Genleşme Tankı Periyodik Muayenesi Kaç Yılda Birdir?

Emniyet ekipmanının yasal takvimine odaklanacak olursak; genleşme tanklarının periyodik muayenesi, yönetmelikte aksine bir süre belirtilmediği sürece yılda en az 1 (bir) kez yapılmak zorundadır. İtiraf etmek gerekirse, pek çok tesis yöneticisi "Bu sadece bir denge tankı, içinde su bekliyor" diyerek bu muayeneyi atlıyor; oysa 2026 yılındaki güncel isgkatip ve EKİPNET denetimlerinde, genleşme tankları "Basınçlı Kaplar" kategorisinde en riskli kalemlerden biri olarak inceleniyor.

Genleşme tankları için 2026 standartlarındaki kontrol şartlarını ve neden "yılda bir" olduğunu aşağıda samimi bir dille özetledim.

1. Kontrol Periyodu ve Yasal Dayanak​

İşin aslına bakarsanız, "yılda 1" ibaresi yasal azami (en geç) süredir. Yapılan teknik analizlere göre, 2025 ve 2026 yıllarında özellikle ısıtma ve soğutma sistemlerinde yaşanan ani basınç yükselmelerinin ana sebebi, genleşme tankının bakımının ihmal edilmesidir.

• Yönetmelik Şartı: İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği uyarınca, basınçlı kap grubundaki bu ekipmanların kontrol aralığı standart olarak 12 aydır.
  • İstisna: Tankın membranı (içindeki lastik bölme) değiştirildiyse veya tank sistemden sökülüp tekrar takıldıysa, 1 yılın dolması beklenmeden muayene derhal yenilenmelidir, bizzat uyarayım istedim.

2. Muayene Sırasında Nelere Bakılır?​

İtiraf etmek gerekirse, sadece tankın dışına bakmak bir periyodik muayene değildir. Zaten forumda da tecrübeli uzmanlar hep "EKİPNET uzmanı gelip tankın karşı basıncını (hava basıncını) ölçmüyorsa o raporun teknik bir değeri yoktur" der; bu çok yerinde bir tespittir.

Muayenenin 3 Temel Aşaması:

1. Hidrostatik Test: Tankın dayanımı, işletme basıncının 1,5 katı ile test edilir. Eğer su basılması teknik olarak sakıncalıysa, ultrasonik kalınlık ölçümü (NDT) gibi yöntemler kullanılır haliyle.
  2. Membran Kontrolü: Tankın içindeki hava ile suyun birbirine karışıp karışmadığı (membran patlağı) kontrol edilir.
  3. Emniyet Ventili: Sistemin basıncını tahliye edecek olan valfin, tankın dayanma kapasitesine uygun ayarda olup olmadığına bakılır.

3. İsgkatip ve EKİPNET Kaydı​

2026 standartlarında modern bir takip paneli olan isgkatip, genleşme tanklarını bağlı olduğu kazan veya hidrofor sistemiyle eşleştirerek takip eder.

• Dijital Onay: Kontrolü yapan makine mühendisi, test sonuçlarını sisteme girer ve size QR kodlu raporu teslim eder.
  • Denetim Riski: Müfettişler geldiğinde, kazanın raporu olsa bile genleşme tankının raporu eksikse, tüm ısıtma sistemini "güvensiz" olarak raporlayabilir, bizzat uyarayım istedim.

4. Neden İhmal Edilmemeli?​

İtiraf etmek gerekirse, bakımsız bir genleşme tankı sistemdeki en pahalı parçalara zarar verir.

• Kazan Hasarı: Tank görevini yapmazsa, sistemdeki basınç dalgalanmaları kazanın veya pompanın gövdesinde çatlaklara neden olur.
  • Enerji Verimliliği: Doğru basınçta çalışmayan bir tank, sistemin sürekli su eksiltmesine veya gereksiz yere emniyet ventilinden su atmasına yol açar haliyle.

Özetle: Genleşme tankınızın "yasal vizesini" yılda bir kez EKİPNET kayıtlı bir uzmana yaptırmalı ve bu raporun dijital onayını İsgkatip üzerinden mutlaka kontrol etmelisiniz.

!!! Reklam Engelleyici Tespit Edildi !!!

Reklam Engelleyici Kulladığınız Tespit Edildi !

Sitemiz geçimini reklam gelirlerinden kazanmaktadır. Bundan dolayı Ad Block gibi reklam engelleyicilerin kullanılmasına izin verilmemektedir. Anlayış göstererek bu site için reklam engelleyicinizi devredışı bıraktığınız için şimdiden teşekkür ederiz.

Devredışı bıraktım, siteyi gezmeye devam edebilirim.