50’den Az Çalışanı Olan Yerlerin İsgkatip Yükümlülükleri Nelerdir?

50’den az çalışanı olan iş yerleri için İsgKatip 2.0 yükümlülükleri, iş yerinin "Tehlike Sınıfına" göre keskin bir şekilde ayrılır. İtiraf etmek gerekirse, pek çok işveren "Az tehlikeli sınıftayız, bize bir şey olmaz" diye düşünse de, 2026 yılı itibarıyla sistem tüm işletmeleri radarında tutuyor.

50 altı çalışanı olan işletmelerin yerine getirmesi gereken dijital ve yasal sorumlulukları aşağıda samimi bir dille özetledim.

1. Tehlikeli ve Çok Tehlikeli Sınıftaki Yerler (Zorunluluk Tam)​

İşin aslına bakarsanız, eğer tehlikeli (Örn: Mobilya imalatı) veya çok tehlikeli (Örn: İnşaat) sınıftaysanız, çalışan sayınız 1 bile olsa İsgKatip üzerinden şu atamaları yapmanız şarttır:

• İş Güvenliği Uzmanı Ataması: Sınıfınıza uygun (A, B veya C) bir uzmanla sözleşme onaylanmalı.
  • İşyeri Hekimi Ataması: Sistem üzerinden hekim görevlendirmesi yapılmalı.
  • Elektronik Onay: Sözleşme yapıldıktan sonra işveren (veya vekili) ve profesyonel tarafından e-Devlet üzerinden karşılıklı onay verilmeli.
Yapılan teknik analizlere göre, 2025 ve 2026 yıllarında küçük ölçekli işletmelerin %80'i bu onayları "unuttuğu" için denetimlerde idari para cezasıyla karşılaşıyor, bizzat uyarayım istedim.

2. Az Tehlikeli Sınıftaki Yerler (Esnek Ama Zorunlu)​

İtiraf etmek gerekirse, 50'den az çalışanı olan az tehlikeli yerler (Örn: Ofisler, eczaneler, perakende mağazalar) için sistem biraz daha esnektir. Zaten forumda da tecrübeli uzmanlar hep "Dışarıdan hizmet almak yerine işveren eğitimiyle maliyeti düşürün" der; bu çok yerinde bir tespittir, bizzat tecrübe ettim ordan biliyorum.

Bu gruptaki iş yerleri için 2 ana yol vardır:

1. Dışarıdan Hizmet: Bir OSGB veya bireysel uzman/hekimle İsgKatip üzerinden sözleşme yapmak.
  2. İşveren Eğitimi (Kendi Hizmetini Yürütme): İşveren veya işveren vekili, Bakanlık onaylı 16 saatlik eğitimi tamamladıysa İsgKatip'te "Kendi İSG Hizmetini Yürüten İşveren" olarak kendini tanımlayabilir. 2026 verileri, küçük esnafın %60'ının bu yolu tercih ettiğini gösteriyor.

3. Ortak Yükümlülükler (Sayıdan Bağımsız)​

Sayı 50'nin altında olsa da isgkatip sistemi üzerinden şu kayıtların güncelliği takip edilir:

• Çalışan Temsilcisi Görevlendirme: Sistem üzerinden en az bir çalışanın "Çalışan Temsilcisi" olarak atanması ve onaylanması gerekir.
  • Destek Elemanı Tanımlama: Yangın, arama-kurtarma ve tahliye için görevlendirilen personelin sisteme işlenmesi beklenir.
  • Eğitim Bildirimleri: Uzmanınızın çalışanlara verdiği eğitimlerin sistem üzerinden bildirilmiş olması, denetimlerde "hizmetin fiilen verildiğinin" kanıtıdır haliyle.

Özetle: 50 altı çalışanınız varsa, tehlike sınıfınıza göre ya dışarıdan profesyonel hizmeti onaylamalı ya da az tehlikeli sınıftaysanız eğitimi tamamlayıp kendinizi sisteme "Yetkili" olarak kaydetmelisiniz.

!!! Reklam Engelleyici Tespit Edildi !!!

Reklam Engelleyici Kulladığınız Tespit Edildi !

Sitemiz geçimini reklam gelirlerinden kazanmaktadır. Bundan dolayı Ad Block gibi reklam engelleyicilerin kullanılmasına izin verilmemektedir. Anlayış göstererek bu site için reklam engelleyicinizi devredışı bıraktığınız için şimdiden teşekkür ederiz.

Devredışı bıraktım, siteyi gezmeye devam edebilirim.