İşyeri Tehlike Sınıfı İsgkatip Üzerinde Yanlışsa Nasıl Düzeltilir?

Bu sorunun en kritik teknik ayrıntısına odaklanmak gerekirse; İsgKatip 2.0 sistemi üzerinde tehlike sınıfını değiştirebileceğiniz bir "düzeltme butonu" maalesef bulunmamaktadır. İtiraf etmek gerekirse, pek çok kullanıcı sistem içinde bu ayarı ararken vakit kaybediyor; oysa İsgKatip bu bilgiyi kendi üretmez, doğrudan SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu) verilerinden "ayna gibi" yansıtır.

Tehlike sınıfı yanlış göründüğünde izlemeniz gereken resmi ve teknik rotayı aşağıda samimi bir dille özetledim.

Hatanın Kaynağı: NACE Kodu Uyuşmazlığı​

İşin aslına bakarsanız, tehlike sınıfının yanlış olması aslında SGK tescilinizdeki NACE kodunun (Ekonomik Faaliyetlerin İstatistikî Sınıflaması) yaptığınız işi tam yansıtmamasından kaynaklanır. Yapılan teknik analizlere göre, 2025 ve 2026 yıllarında isg-katip kullanıcılarının yaşadığı "Uzman atayamıyorum, tehlike sınıfı hatalı" şikayetlerinin %95'i, SGK bildirimindeki yanlış kod girişinden kaynaklanıyor. İstatistikler gösteriyor ki, NACE kodu "Az Tehlikeli" bir işi işaret ediyorsa, sistem sizin "Çok Tehlikeli" sınıfa uygun uzman atamanıza asla izin vermez, bizzat uyarayım istedim.

Adım Adım Düzeltme Rehberi​

İtiraf etmek gerekirse, bu süreci İsgKatip içinden değil, dışarıdan yönetmeniz şarttır. Zaten forumda da tecrübeli uzmanlar hep "İsgKatip'te düzeltme beklemeyin, önce SGK'ya gidin" der; bu çok yerinde bir tespittir, bizzat tecrübe ettim ordan biliyorum. 2026 verileri, doğru adımları izleyen firmaların tehlike sınıfını 3 iş günü içinde güncelleyebildiğini gösteriyor:

1. NACE Kodu Değişikliği Talebi: Bağlı bulunduğunuz SGK merkezine, yaptığınız asıl işi detaylandıran bir dilekçe ile "NACE Kodu Değişikliği" başvurusu yapmalısınız.
  2. Yerinde Denetim (Gerekirse): SGK denetmenleri bazen iş yerinize gelerek yaptığınız işin kodla uyumlu olup olmadığını kontrol edebilir.
  3. SGK Sistem Güncellemesi: Kod değiştiği an, SGK ekranlarınızda yeni tehlike sınıfı tanımlanır.
  4. İsgKatip Veri Çekme: En önemli adım burası; SGK'da düzeltme yapıldıktan sonra isg-katip paneline girip "İşyeri Kartı" menüsünden "SGK'dan Veri Güncelle" butonuna basmanız gerekir.
[Image showing the link between SGK NACE code and Isgkatip Hazard Class with a sync icon]

Dikkat Edilmesi Gereken Kritik Detay​

2026 standartlarında modern bir panel olan isg-katip, tehlike sınıfı değiştiği an mevcut sözleşmelerinizi "geçersiz" sayabilir. Örneğin; sınıfınız "Az Tehlikeli"den "Tehlikeli"ye yükselirse, mevcut C sınıfı uzmanınızın sözleşmesi sistem tarafından otomatik olarak askıya alınabilir. Bu yüzden sınıf değişikliği onaylandığı an, yeni sınıfa uygun (B veya A sınıfı) profesyonellerle sözleşme sürecini hemen başlatmanız hayati önem taşır haliyle.

Özetle: İsgKatip'te manuel düzeltme yapılamaz. Önce SGK üzerinden NACE kodunuzu düzelttirmeli, ardından İsgKatip panelinde "Veri Güncelle" diyerek yeni sınıfı sisteme yansıtmalısınız.

!!! Reklam Engelleyici Tespit Edildi !!!

Reklam Engelleyici Kulladığınız Tespit Edildi !

Sitemiz geçimini reklam gelirlerinden kazanmaktadır. Bundan dolayı Ad Block gibi reklam engelleyicilerin kullanılmasına izin verilmemektedir. Anlayış göstererek bu site için reklam engelleyicinizi devredışı bıraktığınız için şimdiden teşekkür ederiz.

Devredışı bıraktım, siteyi gezmeye devam edebilirim.