- Katılım
- 3 Haz 2016
- Mesajlar
- 24
- Tepki puanı
- 36
- Medeni hal
- Bekar
- Meslek
- Uzman (C)
(BİLİRKİŞİ RAPORU)
…… CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞI’NA
SORUŞTURMA NO : 2016-
MAĞDUR : A
ŞÜPHELİ : B- C
OLAY TARİHİ : ...04.2016
KONU : İŞ KAZASI
Cumhuriyet Başsavcılığının yukarıda belirtilen soruşturma numarası ile yapılan soruşturmasında, kusur raporu düzenlemek üzere resen bilirkişi seçilmem nedeniyle tarafıma teslim edilen dosya tüm kapsamı ile incelenmiş olup varılan sonuç aşağıya çıkarılmıştır.
OLAY
………… Üretim AŞ.’nin çalışanı olan maktul A, .04.2016 tarihinde işyerinde forkliftin üzerine düşmesi sonucu bir iş kazasına maruz kalmış ve hayatını kaybetmiştir.
TESPİT EDİLEN HUSUSLAR
Dosyanın titizlikle incelenmesi neticesinde aşağıda maddeler halinde verilen hususlar tespit edilmiştir.
1- A, .1985 ….. doğumlu olup olay tarihinde 32 yaşındadır.
2- Forklift operatörü X in ifadesinde, …04.2016 tarihinde 15:00 sularında yükü indirebilmek için soför’e yer gösterdiğini, çuvalın kaldırma ucundan forklift tırnağını takarak yükü aldığını, bu sırada çevresini kontrol ettiğini, etrafındakilerin forkliftten yeterince uzakta olduklarından emin olduktan sonra yükü kamyonetten kurtardığını belirtmiştir. Forklifti yarım metre geri aldıktan sonra forkliftin yatmaya meyilli olduğunu gördüğünü ve saniyeler içinde devrildiğini belirtmiştir. Devrilen forkliftten çıktıktan sonra kazazede işçiyi kurtarmak için çok uğraştıklarını başarılı olamayınca vinç yardımıyla forklifti kaldırıp kazazede işçiyi kurtarıp hastaneye götürdüklerini beyan etmiştir.
3- ……… Üretim AŞ. Sorumlusu C nin ifadesinde, kaza anında evde olduğunu, kaza haberini alır almaz maktulun bulunduğu sağlık ocağına gittiğini belirtmiş ve işyerinde iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili… OSGB şirketinden eğitim aldıklarını, çalışanlara mesleki yeterlilik eğitimi verildiğini ve operatörler için operatör sürücü belgesini zorunlu kıldıklarını beyan etmiştir.
4- ….OSGB şirketinin sahibinin ifadesinde, ……. Üretim AŞ.’nin iş sağlığı ve güvenliği hizmetlernin şirketi tarafından yürütüldüğünü, çalışanlara iş güvenliği eğitimi verdiklerini, kazadaki forkliftin muayenesini takip ettiklerini, zamanında muayene ettiklerini ve forklift operatörünün G sınıfı ehliyetinin ve forklift kullanma sertifikasının mevcut olduğunu beyan etmiştir.
5- ………. Üretim AŞ. Balık üretim çiftlikleri sorumlusunun ifadesinde, ...04.2016 tarihinde saat 13:00 de araca yüklenen çuvallarla birlikte kazazede işçi A ve şoför limandan ayrılarak araçla fabrikaya doğru yola çıktıklarını belirtmiştir. Kendisinin verdiği talimata göre kazazede işçi evinin önünde inecekti ve şoför ise aracı fabrikaya bırakıp yükü indirme işini ertesi gün yapacaklardı. fakat sonradan öğrendiği üzere talimatının aksine yük indirme işininin aynı gün 15:00 civarlarında yapıldığını ve kazanın meydana geldiğini beyan etmiştir.
