İş makinesinin saha testlerine odaklanacak olursak; forklift periyodik kontrolünde yük testi, makinenin beyan edilen kaldırma kapasitesinin sınırlarını zorlayarak fren, hidrolik ve denge sistemlerinin güvenliğini onaylamak için yapılır. İtiraf etmek gerekirse, pek çok işletme forklifti sadece boşta ileri-geri sürerek kontrolün bittiğini sanıyor; oysa 2026 yılındaki güncel isgkatip ve EKİPNET denetimlerinde, yük testi yapılmamış bir forklift raporu "geçersiz" sayılıyor.
Forklift yük testinin nasıl uygulandığını ve dikkat edilmesi gereken teknik detayları aşağıda samimi bir dille özetledim.
Özetle: Forklift yük testi; önce sabit dururken (1,25 kat), sonra hareket halindeyken (1,1 kat) yapılan ve hidrolik/fren sistemlerini denetleyen bir süreçtir.
Forklift yük testinin nasıl uygulandığını ve dikkat edilmesi gereken teknik detayları aşağıda samimi bir dille özetledim.
1. Statik Test: Kapasitenin 1,25 Katı
İşin aslına bakarsanız, bu test forkliftin yapısal sağlamlığını ölçer. Yapılan teknik analizlere göre, 2025 ve 2026 yıllarında yaşanan forklift devrilmelerinin çoğu, hidrolik kaçakların yük altındayken fark edilmemesinden kaynaklanıyor.- Uygulama: Forkliftin etiket kapasitesi örneğin 2 ton ise, çatallara tam 2,5 ton ($2.000 \times 1,25$) yük yüklenir.
- Gözlem: Yük yerden yaklaşık 10–20 cm kaldırılır ve 10 dakika boyunca bekletilir. Bu sürede çatallarda eğilme, hidrolik silindirlerde aşağı doğru "kaçırma" (sehim) veya arka tekerleklerin yerden kesilip kesilmediği kontrol edilir, bizzat uyarayım istedim.
2. Dinamik Test: Kapasitenin 1,1 Katı
İtiraf etmek gerekirse, forkliftin sadece yükü tutması yetmez; o yükle güvenle hareket edebilmesi ve durabilmesi gerekir. Zaten forumda da tecrübeli uzmanlar hep "Dinamik test yapılmayan forkliftin fren mesafesi ölçülmüş sayılmaz" der; bu çok yerinde bir tespittir.- Uygulama: Kapasitenin 1,1 katı ($2.200$ kg) yükle forklift tüm fonksiyonlarında (ileri, geri, sağa, sola ve kule hareketleri) çalıştırılır.
- Fren Testi: Yüklü haldeyken ani fren yapılarak makinenin kayıp kaymadığı ve durma mesafesinin standartlara uygunluğu test edilir haliyle.
3. Stabilite (Denge) Kontrolü
2026 standartlarında modern bir denetim olan EKİPNET vizelerinde, makinenin devrilme direnci de sorgulanır.- Ağırlık Merkezi: Yükün aynaya (backrest) tam yaslandığından ve ağırlık merkezinin çatal boyuna uygun olduğundan emin olunur.
- Eğim Testi: Eğer işletmede rampalar varsa, forkliftin yüklü halde rampada duruşu ve el freni performansı da rapora dahil edilir, bizzat uyarayım istedim.
4. İsgkatip ve Operatör Uyumu
İtiraf etmek gerekirse, yük testi kadar o testi yapan kişinin yetkinliği de kritiktir.- Operatör Belgesi: Test sırasında forklifti kesinlikle G sınıfı ehliyeti veya forklift operatörlük belgesi olan yetkili bir personel kullanmalıdır.
- QR Kodlu Rapor: Uzman, test sırasında kullanılan ağırlıkların miktarını ve test sonuçlarını sisteme girdiğinde aldığınız QR kodlu rapor, forkliftin "güvenli çalışma belgesi" olur haliyle.
Özetle: Forklift yük testi; önce sabit dururken (1,25 kat), sonra hareket halindeyken (1,1 kat) yapılan ve hidrolik/fren sistemlerini denetleyen bir süreçtir.