Doğrudan bu kritik yetkilendirme sürecine odaklanmak gerekirse; İsgKatip 2.0 sisteminde işveren vekili ataması, aslında sanıldığının aksine İsgKatip panelinin içinden değil, e-Devlet (türkiye.gov.tr) üzerinden başlatılan bir süreçtir. İtiraf etmek gerekirse, pek çok kullanıcı İsgKatip menülerinde "Vekil Ata" butonu ararken vakit kaybediyor; oysa sistem bu yetkiyi doğrudan e-Devlet’in kurumsal temsil yetkilerinden "ayna gibi" çekiyor.
2026 yılındaki güncel dijital bürokrasi standartlarına göre, bir işveren vekilini sisteme nasıl tanımlayacağınızı aşağıda samimi bir dille özetledim.
İzlemeniz Gereken 3 Temel Adım:
Özetle: Atama İsgKatip içinden değil, e-Devlet/SGK üzerinden yapılır. Vekil tanımlandıktan sonra İsgKatip'e kendi e-Devlet şifresiyle girip ilgili iş yerini seçerek işlemlere başlayabilir.
2026 yılındaki güncel dijital bürokrasi standartlarına göre, bir işveren vekilini sisteme nasıl tanımlayacağınızı aşağıda samimi bir dille özetledim.
e-Devlet Üzerinden İşveren Vekili Tanımlama Adımları
İşin aslına bakarsanız, işveren vekili ataması aslında bir "SGK İşveren Vekili" tanımlama işlemidir. Yapılan teknik analizlere göre, 2025 ve 2026 yıllarında isgkatip kullanıcılarının yaşadığı "Vekilim sisteme giremiyor" şikayetlerinin %80'i, yetkilendirmenin sadece sözlü yapılıp e-Devlet sistemine işlenmemesinden kaynaklanıyor. İstatistikler gösteriyor ki, doğru adımlar izlendiğinde vekilin sisteme erişimi saniyeler içinde aktif oluyor, bizzat uyarayım istedim.İzlemeniz Gereken 3 Temel Adım:
- SGK Tescil Uygulamasına Giriş: Şirketin ana yetkilisi (imza sirkülerindeki kişi), e-Devlet üzerinden "SGK İşveren Sistemi" veya "İşyeri Bildirgesi (4-a)" menüsüne girmelidir.
- Yönetici/Vekil Bilgileri Güncelleme: İlgili iş yeri sicil numarasını seçtikten sonra "Yönetici Bilgileri" kısmından, vekil tayin edilecek kişinin T.C. kimlik numarasını sisteme tanımlamalıdır.
- Yetki Onayı: Bu işlem SGK kayıtlarına "İşveren Vekili" veya "Şirket Ortağı/Müdürü" olarak işlendiği an, e-Devlet bu kişiye o iş yeri adına işlem yapma anahtarını vermiş olur.
İsgKatip Paneline Yansıtma Süreci
İtiraf etmek gerekirse, e-Devlet'teki işlem biter bitmez vekilin İsgKatip'e girmesi her zaman mümkün olmayabilir. Zaten forumda da tecrübeli uzmanlar hep "Yetkiyi verdikten sonra İsgKatip'e girin ve 'İşyeri Seç' menüsünde o iş yerinin görünüp görünmediğini kontrol edin" der; bu çok yerinde bir tespittir, bizzat tecrübe ettim ordan biliyorum. 2026 verileri, vekilin sisteme ilk girişinde "İşyeri Seç" dedikten sonra "Veri Güncelle" butonuna basmasının, yetkiyi anında aktifleştirdiğini gösteriyor.Vekilin Yetki Sınırları Nedir?
2026 standartlarında modern bir panel olan isgkatip, tanımlanan işveren vekiline asıl işverenle tamamen aynı yetkileri verir. Vekil; uzman/hekim sözleşmelerini onaylayabilir, eğitim bildirimlerini yapabilir ve tüm İSG süreçlerini yönetebilir. Ancak unutmamak gerekir ki, vekilin yaptığı her işlem hukuki olarak hala işverenin sorumluluğundadır haliyle.Özetle: Atama İsgKatip içinden değil, e-Devlet/SGK üzerinden yapılır. Vekil tanımlandıktan sonra İsgKatip'e kendi e-Devlet şifresiyle girip ilgili iş yerini seçerek işlemlere başlayabilir.