OLAYIN DEĞERLENDİRİLMESİ VE SONUÇ
Olay, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar Kanuna göre iş kazasıdır. İfadelerden, olay yeri kamera kayıtlarından anlaşılacağı üzere kaza, yükün tamamen güvensiz ve uygunsuz taşındığı sırada meydana gelmiştir. Forklift, işletmelerde yoğun bir şekilde kullanılan kaldırma ekipmanlarındandır. Bu ekipmanlar genellikle paletlerin üzerine konulan yüklerin kaldırma, taşıma ve istiflemesinde tercih edilir ve kazalardaki en önemli aktörlerden biridir. Forklift kazalarının önlenmesinde ilk adım güvenli ekipman kullanımıdır. iş ekipmanlarının kullanımında sağlık ve güvenlik şartları yönetmeliği ve bu yönetmeliğin ekinde belirtilen standartlara göre uygun periyodik kontrollerin yapılması, olası bir kaza riskini asgariye indirecektir. Dosya içeriğinde kazadaki forkliftin işverenin hizmet aldığı….. OSGB şirketi tarafından gerekli periyodik kontrolü yapıldığı görülmektedir. Forklift, kullanmaya ehil, gerekli eğitimi almış ve yetki belgesine sahip çalışanların kullanması gereken bir iş ekipmanıdır. Dosya içeriğinde işverenin OSGB aracılığıyla çalışanlara ve operatöre iş ekipmalarının kullanılmasında iş sağlığı ve güvenliği hakkında gerekli eğitimi verdiği ve kazadaki operatörün forklift kullanma yetki belgesine sahip olduğu görülmektedir.
Operatörün eğitim sertifikasının olması, ekipmanın bakımlarının yapılıyor olması kaza riskini azaltır ancak ortadan kaldırmaz. Forklift hareketli parçalara sahip olduğundan (çatalları kaldıran asansör, tiltler), ağırlık merkezi de değişir. Ağırlık merkezi ve buna bağlı olarak denge; yükün şekline, ebatlarına, ağırlığına, pozizyonuna ve forkliftin kullanıldığı yüzeyin durumu ve eğimine göre değişir. Ağırlık merkezi forkliftin denge tabanı içerisinde kalmalıdır. ( ön tekerleklerden arka aks eksenine çizilen bir üçgen içinde kalmalıdır ). Eğer ağırlık merkezi, ön aksın ilerisine hareket ederse, forklift öne devrilir, üçgenin herhangi bir tarafına kayarsa, forklift yan yarafa devrilir. Eğer yük düzgün ( homojen ) değilse, ağır kısmı aynaya yakın yerleştirmeli ve çatallar üzerinde merkezlenmelidir. Malzemelerin uygun olmayan şekilde kaldırılıp taşınmasından dolayı çok sayıda kaza meydana geldiği için operatörler, kazaların ekipmanın güvensiz veya uygunsuz kullanımının yanı sıra malzemenin uygunsuz veya güvensiz taşınmasından kaynaklanabileceğinin farkında olmalıdır. Forkliftle yükün alınmasında; yüke mutlaka dik açı ile girilmesi, forklift yavaşça ilerletilerek çatallar yükün altına sokulması, yükün ağırlık merkezi çatalların ortasında olacak şekilde alınması gerekir ve kesinlikle tek çatalla yükün kaldırılmaması gerekir.
Olay yeri kamera kayıtlarından görüldüğü üzere forklift operatörü, çatalları yükün altına sokup kaldırmak yerine yükü forkliftin çatalına takarak kaldırmaya çalışmış, kamyonetten kurtarıp yarım metre geri geldikten sonra yükün uygunsuz kaldırılmasından dolayı ağırlık merkezi forkliftn sol tarafına hareket ettiği için ekipman yan tarafa meylederek saniyeler içinde kazazede işçini üzerine devrilmiştir. Forklift operatörü B nin , forklift sürücü yetki belgesi olması ve iş ekipmanlarının kullanılması hakkıda eğitimi almasına rağmen, yükü uygunsuz veya güvensiz taşımasından dolayı ölüme sebebiyet vermiş olup olayın meydana gelmesinde iş arkadaşlarının ve kendi can emniyeti için gerekli özen ve dikkati göstermeyip aşağıda belirtilen yönetmeliğe aykırı davrandığından ASLİ kusurludur.
