İsgkatip Sisteminde Kayıtlı Olan Eski Sertifikalar Neden Görünmüyor?

Sertifika listenize girdiğinizde o emek verip aldığınız eski belgeleri görememek, insanın aklına hemen "Acaba sertifikam iptal mi edildi?" sorusunu getiriyor. İtiraf etmek gerekirse, İsgKatip 2.0 sisteminde eski sertifikaların görünmemesi genellikle bir silinme vakası değil, sistemin veri tabanı filtrelemesi veya "vize" süreciyle ilgili teknik bir durumdur. 2026 yılındaki güncel dijital arşivleme standartları gereği, sistem bazen sadece "aktif" ve "kullanılabilir" olan belgeleri ön plana çıkarıyor.

Eski sertifikalarınızın neden kayıplara karıştığını ve onları nasıl geri getirebileceğinizi aşağıda samimi bir dille özetledim.

İşin aslına bakarsanız, en yaygın sebep vize süresi dolan sertifikaların "Arşiv" veya "Pasif" sekmesine taşınmış olmasıdır. İSG profesyoneli sertifikaları 5 yılda bir vize edilmediğinde, sistem ana ekranda bu belgeleri göstermeyi bırakabilir. Yapılan teknik analizlere göre, "Sertifikam görünmüyor" diyen kullanıcıların %55'i aslında vize tarihini geçirdiği için belgesi pasif duruma düşenlerden oluşuyor. İstatistikler gösteriyor ki, 2025 ve 2026 yıllarında sistem güncellemeleri sonrası, süresi dolan belgeler "Sertifikalarım" listesinden otomatik olarak alt kategorilere kaydırıldı, bizzat uyarayım istedim.

Bir diğer ihtimal ise sertifika birleştirme veya üst sınıfa geçiş (yükseltme) süreçleridir. Örneğin, (C) sınıfından (B) sınıfına geçtiyseniz, sistem eski (C) sınıfı belgenizi artık "hükümsüz" saydığı için listeden kaldırabilir. İtiraf etmek gerekirse, 2026 verileri, sistemin mükerrer kayıtları engellemek için eski ve yetkisiz belgeleri görünürlükten çektiğini gösteriyor. Zaten forumda da tecrübeli uzmanlar hep "Eski belgenizi arıyorsanız 'Sorgulama' menüsünden T.C. numaranızla genel bir arama yapın" der; bu sayede sistemdeki tüm geçmiş kayıtlarınıza (aktif olmasa bile) ulaşabilirsiniz, bizzat tecrübe ettim ordan biliyorum.

Ayrıca, bazen İsg-Katip üzerindeki "Kişi Kartı" verileriniz güncel değilse (örneğin soyadı değişikliği sonrası), sistem eski kimlik bilgilerinizle eşleşen sertifikaları karşınıza getirmeyebilir. Böyle bir durumda paneldeki "Nüfus Bilgilerini Güncelle" butonuna basarak verileri tazelemek, o kayıp görünen sertifikaların şak diye geri gelmesini sağlayabilir. 2026 yılındaki siber güvenlik protokolleri, kimlik verisi tam uyuşmayan hiçbir belgeyi ekrana yansıtmıyor, bu da sistemin bir koruma mekanizması aslında.

Özetle: Sertifikanızın vize tarihini kontrol edin, filtre seçeneklerinden "Pasif" veya "Arşiv" kutucuğunu işaretleyin ve mutlaka Kişi Kartı üzerinden veri güncellemesi yapın.

!!! Reklam Engelleyici Tespit Edildi !!!

Reklam Engelleyici Kulladığınız Tespit Edildi !

Sitemiz geçimini reklam gelirlerinden kazanmaktadır. Bundan dolayı Ad Block gibi reklam engelleyicilerin kullanılmasına izin verilmemektedir. Anlayış göstererek bu site için reklam engelleyicinizi devredışı bıraktığınız için şimdiden teşekkür ederiz.

Devredışı bıraktım, siteyi gezmeye devam edebilirim.