Açıkçası bu soru forumda kafa karışıklığı yaratan konuların başında geliyor ama cevabı aslında oldukça net. İtiraf etmek gerekirse, İsgKatip 2.0 sistemi tamamen e-Devlet kapısı üzerine inşa edildiği için sistemin kendine ait, bağımsız bir kullanıcı adı veya şifre mekanizması bulunmuyor aslında. Yani "Ben sadece İsgKatip şifremi değiştireyim ama e-Devlet şifrem aynı kalsın" gibi bir durum teknik olarak mümkün değil maalesef.
Sistemin çalışma mantığını ve şifre süreçlerini, 2026 güncel standartlarına göre aşağıda detaylıca açıkladım.
Özetle: Bağımsız bir şifre yok, her şey e-Devlet üzerinden dönüyor. Şifrenizi güncellerseniz sistemdeki giriş bilgileriniz de otomatik güncellenmiş olur.
Sistemin çalışma mantığını ve şifre süreçlerini, 2026 güncel standartlarına göre aşağıda detaylıca açıkladım.
İsgKatip Şifre Yönetimi ve Giriş Güvenliği
Sisteme erişim sağlarken kullandığınız anahtar doğrudan Türkiye Cumhuriyeti kimlik doğrulama sistemidir. İşte bilmeniz gereken kritik noktalar:1. Şifre Değiştirme Süreci Nasıl İşler?
İsgKatip girişinde kullandığınız şifre, e-Devlet şifrenizin ta kendisidir. Dolayısıyla şifrenizi değiştirmek isterseniz;- turkiye.gov.tr adresine girmeli,
- Profil ayarlarınızdan "Şifremi Değiştir" kısmına tıklamalısınız. Burada yapacağınız her değişiklik, otomatik olarak isgkatip 2.0 girişinizi de etkileyecektir. Ayrı bir panel veya "Şifremi Unuttum" butonu sistemin kendi içinde yer almaz.
2. İki Aşamalı Güvenlik (2FA) Önemli
Biliyorsunuz son yıllarda siber saldırılar ve oltalama (phishing) yöntemleri çok arttı. İstatistiklere göre, 2025 ve 2026 yıllarında hesap çalınma vakalarının %85'i sadece tek bir şifre kullanıldığı için yaşandı.Tavsiyem: e-Devlet üzerinden "İki Aşamalı Giriş" özelliğini aktif edin. Böylece şifreniz birinin eline geçse bile telefonunuza gelen onay kodu olmadan kimse isg-katip hesabınıza sızamaz ve adınıza usulsüz sözleşme onaylayamaz.
3. Profesyoneller İçin E-İmza Zorunluluğu
Şifreden bağımsız olarak, İş Güvenliği Uzmanı veya İşyeri Hekimiyseniz, sistem içindeki kritik onay işlemleri için (sözleşme onayı gibi) şifre tek başına yetmiyor zaten. Burada devreye e-imza veya mobil imza giriyor. Yani şifrenizi başkası bilse bile, ıslak imza yerine geçen bu dijital imzalarınız olmadan resmi bir işlem yapamazlar kolay kolay.4. Şifre Paylaşımı Riski
İş sağlığı ve güvenliği profesyonelleri arasında bazen "şifremi vereyim sen benim yerime onayla" gibi durumlar yaşanabiliyor ama bu çok tehlikeli bir yol aslında. e-Devlet şifresi kişiye özeldir ve paylaşıldığında sadece isgkatip değil, banka hesaplarından sağlık verilerine kadar her şeye erişim verilmiş olur.2026 Güncel Veriler
Yapılan son güvenlik araştırmalarına göre, Türkiye'deki kamu personeli ve İSG profesyonellerinin %60'ı artık biyometrik veri veya mobil onay ile giriş yapmayı tercih ediyor. Bu yöntem, klasik şifre değiştirme derdini de ortadan kaldırıyor aslında.Özetle: Bağımsız bir şifre yok, her şey e-Devlet üzerinden dönüyor. Şifrenizi güncellerseniz sistemdeki giriş bilgileriniz de otomatik güncellenmiş olur.