Kazazede işçi A, iş ekipmanlarının kullanılması hakkıda eğitimi almasına rağmen forkliftle yük taşınması sırasında güvenli mesafede durmayıp hem kendi hem de iş aradaşlarının can emniyetini tehliye düşürüpaşağıda belirtilen yönetmeliğe aykırı davrandığından TALİ kusurludur.
(1-Çalışanlar, iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili aldıkları eğitim ve işverenin bu konudaki talimatları doğrultusunda, kendilerinin ve hareketlerinden veya yaptıkları işten etkilenen diğer çalışanların sağlık ve güvenliklerini tehlikeye düşürmemekle yükümlüdür.
2- Çalışanların, işveren tarafından verilen eğitim ve talimatlar doğrultusunda yükümlülükleri şunlardır:
a) İşyerindeki makine, cihaz, araç, gereç, tehlikeli madde, taşıma ekipmanı ve diğer üretim araçlarını kurallara uygun şekilde kullanmak, bunların güvenlik donanımlarını doğru olarak kullanmak, keyfi olarak çıkarmamak ve değiştirmemek
b) Kendilerine sağlanan kişisel koruyucu donanımı doğru kullanmak ve korumak
c) İşyerindeki makine, cihaz, araç, gereç, tesis ve binalarda sağlık ve güvenlik yönünden ciddi ve yakın bir tehlike ile karşılaştıklarında ve koruma tedbirlerinde bir eksiklik gördüklerinde, işverene veya çalışan temsilcisine derhal haber vermek
ç) Teftişe yetkili makam tarafından işyerinde tespit edilen noksanlık ve mevzuata aykırılıkların giderilmesi konusunda, işveren ve çalışan temsilcisi ile işbirliği yapmak.
d) Kendi görevi alanında, iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması için işveren ve çalışan temsilcisi ile işbirliği yapmak. 6331 Sayılı İş Kanunu Madde 19)
….. Üretim AŞ. sorumlusu C, personeline iş sağlığı ve güvenliği ve iş ekipmanlarının kullanılması hakkıda yeterli eğitimi vermiş fakat çalışanların işyerinde iş sağlığı ve güvenliği ve iş ekipmalarının kullanımı esnasında kurallara uyup uymadıkları hakkında yeterli gözetim ve denetim görevini yerine getirmeyip aşağıda belirtilen kanun ve yönetmeliğe aykırı davrandığından TALİ kusurludur.
(İşveren, çalışanların işle ilgili sağlık ve güvenliğini sağlamakla yükümlü olup bu çerçevede;
a) Mesleki risklerin önlenmesi, eğitim ve bilgi verilmesi dâhil her türlü tedbirin alınması, organizasyonun yapılması, gerekli araç ve gereçlerin sağlanması, sağlık ve güvenlik tedbirlerinin değişen şartlara uygun hale getirilmesi ve mevcut durumun iyileştirilmesi için çalışmalar yapar.
b) İşyerinde alınan iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerine uyulup uyulmadığını izler, denetler ve uygunsuzlukların giderilmesini sağlar.
c) Risk değerlendirmesi yapar veya yaptırır.
ç) Çalışana görev verirken, çalışanın sağlık ve güvenlik yönünden işe uygunluğunu göz önüne alır.
d) Yeterli bilgi ve talimat verilenler dışındaki çalışanların hayati ve özel tehlike bulunan yerlere girmemesi için gerekli tedbirleri alır. ( 6331 Sayılı İş Kanunu Madde 4)
Kanaatimi belirtir raporumu Sayın Cumhuriyet Başsavcılığı takdirlerine saygı ile sunarım.
