Bireysel vergi mükellefi olarak her türlü İSG faaliyetini yapabilirsiniz. Tabii tanıdık işyeri hekimi olması gerekiyor (büyük avantaj).
Ben daha önceden Serbest Maden mühendisliği hizmeti veriyordum (serbest meslek makbuzu ile). İŞ güv. Uzm. sertifikasını alınca, vergi dairesine başvurarak bu uzmanlığımı da maden mühendisliği hizmetlerime eklettim. Şimdi Serbest Meslek Makbuzumda ve kaşemde Maden Mühendisi-İş güvenliği Uzmanı yazıyor. Anlaştığım yerlere İşyeri hekimi arkadaşımla toplu bir fiyat veriyoruz. İSG-Katip'ten sözleşmeleri yapıyoruz. Ben aylık serbest meslek makbuzu ile geliri ve faaliyeti belgelendirmiş/vergilendirmiş oluyorum.
Devletin önemle gözettiği iki konu var:
1-sosyal Güvence altında olmanız. (1 günlük SSK girişi de bu anlamda önemli). Serbest bir çalışan olarak zaten otomatikman Bağ-Kur'lu oluyorsunuz. sosyal Güvence sorununu böylece ortadan kaldırıyorsunuz.
2-Gelirin vergilendirilmesi: Serbest meslek makbuzu ile gelirinizi zaten belgelendirmiş oluyorsunuz. Size yıllık gelir vergisi-(giderlerinize göre) aylık KDV ve makbuz kestiğiniz işverene de stopaj vergisi tahakkuk ediyor. Devlet vergisini de alıyor.
Aynı uygulamayı yıllardır Madenlerde Teknik Nezaretçilik görevi için de kullanıyoruz. Sistem hemen hemen aynı. Aynı İş güvenlik uzmanı gibi her maden işletmesi firma içinden veya dışından bir maden mühendisini Teknik nezaretçi olarak atamak zorundadır. İşverenle yazılı sözleşmenizi yapar, gerekli evrakları Maden İşleri Genel Müdürlüğüne verir ve atamanızı yaptırırsınız. Bakanlığın ve genel müdürlüğün web sitesinden atama tarihiniz v.b. bilgiler görünür. Mantık tamamen aynı.
Bu durumda, Yönetmeliklerin muallak kavramlarından çıkartılan yorumlar, uzmanları OSGB'lerin kucağına ittirmek için kullanılıyor. Böyle bir uygulama Serbest teşebbüse , serbest meslek-uzmanlık faaliyetlerine de aykırıdır.
Hem iş güvenliği Uzmanlığı hem de bunun doğal bir sonucu olan eğitimleri bu şekilde verebilirsiniz. Aksini iddia edenleri, sebepleriyle birlikte açıklama yapmaya davet ediyorum. 170 hattını arayıp, eksik bilgiye günler sonra ulaşmaya çalışmayın. Benim durumumda bir yanlışlık varsa öğrenmek de isterim.