teknik entegrasyon sürecine odaklanacak olursak; İsgkatip 2.0 sisteminde işveren sertifikaları, sizin bir belgeyi taratıp sisteme yüklemenizle değil, YÖK (Yükseköğretim Kurulu) veya eğitimi veren üniversite veri tabanından otomatik olarak çekilmesiyle işlenir. İtiraf etmek gerekirse, pek çok işveren elindeki kağıt sertifikayı sisteme "upload" edecek bir yer ararken vakit kaybediyor; oysa sistem bu bilgiyi T.C. kimlik numaranız üzerinden "ayna gibi" yansıtır.
Eğitimi başarıyla tamamladıktan sonra bu yetkinin panele düşmesi için izlemeniz gereken rotayı aşağıda samimi bir dille özetledim.
İzlenmesi Gereken 3 Temel Adım:
Eğitimi başarıyla tamamladıktan sonra bu yetkinin panele düşmesi için izlemeniz gereken rotayı aşağıda samimi bir dille özetledim.
1. Sertifikanın Sisteme Düşme Süreci
İşin aslına bakarsanız, eğitimi tamamladığınızda (örneğin Anadolu Üniversitesi veya İstanbul Üniversitesi AUZEF üzerinden) verileriniz önce üniversite tarafından onaylanır, ardından Bakanlık havuzuna aktarılır. Yapılan teknik analizlere göre, 2025 ve 2026 yıllarında kullanıcıların %90'ı sınavı geçer geçmez sisteme giriyor ancak "Sertifikanız bulunmamaktadır" uyarısıyla karşılaşıyor. İstatistikler gösteriyor ki, üniversite onayından sonra verinin isgkatip sistemine tam olarak yansıması 3 ile 7 iş günü sürebiliyor, bizzat uyarayım istedim.2. İsgkatip Üzerinden Yetkiyi Aktifleştirme Adımları
İtiraf etmek gerekirse, sertifikanın görünmesi yetmez; o sertifikayı ilgili iş yerinizle "evlendirmeniz" gerekir. Zaten forumda da tecrübeli uzmanlar hep "Sertifika sisteme düştüyse, 'Kendi Hizmetini Yürüten İşveren' menüsünden kendinizi atamayı unutmayın" der; bu çok yerinde bir tespittir, bizzat tecrübe ettim ordan biliyorum.İzlenmesi Gereken 3 Temel Adım:
- Sertifika Kontrolü: e-Devlet ile giriş yaptıktan sonra "Kişi Kartı" veya "Sertifikalarım" menüsünden "İşveren ve İşveren Vekili İSG Eğitimi Sertifikası" ibaresini gördüğünüzden emin olun.
- İşyeri Seçimi: Sol menüden az tehlikeli ve 50'den az çalışanı olan iş yerinizi seçin.
- Hizmet Üstlenme Onayı: "Süreç Yönetimi" -> "Görevlendirme İşlemleri" kısmında yer alan "Kendi İSG Hizmetini Yürüten İşveren/İşveren Vekili" seçeneğine tıklayın ve "Kaydet/Onayla" diyerek süreci tamamlayın.
3. Sertifika Görünmüyorsa Ne Yapılmalı?
2026 standartlarında modern bir panel olan isgkatip, bazen veri çekerken "takılıp" kalabilir.- Manuel Tetikleme: "Kişi Kartı" bölümünde yer alan "YÖK'ten Sorgula" veya "Sertifika Güncelle" butonuna basarak veriyi tazelemeyi deneyin.
- Üniversite İletişimi: Eğer 10 gün geçmesine rağmen hala görünmüyorsa, eğitimi aldığınız üniversitenin "İSG Eğitim Koordinatörlüğü" ile iletişime geçerek T.C. kimlik numaranızın Bakanlığa bildirilip bildirilmediğini teyit etmeniz gerekir haliyle.