Öncelikle geçmiş olsun.
Ancak, resimden de çok net görüldüğü üzere öncelikle kullanılan el aleti standartlar dışında. Dikkat ederseniz, sap ile başlık birbirine kaynatılmış. Sizlerin de bildiği gibi standart kuvvet uygulanmadığı takdirde, zaman içinde bu kaynakta çatlamalarda meydana gelip, çekiç başı kopabilir. O yüzden size tavsiyem, -bir çelik montajcı olarak- kullanılan tüm el aletlerini, ama elektrikli ama manuel, ve kama, mapa, havuç

diye kullanılan malzemeleri dahi tek tek kontrol etmeniz. Size emin gelmeyen tüm malzemeyi saha dışına atın.
Gelelim çekiç patlama konusuna.Sanırım yapılan işin biraz basit olduğu düşünülmüş. Peki bir soru, çekiç neden patlamış?
Türkiye'de bu sistem yok, halen daha harcı alem satınalma mantığı ile el aletleri alıyor ve kullanıyoruz. Ancak hand held tools dediğimiz manuel el aletlerinin hepsinin üzerinde, üretici firma damgası olması lazım. Bu damga ne işe yarar? Bu damga da kullanılan aletin metal aksamının kullanım süresi (validation date) yazar. Tamam, çekiç başı çelikten yapılmış ancak, sürekli olarak darbe gücü olarak çeşitli materyaller üzerinde kullanıldığından dolayı, (Metalürji Mühendisi arkadaşlarımız daha iyi bilirler) zaman içinde yapısal malzeme yorgunluğu meydana gelir. Ki, resimden de gördüğümüz kadarı ile kenar çidarlarından atmış.
Kişisel Koruyucu Donanım kullanılmamasının tercih edilmemesi yine sanırım yapılan markalama işleminin siz risk analizini yaparken "Şef, basit bir iş canım, ne olacak ki, sadece marka çakılacak" gibi bir ifade sonucunda dikkatinizden kaçmış olduğunu düşünüyorum. Hiç çeliğe marka çaktınız mı? Ne kadar güç sarf edildiğini dikkate alırsanız, neticede kaza oluşturabilecek dört tehlike mevcut : 1) Çelik Çekiç, 2) Marka Keskisi 3) Markalanacak çelik 4)
Çalışan. Bu markalama işinde marka keskisi de kırılabilir idi, keski elinden kaçabilir idi, ya da tam çekiç ve başlığı denk getirmediğinde ise marka keskisi uçabilir idi.Her şey olabilir. Çelik, insanı kandırır
Size tavsiyem, Temel Kişisel Koruyucu Ekipmanlar ister ahçı olsun, ister çelik montajcı olsun, ister kaynakçı olsun. İmza karşılığı verin, ama kesinlikle taviz vermeyin.
Risk analizi konusunda bir şey söylemek istemiyorum. Çünkü benim geldiğim İş Güvenliği disiplinleri biraz farklı. Ama bu konuda da size tavsiyem, Genel Risk Analizi (General Risk Assesment) ile İş Tehlike Analizi (Job Hazard Analyz) olayını birbirine karıştırmayın.
Tekrardan geçmiş olsun, iyi çalışmalar dilerim