eğer çalışan varsa ve sigortası yatırılıyorsa risk analizi YAPILIR.
çalışan yoksa risk analizi YAPILMAZ.
ayrıca çalışan var ama sigortası yatırılmıyorsa risk analizi YAPILMAZ.
merhaba arkadaşlar. görüldüğü gibi biri yapılır diyor, diğeri : hiç sigortalı çalışanı yoksa yapılmaz diyor.
Burada doğru cümle : hiç sigortalı çalışanı yoksa risk analizi yapılmaz. Evet doğrusu bu, ama biz şu ''hiç sigortalı çalışanı yoksa'' cümlesini bir kuracalayalım bakalım gerçekten sigortalı çalışanları size dedikleri gibi hiiiiiiiççç yokmuymuş?
başlıyoruz: şimdi, karşınızda bir apartman yöneticisi var ve: size hiç sigortalı çalışanı olmadığını , kalorifercim de yok, apartman görevlim bile yok , temizlik işlerini de dışarıdan temizlik firmasından alıyorum zaten dedi....
dikkat edin son kelimelerini tekrar okuyun çünkü kendini ele vermeye başladı.....
son kelimelerinde ne dedi? temizlik işlerini dışarıdan temizlik firmasından alıyorum dedi değil mi: işteeeee yakalandı...
temizlik işlerini dışarıdan bir firmadan alarak bir alt işverenden hizmet alımı gerçekleştirmektedir. yani taşeron firma çalıştırmaktadır. siz bunun üzerine asansör konusuna girin, asansörünüzün bakımı yapılıyor mu diye sorun. her ay asansör bakımını yaptırmak zorunda. yaniii bir alt işveren daha çalıştırmak zorunda. çalıştırdığı 2 farklı alt işveren oldu bile. hala size benim hiççççççç sigortalı çalışanım yok diye inat edebilecek mi?
size şunu söyleyeyim evet inat edecek. siz anlatacaksanız ama o sizi anlamayacak, anlamak işine gelmeyecek. sizi anlarsa, size hak verirse size o risk analizini yaptırmak zorunda... o size o risk analizini yaptırmayacak ama siz de ona doğruları söyleyerek onun beynini doğru bilgileri vererek rahatsız edeceksiniz. hiç kimsenin kulaklarının üzerine yatmaya hakkı yok. o doğruları duysun, yaptırmasın.....
söylediklerimle ilgili yasla dayanaklarınız:
asıl işveren ve alt işveren tanımlarına baktığınızda :
İş Kanunu m. 2/6-c.1 Bir işverenden, işyerinde yürüttüğü mal veya hizmet üretimine ilişkin yardımcı işlerinde veya asıl işin bir bölümünde işletmenin ve işin gereği ile teknolojik nedenlerle uzmanlık gerektiren işlerde iş alan ve bu iş için görevlendirdiği işçilerini sadece bu işyerinde aldığı işte çalıştıran diğer işveren ile iş aldığı işveren arasında kurulan ilişkiye asıl işveren-alt işveren ilişkisi denir.
Alt işverenlik kavramı: Alt işverenlikten söz edebilmek için işin bir bölümünün bir başka işverene verilmesi gerekmektedir.
ASIL İŞİN BİR BÖLÜMÜNÜN ALT İŞVERENE VERİLMESİ
Teknolojik nedenler: İşletmenin kendi teknolojisi veya uzmanlığı ile gerçekleştiremeyeceği işler alt işverene
verilebilir. (asansör bakım ve arızaları hizmetini dışarıdan almak zorunda olduğu için buradan yakalayın)
SORUMLULUK:
İş kanunu m. 2/6-c.2 bu ilişkide asıl işveren, alt işverenin işçilerine karşı o işyeri ile ilgili olarak bu kanundan, iş sözleşmesinden veya alt işverenin taraf olduğu toplu iş sözleşmesinden doğan yükümlüklerinden
alt işveren ile birlikte sorumludur.
Birlikte sorumluk ile ifade edilmek istenen müteselsil sorumluktur. Asıl işverenin sorumluluğu, alt işverenin işçisinin kendisine ait işyerinde çalıştığı süre ile sınırlıdır. Sorumluluğa ilişkin bu düzenleme tarafların anlaşması ile bertaraf edilemez.
umarım kafalardaki soru işaretleri dağılmış ve hiç çalışanı dahi olmasa bir apartman yöneticisinin neden risk analizi yaptırması gerektiği konusu kafanızda sağlam bir yere oturmuştur.
arkadaşlar uzun cevabım için kusuruma bakmayın. gördüğünüz gibi bizler mesleğimizin gerektirdiği kadar da olsa hukukçu olmak zorundayız. bu cevapları hak edene vereceksiniz. risk analizin yaptırmasa dahi sizden cevabını alacak..
siz haklı olarak onun yanından ayrılacaksınız, o da bunları duyan ve yaptırmayan sorumsuz bir yönetici olarak sizin yanınızdan ayrılacak.
sizce zafer kimin?
DENİZ DERYA...