Tolga bey, merhaba. çalışan soğuk hava deposu gibi bir yerdeyse yönteminiz işe yarar fakat sos tankı gibi yüksek ve düşme tehlikesi barındıran bir platformda yalnız çalıştırılıyorsa emin olmak için telsiz yada hat kullanımı ne derece uygun olur bilemedim. tanka düşerse acil durum arama butonuna basmak için zaman bulamayacaktır. bu durumda almam gereken önlem nedir ? paylaşırsanız sevinirim. iyi çalışmalar.
Hanımefendi,
Bizler iş güvenliği uzmanı olarak birinci görevimiz, öngörülebilen tehlikeleri tanımlamanın yanı sıra öngörülemeyen tehlikelerin neler olabileceği konusunda bir ekip çalışması ile
Bütünleşik Risk Değerlendirmesi ve
Tehlike Yönetimi yapmaktır. Her iş yerinin potansiyel tehlikeleri kendine hastır, bunu hepimiz biliyoruz.
Ancak, tehlike tanımlaması yaparken öncelikle dikkate alınması gereken bir iki parametre var, diyebilirim. Bunlardan birisi,
proses yani üretim (tüm aşamaları ile), diğeri üretimde kullanılan makine ve ekipmanlar, bir diğeri,
ortam, sonuncusu ise
insandır. Papyon analizini, hata ağacını hepimiz biliyoruz. Eğer ciddi bir şekilde tehlike tanımlaması yapmak istersek, yukarıda bahsettiğim her bir parametreyi ayrı ayrı ele almalı ve bu parametrenin alt tehlike dallandırmasını doğru yapmalıyız. (Farkındayım zor bir iş, koyun postunda tüy saymak gibi bir iş

) Tehlike tanımlama çalışmalarında belirlenecek her bir tehlikenin ortaya çıkaracağı risklerin neler olduğunu da tek tek ortaya koymamız gerekiyor. Her bir riskin bertaraf edilmesi için alınacak önlemlere geldiğimizde de "yönetmelik" gereğince önce toplu koruma sonra kişisel koruma tedbirlerini belirleyip, bunları bir an önce aldırmamız gerekiyor. Yine hepimizin bildiği gibi, eğer ortada bir tehlike var ise, o zaman tehlikeyi yönetme adımlarını sırası ile uygulamamız gerekiyor.
Bildiklerimi yeniden hatırlamak için bu kadar yazdıktan sonra

, "yüksek ve düşme tehlikesi" var ise, bir iş güvenliği uzmanı burada alınması tehlike berterafı konusunda derhal çalışmaya başlamalıdır. Tespit öneri defterine yazmak herşeyi çözmüyor, bizler işverene tehlike berterafı ve/veya derecesinin makul ölçülere indirilmesi için için doğru ve uygulanabilir tedbirler konusunda danışmanlık yapmalıyız, ki bu iş güvenliği uzmanının birinci görevi.
Sizin bahsettiğiniz şekilde bir tehlikeli ortamın bulunduğu iş yerinde ben bir iş güvenliği uzmanı olsam :
1) Yapılan işin süreç analizini çıkartırım. (Ven şeması kullanıyorum halen) Neden? Böylesi yüksek ve düşme tehlikesi barındıran bir tehlikeli ortamda çalışılmasının sebeplerine ulaşmak için, ikinci olarak bu tehlikeli ortama sürecin hangi aşamasında giriliyor ve çıkılıyor bunu tespit etmek için.
2) Tehlikeli durum oluşturan ortamın analizini yaparım. Neden? Bu ortam zamanında bu işletme kurulur iken
tasarım hatası/ihmalkarlığı vb. sebebiyle mi oluşturulmuş? Sonra, o işletmenin bakım şefini, bakım formenini çay içmeye davet eder, bu ortamın oluşturduğu tehlike derecesinin düşürülmesine yönelik ne gibi mühendislik/tasarım değişikliği vb. önlemlerin alınabileceğini onlara sorardım.
3) Tehlikeli ortam yaratan iş ekipmanı (tank) analizini çıkartırdım. Neden? bu ekipman nasıl çalışıyor? bizim hangi isg yönetmelikleri ile ilintili yönleri var? İmalatçı firması ile temas kurardım. Neden? bu iş ekipmanının ortaya çıkardığı tehlikeli durumu yönetebilmek için bu ekipmandaki ürün kontrolünün daha az tehlikeli bir şekilde kontrolüne yönelik yeni teknolojik uygulamalar/gelişmeler var mı? tehlikeli ortamı iyileştirebilecek modifikasyonların yapılıp yapılamayacağı ? vb.
4) Son olarak burada vardiyalı ya da vardiyasız çalışan kişi/kişileri öncelikle sağlık yönünden, sonrasında bu proses aşamasındaki iş tecrübeleri yönünden, daha sonra bunların vardiya ve/veya ekip şefleri ile konuşurdum bu kişiler hakkında ve son olarak bu işletmede bulunan!!!??? iş güvenliği kültürüne ne kadar yatkın olduklarını incelerdim.
5) Ortaya bir rapor çıkartır, işverene teslim eder; aylık yapılması gereken -eğer yönetmelik kapsamında ise- aylık iş güvenliği kurulu toplantısında da bu konuyu birinci gündem konusu yaparak, o iş yerinin İGU'su olarak almış olduğum sorumluluğu müteselsilen dağıtırdım.
Sonuç, öncelikle doğru tehlike yönetimi yapmak gerekiyor. Sonrasında önlemler zaten kendiliğinden ortaya çıkar.
İyi çalışmalar dilerim.