Bilirkişi
Serkan MALÇOK
C Sınıfı İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı
…… CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞI’NA
SORUŞTURMA NO : 2016-
MAĞDUR : A
ŞÜPHELİ : B- C
OLAY TARİHİ : ...04.2016
KONU : İŞ KAZASI
Cumhuriyet Başsavcılığının yukarıda belirtilen soruşturma numarası ile yapılan soruşturmasında, kusur raporu düzenlemek üzere resen bilirkişi seçilmem nedeniyle tarafıma teslim edilen dosya tüm kapsamı ile incelenmiş olup varılan sonuç aşağıya çıkarılmıştır.
OLAY
………… Üretim AŞ.’nin çalışanı olan maktul A, .04.2016 tarihinde işyerinde forkliftin üzerine düşmesi sonucu bir iş kazasına maruz kalmış ve hayatını kaybetmiştir.
TESPİT EDİLEN HUSUSLAR
Dosyanın titizlikle incelenmesi neticesinde aşağıda maddeler halinde verilen hususlar tespit edilmiştir.
1- A, .1985 ….. doğumlu olup olay tarihinde 32 yaşındadır.
2- Forklift operatörü X in ifadesinde, …04.2016 tarihinde 15:00 sularında yükü indirebilmek için soför’e yer gösterdiğini, çuvalın kaldırma ucundan forklift tırnağını takarak yükü aldığını, bu sırada çevresini kontrol ettiğini, etrafındakilerin forkliftten yeterince uzakta olduklarından emin olduktan sonra yükü kamyonetten kurtardığını belirtmiştir. Forklifti yarım metre geri aldıktan sonra forkliftin yatmaya meyilli olduğunu gördüğünü ve saniyeler içinde devrildiğini belirtmiştir. Devrilen forkliftten çıktıktan sonra kazazede işçiyi kurtarmak için çok uğraştıklarını başarılı olamayınca vinç yardımıyla forklifti kaldırıp kazazede işçiyi kurtarıp hastaneye götürdüklerini beyan etmiştir.
3- ……… Üretim AŞ. Sorumlusu C nin ifadesinde, kaza anında evde olduğunu, kaza haberini alır almaz maktulun bulunduğu sağlık ocağına gittiğini belirtmiş ve işyerinde iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili… OSGB şirketinden eğitim aldıklarını, çalışanlara mesleki yeterlilik eğitimi verildiğini ve operatörler için operatör sürücü belgesini zorunlu kıldıklarını beyan etmiştir.
4- ….OSGB şirketinin sahibinin ifadesinde, ……. Üretim AŞ.’nin iş sağlığı ve güvenliği hizmetlernin şirketi tarafından yürütüldüğünü, çalışanlara iş güvenliği eğitimi verdiklerini, kazadaki forkliftin muayenesini takip ettiklerini, zamanında muayene ettiklerini ve forklift operatörünün G sınıfı ehliyetinin ve forklift kullanma sertifikasının mevcut olduğunu beyan etmiştir.
5- ………. Üretim AŞ. Balık üretim çiftlikleri sorumlusunun ifadesinde, ...04.2016 tarihinde saat 13:00 de araca yüklenen çuvallarla birlikte kazazede işçi A ve şoför limandan ayrılarak araçla fabrikaya doğru yola çıktıklarını belirtmiştir. Kendisinin verdiği talimata göre kazazede işçi evinin önünde inecekti ve şoför ise aracı fabrikaya bırakıp yükü indirme işini ertesi gün yapacaklardı. fakat sonradan öğrendiği üzere talimatının aksine yük indirme işininin aynı gün 15:00 civarlarında yapıldığını ve kazanın meydana geldiğini beyan etmiştir.
