZTÜRK AYŞE

    ÖZTÜRK AYŞE TÜİSAG Üyesi

    peki arkadaş tek başına işyeri hekimi olmadan hizmet verebilir mi benim okuduğum kanunda işyeri hekimi , iş güvenliği uzmanı ve hemşire olmalı arkadaş tek başına bakabilir ama işveren firmaya hemşire ve doktorun da olması gerektiğini olmazsa 5000tl ceza ödeyeceğini söylemeli yanlışım varsa lütfen düzeltin
    işgüvenliği belgesi yalnız başına firmalar için birşey ifade etmiyor çünkü herbiri ssk+yemek +yol+ücret maliyet işveren için o yüzden OSGB daha hesaplı geliyor

     
  18. krmbz

    krmbz TÜİSAG Üyesi

    Uzman hekimi bağlamaz, hekim uzmanı. Uzman tek başına çalışır, hekim olup olmaması onun sorumluluğunda değil, işveren sorumluluğundadır. Herhangi bir cezai durumda ceza uzmana değil işverene kesilecektir o yüzden uzman kişiye göre hava hoş. Ama evet, 5000 tl cezası var (aylık), bu konuda işveren uyarılmalıdır çünkü onu bu konuda uyarmak iş güvenliği uzmanı sorumluluğunda diye düşünüyorum (çünkü bu da iş sağlığı ile ilgili bir etken)

    OSGB ile uzman karşılaştırması, avantajları ve dezavantajları, defalarca tartışıldı bu forumda ancak pek bir sonuca varılamadı maalesef. Benim fikrime göre bireysel uzman her zaman daha iyidir, candır ;)

     
  19. ÖZTÜRK AYŞE

    ÖZTÜRK AYŞE TÜİSAG Üyesi

    zaten benim anlatmak istediğimde tabiki işgüvenliği uzmanı tekbaşına çalışabilir yalnız işverenin belmesi gerekn konu işgüvenliği uzmanı ile anlaştıktan sonra işyeri hekimi ve hemşire ilede anlaşmalı böylece sistemin kuralına uymuş olur ama piyasada yeni mezun arkadaşlarımız işgüvenliği belgesini almış okadar kötü şekilde kullanıyorlar ki geçenlerde muhasebeci arkadaş yanına gittiğimde ilk gelen işgüvenliği uzmanı 300-400 arası fiyat veriyordu şimdi 200 tl ye işi yaparız diyen olmuş bunlar varken işide batırırlar

     
  20. krmbz

    krmbz TÜİSAG Üyesi

    Evet haklsısınız. Dediğim gibi uzmanın görevi, işyerindeki sağlık ve güvenlik tehditlerini yok etmektir. Dolayısı ile bir işyeri hekiminin olmaması demek, sağlık riski demektir ve bunu işverene bildirmesi gerekmektedir.

    Fiyat konusunda bir şey diyemiyorum, onunla ilgili tartışmaları da çok yapmıştık zamanında ama piyasayı düşürmeye yemin etmiş uzmanlarımız olduğu sürece boş konuşuruz ;)

     
    Onur Gül bu yazıya teşekkür etti.
Yüklüyor...

Sayfayı Paylaş



Üyelerimiz bu sayfayı aşağıdaki aramalarla bulmuştur :

  1. toplu yemek hangi sınıf isg

Yandex.Metrica