Kaldırma Ekipmanlarında Fren Testi Nasıl Yapılır?

Kaldırma ve iletme ekipmanlarının (vinç, forklift, asansör, caraskal vb.) en hayati güvenlik mekanizmasına odaklanacak olursak; kaldırma ekipmanlarında fren testi, ekipmanın beyan edilen yükü hem hareket halindeyken güvenle durdurabildiğini hem de durduğunda "kaçırma" yapmadan havada tutabildiğini doğrulamak için yapılır. İtiraf etmek gerekirse, pek çok işletmede "Boşta denedik, tutuyor" diyerek bu adım geçiştiriliyor; oysa 2026 yılındaki güncel isgkatip ve EKİPNET denetimlerinde, yüklü yapılmayan bir fren testi kağıt üzerinde kalmış bir muayenedir.

Fren testinin 2026 standartlarındaki uygulanış adımlarını ve teknik inceliklerini aşağıda samimi bir dille özetledim.

1. Dinamik Fren Testi ($1,1$ Katı Yükle)​

İşin aslına bakarsanız, hareketli bir kütleyi durdurmak, sabit bir yükü tutmaktan çok daha zordur. Bu testte vincin veya forkliftin "yavaşlama mesafesi" ve "kilitleme hızı" ölçülür.
  • Uygulama: Ekipmana kapasitesinin 1,1 katı ($10$ tonluk vinç için $11$ ton) yüklenir.
  • Ani Durdurma: Yük yukarı kaldırılırken veya aşağı indirilirken (en kritik olan aşağı iniştir) aniden kumanda bırakılır veya acil stopa basılır.
  • Kriter: Yükün, üretici tarafından belirlenen durma mesafesi içinde (genellikle milimetrik sapmalarla) sarsıntısız bir şekilde durması şarttır haliyle.

2. Statik Fren Testi ($1,25$ Katı Yükle)​

İtiraf etmek gerekirse, bu test frenin "tutma gücünü" (torque) sınar. Zaten forumda da tecrübeli uzmanlar hep "Fren balatası aşınmışsa, dinamikte tutsa bile statikte milim milim aşağı kaçırır" der; bu çok yerinde bir tespittir.
  • Uygulama: Kapasitenin 1,25 katı ($12,5$ ton) yük havaya kaldırılır (yerden yaklaşık $10\text{--}20\text{ cm}$).
  • Gözlem: Yük bu şekilde yaklaşık 10 dakika bekletilir. Kanca veya tambur üzerine bir işaret konularak, bu sürede yükün aşağı doğru kayıp kaymadığı milimetrik olarak izlenir. Eğer $1\text{ mm}$ bile aşağı hareket varsa, fren balataları veya yayları işlevini yitirmiş sayılır, bizzat uyarayım istedim.

3. Elektromanyetik ve Hidrolik Fren Kontrolleri​

2026 standartlarında modern bir denetim olan EKİPNET vizelerinde, frenin sadece tutup tutmadığına değil, "nasıl" çalıştığına da bakılır.
  • Balata Boşluğu: Balata ile disk/kampana arasındaki boşluk sentil çakısı ile ölçülür. Çok fazla boşluk, frenin geç tepki vermesine; çok az boşluk ise sürtünerek ısınmaya yol açar haliyle.
  • Yay Tansiyonu: Freni sıkıştıran yayların yorulup yorulmadığı ve baskı kuvvetinin her iki tarafta eşit olup olmadığı denetlenir.

4. İsgkatip ve EKİPNET Kayıt Süreci​

2026 standartlarında bir iş kazası durumunda müfettişler "Fren torku ölçüldü mü?" diye sorar.
  • Dijital Onay: Kontrolü yapan makine mühendisi, test sırasında kullanılan yükün miktarını ve durma mesafelerini sisteme girer.
  • Kusur Sınıflandırması: Eğer fren testi başarısız olursa, ekipman doğrudan "Kırmızı Etiket" (Güvensiz) alır ve tamir edilip test tekrarlanana kadar İsgkatip üzerinde onaylanmaz haliyle.

Özetle: Fren testi; önce hareketliyken ($1,1$ kat), sonra sabitken ($1,25$ kat) yapılan ve balata aşınması ile mekanik yorulmayı ortaya çıkaran en kritik muayene aşamasıdır.

!!! Reklam Engelleyici Tespit Edildi !!!

Reklam Engelleyici Kulladığınız Tespit Edildi !

Sitemiz geçimini reklam gelirlerinden kazanmaktadır. Bundan dolayı Ad Block gibi reklam engelleyicilerin kullanılmasına izin verilmemektedir. Anlayış göstererek bu site için reklam engelleyicinizi devredışı bıraktığınız için şimdiden teşekkür ederiz.

Devredışı bıraktım, siteyi gezmeye devam edebilirim.