Araç Kaldırma Lifti Periyodik Kontrolü Nasıl Yapılır?

Doğrudan otomotiv servislerinin en kritik ekipmanı olan araç kaldırma liftlerinin (iki sütunlu, dört sütunlu veya makaslı liftler) muayene sürecine odaklanacak olursak; araç kaldırma lifti periyodik kontrolü, mekanik aksamın bütünlüğünü, hidrolik sistemin kararlılığını ve en önemlisi "yük altında düşmeyi engelleyen" emniyet kilitlerinin fonksiyonelliğini test etmek için yapılır. İtiraf etmek gerekirse, pek çok servis "Lift her gün araba kaldırıyor, zaten test edilmiş oluyor" diyerek bu süreci basit görüyor; oysa 2026 yılındaki güncel isgkatip ve EKİPNET denetimlerinde, aşınmış somunlar veya kaçıran hidrolik valfler nedeniyle yaşanan "araç düşme" kazaları en ağır kusur kapsamındadır.

Araç kaldırma lifti muayenesinin 2026 standartlarındaki uygulama adımlarını aşağıda samimi bir dille özetledim.

1. Görsel ve Yapısal Muayene​

İşin aslına bakarsanız, kontrolün ilk aşaması liftin "iskeletini" incelemektir. Yapılan teknik analizlere göre, 2025 ve 2026 yıllarında yaşanan lift kazalarının çoğu, zemine bağlantı sağlayan ankraj cıvatalarının gevşemesinden kaynaklanıyor.

• Bağlantı Kontrolü: Sütunların zemine sabitlendiği cıvataların torku ve zemindeki çatlaklar incelenir.
  • Mekanik Aksam: Zincirli modellerde zincir uzaması, vidalı modellerde ise "taşıyıcı somun" (fiber somun) aşınması kontrol edilir haliyle.
  • Çatal ve Kollar: Aracı tutan kolların kilit mekanizmaları (kolların sağa sola açılmasını önleyen dişliler) tek tek denetlenir, bizzat uyarayım istedim.

2. Yük Testleri: Statik ve Dinamik​

İtiraf etmek gerekirse, bir liftin güvenli olduğunu anlamanın tek yolu onu kapasitesinin üzerinde zorlamaktır. Zaten forumda da tecrübeli uzmanlar hep "EKİPNET uzmanı gelip lifte ağırlık asmadan rapor veriyorsa o liftin altında durmayın" der; bu çok yerinde bir tespittir.

• Statik Test: Liftin beyan edilen kapasitesinin 1,25 katı yük (Örn: 3 tonluk lift için 3.750 kg) kaldırılır. En üst noktada 10 dakika bekletilir; hidrolik kaçırma veya metalik bir esneme olup olmadığına bakılır.
  • Dinamik Test: Kapasitenin 1,1 katı yük ile lift tam boy aşağı-yukarı hareket ettirilir. Frenlerin ve emniyet mandallarının (kilitlerin) geçiş sesleri ve tutuşu dinlenir haliyle.

3. Emniyet Kilitleri ve Hidrolik Güvenlik​

2026 standartlarında modern bir denetim olan EKİPNET vizelerinde, "fail-safe" (hata durumunda güvenli kalma) sistemleri önceliklidir.

• Mekanik Kilitler (Pawls): Lift yükselirken "tık tık" sesi çıkaran o mandallar, hidrolik patlasa bile aracın düşmesini önleyen yegane şeydir. Bunların yayları ve tutuculuğu test edilir.
  • Senkronizasyon Kontrolü: İki sütunlu liftlerde, kolların milimetrik olarak aynı anda kalkıp kalkmadığı (çelik halat dengesi) kontrol edilir. Bir tarafın geri kalması aracın devrilmesine yol açar, bizzat uyarayım istedim.

4. İsgkatip ve EKİPNET Kayıt Süreci​

2026 standartlarında bir iş kazası veya sigorta durumunda İsgkatip üzerindeki dijital rapor her şeydir.

• Dijital Onay: Kontrolü yapan makine mühendisi, liftin seri numarasını, test ağırlıklarını ve varsa kusurları (Örn: " fiber somun ömrü %20 kalmış") sisteme işler.
  • QR Kodlu Etiket: Uzman muayene sonunda liftin üzerine QR kodlu etiketi yapıştırır. Operatör bu kodu okutarak liftin en son ne zaman test edildiğini görebilmelidir haliyle.

Özetle: Araç kaldırma liftinizin yasal vizesini yılda en az bir kez yaptırmalı ve özellikle mekanik kilitlerin (securite) "atıp atmadığını" her sabah işe başlamadan önce bizzat kontrol etmelisiniz.

!!! Reklam Engelleyici Tespit Edildi !!!

Reklam Engelleyici Kulladığınız Tespit Edildi !

Sitemiz geçimini reklam gelirlerinden kazanmaktadır. Bundan dolayı Ad Block gibi reklam engelleyicilerin kullanılmasına izin verilmemektedir. Anlayış göstererek bu site için reklam engelleyicinizi devredışı bıraktığınız için şimdiden teşekkür ederiz.

Devredışı bıraktım, siteyi gezmeye devam edebilirim.