OLAYIN DEĞERLENDİRİLMESİ VE SONUÇ
Olay, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar Kanuna göre iş kazasıdır. İfadelerden, olay yeri kamera kayıtlarından anlaşılacağı üzere kaza, yükün tamamen güvensiz ve uygunsuz taşındığı sırada meydana gelmiştir. Forklift, işletmelerde yoğun bir şekilde kullanılan kaldırma ekipmanlarındandır. Bu ekipmanlar genellikle paletlerin üzerine konulan yüklerin kaldırma, taşıma ve istiflemesinde tercih edilir ve kazalardaki en önemli aktörlerden biridir. Forklift kazalarının önlenmesinde ilk adım güvenli ekipman kullanımıdır. iş ekipmanlarının kullanımında sağlık ve güvenlik şartları yönetmeliği ve bu yönetmeliğin ekinde belirtilen standartlara göre uygun periyodik kontrollerin yapılması, olası bir kaza riskini asgariye indirecektir. Dosya içeriğinde kazadaki forkliftin işverenin hizmet aldığı….. OSGB şirketi tarafından gerekli periyodik kontrolü yapıldığı görülmektedir. Forklift, kullanmaya ehil, gerekli eğitimi almış ve yetki belgesine sahip çalışanların kullanması gereken bir iş ekipmanıdır. Dosya içeriğinde işverenin OSGB aracılığıyla çalışanlara ve operatöre iş ekipmalarının kullanılmasında iş sağlığı ve güvenliği hakkında gerekli eğitimi verdiği ve kazadaki operatörün forklift kullanma yetki belgesine sahip olduğu görülmektedir.
Operatörün eğitim sertifikasının olması, ekipmanın bakımlarının yapılıyor olması kaza riskini azaltır ancak ortadan kaldırmaz. Forklift hareketli parçalara sahip olduğundan (çatalları kaldıran asansör, tiltler), ağırlık merkezi de değişir. Ağırlık merkezi ve buna bağlı olarak denge; yükün şekline, ebatlarına, ağırlığına, pozizyonuna ve forkliftin kullanıldığı yüzeyin durumu ve eğimine göre değişir. Ağırlık merkezi forkliftin denge tabanı içerisinde kalmalıdır. ( ön tekerleklerden arka aks eksenine çizilen bir üçgen içinde kalmalıdır ). Eğer ağırlık merkezi, ön aksın ilerisine hareket ederse, forklift öne devrilir, üçgenin herhangi bir tarafına kayarsa, forklift yan yarafa devrilir. Eğer yük düzgün ( homojen ) değilse, ağır kısmı aynaya yakın yerleştirmeli ve çatallar üzerinde merkezlenmelidir. Malzemelerin uygun olmayan şekilde kaldırılıp taşınmasından dolayı çok sayıda kaza meydana geldiği için operatörler, kazaların ekipmanın güvensiz veya uygunsuz kullanımının yanı sıra malzemenin uygunsuz veya güvensiz taşınmasından kaynaklanabileceğinin farkında olmalıdır. Forkliftle yükün alınmasında; yüke mutlaka dik açı ile girilmesi, forklift yavaşça ilerletilerek çatallar yükün altına sokulması, yükün ağırlık merkezi çatalların ortasında olacak şekilde alınması gerekir ve kesinlikle tek çatalla yükün kaldırılmaması gerekir.
Olay yeri kamera kayıtlarından görüldüğü üzere forklift operatörü, çatalları yükün altına sokup kaldırmak yerine yükü forkliftin çatalına takarak kaldırmaya çalışmış, kamyonetten kurtarıp yarım metre geri geldikten sonra yükün uygunsuz kaldırılmasından dolayı ağırlık merkezi forkliftn sol tarafına hareket ettiği için ekipman yan tarafa meylederek saniyeler içinde kazazede işçini üzerine devrilmiştir. Forklift operatörü B nin , forklift sürücü yetki belgesi olması ve iş ekipmanlarının kullanılması hakkıda eğitimi almasına rağmen, yükü uygunsuz veya güvensiz taşımasından dolayı ölüme sebebiyet vermiş olup olayın meydana gelmesinde iş arkadaşlarının ve kendi can emniyeti için gerekli özen ve dikkati göstermeyip aşağıda belirtilen yönetmeliğe aykırı davrandığından ASLİ kusurludur.
