- Katılım
- 2 Ocak 2013
- Mesajlar
- 53
- Tepki puanı
- 41
- Medeni hal
- Evli
- Meslek
- Uzman (A)
Bu sorunuza cevap bulabildinizmi nerden öğrenebiliriz
Arkadaşlar yeni uzman olarak çalışmaya başladım ve sizlerin yorumlarını takip ederek kendimi geliştirmeye çalışıyorum.Bir konuda yardımınıza ihtiyacım var.İşyeri tehlikeli sınıfta olan bir tekstil firmasının birçok elektrik panosu, ahşap malzemeden yapılmış kabinlerin içerisinde bulunuyor işveren itfaiyeden uygunluk belgesi almış bu konuda benim uzman olarak yapmam gereken nedir?
Uzman her şeyi bilen kişi değildir. Pano ve topraklama kontrolü için elektrikçi çağırtmanız gerekli.Arkadaşlar yeni uzman olarak çalışmaya başladım ve sizlerin yorumlarını takip ederek kendimi geliştirmeye çalışıyorum.Bir konuda yardımınıza ihtiyacım var.İşyeri tehlikeli sınıfta olan bir tekstil firmasının birçok elektrik panosu, ahşap malzemeden yapılmış kabinlerin içerisinde bulunuyor işveren itfaiyeden uygunluk belgesi almış bu konuda benim uzman olarak yapmam gereken nedir?
Mehmet Bey , gördüğümüz pano şantiye alanındamı yoksa faaliyette olan bir işletmede mi öenmli oln sorulardan biri bu ... ikincisi ise , şantiye alanında ise Elektrik işleriyle uğraşan teknik personelden topraklama yapmasını istemelisiniz çünkü kablo kopmuş , kaçak akım rolesi takılması tali panoysa eğer 30 mA yeterli olacaktır , faaliyette olan bir işletme ise ve panolar bu haldeyse eğer bu konuda akredite olmuş Muayene kuruluşları var topraklama ölçümleri yapan ve alınması gereken tedbirleri raporlayan uygunluk raporu çıkartan ama önemli olan eğer böyle bir kurumla çalışma yapacaksanız eğer ( İSGÜM'den kontrolünü yapın derim ) Türkak'tan akreditasyon alması gerekiyor ...Arkadaşlar karşınıza fotoğraftaki gibi bir elektrik panosunun iç görüntüsü çıksa neler yazardınız? Dış aksamında sorun yok. Kapak sağlam, kilit var, kapalı. Yalıtımlı paspas yok. Sadece iç görüntü için neler söylersiniz?
Elektrik mühendisimisiniz bilemiyorum sayın res_hes ama güzel bir yorum olmuş. Aslında bilerek ekledim bu fotoyu. Genelde biz uzmanların en eksik olduğumuz konulardan birisi. Örneğin bu fotoda herşey bir yana bizi kandırmak isteyen bir elektrikçi ile karşı karşıyayız. KAçak akım rölesi var mı ? sorusunun yanıtı evet. Fakat röle çalışırmı? sorusunun yanıtı HAYIR. Rölelerin doğru bağlanıp bağlanmadığı konusunda eksik olduğumuzu bir kaç örnekle gördüm. Onun dışında nötr barası ve toprak barası genelde bu tip küçük panolarda bana göre üşengeçlikten elektrikçiler kullanmıyor. Ayrıca topraklama da ayrı bir konu. Bu fotoda toprak yok. Olsa da var deyip geçmemek gerekir. Acaba toprak kablosu değerini bildiğiniz bir noktaya bağlı mı? yoksa duvara tutturulmuş vaziyette mi? veya alelade çakılmış bir bakır çubukta mı? Hadi diyelim değerini bildiğiniz noktada olsun. Toprak kablo kesiti ile fazların kablo kesitleri aynı mı? (bu biraz fantazi malesef. Çünkü bizde genelde 10luk tabir edilen bir kablo ile toprak yapılır. Değeri bilinin yere yapılırsa ne ala). Topraklama konusunda hemen bir tecrübemi paylaşayım. Bir elektrik panosu topraklamasız, elektrikçiye bildirdik. birkaç gün sonra geldik yapmış. Amaaaa bakır bir çubuk (1,5m uzunlukta). Ölçüm yaptık değer 120ohm. Benzer birkaç olayda da ölçüm yaptık bazıları 5ohm değerlerine yaklaştı ama genelde tutmuyor. Bu topraklama ayrı bir uzmanlık bana göre. O nedenle detayını elektrik mühendisi arkadaşlara bırakıyorum. Unutmadan şirkete bi karambolde meger aldırmıştım
kullanmayı da öğrendim, çok işe yarıyor.
Merhaba, CO2 insansız yerlerde kullanılması daha iyi çünkü fazla kullanuıldığı zaman ölüme yol açabiliyor. Elektrik panoları için KKT kullanmanızı öneririm.merhaba elektrik panolarında co2 li söndürme sistemi olması zorunluluğu var mı mevzuatlarda?
bunu bende ilk defa duydumYalıtkan paspas konusunda bir toplantıda Organize Sanayi Bölgesi'nin Elektrik Mühendisi 400v altında gerek yok demişti. Daha sonra ben de araştırıp aynı yönetmeliği bulmuştum dediği şekilde geçiyordu yönetmelikte fakat şimdi bulamıyorum hala nerede geçtiğini. Tam olarak bilen varsa nerede geçtiğini çok iyi olacak. Bazı her şeye muhalefet olmaya çalışan tipler bu konuda sorun yaratabiliyor.
Yürürlükten kaldırılmış olan tüzüklerde vardır belki, o yüzden bulamıyorsunuzdur.Yalıtkan paspas konusunda bir toplantıda Organize Sanayi Bölgesi'nin Elektrik Mühendisi 400v altında gerek yok demişti. Daha sonra ben de araştırıp aynı yönetmeliği bulmuştum dediği şekilde geçiyordu yönetmelikte fakat şimdi bulamıyorum hala nerede geçtiğini. Tam olarak bilen varsa nerede geçtiğini çok iyi olacak. Bazı her şeye muhalefet olmaya çalışan tipler bu konuda sorun yaratabiliyor.
Merhaba;Arkadaşlar karşınıza fotoğraftaki gibi bir elektrik panosunun iç görüntüsü çıksa neler yazardınız? Dış aksamında sorun yok. Kapak sağlam, kilit var, kapalı. Yalıtımlı paspas yok. Sadece iç görüntü için neler söylersiniz?
Yoruma bile gerek yokPeki bu elektrik panosu ile ilgili yorumlarınızı bekliyorum. Teşekkürler.
Reklam Engelleyici Kulladığınız Tespit Edildi !
Sitemiz geçimini reklam gelirlerinden kazanmaktadır. Bundan dolayı Ad Block gibi reklam engelleyicilerin kullanılmasına izin verilmemektedir. Anlayış göstererek bu site için reklam engelleyicinizi devredışı bıraktığınız için şimdiden teşekkür ederiz.