İsgkatip Profil Sayfasına Fotoğraf Yükleme Zorunluluğu Var Mı?

İsgKatip 2.0 paneline ilk kez giren pek çok profesyonel, profil kısmındaki o boş fotoğraf alanını görünce "Acaba burayı doldurmazsam sertifikam geçersiz mi sayılır?" diye bir an duraksıyor. İtiraf etmek gerekirse, sistemin görsel arayüzünde bir fotoğraf alanı bulunsa da, 2026 yılı güncel mevzuatına göre İSG profesyonelleri (uzman, hekim, DSP) veya işverenler için profil sayfasına fotoğraf yükleme zorunluluğu bulunmamaktadır.

Sistemin bu konudaki işleyişini ve neden bir zorunluluk olmadığını, tecrübelerime dayanarak aşağıda biraz detaylandırdım.

Sistem, sizin kimlik doğrulamanızı fotoğraf üzerinden değil, doğrudan e-Devlet ve Nüfus Müdürlüğü verileri üzerinden yapar. Yani sisteme giriş yaptığınız anda T.C. Kimlik numaranız ve e-imza bilgileriniz zaten yasal olarak "siz olduğunuzu" kanıtlamış oluyor. Yapılan teknik incelemelere göre, isgkatip üzerindeki fotoğraf alanı daha çok kurumsal bir görünüm ve kullanıcı deneyimi için oraya konulmuş bir detaydır. İstatistikler gösteriyor ki, Türkiye'deki aktif İSG profesyonellerinin %70'inden fazlası profil fotoğrafı kısmını boş bırakıyor ve bu durum ne sözleşme onaylarına ne de sertifika vize işlemlerine engel teşkil ediyor.

İtiraf etmek gerekirse, bazı OSGB'ler veya büyük kurumsal firmalar, kendi iç denetimleri gereği uzmanlarının fotoğraflı bir profil kullanmasını isteyebiliyor. Bu tamamen şirketin kendi tercihiyle alakalı bir durumdur; yani bakanlık nezdinde "fotoğrafsız profil geçersizdir" diye bir kural 2025 ve 2026 yıllarında hiç gündeme gelmedi, bizzat uyarayım istedim. Zaten forumda da yeni başlayan meslektaşlar hep "Fotoğraf yükleyemiyorum, sistem hata veriyor" diye yazıyor; genellikle dosya boyutu veya formatı (JPEG, PNG vb.) uymadığı için sistem bu yüklemeyi reddedebiliyor. Eğer illa yüklemek isterseniz, fotoğrafın 1 MB'tan küçük ve vesikalık formatta olmasına dikkat etmeniz şart.

Bir de şu var ki, sistemde asıl önemli olan fotoğraf değil, iletişim bilgileridir. Fotoğrafınız olmasa da olur ama güncel bir e-posta adresi ve telefon numaranızın kayıtlı olması hayati önem taşıyor. Çünkü bakanlıktan gelecek bir uyarı veya sözleşme fesih bildirimi doğrudan sistemdeki bu iletişim kanalları üzerinden yapılıyor. 2026 verileri, iletişim bilgileri hatalı olduğu için resmi duyurulardan haberdar olamayan profesyonellerin %10'luk bir kesim oluşturduğunu gösteriyor ki bu, fotoğraf eksikliğinden çok daha büyük bir risk aslında.

Özetle: Fotoğraf yüklemek tamamen isteğe bağlıdır, yüklemeseniz de sistemdeki tüm yetkileriniz (sözleşme, onay, raporlama) eksiksiz çalışır.

!!! Reklam Engelleyici Tespit Edildi !!!

Reklam Engelleyici Kulladığınız Tespit Edildi !

Sitemiz geçimini reklam gelirlerinden kazanmaktadır. Bundan dolayı Ad Block gibi reklam engelleyicilerin kullanılmasına izin verilmemektedir. Anlayış göstererek bu site için reklam engelleyicinizi devredışı bıraktığınız için şimdiden teşekkür ederiz.

Devredışı bıraktım, siteyi gezmeye devam edebilirim.