Kazazede işçi A, iş ekipmanlarının kullanılması hakkıda eğitimi almasına rağmen forkliftle yük taşınması sırasında güvenli mesafede durmayıp hem kendi hem de iş aradaşlarının can emniyetini tehliye düşürüpaşağıda belirtilen yönetmeliğe aykırı davrandığından TALİ kusurludur.
(1-Çalışanlar, iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili aldıkları eğitim ve işverenin bu konudaki talimatları doğrultusunda, kendilerinin ve hareketlerinden veya yaptıkları işten etkilenen diğer çalışanların sağlık ve güvenliklerini tehlikeye düşürmemekle yükümlüdür.
2- Çalışanların, işveren tarafından verilen eğitim ve talimatlar doğrultusunda yükümlülükleri şunlardır:
a) İşyerindeki makine, cihaz, araç, gereç, tehlikeli madde, taşıma ekipmanı ve diğer üretim araçlarını kurallara uygun şekilde kullanmak, bunların güvenlik donanımlarını doğru olarak kullanmak, keyfi olarak çıkarmamak ve değiştirmemek
b) Kendilerine sağlanan kişisel koruyucu donanımı doğru kullanmak ve korumak
c) İşyerindeki makine, cihaz, araç, gereç, tesis ve binalarda sağlık ve güvenlik yönünden ciddi ve yakın bir tehlike ile karşılaştıklarında ve koruma tedbirlerinde bir eksiklik gördüklerinde, işverene veya çalışan temsilcisine derhal haber vermek
ç) Teftişe yetkili makam tarafından işyerinde tespit edilen noksanlık ve mevzuata aykırılıkların giderilmesi konusunda, işveren ve çalışan temsilcisi ile işbirliği yapmak.
d) Kendi görevi alanında, iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması için işveren ve çalışan temsilcisi ile işbirliği yapmak. 6331 Sayılı İş Kanunu Madde 19)
….. Üretim AŞ. sorumlusu C, personeline iş sağlığı ve güvenliği ve iş ekipmanlarının kullanılması hakkıda yeterli eğitimi vermiş fakat çalışanların işyerinde iş sağlığı ve güvenliği ve iş ekipmalarının kullanımı esnasında kurallara uyup uymadıkları hakkında yeterli gözetim ve denetim görevini yerine getirmeyip aşağıda belirtilen kanun ve yönetmeliğe aykırı davrandığından TALİ kusurludur.
(İşveren, çalışanların işle ilgili sağlık ve güvenliğini sağlamakla yükümlü olup bu çerçevede;
a) Mesleki risklerin önlenmesi, eğitim ve bilgi verilmesi dâhil her türlü tedbirin alınması, organizasyonun yapılması, gerekli araç ve gereçlerin sağlanması, sağlık ve güvenlik tedbirlerinin değişen şartlara uygun hale getirilmesi ve mevcut durumun iyileştirilmesi için çalışmalar yapar.
b) İşyerinde alınan iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerine uyulup uyulmadığını izler, denetler ve uygunsuzlukların giderilmesini sağlar.
c) Risk değerlendirmesi yapar veya yaptırır.
ç) Çalışana görev verirken, çalışanın sağlık ve güvenlik yönünden işe uygunluğunu göz önüne alır.
d) Yeterli bilgi ve talimat verilenler dışındaki çalışanların hayati ve özel tehlike bulunan yerlere girmemesi için gerekli tedbirleri alır. ( 6331 Sayılı İş Kanunu Madde 4)
Kanaatimi belirtir raporumu Sayın Cumhuriyet Başsavcılığı takdirlerine saygı ile sunarım.
Bilirkişi
Serkan MALÇOK
C Sınıfı İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı