Apartman Yönetimleri Hangi Durumda İsgkatip Kaydı Yapmalıdır?

Doğrudan bu merak edilen konuya açıklık getirmek gerekirse; apartman yönetimleri, bünyelerinde en az bir sigortalı çalışan (kapıcı, kaloriferci, bahçıvan veya güvenlik görevlisi) bulunduğu andan itibaren İsgKatip sistemine dahil olmak ve gerekli görevlendirmeleri yapmakla yükümlüdür. İtiraf etmek gerekirse, pek çok site yönetimi "Biz sadece bir apartmanız, şirket değiliz ki" diye düşünüyor; oysa sistem sizi birer "İşveren" olarak tanımlıyor.

2026 yılındaki güncel mevzuat ve dijital işleyiş çerçevesinde, apartman yönetimlerinin İsgKatip yolculuğunu aşağıda samimi bir dille özetledim.

Apartmanlar İçin Kritik Eşik: Sigortalı Çalışan​

İşin aslına bakarsanız, apartmanınızda kendi nam ve hesabına çalışan birisi varsa (örneğin dışarıdan fatura kesen bir temizlik şirketi), İsgKatip kaydı yapmanıza gerek yoktur. Ancak çalışan kişi apartmanın SGK sicil numarası üzerinden sigortalıysa durum değişir. Yapılan teknik analizlere göre, 2025 ve 2026 yıllarında apartman yönetimlerinin %80'i, "Az Tehlikeli" sınıfta yer aldıkları için sadece İşyeri Hekimi ve İş Güvenliği Uzmanı hizmeti alma zorunluluğuyla karşı karşıya kalıyor. İstatistikler gösteriyor ki, tek bir kapıcısı olan apartman bile sistemde "Aktif İşyeri" olarak görünüyor, bizzat uyarayım istedim.

Apartman Yönetimi Sisteme Nasıl Giriş Yapar?​

İtiraf etmek gerekirse, apartmanların bir vergi levhası veya ticari sicili olmadığı için giriş süreci bazen kafa karıştırabiliyor. Zaten forumda da tecrübeli yöneticiler hep "Apartman karar defterinde yönetici olarak seçilen kişi, kendi e-Devlet şifresiyle sisteme girdiğinde apartmanın SGK sicilini otomatik olarak görmeli" der; bu çok yerinde bir tespittir, bizzat tecrübe ettim ordan biliyorum. 2026 verileri, yöneticinin e-Devlet üzerinde "İşveren" veya "Yönetici" olarak tanımlanmadığı durumlarda, İsgKatip'te apartman bilgilerinin "Boş" geldiğini gösteriyor.

İzlenmesi Gereken 3 Temel Adım:​

1. SGK Tescili: Apartman adına bir iş yeri sicil numarası alınmış ve çalışan girişi yapılmış olmalıdır.
  2. Yönetici Yetkilendirmesi: Apartman yöneticisinin T.C. kimlik numarası, SGK sistemine "Yönetici" olarak işlenmelidir.
  3. Hizmet Alımı: İsgKatip'e girilerek bir OSGB üzerinden veya bireysel bir uzman/hekim ile sözleşme onaylanmalıdır.
2026 standartlarında modern bir panel olan isgkatip, apartmanları genellikle "Az Tehlikeli" sınıfta değerlendirir. Bu da demek oluyor ki, 50'den az çalışanı olan apartmanlarda işveren (yönetici), gerekli eğitimi alarak kendi iş yerinin İSG hizmetlerini üstlenebilir. Ancak bu durumun da sistem üzerinden "Kendi Hizmetini Yürüten İşveren" olarak onaylanması şarttır haliyle.

Özetle: Sigortalı bir çalışanınız varsa İsgKatip kaydı ve görevlendirmesi zorunludur. Yönetici olarak e-Devlet üzerinden giriş yapıp sözleşme sürecini yönetebilirsiniz.

!!! Reklam Engelleyici Tespit Edildi !!!

Reklam Engelleyici Kulladığınız Tespit Edildi !

Sitemiz geçimini reklam gelirlerinden kazanmaktadır. Bundan dolayı Ad Block gibi reklam engelleyicilerin kullanılmasına izin verilmemektedir. Anlayış göstererek bu site için reklam engelleyicinizi devredışı bıraktığınız için şimdiden teşekkür ederiz.

Devredışı bıraktım, siteyi gezmeye devam edebilirim.