Yüksekte çalışmalarda birinci basamak, en temel emniyet tedbiri BAĞLAYIN adamları
düşmesinler. Ancak bizim çalışanlar, malesef emniyet kemeri giydiklerinde "biz böyle çalışamıyoruz, rahat edemiyoruz" gibi bahaneler üretiyorlar. Çünkü alışık değiller, ve yüksekte çalışmak onlara kendilerini kahraman gibi hissettiriyor.
Yüksekte Çalışma tamamen bir adanmışlık ve periyodik sürekli eğitim gerektirir. "Çalışana emniyet kemeri verdim, düştü" bu mantık çoğunlukla sorumluluktan kurtulma mantığıdır. Oysa, Yüksekte Çalışma Eğitimi vardır ve bu beş ana bölümden oluşur. Türk uzman arkadaşların bu eğitimleri nasıl verdiğini açıkçası halen daha bilmiyorum, ancak bizler SAFETY'ler yurtdışında bu konuda hassasiyetle dururuz.
Şimdi Baz İstasyonunda çalışma konusuna gelince, 1- Emniyet Kemeri, Lanyard ve Pozisyon Alıcılar olan bir set olması gerekir. 2-Benim gördüğüm bazı direklerde tırmanma basamakları var, arkadaşlar lanyardları buraya bağlaya bağlaya yukarı çıkacaklar. Çalışma yaparken de 3'lü lanyard seti (Ana Lanyard, iki posizyon alcı) kullanıp önce kendi emniyetlerini alacaklar. 3- Buna alışık olmayan arkadaşlar ise manlift ya da sepet ile yine emniyet kemerli olarak yukarı çıkacaklar. Bunun maliyeti o kadar yüksek değil aslında, ancak taşeronlar nereden para kurtarırım modunda çalıştıklarından, kendi kendilerine maliyeti yükseltiyorlar. Sepetli vinç günlük kiraları 300-750 TL arasında değişiyor diye biliyorum. İyi de , adam düştüğünde taşeron firma ne kadar para ödeyecek? Bunu hesap etmiyorlar. Eğer yüksekte çalışma yapan bir firma ise, lansman kredisi, KOBİ kredisi vb. para bulacak kendine bir sepetli vinç alacak. Haa pardon ! o zaman patron para kazanamayacak , özür dilerim