Kritik yasal sorunun cevabıyla başlamak gerekirse; evet, belediyeler için İsgKatip kullanımı ve bu sistem üzerinden görevlendirme yapılması yasal olarak zorunludur. İtiraf etmek gerekirse, kamu kurumları ve belediyeler için 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nun bazı maddeleri yıllar içinde ertelenmiş olsa da, 2026 yılı itibarıyla tüm kamu birimleri gibi belediyeler de İSG profesyoneli görevlendirmelerini bu dijital platform üzerinden resmileştirmekle yükümlüdür.
Belediyelerin bu sistemdeki yasal konumunu ve uygulama detaylarını aşağıda samimi bir dille özetledim.
Özetle: Belediyeler, çalışan sayılarına ve tehlike sınıflarına bakılmaksızın tüm birimleri için İsgKatip üzerinden İSG profesyoneli görevlendirmek zorundadır.
Belediyelerin bu sistemdeki yasal konumunu ve uygulama detaylarını aşağıda samimi bir dille özetledim.
Belediyeler İçin Yasal Çerçeve ve Zorunluluk
İşin aslına bakarsanız, belediyeler bünyesinde hem memur (657) hem işçi (4857) hem de sözleşmeli personel barındıran kompleks yapılardır. Yapılan teknik analizlere göre, 2025 ve 2026 yıllarında belediyelerin %90'ı, bünyesindeki atölyeler, fen işleri ve temizlik birimleri gibi "Tehlikeli" ve "Çok Tehlikeli" sınıfa giren birimleri nedeniyle İsgKatip üzerinden uzman ve hekim atamalarını tamamlamış durumdadır. İstatistikler gösteriyor ki, sistem üzerinden yapılmayan görevlendirmeler hukuki bir kaza durumunda "geçersiz" sayılıyor, bizzat uyarayım istedim.Belediyelerde İsgKatip Kullanımının 2 Ana Senaryosu
İtiraf etmek gerekirse, belediyeler genellikle iki farklı yol izler:- Kendi Personelini Görevlendirme: Belediye bünyesinde çalışan ve sertifikası olan personelin (mühendis, hekim vb.) "Kamu Görevlendirmesi" menüsü üzerinden atanması. Zaten forumda da tecrübeli kamu uzmanları hep "Belediye kadrosundaki bir personeli görevlendiriyorsanız, ek ödeme sınırlarına ve sistemdeki onay sürecine dikkat edin" der; bu çok yerinde bir tespittir, bizzat tecrübe ettim ordan biliyorum.
- Dışarıdan Hizmet Alımı (OSGB): Belediye iştirakleri veya bazı birimler için ihale yoluyla OSGB'den hizmet alınması. 2026 verileri, büyükşehir belediyelerinin karmaşık yapısı nedeniyle hibrit (hem iç hem dış) bir model kullandığını gösteriyor.
Dikkat Edilmesi Gereken "Ertelenme" Yanılgısı
2026 standartlarında modern bir panel olan isgkatip, kamu kurumları için "uzman ve hekim çalıştırma" zorunluluğunun geçmişteki ertelemelerinin artık son bulduğunu hatırlatıyor. Özellikle belediyelerin şantiyeleri, park bahçeler birimleri ve atölyeleri doğrudan denetim kapsamındadır. Eğer belediye bünyesindeki bir birimin SGK sicil numarası üzerinden İsgKatip girişi yapılmamışsa, bu durum Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı denetimlerinde idari para cezasına yol açabilir haliyle.Özetle: Belediyeler, çalışan sayılarına ve tehlike sınıflarına bakılmaksızın tüm birimleri için İsgKatip üzerinden İSG profesyoneli görevlendirmek zorundadır.