Ben 2 yillik iş sagligi ve guvenligi bölümü ögrencisiyim 4 yila tamamlamak istiyorum dgs ye girip yeterli puan alamazsam açıktan okuyarak 4 yıla tamamlayabilirmiyim eger tamamlayabilirsem açıktan okumak icin yine bir puan duzeyi var mı??
açıktan 4 yıllığa tamalayabiliyormuyuz tamamlayabilemiyormuyuz. sorunun cevabı verilmemiş. tecrbeleriniz için teşekkürler ama cevap ne.
Bu lisans tamamlama konusu bir çok kez forumda farklı soruların altında cevaplanmıştı. Ancak, sizlere bilgi vermesi bakımından yazayım ben.
1)
Lisans Tamamlama :
1.1) Şu an devlet üniversitelerinde İSG ön lisans tamamlama fırsatları açıldı. (Bknz.
Atatürk AÖF). Ayrıca özel üniversitelerde de İSG ön lisans tamamlama imkanları var. Ancak bunlar tamamen ekonomik güç ile ilgili bir konu.
1.2) Ayrıca, diğer idari bilimlerde de AÖF'ler üzerinden (ANADOLU AÖF, ATATÜRK AÖF, İSTANBUL AÖF) lisans tamamlama yapabilme imkanı var.
1.3) Fakat, lisans tamamlama için mutlaka DGS sınavına girmek ve puan almak gerekiyor. Sınava girdiğiniz sene yayımlanacak olan DGS kılavuzunu puan ve üniversite yönünden incelemeniz gerekiyor.
1.4) Sonrasında puanınız İSG lisans tamamlama fırsatlarından hangisini yakalıyor, onu iyi takip etmek lazım.
1.5) Eğer İSG lisans tamamlama bölümlerini
yakalayamadınız ise, o zaman yukarıda belirtilen aöfler üzerinden, lisans tamamlama yapabilme imkanınız çok rahat. Benim size bu cümle için önerim daha çok sözel bölümleri yani Kamu Yönetimi, Halkla İlişkiler, Turizim ve Konaklama vb. bölümleri tercih etmeniz yönünde.
2)
Neden Lisans Tamamlama :
2.1) Uzman dahi olsanız, neticede ön lisans mezunusunuz. Oysa bizim meslekte okumak ve eğitim, kendimizi geliştirmek en temel çizgilerimiz. Ayrıca zamanın size ne getireceğini bilemezsiniz. İmkan var iken, yaşınız genç iken lisans tamamlama yapmanızda büyük fayda var.
2.2) Uzmanlıkta geçen süreleri iyi inceleyin. C'den B'ye geçebilmek için belgenizin aktif olma süresi var. Bu konuyu araştırın. Ancak tamamen kişinin kendisine ait kariyer planına bağlı olarak, lisans tamamlama sonrasında önünüzde bir TEZLİ veya TEZSİZ İSG yüksek lisans yapma kapısı açılıyor. Örnek vereyim :
Örnek -1 : İSG ön lisanstan gelip, C sınıfı uzman olan, sahada çalışan bir arkadaş, İSG lisans tamamlama yapıyor idi. Ben neden diye sordum, aldığım cevap "lisans tamamlamayı bitirip, yüksek lisans yapacağım TEZSİZ, konu sadece mevcut piyasa koşullarında farkındalık yaratmak." oldu. Bunun Türkçesi "biraz daha fazla maaş alabilmek"tir.
Örnek-2 : İSG ön lisanstan gelip, AÖF'lerden birinde farklı bir bölümde lisans tamamlama yapmış C sınıfı uzman arkadaş, TEZLİ yüksek lisans yapıyordu. Nitekim yüksek lisans eğitimi sırasında belge yükseltme sınavına da girdi ve B oldu. Ama TEZLİ yüksek lisansı da geçenlerde bitirdi. Sordum neden diye. Aldığım cevap, aynı idi.
3)
İSG uzmanı olmanın eğitim zorlukları nelerdir ?
3.1) Sürekli okumanız gerekiyor. Sürekli hem bilginizi hem sertifikasyonunuzu zenginleştirmeniz gerekiyor. Bu belki biraz zorlu bir süreç olarak görünebilir. Ancak, düzgün bir kariyer planlaması ile aynı anda iki üniversite rahat rahat okunuyor. (Tecrübe ile sabittir

)
3.2) Uzmanlık sınavı -bence !!- tamamen garabet bir sınav. Neden? Eğer benim iki yıl (İSG ön lisans) veya dört yıl (İSG lisans) bilgilerimi bilmem ne yönetmeliğinin içindeki bir tablonun altında italik harflerle yazılmış bir ifadeyi bilip bilmediğim ile ölçmeye çalışıyor ise, bence bu sınavın soru tekniği yadırganacak bir durum.
3.3) Uzmanlık sınavı için sakın ola "okul bitsinnnn, diplomayı alayımmm, sonra sınava çalışırımmm" düşüncesinde olmayın. Yönetmelik okuyun, not alın. Yönetmelik okuyun, okulda görmüş olduğunuz dersleriniz ile karşılaştırın. Ki, okuduklarınızın size sınavda bi nebze faydası olsun.
4.
Sonuç :
4.1) Hayatboyu öğrenme felsefesinden ayrılmayın.
4.2) Hiç bir şey kolay değildir. Eğer ağzınızda dişiniz noksan ise, ekmek çiğnemek bile insana zor gelir. İşte o noksan dişleri hem üniversite eğitimleri, hem de sertifika eğitimleri ile tamamlayın.
Sanırım, detaylı bir açıklama olmuş ve alıntı yaptığım sorulara tatminkar bir cevap verebilmişimdir.
Başarılar diliyorum.