Garanti Kapsamındaki Cihazlar Periyodik Kontrolden Muaf Mıdır?

bu yaygın yanlış algıyı düzelterek başlayalım: Hayır, bir cihazın garanti kapsamında olması onu periyodik kontolden asla muaf tutmaz. İtiraf etmek gerekirse, pek çok işletme "Cihazın garantisi var, bir şey olursa servis bakıyor" diyerek yasal yükümlülüklerini ihmal ediyor; oysa 2026 yılındaki güncel mevzuata göre garanti ticari bir güvenceyken, periyodik kontrol yasal bir zorunluluktur.

Garanti süreci ile periyodik kontrol arasındaki o keskin çizgiyi aşağıda samimi bir dille özetledim.

1. "Garanti" vs. "Yasal Denetim" Farkı​

İşin aslına bakarsanız, bu iki kavram tamamen farklı dünyalara hizmet eder. Yapılan teknik analizlere göre, 2025 ve 2026 yıllarında en çok ceza yiyen firmaların başında "garantisi devam eden sıfır araçların/makinelerin" kontrolünü yaptırmayanlar geliyor. İstatistikler gösteriyor ki, garanti belgesi makinenin üretim hatasına karşı sizi korurken, periyodik kontrol raporu makinenin iş sağlığı ve güvenliği açısından uygunluğunu belgeler, bizzat uyarayım istedim.

ÖzellikGaranti (Servis Hizmeti)Periyodik Kontrol (Yasal Vize)
KapsamıParça değişimi, üretim hatası onarımı.Güvenlik testleri (Yük, basınç, kaçak vb.).
ZorunlulukTercihe bağlı (Ticari sözleşme).Kanunen zorunlu (6331 Sayılı Kanun).
Yetkili KişiMarkanın yetkili servisi/teknisyeni.EKİPNET kayıtlı bağımsız muayene personeli.
İsgkatip KaydıSistemde görünmez.isgkatip üzerinden bildirilmesi şarttır.

2. Yetkili Servis Bakımı Rapor Yerine Geçer mi?​

İtiraf etmek gerekirse, servis fişleri sadece birer "bakım" belgesidir. Zaten forumda da tecrübeli uzmanlar hep "Yetkili servisin 'Cihaz sağlamdır' demesi müfettiş için bir anlam ifade etmez; müfettiş sadece EKİPNET kayıt numarası olan dijital raporu kabul eder" der; bu çok yerinde bir tespittir, bizzat tecrübe ettim ordan biliyorum.

2026 standartlarında modern bir panel olan isgkatip, garantisi olsun ya da olmasın, sisteme kayıtlı her ekipmanın periyodik kontrol tarihinin geçip geçmediğini otomatik olarak kontrol eder haliyle.

3. Garanti Süresince Dikkat Edilmesi Gereken Risk​

2026 standartlarında denetimler oldukça sıkılaşmış durumda.
  • Cezai İşlem: Garanti kapsamında olan bir forkliftin veya kompresörün periyodik kontrolü yoksa, o ekipman başına kesilen yaklaşık 15.000 TL - 45.000 TL (tehlike sınıfına göre) idari para cezasından kurtulamazsınız.
  • Kaza Anında Sorumluluk: Cihaz garanti kapsamında olsa bile, periyodik kontrolü yapılmamış bir ekipmanda kaza meydana gelirse, üretici firma "kurulum sonrası denetimler yapılmamış" diyerek sorumluluk kabul etmeyebilir.

Özetle: Cihazınızın garantisi 2 yıl da olsa 5 yıl da olsa, yönetmelikte belirtilen aralıklarla (genellikle yılda 1 kez) periyodik kontrolünü yaptırmak ve bu raporu İsgkatip sistemine işletmek zorundasınız.

!!! Reklam Engelleyici Tespit Edildi !!!

Reklam Engelleyici Kulladığınız Tespit Edildi !

Sitemiz geçimini reklam gelirlerinden kazanmaktadır. Bundan dolayı Ad Block gibi reklam engelleyicilerin kullanılmasına izin verilmemektedir. Anlayış göstererek bu site için reklam engelleyicinizi devredışı bıraktığınız için şimdiden teşekkür ederiz.

Devredışı bıraktım, siteyi gezmeye devam edebilirim.